30 June 2007

Η κλήση του κυρίου και η κλίση του υποτακτικού

(Click)




























Ο συγκεκριμένος παπάς ονομάζεται Νικόλαος Κατινάς. Βλέπε επίσης
εδώ,
το αμερικάνικο site orthodoxreform και το επίσης αμερικάνικο site Η Παναγία
να μας προστατεύει από τους παιδεραστές ... ναι, σώθηκαν τώρα!




.

29 June 2007

Έκρηξη και πυργαγιά σε μετασχηματιστή

Επειδή είναι επίκαιρο το θέμα, να δούμε σε ένα βίντεο πώς εξελίσσεται μια τέτοια καταστροφή. Η μετασχηματιστής στο βίντεο είναι μεσαίας τάσης και ισχύος, ενώ εκείνος που κάηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσ/νίκης ήταν μεγάλης ισχύος σε ΚΥΤ (=Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης).

Ο συνηθέστερος λόγος μιας τέτοιας καταστροφής είναι προφανώς η υψηλή θερμοκρασία, αφενός η εξωτερική λόγω καύσωνα και αφετέρου η εσωτερική, λόγω αυξημένου ρεύματος. Η υψηλή θερμοκρασία μειώνει τις αντοχές των μονωτικών υλικών, με αποτέλεσμα να προκύψει σε κάποιο ασθενές σημείο μία τοπική διάσπαση (μικροκεραυνός) και, συχνά, βραχυκύκλωμα. Λόγω του πολύ υψηλού ρεύματος διαρροής και της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας που δημιουργείται εξ αυτού, πριν προλάβουν να αντιδράσουν οι προστατευτικές ασφάλειες, αναφλέγεται το ψυκτικό "λάδι" του μετασχηματιστή, πράγμα που προκαλεί και την εντυπωσιακή φλόγα.

Και δεν πρόκειται για μαγειρικό έλαιον, αλλά για Κλοφέν (Polychlorinated biphenyl, PCB), ένα ισχυρά δηλητηριώδες και καρκινογόνο, ελαιώδες υλικό, το οποίο έχει όμως πολύ καλή συμπεριφορά στην απαγωγή θερμότητας. Κάθε επαφή με το συγκεκριμένο "λάδι" προκαλεί δραστικές βλάβες στην υγεία, μέχρι και θάνατο.

28 June 2007

Τελευταία φωτογραφία

πριν σκάσει το κύμα από το τσουνάμι...



Η φωτογραφία που ακολουθεί, κυκλοφορεί στο Internet και έχει βρεθεί, λέει, σε ψηφιακή κάμερα που ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός παραλιακού χωριού στη Σουμάτρα, ένα μήνα μετά το τσουνάμι. Το κύμα έχει ύψος περί τα 30 μέτρα. Όποιος το αντίκρισε από αυτή τη θέση δεν πρέπει να ζει πια!

(click)






























Τελικά, στην πραγματικότητα είναι μια αμμοθύελα, όπως δείχνουν και οι επόμενες φωτογραφίες δεξιά πάνω και οι δύο κάτω! Τα περί τσουνάμι είναι εφευρημένα!

.

27 June 2007

Περιβάλλον με αιρετική ματιά στην επικαιρότητα (2ον)

Δρ. Θόδωρος Σ. Κουσουρής
Περιβαλλοντολόγος, πρώην
Δ/ντής Ερευνητικού Ινστιτούτου


Ματιές στην επικαιρότητα σε ότι αφορά το περιβάλλον με ερωτηματικά, καχυποψία, απαισιοδοξία, αλλά και αισιοδοξία για τις προοπτικές καλύτερης ποιότητας ζωής.

1. Για τη Ρύπανση στη Σαντορίνη. Πρόστιμο που ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του Sea Diamond λόγω της ρύπανσης στη Σαντορίνη, αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υποβληθεί σχέδιο απάντλησης των καυσίμων από το πλοίο. Το πρόστιμο επιβλήθηκε διότι:
- προκλήθηκε ρύπανση της ευρύτε
ρης θαλάσσιας περιοχής του ναυαγίου και προσβλήθηκαν μεγάλα τμήματα των παρακείμενων ακτών με ρυπογόνες ουσίες.
- ο υπαίτιος δεν υπέβαλε μέχρι σήμερα τελικό σχέδιο απάντλησης καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών από τους χώρους των ναυαγίων.
- ο υπαίτιος δεν ανέθεσε άμε
σα τη διενέργεια δειγματοληψιών, την καταγραφή και συνεχή παρακολούθηση των συνεπειών στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής του ναυαγίου. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ περιμένουμε με τα πρόστιμα να επαναφέρουμε το περιβάλλον όπως ήταν πριν!

2. Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης στις Κυκλάδες. Είναι έτοιμη η πρώτη παγκοσμίως μονάδα αφαλάτωσης, που θα λειτουργεί στη θάλασσα ανοικτά της Ηρακλειάς. Η πλωτή ανεμογεννήτρια έχει το πλεονέκτημα ότι τοποθετείται σε μεγάλη απόσταση από τη στεριά, όπου η ταχύτητα του ανέμου είναι πολύ μεγαλύτερη και σταθερή. Η ρυμούλκησή της ξεκίνησε το Σάββατο από ειδικό σκάφος και αναμένεται σύντομα να φθάσει στην Ηρακλειά, όπου πρόκειται να λειτουργήσει. Άλλες τρεις πλωτές ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στη Σύμη, στην Αμοργό και σε κάποιο κυκλαδονήσι και θα παράγουν από 200 κυβικά μέτρα νερό, η κάθε μία. Αυτή ελληνική κατασκευή που ονομάστηκε Υδριάδα, συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης νερού στα νησιά με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και με πολύ χαμηλό κόστος. Ωστόσο, όταν αυξηθεί η τουριστική κίνηση και οι ανάγκες ύδρευσης, είναι πιθανόν να χρειαστεί και πάλι τροφοδοσία του νησιού με τα γνωστά νερουλάδικα, τα οποία πωλούν το νερό προς 10 ευρώ το κυβικό. Σημειώνεται ότι εφεδρικά και επικουρικά έχει εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ η μονάδα είναι αυτόνομη και δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με δίκτυο της ΔΕΗ. Η κατασκευή έχει το ύψος μιας πολυκατοικίας 10 ορόφων, ζυγίζει 150 τόνους και κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι το κόστος των επόμενων πλωτών ανεμογεννητριών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700.000 ευρώ, και αυτό επειδή το πρωτότυπο είναι πάντοτε ακριβότερο. ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ μπορεί να εικάσει! Ενδεχομένως να επηρεαστεί η αλιευτική παραγωγή των πιο πάνω περιοχών, γιατί οι ανεμογεννήτριες, δυνατό να δημιουργήσουν ψύχρανση των επιφανειακών νερών και μεταβολή των ρευμάτων της εκεί θάλασσας, με αποτέλεσμα το πλαγκτό και οι άλλες οικολογικές παράμετροι να υποστούν πιέσεις, απειλές και κινδύνους διάρρηξης στο εκεί οικοσύστημα. Δηλαδή, μια ακόμη απειλή παραμονεύει, αν επεκταθούν οι πλωτές ανεμογεννήτριες στις θάλασσές μας.

3. Δασικοί χάρτες με…Ρεαλισμό. «Αν δεν αποφασίσουμε να είμαστε θαρραλέοι, να δούμε την πραγματική κατάσταση της χώρας, τότε δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δασικοί χάρτες», δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ για την οριογράφηση των δασών και των δασικών εκτάσεων. «Εάν κλείνουμε τα μάτια και επιμένουμε στο 1945 δεν θα γίνουν ποτέ δασικοί χάρτες» τόνισε ο κ. Σουφλιάς, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, η βάση «άπαξ δάσος πάντα δάσος» είναι αυτή που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα. Σημειώνεται ότι οι αεροφωτογραφίες του 1945 αποτελούν τη βάση για να χαρακτηρισθεί μία περιοχή δασική. Στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 24), στόχος ήταν να λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό μίας περιοχής οι αεροφωτογραφίες του 1975. Από την πλευρά του, ο κ. Κολοζώφ αναρωτήθηκε τι έννοια έχει η οριοθέτηση εάν δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή δικαίου. Δηλαδή κύριοι της Βουλής, σας ενδιαφέρει το δέντρο ή το ΔΑΣΟΣ? Εμάς, ως πολίτες μας ενδιαφέρει το Δάσος ως ολότητα με ορθολογική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος.

Δρ. Θ. Κουσουρής, http://www.perivallon.com

26 June 2007

Επιτέλους σε μια ήσυχη παραλία...

Τόσκασα για λίγο από Αθήνα και βρέθηκα στην ηρεμία και ησυχία της θάλασσας,
φαίνομαι στη μέση της φωτογραφίας με το κίτρινο μαγιό...

24 June 2007

Εσείς, εμείς, το chat και … οι άλλοι, μέρος V


της Ισμήνης

Ιστορία 3η: Ας … πρόσεχε!

Γνωριστήκανε μέσα σε ένα ρουμ καθ΄ όλα αξιοπρεπές και της ηλικίας τους, μιλάγανε με όλους και όλες περί ανέμων και υδάτων. Η μία (Μάριαν, ας πούμε) από Αθήνα παντρεμένη με παιδιά, η άλλη (Ηλέκτρα, ας πούμε) από επαρχία, χωρισμένη ξαναπαντρεμένη, με 3 παιδιά στην οικογένεια, τα 2 του συζύγου από τον 1ο του γάμο και 1 που έκανε μαζί του! Μέχρι εδώ όλα καλά! Κάποια φορά ήρθε στην Αθήνα και γνωριστήκανε και από κοντά.

Όταν επέστρεψε επαρχία η Ηλέκτρα άρχισε να εξομολογείτε στη Μάριαν τα προσωπικά της, όχι δημοσίως, πριβέ βέβαια, να της λέει πόσο δεν είναι ευτυχισμένη με τον άντρα της, πόσο την καταπιέζει, πόσο τσιγκούνης είναι και άλλα διάφορα , που σε γενικές γραμμές ολίγον ενδιέφεραν τη Μάριαν, διότι αυτές οι φιλίες έχουν ημερομηνία λήξεως. Η Ηλέκτρα την έπαιρνε και τηλέφωνο να μιλήσουνε να την συμβουλευτεί μάλιστα!

Κάποια στιγμή και για ένα σχετικά μακρύ χρονικό διάστημα η Ηλέκτρα έμπαινε στο ρουμ, μίλαγε με τα άτομα και μετά έφευγε εντελώς ξαφνικά. Μια μέρα εξομολογήθηκε στην Μάριαν, ότι γνώρισε έναν κύριο σε ένα άλλο ρουμ, με τον οποίο μιλάνε πριβέ και γι αυτό αποχωρεί. Μένει Αθήνα, είναι πολύ ενδιαφέρων, πολύ αξιοπρεπής, πολύ μορφωμένος, δημόσιος υπάλληλος με ανώτερη θέση, όλα στο πολύ ήτανε … και από τα πολλά πολύ τον ερωτεύτηκε και μάλιστα είναι αμοιβαίο το αίσθημα!

Όταν λείπει δε ο άντρας της, την παίρνει τηλέφωνο και τα λένε με τις ώρες. Ως εδώ όλα καλά … συμβαίνουν και αυτά! Μάλιστα της είπε αυτός, σε μια συναισθηματική έκρηξη, ότι αν τα βρουν μεταξύ τους, να αφήσει τον άντρα της, εφόσον είναι και τόσο κακότροπος και τσιγκούνης και αδιάφορος απέναντί της, να έρθει Αθήνα και αυτός θα αναλάβει όλα της τα έξοδα και μάλιστα θα σπουδάσει και την κόρη της … θα την προικίσει … γενικά δεν θα της λείπει τίποτα. Άντε μετά να μην ερωτευτείς τον τύπο! Σορόπια και μέλια κάθε βράδυ! Αχ και βαχ! η Ηλέκτρα μας με τον Ρωμαίο της και την επομένη όλα τα καθέκαστα στην Μάριαν!

Κάποια στιγμή, αναμενόμενο ήταν, της ζήτησε ο κλέφτης της καρδιάς της, να γνωριστούνε από κοντά! Να πάει αυτός εκεί που ήταν η Ηλέκτρα αποκλείεται, διότι η επαρχία είναι μια σταλιά και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, Οπότε το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν να έρθει αυτή Αθήνα, οι γονείς της μένανε εδώ, άρα υπήρχε δικαιολογία να τους δει, τους πεθύμησε. Αλλά πώς; Με τι λεφτά θα βγάλει το αεροπορικό εισιτήριο; Ο άντρας της δεν της δίνει δεκάρα. Μη σε νοιάζει, λέει ο ιππότης μας, θα στα πληρώσω εγώ. Της στέλνει λοιπόν τα χρήματα και έρχεται η Ηλέκτρα στην Αθήνα.

Περιχαρής, ειδοποιεί την Μάριαν και μάλιστα την παρακάλεσε να συναντηθούνε την επομένη, πριν το ραντεβού που είχε δώσει με τον αγαπημένο της και να είναι κι αυτή παρούσα, γιατί η Ηλέκτρα είχε πολύ τρακ. Συναντήθηκαν οι 2 γυναίκες, λέγανε τα δικά τους ή μάλλον έλεγε η Ηλέκτρα τα χαρίσματα του Ρωμαίου της, φανερά αδημονούσα για τη συνάντηση. Και κάποια στιγμή ήρθε αυτός! Μόνο Ρωμαίος δεν ήταν, κάτι σαν τον Σάντσο Πάντσο, τον υπηρέτη του Δον Κιχώτη! Μετά τις πρώτες συστάσεις η Μάριαν διακριτικά σηκώθηκε κι έφυγε!

Μετά από 3 ημέρες την πήρε η Ηλέκτρα από την επαρχία που ξαναγύρισε να της εξιστορήσει τα τεκταινόμενα. Με το τύπο πήγε τζίφος η υπόθεση. Η Ηλέκτρα του το ξέκοψε, να μην περιμένει κοκό ... διότι δεν την εμπνέει! Αυτός όμως είχε κάνει έξοδα της είχε στείλει τα λεφτά για τα εισιτήρια και για την κόρη της παρακαλώ και έπρεπε να κάνει απόσβεση. Της ζήτησε τα λεφτά του πίσω, διαφορετικά θα πάρει τηλέφωνο τον άντρα της! Αλλά δεν ήξερε ο ταλαίπωρος πού είχε πέσει. Τον απείλησε με θράσος η Ηλέκτρα, ότι αν τολμήσει και κάνει κάτι τέτοιο, θα του κάνει αναφορά στην Αρχή, εις την οποία υπάγεται, ότι εκτός από σεξομανής είναι … ουρολάγνος και … κοπρολάγνος και έχει μαγνητοφωνήσει τηλεφωνήματά του με το ανάλογο περιεχόμενο!

Κόκαλο ο δικός σου. Λούης έγινε! Αναρωτιέστε μήπως ακόμα τι λέγανε πριβέ και στο τηλέφωνο οι 2 τους; Μετά από αυτό το περιστατικό, δεν ξαναμιλήσανε οι δύο κυρίες της ιστορία μας και η πρόσκαιρη φιλία τους εξανεμίσητκε εις τα εξ ων συνετέθη!

Άλλο ένα διάλειμμα για διαφημίσεις και επανέρχομαι με νεότερα, μείνετε στη θέση σας!


23 June 2007

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

Οπως και άλλοι σφοδροί επικριτές του Ισλάμ, η Αγιάν Χίρσι Αλι ζει σε καθεστώς εικοσιτετράωρης αστυνομικής προστασίας, υπομένει όμως αυτή τη δύσκολη κατάσταση με σπάνια ψυχραιμία και χάρη. Ψηλή και λυγερή, με χαμόγελο μικρού κοριτσιού, η Σομαλο–ολλανδή υπερασπίστρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων μοιάζει με μοντέλο και μιλάει σαν εμπειροπόλεμος διανοούμενος.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας Ολλανδός μαροκινής καταγωγής, ο Μοχάμεντ Μπουγερί, έστειλε ένα γράμμα στην Αγιάν Χίρσι Αλι, χαρακτηρίζοντάς τη «φονταμενταλίστρια άπιστη» και «στρατιώτη του σατανά». Ο μακάβριος τρόπος που διάλεξε να παραδώσει το γράμμα ήταν καρφώνοντάς το στο στήθος του σκηνοθέτη Τέο βαν Γκογκ, τον οποίο είχε ήδη πυροβολήσει οκτώ φορές. Ο Βαν Γκογκ, απόγονος του μεγάλου ζωγράφου, είχε κάνει μια ταινία μικρού μήκους μαζί με την Αλι, με τίτλο «Υποταγή 1», στην οποία στίχοι από το Κοράνι, που αναφέρονται στο δικαίωμα του άντρα να χτυπάει τη γυναίκα του, παρουσιάζονταν χαραγμένοι στο σώμα μιας ηθοποιού.

Ο λόγος που ο Μπουγερί σκότωσε τον Βαν Γκογκ και όχι την Αλι ήταν επειδή εκείνη βρισκόταν ήδη υπό αστυνομική προστασία. Δύο χρόνια πριν από τον φόνο του Βαν Γκογκ, είχε αποκαλέσει το Ισλάμ «οπισθοδρομικό» σε μια τηλεοπτική συζήτηση, και είχε υποχρεωθεί να ζει κρυμμένη. Στη συνέχεια, το ολλανδικό Φιλελεύθερο Κόμμα τής πρόσφερε μια θέση βουλευτή, που της έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και ο γεννητικός ακρωτηριασμός των γυναικών – εκστρατείες που βρίσκονταν κάποτε στην πρώτη γραμμή των φεμινιστικών κινητοποιήσεων, αλλά τελευταία έμειναν στο περιθώριο εξαιτίας των πολυπολιτισμικών ευαισθησιών της Αριστεράς.

Η κατά τεκμήριο πιο αφομοιωμένη μετανάστρια της Ολλανδίας δέχτηκε δύο φορές την απόρριψη από τη δεύτερη πατρίδα της την περασμένη χρονιά. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έμενε κατάφεραν να κερδίσουν μια δικαστική απόφαση έξωσής της, με τη δικαιολογία ότι έθετε τους γείτονές της σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ υποστήριξε ότι είχε προσκομίσει ψεύτικα δικαιολογητικά στην αρχική αίτησή της για άσυλο. Η ίδια το είχε ήδη παραδεχτεί πολλές φορές, ωστόσο μια υπουργός από το δικό της κόμμα αποφάσισε να ανακαλέσει την πολιτογράφησή της. Τελικά η ανάκληση ακυρώθηκε και η όλη φασαρία προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η Αλι έφυγε για την Ουάσιγκτον, όπου της προσφέρθηκε μια θέση συνεργάτη στο American Enterprise Institute (πλήρες κείμενο>>>).

(Observer, Καθημερινή, 22/7/2007)

22 June 2007

Πω πω ζέστηηηη...

μόνο ένα μπάνιο μας σώζει τώρα!

(click)


















(Φωτογραφία του Μιχ. Καστελάνο)

21 June 2007

Εσείς, εμείς, το chat και … οι άλλοι, μέρος IV



της Ισμήνης

Ιστορία 2η: Η μακιγιέρ

Η κοπέλα χαζεύει και κάνει επιλογή των πριβέ μήπως και τύχει κανένα που να αξίζει το ενδιαφέρον για να απαντήσει. Την ρωτάει ένα αρσενικό με το νικ Λίγη αγάπη ζητώ, με μια κωδικοποιημένη ερώτηση: m/f-a-t? Αυτό σημαίνει αν είναι άντρας ή γυναίκα (m/f), πόσο χρονών είναι (age) και από πού μιλάει (tow)! Πολλοί την έχουνε πάθει και μιλάνε σε άτομα με γυναικεία νικ που ανήκουν στο 3ο φύλλο! Εκεί να δεις πλάκα! Υπάρχει ρουμ που ένα ρομπότ (bot) λέει: προσέξετε πού μιλάτε, γιατί κυκλοφορούν άντρες με γυναικεία νικς, λεσβίες και τρανσέξουλ…..μην απαντάτε σε νικς που συμπεριλαμβάνουν lesbian… μην κάνετε έρωτα με τριχωτούς! Καλή η ενημέρωση!

Απαντάει λοιπόν η κοπελιά μας ότι είναι γυναίκα, λέει μια ενδιαφέρουσα ηλικία, 35 χρονών και ότι είναι από Καβάλα Ο άλλος τσιμπάει, 35 χρονών, Καβάλα σου λέει και αμέσως αρχίζει να κάνει συνειρμούς με την πόλη χμ… ενδιαφέρουσα η περίπτωση! Οπότε πάει στο παρασύνθημα, σε άλλη μια χαζή ερώτηση των απανταχού υποψήφιων οριζοντιωμένων με κάθετες προεκτάσεις, τσατόπληκτων: πως είσαι;

Άντε τώρα να του απαντήσει πώς είναι μέσα από το γυαλί και την ανωνυμία, όπου λες όποια μπούρδα θέλεις. Παίζει λοιπόν το παιχνίδι των 10 ερωτήσεων: Ψηλή 1.70, 60 κιλά, ξανθοκόκκινα μακριά μαλλιά, μάτια καστανά με πράσινες ανταύγειες. Σε αυτή την περιγραφή αρχίζει και μουγκρίζει ο άλλος! μμμμμμμμμμμμ… καλό ακούγεται. Συνεχίζει: πες μου κι άλλα, ξέρεις τώρα! Αυτή συνεχίζει, μακριά πόδια, λεπτή μέση, ωραίο στήθος, ακόμα ωραιότερο ποπό, νάσου και το 2ο μούγκρισμα μμμμμμμμμμμ… αυτό ακούγεται ακόμα καλύτερο! Παντρεμένη; Όχι, απαντάει αυτή.

Καλή περίπτωση, άρα μπορούμε να συνεχίσουμε: ο τύπος λέει ότι είναι από Αθήνα 38 χρονών και περιγράφει τα προσόντα του, ύψος, πλάτος, μήκος, κιλά κλπ. και το επάγγελμα του, προγραμματιστής κομπιούτερ (σιγά μην ήταν αλήθεια ), παντρεμένος, αλλά δεν τον καταλαβαίνει, δεν τον συμπονάει, δεν του συμπαραστέκεται, όλα αρνητικά έχει αυτός ο γάμος και όλα αυτά που μπορούν να συνθέσουν ένα δακρύβρεχτο σήριαλ! Συμπτωματικά δε, αναζητάει την αδελφή ψυχή να ενωθεί μαζί της να της δώσει πολύ αγάπη και να του δώσει έστω λίγη (ιδού το ανάλογο νικ) και κάτι του λέει ότι αυτά που ζητάει τα έχει βρει στο πρόσωπο της.

Η επόμενη ερώτηση βέβαια είναι έρχεσαι Αθήνα; (που σημαίνει … πότε θα σε πηδήξω; Εμ! τσάμπα γκόμενα ψάχνει, εμ! θέλει να μην ξεβολευφτεί το αρσενικό μας!) Απαντάει αυτή: και βέβαια έρχομαι και πολύ συχνά, έχω κάτι φίλες εκεί.

Ωραία συλλογιέται ο τύπος και σίγουρα τρίβει τα χέρια του και όχι μόνο ... πιάσαμε την καλή! Πότε θα έρθεις… να κανονίσουμε να συναντηθούμε, να τα πούμε… να γνωριστούμε… και αφήνει να εννοηθούν ένα σωρό υπονοούμενα

-Θα κανονίσω να λείψω από την δουλειά μου, απαντάει αυτή, να έρθω πολύ σύντομα γιατί θέλω κι εγώ να συναντηθούμε και αφήνει να εννοηθούν άλλα τόσα υπονοούμενα.

-Ωραίαααα …βρυχάται ο τύπος! Τι δουλειά κάνεις; δεν σε ρώτησα ….

-Είμαι μακιγιέρ, απαντάει αυτή.

-Καλλιτέχνης… χαχανίζει ο τύπος. Μου αρέσουν οι γυναίκες που ξέρουν να περιποιούνται τον εαυτό τους. Και πού εργάζεσαι;

-Σε γραφείο κηδειών, μακιγιάρω πεθαμένους για να είναι ευπαρουσίαστοι σαν φυσικοί, όταν ανοίγει το φέρετρο πριν τους βάλουν στον τάφο!

-… … … … … … … … … …

-Έλα … εδώ είσαι;

Αν ποτέ συναντήσετε κάποιον και σας διηγηθεί μια τέτοια ιστορία, να ξέρετε ότι είναι αληθινή! Και συνεχίζω εντός ολίγου, θα πεταχτώ για λίγο στο Άμστερνταμ να δροσιστώ και θα επανέλθω δριμύτατη!


Ο Ιούνιος μας έφτασε με καύσωνα γερό,

να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά, μεσ' στο νερό!



18 June 2007

Περιβάλλον με αιρετική ματιά στην επικαιρότητα (1ον)

Δρ. Θόδωρος Σ. Κουσουρής
Περιβαλλοντολόγος, πρώην
Δ/ντής Ερευνητικού Ινστιτούτου


Μιας και οι βομβαρδισμοί εξακολουθούν (π.χ. Λίβανος), και είναι της μόδας (π.χ. Κλιματικές αλλαγές, Αιολικά πάρκα, Πράσινες φωτοβολταϊκές επενδύσεις), επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για όλα εκείνα τα περιβαλλοντικά, τα δήθεν περιβαλλοντικά, αλλά και τα οικολογικά που παρεμβαίνουν -τεχνηέντως ή μη- στην καθημερινή ζωή μας, μέσα από τον Τύπο και τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έλεος πια, γιατί και οι λέξεις χάνουν το πραγματικό τους νόημα, ενώ στη δίνη της ζωής αρκετοί, πολλοί αρκετοί βολευόμαστε μέσα στις κινδυνολογίες, στα ανεδαφικά, στις ρεαλιστικές απειλές και τους κινδύνους, στα μη εφαρμόσιμα, στις ουτοπικές προοπτικές και στις πολιτικές φανφάρες.

1. Ο ακτιβιστής Αλ Γκορ; Και έγραψε ο Τύπος «…ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μίλησε απ’ έξω, χωρίς σημειώσεις, περπατώντας με άνεση στη σκηνή και διανθίζοντας το λόγο του με ανέκδοτα με τέτοια φυσικότητα που θα τη ζήλευε και ο πιο έμπειρος showman». Γιατί αμφιβάλλετε ότι ήλθε για να το παίξει άνετος ακτιβιστής, πλασάροντας συνάμα και το βιβλίο του «Μια άβολη αλήθεια», αλλά και το ομώνυμο ντοκυμαντέρ που απέσπασεκαι βραβείο Οσκαρ το Φεβρουάριο. Και βέβαια κάπου το πάει. Μας ενδιαφέρει ως προσωπικότητα ή ως φερόμενος και επονομαζόμενος ακτιβιστής;



2. Με τον Αίολο παρέα. Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας υπόσχονται να επιλύσουν γιγαντιαία αιολικά πάρκα στα νησιά του Αιγαίου. Κάπως έτσι εμφανίζει ο Τύπος την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Αλλά, στα ψηλά γράμματα διαβάζουμε «… οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν ύψος 105 μέτρα, άνοιγμα πτερυγίων 90 μέτρα και συνολικά η όλη εγκατάσταση θα φαντάζει ως πολυκατοικία περίπου 50 ορόφων». Και το περίεργο μέχρι ενοχλητικά προκλητικό είναι το γεγονός ότι, για παράδειγμα, για τις ανάγκες των 8MW σε ηλεκτρισμό της Ικαρίας, θα επενδυθούν μονάδες ισχύος 310MW. Για τα 12ΜW της Άνδρου, προβλέπεται ότι θα κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες για ισχύ 400MW. Για τις 3,5MW ανάγκες της Σερίφου, η συνολική προβλεπόμενη ισχύς θα ανέλθει με τις 87 ανεμογεννήτριες, τα 260MW.

Και η απάντηση των αρμόδιων; «Διότι άλλες περιοχές της χώρας έχουν ανάγκη από αυτό το πλεόνασμα». Και ως συνήθως αφελείς, ερωτούμε: τέτοιες γιγαντιαίες εγκαταστάσεις δεν θέλουν τεράστια χωματουργικά έργα, κατάλληλο οδικό δίκτυο, ανάλογα λιμάνια; Και το αισθητικό, φυσιογραφικό, πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο των νησιών τι θ’ απογίνει; Να με συγχωρείτε, «ανεμογεννήτριας το κάγκελο και πάσης νησιωτική Ελλάδας» προβλέπεται.


3. Πράσινα δάνεια για μικροπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 1,2 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα χορηγήσουν οι τράπεζες τα επόμενα 5 χρόνια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων από ιδιώτες μικροπαραγωγούς. Όπως, τονίζουν και πάλι οι αρμόδιοι και κατά πάσα πιθανότητα προωθητές συμφερόντων, οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται εξαιρετικά ελκυστικές, λόγω των επιδοτήσεων από το σχετικό αναπτυξιακό νόμο, αφού πρόκειται για επένδυση με χρόνο ζωής 20 έτη. Σύμφωνα με τους ίδιους, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει ετησίως περίπου 1150-1400 κιλοβατώρες για κάθε εγκατεστημένη κιλοβατώρα.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ, με τιμή πώλησης της κάθε ηλιακής κιλοβατώρας 0,40-0,50 ευρώ. Και τα αδύναμα σημεία, οι αδύναμοι κρίκοι στο συνολικό εγχείρημα στο ελληνικό σύστημα; Απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, παρουσία γραφειοκρατίας, η ασυνέπεια και η ασυνέχεια χωρίς τελειωμό και η, όπως πάντοτε, στρεβλή ενημέρωση, σε όλα και για όλα. Και οι τεράστιες απαιτούμενες εκτάσεις; Και όπως πάντοτε, όλες οι λεπτομέρειες προβλέπονται από το σχετικό νόμο.


Υστερόγραφο: Τουλάχιστον οι περισσότεροι μπορούμε να συμβάλλουμε προσωπικά στην εξοικονόμηση της ενέργειας που παρέχεται με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ η τεχνολογία μπορεί να προσδοκά εφαρμόσιμα αποτελέσματα όταν βρίσκεται μακριά από συμφέροντα και υστεροβουλίες, κατευθυνόμενη έρευνα και πολιτικούς καιροσκοπισμούς.

17 June 2007

Εσείς, εμείς, το chat και … οι άλλοι, μέρος III



της Ισμήνης

Και να πάμε τώρα στο 3ο μέρος και το πιο πικάντικο! Μετακομίσαμε από τα απλά και πάμε στα σύνθετα. Να φτιάξουμε και λίγη ατμόσφαιρα. Είναι βράδυ αργά, πολύ αργά, και δεν κολλάει ύπνος, ανοίγεις το φως να διαβάσεις ένα βιβλίο αλλά δεν σε εμπνέει κανένας τίτλος! Ανοίγεις το ψυγείο και βλέπεις μπροστά σου τον θερμιδομετρητή και υπαναχωρείς άτακτα! Ανοίγεις την τηλεόραση και πέφτεις πάνω στον Λεβέντη και στον παπά-Τσάκαλο, οπότε καταλήγεις να ανοίξεις τον υπολογιστή!

Πας στο room το δικό σου και φυσικά διαπιστώνεις ότι ούτε πουλί πετούμενο δεν βρίσκεται μέσα, τι να κάνεις λοιπόν πας στο room που λέγαμε, ε! για να κάνεις πλάκα και από περιέργεια και για κανέναν άλλο λόγο …

Πρέπει να πάρεις ένα nick, αν διαλέξεις π.χ. Μαρία, Ελένη, κάτι τέτοια ονόματα δεν θα έχεις και πολύ τύχη να σε προσέξουν, είναι πολύ κοινά! Αν διαλέξεις Φραντζέσκα, Ιμογένη, Ιοκάστη κτλ. ούτε και με αυτά έχεις πολύ τύχη, είναι κάπως ιπποτικά. Διαλέγεις ας πούμε Σούλα, Ρούλα, Λούλα και δεν συμμαζεύεται, οπότε έχεις κάνει την τύχη σου. Μόλις μπαίνεις μέσα, σου έχουν χτυπήσει 5-6 πριβέ τα οποία αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια

Ανοίγεις το πρώτο με το nick, αχαλίνωτος και σου γράφει χαϊ, τί φοράς; ανοίγεις το 2ο με το nick ακατανίκητος και σου γράφει: γεια σου, τί φοράς; ανοίγεις το 3ο με το nick ακούραστος καβαλάρης και σου γράφει: έλα μωρό μου, τί φοράς; Τέτοια πρωτοτυπία! Καλά δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί με τα ΥΠΕΡΟΧΑ nicks (χαχαχα!) όπως, ζωντανό σεξ στην κάμερα, κοιτάω από κλειδαρότρυπα, καυτός και σέξι, ενεργός με 20 cm … κλπ., να νομίζουν ότι κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή και είσαι «μια γυναίκα με τα πόδια ανοιχτά» όπως ένας από τους σχετικούς πίνακες του Egon Schiele. Θα μου πείτε, τώρα σιγά, ψύλλους στ άχυρα ψάχνεις! Όχι βρε παιδιά… απλά αναρωτιέμαι, δεν δικαιούμαι;

Κι αν έχεις κέφι συνεχίζεις με έναν από όλους και ειδικά τον πιο ψαγμένο, με το πιο σεξο-υπονονοούμενο, το nick με τις ανατομικές λεπτομέρειες που σου δηλώνει ο μάγκας ότι ξεπετάει 10 σαν εσένα στην καθισιά του και είναι μόνιμα αναμμένος σαν πορτατίφ κομοδίνου! Οπότε επιλέγει το θύμα και ιδού η συνέχεια…


Ιστορία 1η: Ο φοιτητής και η 50αρα …

Ο παιδαράς δήλωσε ετών 23 φοιτητής με ωραίο σώμα, ασίγαστο σεξουαλισμό έτοιμος να ικανοποίηση, χωρίς ταμπού, κάθε γυναίκα και -αδυναμία του- οι γυναίκες κάποιας ηλικίας. Δεν τον πειράζει αν είναι 40-50 ή και 60! Το τελευταίο το είπε κομπιάζοντας! Η Κυρία του δήλωσε 50 ετών κούκλα και στερημένη από σεξ λόγω ανικανότητας συζύγου! έτοιμη να δώσει τα πάντα αρκεί να ικανοποιηθεί και αν τα βρουν θα είναι και ο μόνιμος επιβήτορας. Θα του δίνει και τα έξοδα του και κάτι τις για τις υπηρεσίες που θα της προσφέρει! Οικονομικά ανεξάρτητη με μαγαζί δικό της, το υπόγειο του οποίου έχει μετατρέψει σε γκαρσονιέρα με όλα τα κομφόρ και κάνει τα όργιά της τα μεσημέρια που κλείνει το μαγαζί και δεν γυρνάει σπίτι (μένει μακριά) και πολλές φορές και τα βράδια λέγοντας ότι έχει να τακτοποιήσει ή να κάνει ταμείο.

Ο νεαρός τσίμπησε, σκέφτηκε ότι έπεσε σε λαβράκι. Δήλωσε πανέτοιμος να πέσει στα πόδια της, να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις και τα βίτσια της (αν έχει και όσα έχει) ρώτησε το πόσο που θα του δίνει για κάθε φορά, όχι ότι τον ενδιαφέρει, αλλά επειδή αυτή έθεσε το θέμα. Του είπε αυτή για 200 ευρώ, της είπε ότι μπορεί και συνεχόμενες 2 και 3 φορές, άρα θα είναι ανάλογο το ποσό; Συμφώνησαν, του είπε να περάσει από το μαγαζί την επομένη το μεσημέρι, του έδωσε οδό και αριθμό, να περιμένει να φύγουν οι υπάλληλοι και μόλις κλείσει την πόρτα και σβήσει τα φώτα να μπει μέσα για τα περαιτέρω!

Οπότε τη στιγμή που κλείνανε, λέει ο νεαρός: Ξέχασα να σου πω κάτι γλυκιά μου … σήμερα έχω τα γενέθλιά μου… αφού θα διαπιστώσεις πόσο καλός είμαι… δεν θα μου κάνεις κανένα δωράκι έξτρα; Ας πούμε 500 ευρώ; Βεβαίως του απαντάει αυτή. Ανταλλάξανε εικονικούς ασπασμούς σαν προεόρτια όσων θα ακολουθούσαν την επομένη και βγήκαν από το room.

Δεν τελειώνει εδώ η ιστορία μας. Μετά από 4 ημέρες μπήκε στο ίδιο room η κυρία με το ίδιο νικ την ίδια ώρα και έπεσε πάνω στον επίδοξο επιβήτορα. «Μωρή… παλιο#@$&#@» και με ένα σωρό καλολογικά επίθετα την στόλισε… «που ήρθα και περίμενα έξω από το μαγαζί σαν &%$&^%$» κλπ κλπ. «Χμμ, ήθελες και δωράκι για τα γενέθλιά σου χαζέ» του απαντάει αυτή…

Μικρό διάλειμμα για διαφημίσεις και συνεχίζω, μην φύγετε, θα πάρω απουσίες!

14 June 2007

Η συμμετοχή μου σε συσκέψεις των «G50»

Ομολογώ δημόσια ότι στη λεγόμενη συνάντηση «G8» που οργανώνουν κάθε τόσο Μπους, Πούτιν, Μέρκελ, Μπλερ και τα άλλα τα παιδιά, δεν με έχουν καλέσει - ακόμα. Κοιτάζοντας όμως τη φωτογραφία των γυναικών των ηγετών μαζί με τον σύζυγο της Μέρκελ, θυμήθηκα ότι έχω πάρει μέρος σε ανάλογες συναντήσεις των «G50».

Η σύζυγός μου, εκπροσωπούσε την αγαπημένη μας πατρίδα σε διάφορα τεχνικά συνέδρια κι εγώ συχνά την συνόδευα, όποτε ταίριαζαν οι ημερομηνίες με τη δουλειά μου. Έτσι έχουμε κάνει μαζί ταξίδια στις Ινδίες, στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί, οργανώνονταν εκδρομές και γιορτούλες για τις κυρίες των συνέδρων, καμιά πενηνταριά συνήθως και, φυσικά, ανάμεσά τους βρισκόμουν κι εγώ, ως μοναδικός άντρας. 

Δεν έχω κρατήσει ομαδικές αναμνηστικές φωτογραφίες, δυστυχώς, παρά μόνο από συνεστιάσεις. Έχω κρατήσει όμως στο μυαλό μου εικόνες που περιστοιχίζομαι σε μουσεία, σε εκθέσεις και σε εστιατόρια από 40-50 κυρίες και όλοι οι περαστικοί νομίζουν ότι εγώ τις καθοδηγώ, ενώ δεν ήμουν παρά ένα ταπεινό μέλος της παρέας.

Την καλύτερη ανάμνηση που έχω είναι από ένα συνέδριο στο νησί υψηλού τουρισμού στην Ischia, έξω από τη Νάπολη. Την ώρα που οι εθνικοί εκπρόσωποι συζητούσαν και αντιδικούσαν για να περάσουν τα συμφέροντα της χώρας τους, οι συνοδοί επιβιβαζόμασταν σε ένα σκάφος με πανιά και κάναμε ημερήσια κρουαζιέρα μέχρι το Κάπρι και μετά κατά μήκος της ακτής, από Νάπολη μέχρι Σορέντο. Ονειρεμένη διαδρομή! Όποιος δεν την έχει κάνει με πλοίο και καλοκαιρία, ας την κάνει στην ξηρά με αυτοκίνητο!

Όταν επιστρέψαμε αργά στην Ίσκια, περίμεναν στο λιμάνι οι σύνεδροι για να παραλάβουν τις κυρίες τους και ανάμεσά τους η δική μου σύζυγος για να παραλάβει εμένα. Στη σκάλα δεν ήταν εύκολο το πέρασμα από το πλοίο στην αποβάθρα, είχε λίγο κύμα στο λιμάνι και έπρεπε να βοηθήσω μια ηλικιωμένη κυρία, κοντά στα 70, να κατέβει. Ήταν η σύζυγος του προέδρου του συνεδρίου, επίσης 70άρης, ένας πανύψηλος ξερακιανός με μακριά λευκά μαλλιά. Αν θυμάμαι καλά, ήταν Καναδός.


Όταν κατεβήκαμε και του «παρέδωσα» τη σύζυγο, με ευχαρίστησε και με ρωτάει: «Δεν μου λέτε Sir, σας είχα δει και στο προηγούμενο συνέδριό μας στη Στοκχόλμη, τι δουλειά κάνετε ακριβώς;» Παραξενεύτηκε, σίγουρα, που με έβλεπε, πενηντάρη νεαρό, να βρίσκομαι ως περιηγητής συνοδός σε μέρες εργάσιμες! Του απαντάω: «Είμαι καθηγητής στο τάδε εκπαιδευτικό Ίδρυμα». Πιάνει το μέτωπό του και λέει στη γυναίκα του που στεκόταν δίπλα: «Ορίστε, αυτό το επάγγελμα έπρεπε να έχω διαλέξει και όχι να είμαι τόσα χρόνια κλεισμένος στα γραφεία…»

Βλέποντας τώρα τη φωτογραφία με το σύζυγο της Μέρκελ στην παρέα, θυμήθηκα ότι κι αυτός καθηγητής είναι… Αλλιώς, πώς να κάνει δημόσιες σχέσεις και βόλτες στις εργάσιμες ημέρες;

12 June 2007

Εσείς, εμείς, το chat και … οι άλλοι, μέρος II



της Ισμήνης

Συνεχίζω ακάθεκτη! Τώρα αν θα εκπλήξω ή θα σοκάρω κάποιους ή κάποιες μη με διαβάσετε αλλά και μη με κρίνετε! Μπορείτε όμως ελεύθερα να αναρωτηθείτε, αν οι ιστορίες που θα σας περιγράψω παρακάτω τις έζησα εγώ ή μου τις διηγηθήκανε!

Μπαίνουμε λοιπόν σε ένα σοβαρό ρουμ που κατά την άποψη μας πληροί τις προϋποθέσεις που θέλουμε. Παίρνουμε το ανάλογο νικ, το οποίο πάντα κρύβει απωθημένα, π.χ. όνομα που θα θέλαμε να έχουμε και δεν έχουμε, όνομα ζώου που θα θέλαμε να είχαμε στο σπίτι μας και δεν είχαμε ποτέ, λουλούδι που αγαπάμε περισσότερο, επάγγελμα που θέλαμε να ακολουθήσουμε, ονόματα διασήμων προσώπων που θαυμάζουμε κλπ. κλπ. κλπ.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά νομίζω, κάνεις μπλα μπλα περί ανέμων και υδάτων, όταν διαπιστώνεις δε ότι σου πάει η παρέα, ξεκινάς και μπαίνεις πιο συχνά και, πολλές φορές, και κάθε βράδυ. Οι παλιοί αρχίζουν να ρωτάνε λεπτομέρειες για τα προσωπικά σου και, αν περάσεις τα τεστ (δεν βρίζεις στο ρουμ, δεν τσακώνεσαι με τα άλλα μέλη της ομάδας, δεν σαχλαμαρίζεις αφόρητα, είσαι και ηλικιακά κοντά στα άλλα μέλη), τότε σε καλούν στην πρώτη συνάντηση που θα ορισθεί για να σε γνωρίσουν. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα αμοιβαίας χημείας που λένε. Αν σου πάνε τα άτομα και αν σε πάνε βέβαια, συνεχίζεις και κάνεις παρέα, διαφορετικά δεν ξαναμπαίνεις στο ρουμ και δεν τα ξαναβλέπεις.

Είναι γεγονός πάντως ότι, όσοι και όσες μπαίνουν σε αυτά τα ανώδυνα σχετικά chat rooms χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:

1η: αυτοί που πραγματικά ψάχνουν να γνωριστούν με άτομα για παρέα και μόνο και για να ανταλλάσσουν απόψεις σε διάφορα θέματα

2η: αυτοί που επιδιώκουν να γνωριστούν φιλικά με παρέες και συναντώνται όποτε δίνεται ευκαιρία

3η: αυτοί που θέλουν να γνωρίσουν άτομα και ότι θέλει προκύψει, πάντα όμως με την κάλυψη της αξιοπρέπειας

4η: αυτοί που με την κάλυψη της αξιοπρέπειας, ψάχνουν τσάμπα γκόμενα και

5η: αυτοί που μπαίνουν μέσα και αναζητούν το πιο εντυπωσιακό nick, αμέσως κάνουν πριβέ και περιμένουν να πέσει το λαβράκι.

Η 4η κατηγορία έχει και τη μεγαλύτερη πλάκα. Περιμένουν και δεν μιλάνε, μέχρι να μαζέψουν πληροφορίες για το άτομο που τους ενδιαφέρει. Μετά σου μιλάνε δημοσίως με επιλεκτικές ερωτήσεις που σε αφορούν και επικροτούν τις απόψεις σου. Μετά σου μιλάνε ολίγον πριβέ. Ευγενείς, προσέχουν τι λένε, σε κατακλύζουν με ένα σωρό επίθετα, έχουν βρει την αδελφή ψυχή, σου μιλάνε για τα παιδιά τους και σου ζητάνε και συμβουλές.

Μπορεί να είναι παντρεμένοι, ανύπαντροι, χήροι, διαζευγμένοι και δεν συμμαζεύεται. Ευγενικά σου ζητάνε να πιείτε καφέ, να γνωριστείτε και από κοντά. Άλλες αβρότητες από εκεί, έρχονται πάντα με το κάτι τις στα χέρια. Αν σου αρέσουν τα βιβλία, με την τελευταία έκδοση που κυκλοφορεί, αν σου αρέσουν τα λουλούδια, με το λουλούδι της προτίμησής σου και πάει λέγοντας! Εσύ όμως δεν χαμπαρίζεις από αυτά, διότι δεν έχεις σκοπό της ζωής σου να βρεις την ψυχή τε και σώματι αδελφή, μέσα από το chat και δεν δίνεις συνέχεια.

Έλα μου όμως που αυτός θέλει να κάνει απόσβεση του βιβλίου που σου έφερε. Οπότε όταν μπαίνεις στο ρουμ, νάτος κι αυτός. Σε αρχίζει στα πριβέ, σου λέει να μην μιλάς με τους άλλους, ότι θέλω να μου αφοσιωθείς κλπ. Κλπ., εκεί πάνω εσύ κάνεις πια όπισθεν ολοταχώς. Αυτός απτόητος! Είναι παρών σε κάθε συνάντηση που κάνει η παρέα, μέχρι τελικά να καταλάβει ότι δεν έχει να βγάλει τίποτα και ωω! ξαφνικά εξαφανίζεται εντελώς!

Μετά αναρωτιούνται οι υπόλοιποι «καλέ τι έγινε ο τάδε;» Άντε τώρα να τους πεις ότι ξέμεινε από καύσιμα … και δεν τον βοήθησες στον ανεφοδιασμό! Θα συνεχίσω, μην φεύγετε από τώρα!

11 June 2007

Tο ταμείο της «Αλληλεγγύης»

Γιατί ψάχνουμε μακριά και δεν κοιτάμε εδώ δίπλα μας, τί κάνουν με τα λεφτά που εισπράττουν από το κράτος (τα δικά μας δηλαδή!) για δήθεν φιλανθρωπικούς σκοπούς;

(του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ, Ελευθεροτυπία, 11/6/2007)

Στο στόχαστρο μητροπολιτών βρέθηκε η «Αλληλεγγύη», η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει συστήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης.

Κάποιοι μητροπολίτες, με πρώτον απ' όλους τον μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, την περασμένη Παρασκευή ζήτησαν να μάθουν πώς λειτουργεί η «Αλληλεγγύη». Αφορμή, μεταξύ άλλων, ήταν οι 340 τόνοι σάπια κοτόπουλα που βρέθηκαν στα ψυγεία εταιρείας και τα οποία φυλάσσονταν για λογαριασμό της «Αλληλεγγύης».

Τουλάχιστον δύο μητροπολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού άκουσαν τον διευθυντή της «Αλληλεγγύης» Δημήτρη Φουρλεμάδη να μιλά για «το καταστατικό και τις μέχρι τώρα δραστηριότητες της ΜΚΟ» πρότειναν να οριστεί ομάδα μητροπολιτών που θα κάνει έλεγχο στα οικονομικά της οργάνωσης. Ο κ. Φουρλεμάδης του απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο, καθώς η «Αλληλεγγύη» έχει ιδρυθεί από την Αρχιεπισκοπή και το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης και δεν είναι οργανισμός που λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Χρυσόστομος

«Εάν θέλετε διαφάνεια, πρέπει να γίνει οικονομικός έλεγχος», είπε απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο Ζακύνθου Χρυσόστομος. Οσα ακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψωσαν ιδιαίτερα τους τόνους. Ο Μακαριότατος, που δεν συναίνεσε στο αίτημα, αντέδρασε με ερώτηση: «Αμφισβητείτε την εντιμότητά μου;», για να λάβει τη σκληρή απάντηση: «Ναι. Ευθέως την αμφισβητώ». Ο Χριστόδουλος, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ανταπάντησε: «Σας επιστρέφω όσα λέτε».

Λίγο αργότερα ο Χρυσόστομος αποχώρησε και σε δημόσια δήλωσή του είπε: «Διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και του κ. Φουρλεμάδη να γίνει οικονομικός έλεγχος από αρχιερείς στην "Αλληλεγγύη" και μας λένε ότι δεν είναι νόμιμο. Για πολλά πράγματα πρέπει να γίνει έλεγχος τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος καλύπτει επιμελώς».

Τα 240 εκατομμ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ (χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων) που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στον Χριστόδουλο, θα πάνε δηλαδή σε μια εταιρία που έχει ιδρυθεί και ελέγχεται από την Αρχιεπισκοπή και το Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης. Κατά κάποιο σημαντικό μέρος θα "γυρίσουν", βέβαια, πάλι στους πολιτικούς που τα υποσχέθηκαν και θα τα εκταμιεύσουν, ως ψήφους και άλλες συναφείς διευκολύνσεις - σίγουρα διακομματικά, αφού δεν βλέπω να διαμαρτύρεται ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση!

Τάφος Α.Ε.

Ο πλουτισμός αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες των κρίσεων στο Πατριαρχείο


Μοναχοί με Rolex, πολυτελή αυτοκίνητα και τεράστια περιουσία. Οι Αγιοταφίτες, οι διάδοχοι της κληρονομιάς του Τάγματος των Σπουδαίων, που έλαμψαν με την πορεία και την προσφορά τους στις σελίδες της Ιστορίας του χριστιανισμού στην Αγία Γη, επιδίδονται τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν αγώνα άκρατου πλουτισμού. Ορισμένοι ιεράρχες, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, απέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες περιουσίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την καταβολή των μισθών των δασκάλων και των καθηγητών των σχολείων, οι ίδιοι διαθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μετοχές σε πλοία, ενώ κάποιοι είναι και κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών.

Μητροπολίτης με στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους της περιοχής που ποιμαίνει, έφυγε σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα. Χωρίς ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις, ο ιεράρχης κατάφερε να αναδειχθεί στα ανώτερα αξιώματα της Αδελφότητας και μάλιστα ο ρόλος του είναι καίριος και καθοριστικός για το μέλλον του Πατριαρχείου. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και λέγεται ότι διαθέτει μια μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και βρίσκεται σε συνεργασία με ορισμένα τουριστικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στη γη όπου γεννήθηκε, περπάτησε, βαπτίστηκε, κήρυξε και σταυρώθηκε ο Χριστός.

Μητροπολίτης από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους, που σήμερα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, αναπτύσσει κυρίως σχέσεις με ρώσους επιχειρηματίες και φέρεται να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπάθησε σύμφωνα με πληροφορίες να ανεγείρει ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ και ζήτησε την παραχώρηση οικοπέδου του Πατριαρχείου που βρίσκεται κοντά στη Γεθσημανή για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων αλλά, όπως λέγεται, σκόνταψε στη σθεναρή αντίσταση των συνεργατών του Πατριάρχη.

Ετερος ιεράρχης, από εκείνους που τους βλέπει κανείς διαρκώς δίπλα σε κάποιον Πατριάρχη, επιδίδεται, όπως λέγεται, στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αγία Γη και συνεργάζεται με τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και της Νότιας Ελλάδας, γι' αυτό και σχεδόν καθημερινά ξεναγεί έλληνες προσκυνητές στα πανάγια προσκυνήματα. Αλλος ιεράρχης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην κρίση που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου και της κυβέρνησης της Ιορδανίας, φρόντισε να κληρονομήσει μια ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ορισμένοι μεγάλοι σε ηλικία ιεράρχες, όπως λέγεται, προτιμούν τη σιγουριά που προσφέρουν οι ελβετικές τράπεζες και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Απομονωμένοι στα κελιά τους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Αδελφότητα και ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από τα τεκταινόμενα, έχοντας τη σιγουριά ότι δεν θα πεινάσουν στα γεράματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία διέθετε, όπως ισχυρίζονται κληρικοί, και ο Πατριάρχης Διόδωρος, γι' αυτό και μετά την εκδημία του καταβλήθηκε προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν χρήματα και σε ποιους λογαριασμούς (πλήρες κείμενο για τους αφοσιωμένους στο χρήμα πατέρες>>>).

(Το ΒΗΜΑ, 10/06/2007)

Και, φυσικά, όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν τίποτα με "τάφο", πανάγιο ή ημιάγιο. Στα θεμέλια ναού της Αφροδίτης (Venus) κτίστηκε ο συγκεκριμένος χριστιανικός ναός επειδή, δήθεν, εντοπίστηκε εκεί ο τάφος του Ιησού. Και είναι προφανές ότι αποκλείεται να θάφτηκε Ιουδαίος ραβί, θαυματοποιός σε ναό της θεάς της φύσης, του έρωτα και του κυνηγιού! Απλώς, βρήκαν γερά θεμέλια οι απεσταλμένοι της Κων/πολης και έφτιαξαν δικό τους ναό, μαγείρεψαν και ένα ψέμα περί τάφου και άρχισαν τις εισπράξεις... Τώρα ασχολούνται με τον πλουτισμό τους, δεν χρειάζονται άλλη επιχειρηματολογία! (Ο πίνακας είναι του William-Adolphe Bouguereau, "Γέννηση της Αφροδίτης")

09 June 2007

Η επιστημονική εξήγηση του deja vu

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά την εμπειρία του deja vu, της παράξενης αίσθησης ότι κάτι που ζουν εκείνη τη στιγμή το έχουν ξαναζήσει στο παρελθόν. Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για αυτή την αίσθηση, και μάλιστα πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μνήμη.

Σίγουρα πρόκειται για υποκειμενική εμπειρία με οργανικά αίτια που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και όχι με την όραση, αφού και τυφλοί έχουν τέτοιες εμπειρίες και, πολύ λιγότερο, δεν πρόκειται για παρέμβαση θεών και δαιμόνων ή για "επιφοίτηση", όπως πίστευαν και πιστεύουν ακόμα μερικοί.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, νευρώνες στο κέντρο μνήμης του ανθρώπινου εγκεφάλου, που ονομάζεται ιππόκαμπος, φτιάχνουν ένα νοητικό χάρτη των νέων τοποθεσιών που επισκέπτεται ένας άνθρωπος και των εμπειριών του, τον οποίο αποθηκεύουν για μελλοντική αναφορά. Όμως, όταν δύο εμπειρίες παρουσιάζουν ομοιότητες, οι δύο νοητικοί χάρτες επικαλύπτονται και μπερδεύονται.

Στην ουσία, εξηγεί ο Σουσούμου Τονεγκάβα, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο MIT, πρόκειται για μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου στην ταξινόμηση νέων πληροφοριών, η οποία είναι γνωστή και ως επεισοδιακή μνήμη. Μάλιστα, η μνήμη αυτή που επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχωρίζουν και να ταξινομούν πρόσωπα και τοποθεσίες χάνεται με το πέρασμα του χρόνου και όσο οι άνθρωποι γερνούν.


(Από www.kathimerini.gr και άλλες πηγές, 9/6/2007)

07 June 2007

Εκκλησιαστική «Αλληλεγγύη» με σάπια κοτόπουλα

(ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/06/2007)


Αν αυτό δεν λέγεται απάτη, τότε τι είναι; Κι όταν πρωταγωνιστής σ' αυτήν είναι μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας, η οποία, υποτίθεται ότι διακηρύττει τον λόγο του Θεού, τότε τι να περιμένουμε από τους μεγαλόσχημους και μη επιχειρηματίες, που δεν κρύβουν ότι θεός τους είναι το κέρδος και στο όνομα αυτού δεν ορρωδούν προ ουδενός;

Γιατί τα λέμε αυτά; Διότι ήταν η «Αλληλεγγύη», η «μη κυβερνητική οργάνωση» της Εκκλησίας του κ. Χριστόδουλου, που άδραξε την ευκαιρία να εκμεταλευτεί τη «γρίπη των πτηνών» και να δείξει τα... φιλεύσπλαχνα αισθήματά της, αφ' ενός προς τους πτηνοτρόφους που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν, αφ'ετέρου προς τους Ιρακινούς που υποφέρουν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τη συμμαχία των δημοκρατών», στέλνοντάς τους σάπια κοτόπουλα.


Το ευτύχημα είναι ότι οι Ιρακινοί δεν παρέλαβαν ποτέ την «ανθρωπιστική βοήθεια» της «Αλληλεγγύης» κι έτσι δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα πρόβλημα. Εκείνη όμως, «τσέπωσε» περί τα 5,6 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή το 80% των 7 εκατομμυρίων που είχαν εγκριθεί το φθινόπωρο του 2006, οπότε και υπογράφηκε η σύμβαση, με την υποχρέωση, μέχρι τις 26 Μαρτίου 2007, να αγοράσει η «Αλληλεγγύη» και διαθέσει τα κοτόπουλα. Κάτι που όμως δεν έγινε στην ώρα του.


Οπως δε αποκαλύπτεται σε απάντηση που έδωσε, τελικά, στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκη το αρμόδιο υπουργείο, η μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας είχε ζητήσει παράταση για την υλοποίηση του προγράμματος. Προφανώς, μέχρι να βρει τα σάπια κοτόπουλα, 340 τόνους τα οποία ανακάλυψε πριν από λίγες εβδομάδες η νομαρχία Πειραιά. Παρά ταύτα, η εκκλησιαστική επιχείρηση όχι μόνο δεν εστάλη στο Αυτόφωρο, αλλά κρατάει και στα ταμεία της τα χρήματα του Δημοσίου.

Η δε κυβέρνηση που έχει στα «ώπα ώπα» τον Αρχιεπίσκοπο και δεν θέλει να τον κακοκαρδίσει ούτε που δείχνει να διανοήθηκε να του τα ζητήσει πίσω. Αν ήταν όμως κάποιος φουκαράς, θα είχε σπεύσει. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομίας συνάπτει κρυφά δάνεια από την J.P. Morgan, που έχει εξελιχθεί σε συνέταιρο της τσέπης μας.

06 June 2007

Εσείς, εμείς, το chat και … οι άλλοι, μέρος I



της Ισμήνης


Μέχρι στιγμής έχουμε αναλύσει ένα σωρό θέματα, ελαφρού και βαρέως περιεχομένου. Εντάξει μην πάμε και στα δύσπεπτα … αυτά είναι άλλων ειδικότητα.

Εγώ καταπιάνομαι με τα πιο απλά και ευχάριστα. Οπότε καιρός είναι να μιλήσουμε λιγάκι και για το διαδίκτυό μας. Έχετε σερφάρει; Έχετε τσατάρει; Ερώτηση χωρίς απάντηση. Διότι όταν λέμε σερφάρω ή τσατάρω εννοούμε ότι μπαίνω στο Ίντερνετ και χάνομαι με τις ώρες.

Πρώτα από όλα πρέπει να έχεις υπολογιστή, αλλά και αυτό διορθώνεται αν δεν έχεις, πηγαίνεις στο Ίντερνετ-καφέ της γειτονιάς σου ή σε άλλη γειτονιά, για να μην σε πάρει κανένα μάτι κι εκεί σερφάρεις και τσατάρεις με την ησυχία σου.

Δεύτερο να ξέρεις να χειρίζεσαι τον υπολογιστή, διαφορετικά δεν γίνεται δουλειά. Τρίτο να ξέρεις σε ποια site rooms και δε συμμαζεύεται, πρέπει να μπεις!

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Αν χρησιμοποιείς το Ίντερνετ για ενημέρωση είναι πολύ απλό, άλλωστε αφού με διαβάζετε, άρα ξέρετε την όλη διαδικασία. Να πάμε λοιπόν στα πιο σύνθετα, για να μην στα πω πονηρά! Θέλετε π.χ. να μιλήσετε με κάποια άτομα! Σωστόν, ορθόν και δίκαιον

Ναι … αλλά για τι πράγματα θέλετε να μιλήσετε; για βιβλία; για μουσική; για σινεμά; Ή απλώς θέλετε να κάνετε «κοζερί» σε επίπεδο κοινωνικοπολιτισμικό;

Μπαίνετε σε ένα site και επιλέγετε το δωμάτιο μέσω του οποίου θέλετε να επικοινωνήσετε με διάφορα άτομα και να μιλήσετε ανταλλάσσοντας απόψεις και γνώμες για το θέμα που σας ενδιαφέρει. Πριν μπείτε, βέβαια, σας υποδεικνύουν να πάρετε ένα ψευδώνυμο (nick) με το οποίο θα μιλάτε κι αυτό σας δίνει την ανωνυμία. Δεν δηλώνετε τίποτα και σε κανένα, από τα πραγματικά σας στοιχεία, ή στην χειρότερη περίπτωση δηλώνετε ό,τι θέλετε και ότι σας κατέβει εκείνη την ώρα, αν και στην Ελλάδα είσαι έτσι κι αλλιώς ό,τι δηλώσεις!

Μπορείτε επίσης να μπείτε και σε ευρωπαϊκά η παγκόσμια chat rooms, επιλέγοντας τη γλώσσα που χειρίζεστε καλύτερα και την κατανοείτε, για να μιλήσετε με άτομα από άλλες χώρες, μακρινές και ονειρεμένες! Ή ακόμα να παίξετε και παιχνίδια, όπως σκάκι, σκράμπλ κλπ.

Τώρα να πούμε και την αλήθεια … δεν μπήκατε ποτέ στον πειρασμό να μπείτε σε εκείνα τα περίεργα rooms, κάποιες περίεργες ώρες με τα ονόματα όπως sex, lesbian, BDSM, pipinia, να αλλάξετε το nick σας και να τσατάτε; Όχι; Αν έχετε μπει, πέστε ναι από μέσα σας και δεν θα το ακούσει κανένας. αν δεν έχετε μπει … χάνετε! Οπότε, αν σας τρώει η περιέργεια για το τι συμβαίνει εκεί μέσα, κρατήστε την αναπνοή σας και θα ενημερωθείτε για άκρως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά θέματα.

Κι αν σας τρώει η περιέργεια για το πώς γνωρίζω αυτά που θα σας αναπτύξω .... σας ενημερώνω ότι, ναι έχω μπει σε αυτά τα rooms, άλλαξα το nick μου κάτι σε ποιο τραβηχτικό, όχι Μαριγούλα, Ελένη, ορτανσία, τριαντάφυλλο, αλλά σε «καυτή ανάσα, σε θέλω, καίγομαι για σένα» και κάτι τέτοια τέλος πάντων και … μορφώθηκα.

Θα επανέλθω δριμύτερη, μη φύγετε!

05 June 2007

Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον!

Δρ. Θόδωρος Κουσουρής, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον είναι μέρα γιορτής, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα διασύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, υπενθύμισης των υποχρεώσεων μας απέναντι στο συνάνθρωπο και στη φύση, για τη διαφύλαξη της αρμονίας των σχέσεων της φύσης. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ευαισθητοποιημένες κοινωνίες σε εγρήγορση για νάχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Που μπορούν να μας αφυπνίζουν και να συμπορευόμαστε με δράσεις απέναντι στα παράλογα που συμβαίνουν γύρω μας που καταστρέφουν ή και που απειλούν το αύριο.

Απόψε και στις 10.00 η ώρα το βράδυ, Τρίτη 5 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον, καλούμαστε και για δέκα λεπτά να σβήσουμε ταυτόχρονα τα φώτα των σπιτιών μας. Σήμερα όλοι γιορτάζουμε για το περιβάλλον και νοιαζόμαστε γιαυτό. Καλούμαστε σε σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις. Την προσοχή μας όμως. Συνήθως, κάθε επετειακή εκδήλωση έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, μόνο για το σήμερα, χωρίς βάθος χρόνου και συνέπεια. Σήμερα, για την παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος καθαρίζουμε, φροντίζουμε, ανακυκλώνουμε, ζωγραφίζουμε για την ευαισθητοποίηση.

Και αύριο; Αύριο όμως τι; Τις υπόλοιπες 364 μέρες θα συμμετέχουμε ενεργά για την καλύτερη ποιότητα ζωής ή θα περιμένουμε την επόμενη χρονιά για να γιορτάσουμε και πάλι την ημέρα του περιβάλλοντος 2008; Για 364 μέρες το χρόνο, μπορούμε να σβήνουμε τα φώτα μας για 10 λεπτά κάθε βράδυ; Μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά για την ανακύκλωση, για την εξοικονόμηση του νερού; Να νοιαζόμαστε για τη γειτονιά, την πόλη, τον τόπο μας, τον πλανήτη, για το συνάνθρωπό μας; Και κάθε χρόνο το ίδιο ερώτημα. Γιατί οι επέτειοι δεν λειτουργούν καθημερινά, ως μοχλοί ανάδειξης για τα ζητήματα του περιβάλλοντος; Έχουμε πλέον συνηθίσει στα λόγια, στις διαφημιστικές καμπάνιες.

Σήμερα, αληθινά, ψεύτικα, πλαστικά και χάρτινα μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Βλέπετε ποντάρουν στην ευαισθησία του μέσου πολίτη που μπορεί να ταρακουνηθεί με τις απειλές και τους κινδύνους, που τον απειλούν. Είμαστε όμως έτοιμοι ή έχουμε ενταχθεί σε κείνες τις ομάδες και τις κινήσεις των ενεργών πολιτών που συμμετέχουν ενεργά σε ότι επιπτώσεις επιφέρει η περιβαλλοντική υποβάθμιση, σε ότι μας απειλεί τοπικά και πλανητικά, σε ότι μας δυναμώνει και μας ενώνει για ουσιαστική αλλαγή στις συνήθειες, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Δυστυχώς βιώσαμε και βιώνουμε την αποδυνάμωση της δυναμικής του Ρίο και του Γιοχάνεσμπουργκ, τα παιχνίδια των πλούσιων κρατών σχετικά με τις επιδιώξεις του Κιότο, τα διατροφικά σκάνδαλα με τα μεταλλαγμένα, τις τοπικές διαμάχες με τους ΧΥΤΑ, τις απειλές και τους κινδύνους για πλημμύρες, για τη λειψυδρία, την ερημοποίηση, το συνεχιζόμενο πόλεμο για το πετρέλαιο, τα λόγια τα μεγάλα για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και την πρόσφατη μόδα με τα βιοκαύσιμα.

Κανείς όμως δεν συνιστά στους αγρότες να αποφύγουν πηγές βιομάζας που χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις, γόνιμα εδάφη, πολύ νερό και πολλά λιπάσματα. Όσο για το τόπο μας, στο όνομα της προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος, ζούμε συνεχιζόμενες φαρσοκωμωδίες με σουρεαλιστικές προεκτάσεις. Η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, βάλλεται τεχνηέντως από σχέδια για την αναθεώρηση του Συντάγματος, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς και πολυεθνικές τεχνικές εταιρίες.

Οι παραλίες και ο αιγιαλός, ως τα πλέον προσοδοφόρα φιλέτα διανέμονται σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, σε προκατασκευασμένα χωριά και δήθεν παραδοσιακούς οικισμούς. Όσο για τη νομοθεσία ή καλύτερα τη πολύ-νομοθεσία, είναι δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί μιας και τα πολιτικά ρουσφέτια καλά κρατούν. Κτηματολόγιο ανύπαρκτο. Χωροταξία, λέξη άγνωστη. Ιδιωτικοποιούνται δάση, παραλίες, ακτές, ευαίσθητα οικολογικές περιοχές.

Ωστόσο, από σήμερα, ας οπλιστούμε με αισιοδοξία και με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς στόχους. Βήμα προς βήμα μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να διαμορφωθεί αύριο μια ισχυρή κοινωνία από πολίτες, για τους πολίτες. Το οτιδήποτε πράσινο –της ελπίδας, των φυτών, των χαμόγελων, του εναλλακτικού, του συγκροτημένου κινήματος, από τη γειτονιά, την πόλη, τη χώρα, τον πλανήτη, θέλει ενδυνάμωση και συμμετοχικότητα. Να επηρεάσουμε εν τέλει συνειδήσεις, πολιτικές και συσχετισμούς. Δεν πάει άλλο!

Η διαφορετικότητα να κάνει την ουσιαστική διαφορά. Να έχει την ικανότητα να συνδέει προτεραιότητες για το περιβάλλον μέσα από τα ζητήματα της κοινωνίας και να δημιουργεί ενεργούς πολίτες. Όχι πάλι από τα ίδια. Οι λύσεις των ζητημάτων βρίσκονται στα χέρια μας. Όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε και διεκδικήσουμε με επιχειρήματα και διάλογο, αυτά που μας λείπουν για να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση, προσβλέποντας με οράματα και προοπτικές ένα καλύτερο αύριο.

Ασφαλώς και απαιτούμε καλύτερη ποιότητα ζωής και καταγγέλλουμε δημόσια οτιδήποτε εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και καταστρέφει ότι το καλύτερο και αγνότερο μας έχουν αφήσει οι προπάπποι μας. Ασφαλώς και θάναι βροντερή η φωνή μας για τις σκοπιμότητες που απειλούν παραλίες, θάλασσες, δάση, υγρότοπους, πόλεις, πάρκα και γειτονιές. Απέναντι σε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν για τις μειονότητες, την απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού εξάλειψης της φτώχειας, για το υγειονομικό απαρτχάϊντ της δημόσιας υγείας, τον καιροσκοπισμό και την απάθεια. Η μέρα αυτή, η παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον, ας γίνει μέρα αφύπνισης και εγρήγορσης για όσα συμβαίνουν στον περίγυρό μας, αλλά και σε ολόκληρη τη Γη.

Γιατί το Περιβάλλον περιλαμβάνει όχι μόνο τη φύση με τη γοητεία των σχέσεων της, αλλά και τον άνθρωπο που αναζητά και ελπίζει σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, καλύτερη ποιότητα ζωής. Γιορτάζουμε για να θυμηθούμε ότι υπάρχει το Περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπνέουμε, ζούμε, εργαζόμαστε, δημιουργούμε. Και να επιδιώξουμε για να γίνει πραγματική γιορτή. Γιατί, ανέκαθεν οι κάθε είδους παρόμοιες συνευρέσεις υπήρξαν και δημιουργικές και αποτελεσματικές για να διαμορφώνουν πάντοτε στάσεις και τάσεις. Αποτελούν, εν τέλει, τρόπους επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών. Άλλωστε, κάπως έτσι δεν ξεκινούν τη δράση τους οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι Πρωτοβουλίες Πολιτών για το τοπικό περιβάλλον. Το μεράκι είναι η αρχή.

Μέσα στον ορυμαγδό των περιβαλλοντικών ζητημάτων, απειλών και κινδύνων, αξίζει να αναδείξουμε ότι το καλύτερο μας έχει απομείνει, ότι το πιο χρωματιστό και ουσιαστικό έχουμε να παινευόμαστε. Δηλαδή, εκείνα που δίδουν νόημα στη ζωή και στην υπόστασή μας και που ασφαλώς με τη δική μας ‘’περιφρούρηση’’ προσδοκούμε να ζήσουμε καλύτερα.

Να χαρούμε τις γιορτές για το Περιβάλλον και …..τα μάτια, την προσοχή μας πάντοτε στραμμένη σ’ αυτό.

Τα Κυριότερα Περιβαλλοντικά

Ζητήματα-Απειλές

Πλεονεκτήματα

Πλανήτης Γη

-Πείνα, Ανέχεια, Ασθένειες.

-Κλιματικές αλλαγές &

Φαινόμενο θερμοκηπίου. Ελ Νίνιο, Λα Νίνια.

-Αποψίλωση δασών.

-Υπερ-Εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

-Ο πλανήτης μας φαίνεται όμορφος, μόνο από ψηλά.

-Η Φύση διαθέτει μηχανισμούς ανάδρασης, αλλά μέσα σε καθορισμένα όρια και περιθώρια.

Ελλάδα

-Σκουπίδια.

-Ανύπαρκτη χωροταξία.

-Αγροτική ρύπανση.

-Πυρκαγιές.

-Σπάταλη χρήση νερών.

-Υφαλμύρωση, ερημοποίηση.

-Ρύπανση σε τοπικό επίπεδο.

-Πλουσιότατη πολιτιστική παράδοση & ιστορία.

-Ποικιλομορφία τοπίων.

-Μεγάλη βιοποικιλότητα.

-Ανεκτά επίπεδα ζωής.

-Συνήθως καθαρές θάλασσες.




04 June 2007

Τεχνική ορολογία

Αυστηροί γλωσσικοί κανόνες και οροδοτικά «σταυροδρόμια»
Οι παραγωγικές καταλήξεις «-τής» και «-τήρας»

Την αφορμή για το άρθρο αυτό έδωσε ένα ηλ-μήνυμα του κ. Τάσου Αντωνόπουλου, σχετικά με την ορθότητα των όρων «υπολογιστής» και «εκτυπωτής», τους οποίους έχουν υιοθετήσει, πριν από μερικά χρόνια, τόσο η ΜΟΤΟ όσο και η Ομάδα ΕΛΟΤ/ΤΕ48/ΟΕ1 και οι οποίοι υπάρχουν ήδη στις βάσεις όρων INFORTERM και TELETERM. (Η χρήση των βάσεων αυτών διατίθεται ελεύθερα στο Ίντερνετ.) Το θέμα όμως εξετάζεται ευρύτερα για να δώσει απάντηση σε παρόμοιες παρατηρήσεις που μας γίνονται κατά καιρούς, σχετικά με τις καταλήξεις -τής και -τήρας, και να κάνει γνωστούς τους προβληματισμούς που διακατέχουν τις Ομάδες εκπόνησης ελληνικών όρων στο οροποιητικό έργο τους. Το υπόψη ηλ-μήνυμα έχει ως εξής:

«Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που έχετε κάνει, θα ήθελα όμως να επισημάνω ένα σημαντικότατο λάθος.

Ο όρος "computer" μεταφράζεται στην ελληνική "υπολογιστήρας" και όχι υπολογιστής όπως λανθασμένα έχει επικρατήσει και το υιοθετείτε και εσείς. Ομοίως ο όρος "printer" μεταφράζεται στην ελληνική "εκτυπωτήρας" και όχι εκτυπωτής όπως επίσης λανθασμένα έχει επικρατήσει.

Η κατάληξη -ΤΗΡΑΣ (-ΤΗΡΙΟ) δηλώνει το ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ή το μηχάνημα που κάνει κάποια δουλειά.

Η κατάληξη -ΤΗΣ δηλώνει τον ΑΝΘΡΩΠΟ που κάνει αυτή τη δουλειά. Ετσι έχουμε: Οδοστρω-τήρας το μηχάνημα που στρώνει τους δρόμους. Ανεμισ-τήρας το μηχάνημα που κάνει αέρα. Βρασ-τήρας το μηχάνημα που βράζει νερό. Απορροφη-τήρας το μηχάνημα που απορροφά την τσίκνα και τις οσμές στην κουζίνα. κ.ο.κ.

Αντίθετα: Θερμασ-τής ονομάζεται ο άνθρωπος που τροφοδοτούσε τα καζάνια στα ατμόπλοια. Πεταλω-τής ονομάζεται ο άνθρωπος που πεταλώνει τα άλογα. Σχεδιασ-τής ονομάζεται ο άνθρωπος που κάνει τα σχέδια σε κάποιο τεχνικό γραφείο, ενώ σχεδιασ-τήριο ονομάζεται το αντικείμενο με την βοήθεια του οποίου γίνονται τα σχέδια.

Αρα γίνεται σαφές ότι Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ο οποίος κάνει υπολογισμούς καλείται υπολογιστής, ενώ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ με την βοήθεια του οποίου γίνονται οι υπολογισμοί ονομάζεται υπολογιστήρας.

Εξάλλου το χρησιμοποιούμε και σαν έκφραση λέγοντας ότι "αυτός είναι ψυχρός υπολογιστής" για κάποιον που έχει σκεφτεί και υπολογίσει με ακρίβεια κάθε του βήμα και κάθε του κίνηση, και δεν κάνει τίποτα με οδηγό τη τύχη ή το συναίσθημα. Είναι σαφές ότι αναφερόμαστε σε κάποιον άνθρωπο και όχι σε κάποιον Celeron ή Pentium. ;-)

Συνεπώς με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να αναθεωρήσετε τους όρους "υπολογιστής" και "εκτυπωτής" στους σωστούς όρους "υπολογιστήρας" και "εκτυπωτήρας" έστω και εάν βρίσκονται σε σταδιο 3 ή μεγαλύτερο και θεωρούνται οριστικοί.

Τάσος Αντωνόπουλος»

Καταρχήν, ευχαριστούμε τον κ. Αντωνόπουλο για όλες τις πληροφορίες που παραθέτει, που είναι πράγματι σημαντικές γιατί αφορούν την πλειονότητα των περιπτώσεων και είναι χρήσιμο και για τους αναγνώστες του «Ο» να τις έχουν υπόψη. Η διαφορά μας όμως έγκειται σε τούτο ακριβώς: ότι δηλαδή αφορούν την «πλειονότητα» και όχι την «ολότητα» των περιπτώσεων και ότι επομένως δεν αποτελούν «αυστηρό κανόνα» η παραβίαση του οποίου δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα.

Όλα τα επιχειρήματα που εκθέτει ο κ. Αντωνόπουλος, και με πολύ περισσότερα παραδείγματα, έχουν απασχολήσει τις δύο προαναφερόμενες Ομάδες κατά τη συζήτηση της απόδοσης (όχι της «μετάφρασης» - οι όροι δεν μεταφράζονται) των όρων computer και printer. Η πλάστιγγα όμως έγειρε στους τότε (πριν από μια 20ετία) ήδη χρησιμοποιούμενους όρους (ηλεκτρονικός) υπολογιστής και εκτυπωτής.

Στο φύλλο αρ. 59 του «Ο» είχαμε αναλύσει τον «Κανόνα του επιτυχημένου τρόπου» που διατυπώσαμε ως εξής:

Όταν ένας τρόπος (παραγωγής, σύνθεσης, παρασύνθεσης, σύνταξης κ.ά.) έχει εφαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα, έστω και σε μία περίπτωση, και έχει λειτουργήσει και λειτουργεί με επιτυχία (χωρίς κανένα πρόβλημα) τότε ο τρόπος αυτός είναι αποδεκτός και επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις ή συνθήκες.

Στο θέμα που εξετάζουμε υπάρχουν περισσότερες από μία περιπτώσεις της παραγωγικής κατάληξης -τήρ(ας), που λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα? τέσσερις μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις, που έχουμε υπόψη, αποδεικνύουν και τη διαχρονική συνέχεια της ελληνικής γλώσσας, αφού χρησιμοποιούνται συνεχώς από την ομηρική φάση της γλώσσας μας μέχρι σήμερα. Αναφερόμαστε στις λέξεις σωτήρ(ας), μνηστήρ(ας), κλητήρ(ας) και ολετήρ(ας) (= καταστροφέας)*). Οι λέξεις αυτές σημαίνουν σαφώς πρόσωπα που ενεργούν και τα αντίστοιχα ρήματα είναι:**) σώζω, μνάομαι ( = ζητώ γυναίκα σε γάμο), καλώ και όλλυμι (= καταστρέφω). Προφανώς οι περιπτώσεις αυτές δεν λειτουργούν ως «εξαιρέσεις» ενός κανόνα.

Ώστε, η ίδια η διαχρονική πορεία της γλώσσας μας δείχνει ότι η κατάληξη -τήρας δεν είναι αποκλειστική για όργανα ή αντικείμενα.

Από την άλλη πλευρά, ο «κανόνας» ότι η παραγωγική κατάληξη -της πρέπει να χρησιμοποιείται για πρόσωπα, είναι ακόμα πιο «χαλαρός» και μάλιστα για τις θετικές επιστήμες και ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική όπου μεγάλο πλήθος διατάξεων, συσκευών, συντελεστών, παραμέτρων και γενικά μη εμβίων έχουν οροδοτηθεί με τη χρήση αυτής της κατάληξης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

Κοινοί όροι που σημαίνουν εργαλεία ή όργανα και παράγονται από αρχαία ρήματα:

φράχτης (φράσσω), τρίφτης (τρίβω), ξύστης (ξύω), κόφτης (κόπτω), γδάρτης (εκδέρω), καταπέλτης (καταπάλλω).

Διατάξεις/συσκευές/υλικά:

αναλύτης (αναλύω), ανορθωτής (ανορθώνω), αντιστάτης (ανθίσταμαι), απαριθμητής (απαριθμώ), αποδιαμορφωτής (απόδιαμορφώνω), βομβητής (βομβώ), διαμορφωτής (διαμορφώνω), εξασθενητής (εξασθενώ), επεξεργαστής (επεξεργάζομαι), μετασχηματιστής (μετασχηματίζω), πυκνωτής (πυκνώνω), ρυθμιστής (ρυθμίζω), σελιδοποιητής (σελιδοποιώ) συμπιεστής (συμπιέζω), φορτιστής (φορτίζω), διαλύτης (διαλύω), καταλύτης (καταλύω), εκχυμωτής (εκχυμώνω).

Μαθηματικά μεγέθη:

αθροιστής (αθροίζω), αριθμητής (αριθμώ), διαιρέτης (διαιρώ, παρονομαστής (παρονομάζω), πολλαπλασιαστής (πολλαπλασιάζω) συντελεστής (συντελώ)

και πολλά άλλα.

Ώστε, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα - και ιδιαίτερα στο συγκείμενο της Πληροφορικής - με τη χρήση των όρων υπολογιστής και εκτυπωτής, που να επιβάλλει να τους αναθεωρήσουμε και να τους κάνουμε υπολογιστήρας και εκτυπωτήρας, αντίστοιχα. Είναι επιτρεπτοί όροι στο σύστημα σύνθεσης και παραγωγής της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, είναι φανερό ότι αν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε «άτεγκτα» έναν τέτοιο «κανόνα» θα προκαλέσουμε αναστάτωση τουλάχιστον στους τομείς από τους οποίους αναφέραμε παραδείγματα παραπάνω (γιατί προφανώς υπάρχουν και άλλα πολλά και από διάφορους άλλους τομείς) με αμφίβολα τα αποτελέσματα μιας τέτοιας σοβαρής παρέμβασης.

Σημειωτέον δε ότι ειδικά για τον όρο «υπολογιστήρας» έγινε ήδη προ πολλών ετών προσπάθεια καθιέρωσης χωρίς να επιτύχει.

Για την ιστορία του πράγματος, όταν ακόμα (πριν από 32 έτη) η Πληροφορική ήταν στα νηπιακά βήματά της (και δεν είχε καλά-καλά ακόμα ξεχωρίσει από την Ηλεκτρονική) και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν ογκωδέστατα μηχανήματα και καταλάμβαναν το χώρο ενός μεγάλου δωματίου ο καθένας, έγιναν σθεναρές προσπάθειες υπέρ του όρου «υπολογιστήρας», πρωτοστατούντος του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), αείμνηστου Μιχάλη Αναστασιάδη, καθηγητή της Ηλεκτρονικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δασκάλου του γράφοντος. Υπό την ΕΕΦ τότε είχε λειτουργήσει το μεταπτυχιακό σεμινάριο 300 ωρών «Κέντρον Εφαρμογών επί των Ηλεκτρονικών Υπολογιστήρων» (παρακάτω φαίνεται το πιστοποιητικό σπουδών που είχε χορηγηθεί στους πτυχιούχους φυσικούς που το παρακολούθησαν, όπου είναι εμφανής η χρήση του όρου «υπολογιστήρας»).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ - Ένας λόγος που θα δικαιολογούσε να κάνουμε αναθεώρηση του, καθιερωμένου πλέον από τη χρήση, όρου «υπολογιστής» θα ήταν για καλύτερη αντιστοιχία του όρου (εδώ λέξης) με την έννοια, δεδομένου ότι το computer δεν κάνει μόνο υπολογισμούς (λογαριασμούς, αριθμητικές πράξεις) αλλά και λογισμούς (λογικές πράξεις). Και εδώ υπάρχει μια σοβαρή πρόταση που «δεν περπατάει» όμως έναντι της ευρέως πλέον διαδεδομένης χρήσης του όρου «υπολογιστής». Είναι η εύστοχη πρόταση ενός «ανθρώπου της Ορολογίας», του καθηγητή ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου, ο οποίος προτείνει τον όρο «λογισμητής» (προσέξτε ότι η κατάληξη είναι -τής, αλλά θα μπορούσε να είναι και -τήρας). Σύμφωνα, όμως, με τη σχετική αρχή της Ορολογίας (Αρχή της καθιερωμένης χρήσης) χρειάζεται σοβαρή μελέτη πριν από ένα τέτοιο εγχείρημα ώστε αυτό να μη δημιουργήσει, αντί να λύσει, προβλήματα σε περίπτωση που δεν θα γίνει από όλους αποδεκτό.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Ομάδων Ορολογίας όταν προτείνουν νέους όρους για έννοιες των οποίων η ελληνική απόδοση δεν έχει ακόμα ευρέως παγιωθεί (και επομένως δεν δεσμεύονται από την Αρχή της καθιερωμένης χρήσης) προτείνουμε να είναι η τήρηση του «Κανόνα των -τής και -τήρας» ως εξής:

  • Προκειμένου για έμβια όντα, επιλέγουμε την κατάληξη «-της», εκτός αν πρόκειται να οροδοτήσουμε τη νέα έννοια με κάποια λέξη σε «-τήρας» από αυτές που ήδη υπάρχουν ή με κάποιο σύνθετό της.
  • Προκειμένου για άβια όντα (συσκευές, όργανα, μαθηματικά, φυσικά, χημικά ή άλλα επιστημονικά μεγέθη), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε από τις δύο καταλήξεις. Αν όμως η λέξη με την κατάληξη «-τής» χρησιμοποιείται ήδη για πρόσωπο, επιλέγουμε για όρο τη λέξη με την κατάληξη «-τήρας»

Ως παραδείγματα μιας τέτοιας πρακτικής αναφέρουμε (πάλι από τα πεδία της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών) τους όρους:

editor = συντακτήρας (πρόγραμμα σύνταξης εγγράφων, κτλ.)
controller = ελεγκτήρας (συσκευή, μονάδα, κύκλωμα, κτλ.)

(Επισημαίνεται ότι η απόδοση editor = διορθωτής όπως και η απόδοση editing = επεξεργασία που χρησιμοποιούνται από πολλούς είναι σαφέστατα λανθασμένες από εννοιακή άποψη).

Κλείνουμε αυτήν την ανάλυση με την επισήμανση ότι ο δρόμος της οροδοσίας δεν είναι ίσιος και ομαλός. Συχνά γίνεται ανηφορικό μονοπάτι με σταυροδρόμια όπου είναι ανάγκη να κάνουμε επιλογές όπως αυτή που εξετάσαμε. Και τότε χρειάζεται η βάσανος και η αναδίφηση μέσα στις λεξικογραφικές πηγές όπου είναι αποτυπωμένη η διαχρονική υπόσταση της ελληνικής γλώσσας για να βρεθεί η απάντηση. Αν οι κανόνες ήταν απόλυτοι και αυστηροί τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Συνήθως πίσω από ένα νέο όρο που επεξεργάζεται μια Ομάδα υπάρχει ένας μικρός ή μεγάλος προβληματισμός, μια μικρή ή μεγάλη ιστορία!

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

*) Βλέπε π.χ. Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη και Μείζον Ελληνικό Λεξικό, Τεγόπουλου-Φυτράκη

**) J. B. Hoffman, Ετυμολογικόν λεξικόν της αρχαίας ελληνικής, ελληνική έκδοση υπό Α. Δ. Παπανικολάου, 1994

Κώστας Βαλεοντής

Από το Ορόγραμμα της ΕΛΕΤΟ