31 May 2010

Οι μοναχοί με το πριόνι...

(της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ, Ελευθεροτυπία, 31/5/2010)

Μηνυτήρια αναφορά κατά του ηγούμενου του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη για την παράνομη κοπή δέντρων στο δασύλλιο της παραλίας «Πρασιές» κατέθεσαν οι Ιάκωβος Ρούσος, κοινοτάρχης Ανάφης, και Κώστας Καταγάς, διευθυντής της Υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων.


Για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχαν καταθέσει στις 28/4/2010 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Τάσος Κουράκης και Γρήγορης Ψαριανός.
 
Πριν και μετά το πριόνισμα των βαρβάρων!
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μοναχοί του μοναστηριού της Καλαμιώτισσας απασχολούν τις Αρχές, αφού στο πρόσφατο παρελθόν είχαν επέμβει σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη, που βρίσκεται στο προαύλιο του μοναστηριού, πλακοστρώνοντας τον χώρο και μετατρέποντάς τον σε τόπο αναψυχής!
Σχετικά με το προκύψαν θέμα η «Ε» επικοινώνησε με τον κοινοτάρχη Ανάφης Ιάκωβο Ρούσο, ο οποίος καταδικάζοντας το γεγονός μάς είπε: «Ο ηγούμενος της μονής ξεριζώνοντας αιωνόβια αρμυρίκια στις "Πρασιές" ενήργησε αυτοβούλως, δεν ρώτησε κανέναν και παρενέβη στην παραλία που δεν είναι ιδιοκτησία του». Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ανάφης, η ενέργεια των μοναχών αποσκοπεί στην αποτροπή της προσέλευσης λουομένων στην παραλία μπροστά στο μοναστήρι.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας Δασών Κυκλάδων Κώστας Καταγάς σημειώνει ότι αμφίβολο είναι και το καθεστώς ιδιοκτησίας των εκτάσεων που φέρονται να ανήκουν στο μοναστήρι, αφού σύμφωνα με το ΦΕΚ 314 του 19/10/1933 στη μονή της Καλαμιώτισσας ανήκουν μόνο 30 στρέμματα από τα 4.400 που διεκδικεί και από τα οποία μάλιστα τα 3.400 εκμίσθωσε το 2007 σε Κύπριο επιχειρηματία για την αξιοποίηση της περιοχής. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει ότι στη θέση Κάλαμος της Ανάφης, στη μονή ανήκει μόνο εκκλησία με αγρό.
Για το θέμα της δενδροκοπής μάς μίλησε και ο υπεύθυνος νομικών δραστηριοτήτων του WWF Hellas Γιώργος Χασιώτης: «Εκτός από παράνομη υλοτομία, πρόκειται για αυθαίρετη μεταβολή της μορφής του αιγιαλού, η οποία υποβαθμίζει το περιβάλλον, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000».
Αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο τοποθέτησαν οι βάρβαροι 
πλακόστρωτο και παγκάκια, ό,τι μάθανε στο χωριό τους...


Ο βράχος της Καλαμιώτισσας, η καρδιά ουσιαστικά της Ανάφης, λατρευτικός για χιλιάδες χρόνια και μοναδικού κάλλους, χαρακτηρίστηκε από πολλούς το «Αγιον Ορος του Αιγαίου». Ολη η ανατολική Ανάφη είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ η περιοχή των ναών προστατεύεται από τον νόμο 3028/2002 και είναι ενταγμένη στην οδηγία Natura 2002.
Η Μονή του Προφήτη Ηλία Θήρας στην Ανάφη, της οποίας το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας είναι μετόχι, την άνοιξη του 2007 εκμίσθωσε στον Γρηγόρη Μαυρουδή, επικεφαλής ομίλου εταιρειών που έχουν έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, έκταση 3.400 στρεμμάτων από το σύνολο της μοναστικής της περιουσίας στο νησί, η οποία περιλαμβάνει λόφο όπου είναι κτισμένο ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη και άλλα αρχαία μνημεία (ετήσιο μίσθωμα 20.000 ευρώ). Η Αρχαιολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε διένεξη με τον ηγούμενο της Μονής. Διαρκή σύγκρουση προκαλούν οι προτάσεις της μονής που αφορούν διαμορφώσεις και «ευπρεπισμούς» χωρίς την άδεια της υπηρεσίας και με κινδύνους για τα μνημεία. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία «ξενώνων», γηπέδων μπάσκετ, τένις και βόλεϊ, θεάτρου και άλλων εγκαταστάσεων θρησκευτικού τουρισμού.
Σήμερα ο χώρος έχει μεταμορφωθεί σε άτυπο αναψυκτήριο...

30 May 2010

Μοναχοί πωλούσαν οικόπεδα (σιγά το νέο!)...

και έπαιρναν δάνεια μέσω λιβεριανής off shore εταιρίας!

(ΤΑ ΝΕΑ 28/5/2010)
«Ιερή» κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ στήθηκε γύρω από το γυναικείο μοναστήρι Αναστάσεως του Κυρίου Εμμαούς στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. 



Πόρισμα-φωτιά της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες σε μοναχούς και τρίτα πρόσωπα, που φέρονται ότι έστησαν ακόμη και οφσόρ εταιρεία στη Λιβερία προκειμένου να εκταμιεύσουν υπέρογκα δάνεια στο όνομα του μοναστηριού και να «ξεπλύνουν» με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο κατατέθηκε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, το συνολικό ύψος της απάτης ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ εμπνευστές της υπόθεσης φέρονται τουλάχιστον πέντε άτομα. Οπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ, δύο καλόγεροι που μονάζουν στο Αγιον Ορος και είναι πνευματικοί της μονής Εμμαούς, μαζί με μία γυναίκα προσέγγιζαν πιστούς και τους έπειθαν να αγοράσουν οικόπεδα λαμβάνοντας τραπεζικά δάνεια στο όνομά τους. Τους διαβεβαίωναν ότι τα δάνεια θα εξοφλούνταν από το μοναστήρι, όμως σύμφωνα με το πόρισμα στα συμβόλαια που συντάσσονταν αναφερόταν για κάθε ακίνητο αξία πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματικά ποσά να καταλήγουν στην τσέπη τους.



Δεν είναι η πρώτη φορά που το μοναστήρι στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης απασχολεί τις δικαστικές αρχές. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης η ηγουμένη του μοναστηριού παραπέμφθηκε να δικαστεί κατηγορούμενη πως ήταν στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία έστησε απάτη-μαμούθ με θύματα επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ίδια υποστηρίζει ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή της!

Σε άλλο σημείο του πορίσματος των 220 σελίδων αναφέρεται ότι οι δύο μοναχοί και ένας δικηγόρος Αθηνών ίδρυσαν το 2007 μια οφσόρ εταιρεία στη Λιβερία, χρησιμοποιώντας εν αγνοία του μοναστηριού τα στοιχεία του. Η οφσόρ εταιρεία εγγυήθηκε δάνειο 35 εκατ. ευρώ από ξένη τράπεζα στο μοναστήρι, ενώ με τον ίδιο τρόπο συνήψαν με ελληνική τράπεζα δάνειο 22 εκατ. ευρώ, χρήματα που τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακές καταθέσεις. Οπως προέκυψε από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στον λογαριασμό της λιβεριανής οφσόρ κατέληγε μεγάλο μέρος των περίπου 30 δανείων που εισέπραξαν οι πιστοί και φίλοι της Εμμαούς για αγορά ακινήτων.

Οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ καταλήγουν στο πόρισμά τους ότι το συνολικό ύψος της «ιερής» κομπίνας ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ καταλογίζουν ευθύνες σε τουλάχιστον πέντε πρόσωπα για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Η πολυσέλιδη αναφορά βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ζητήσει το επόμενο διάστημα τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων. Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της Μονής Εμμαούς άρχισε τον Νοέμβριο του 2008, ύστερα από καταγγελίες του δικηγόρου Μιχάλη Κουκουβίνου, εμπλεκομένου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις ακτημόνων στη Νέα. Ραιδεστό.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μονή Εμμαούς απασχολεί τις δικαστικές αρχές. Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης η ηγουμένη του μοναστηριού παραπέμφθηκε να δικαστεί κατηγορούμενη πως ήταν στέλεχος χρηματιστηριακής εταιρείας, η οποία έστησε απάτη-μαμούθ με θύματα επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ίδια υποστηρίζει ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή της.

Αυτοί που τα γράφουν, απλά ζηλεύουν και θέλουν να χλευάσουν την πίστη των καλών χριστιανών... Βλέπουμε όμως σε ποιους δίνει χρήμα ο θεούλης... μόνο στους πιστούς του (και στους μακρυχέρηδες καλόγερους και παπάδες!)

29 May 2010

Απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων

(του Τάκη Μίχα, Nestime, 28/5/2010)

Ένα από τα θέματα στα οποία υποθέτω ότι όλοι συμφωνούν είναι ότι η πρόσληψη ανθρώπων στο δημόσιο που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας αποτελεί σκάνδαλο. Μπορεί να διαφέρουμε μεταξύ μας ως προς την αυστηρότητα της αντιμετώπισης του φαινομένου –άλλοι να υποστηρίζουν άμεσες απολύσεις και άλλοι μετατάξεις-, όμως όλοι συμφωνούμε ότι αποτελεί προβληματική κατάσταση για μια χώρα να πληρώνει μισθούς για άτομα τα οποία δεν έχουν αντικείμενο εργασίας - ιδίως εν μέσω μιας οξείας οικονομικής κρίσης.

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός ατόμων απασχολείται και πληρώνεται από το δημόσιο με την ιδιότητα του κληρικού. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της ομάδας ατόμων είναι ο ισχυρισμός τους σχετικά με την προνομιακή σχέση, την οποία έχουν με κάποιο υπέρτατο ον και το γεγονός ότι κατέχουν μια εύπεπτη τεχνογνωσία σχετικά με το λεγόμενο «μυστήριο της ζωής» - δηλαδή την εμφάνιση της ζωής στον κόσμο: Ένα υπέρτατο ον το οποίο δημιούργησε την ζωή και τον άνθρωπο και το οποίο θα τον κρίνει μετά τον θάνατο του. Στα πλαίσια αυτής της τεχνογνωσίας οι κληρικοί έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Βοηθούν έκαστον εξ ημών να κατανοήσει το λόγω ύπαρξής του και, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την πορεία του στον κόσμο που ως τελική κατάληξη έχει την ένωσή του με το δημιουργό του.

Όμως την τελευταία εβδομάδα συνέβη ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο ανέτρεψε κυριολεκτικά όλη την τεχνογνωσία και κοσμοαντίληψη, στην οποία βασίζεται η δουλειά του κληρικού. Συγκεκριμένα δυο Αμερικανοί επιστήμονες Κρεγκ Βέντερ και Χάμιλτον Σμιθ, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ζώντα οργανισμό -ένα μικρόβιο- από ανόργανη ύλη. 


Φυσικά πρόκειται για ένα μικροσκοπικό οργανισμό που (ακόμα…) δεν λέει «μαμά» ούτε διαβάζει τον Χρήστο Γιανναρά στην «Καθημερινή». Όμως έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ζωή, κυρίως τη δυνατότητα αναπαραγωγής. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία άνθρωποι κατασκευάζουν στο εργαστήριο ένα οργανισμό που δεν έχει προγόνους. Η δημιουργία της ζωής έπαψε να είναι το μονοπώλιο ενός υπέρτατου όντος. Και αυτό το πολύ σημαντικό πείραμα με μια μονοκονδυλιά διαγράφει όλες τις χαριτωμένες ανοησίες περί «μυστήριου της ζωής», «ψυχής», «δημιουργού» κλπ. 


Με άλλα λόγια και για να επανέλθουμε στο θέμα μας, η ανακάλυψη αυτή διαγράφει ολόκληρη τη τεχνογνωσία, πάνω στην οποία βασίζεται η απασχόληση και οι προσλήψεις των κληρικών στο δημόσιο. Οπότε φυσικά δημιουργείται ένα θέμα με τη συνεχιζόμενη παραμονή τους και την αμοιβή τους από τα χρήματα των φορολογουμένων.


Θα πρέπει να τονισθεί εδώ ότι το παραπάνω επιχείρημα δεν έχει τίποτα το κοινό με το γνωστό επιχείρημα περί διαχωρισμού «κράτους και εκκλησίας». Το επιχείρημα εδώ είναι πολύ απλά ότι η επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στους κλάδους ιδιαίτερα της μοριακής συνθετικής και εξελικτικής βιολογίας, με αποκορύφωμα το πείραμα της προηγούμενης εβδομάδας, αφαιρούν πλέον κάθε υπόσταση σε οποιαδήποτε κοσμοαντίληψη που βασίζεται σε θρησκευτικά "πιστεύω". Σήμερα η τεχνογνωσία των κληρικών είναι ανάλογη με αυτήν των αλχημιστών η των χαρτοριχτρών. Και στο βαθμό που το δημόσιο δεν προσλαμβάνει (ακόμα τουλάχιστον…) αλχημιστές και χαρτορίχτρες, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κάνεις γιατί προσλαμβάνει κληρικούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην Ελλάδα το πείραμα της δημιουργίας ζωής, πέρα από μερικές αναφορές από ορισμένους χαζοχαρούμενους τηλεπαρουσιαστές αναφορικά με τους «κινδύνους» δημιουργίας ενός νέου «Φρανκεσταιν»(!), δεν πήρε την πολιτική έκταση την οποία θα ανέμενε κανείς. Συγκριμένα κανείς από τους πολιτικούς η τα κόμματα π.χ. δεν έθεσε το ερώτημα, αν μετά από όλα αυτά συνεχίζει να δικαιολογείται η παρουσία τους στις εκδηλώσεις για την «θαυματουργό» εικόνα της Τήνου τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εδώ είναι η εκκωφαντική σιωπή της Αριστεράς που κάποτε βρισκόταν στην πρωτοπορία της ταύτισης με τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Η εκκωφαντική αυτή σιγή αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία για τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επέλθει στον χώρο αυτό τα τελευταία έτη. Ένα τμήμα της αριστεράς (που χονδρικά καλύπτεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) σήμερα είναι το φερέφωνο του σκοταδισμού στις επιθέσεις εναντίον της επιστήμης («μεταλλαγμένα», πυρηνική ενέργεια, συνθετική βιολογία, Διαφωτισμός κλπ). Ένα άλλο τμήμα της Αριστεράς (που χοντρικά καλύπτεται από το ΚΚΕ) έχει πλέον υιοθετήσει ευθέως την θρησκεία στο βαθμό που πιστεύει ότι η «λαϊκότητα» του θρησκευτικού φαινομένου αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα στο «ιμπεριαλισμό« και στη «Νέα Τάξη».

Όπως γράφει ο Νόαμ Τσόμσκι: «Παλαιότερα οι αριστεροί επιστήμονες (και όχι μόνο αυτοί!)προσπαθούσαν να διαφωτίσουν τους φτωχούς καθώς και την εργατική τάξη για τα επιτεύγματα της επιστήμης. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Μου φαίνεται απίστευτο ότι οι σημερινοί απόγονοι της Αριστεράς προσπαθούν να αφαιρέσουν από τους καταπιεσμένους όχι μόνο την χαρά της κατανόησης και της διαίσθησης, αλλά επίσης και τα εργαλεία της χειραφέτησης τους πληροφορώντας μας ότι “η ατζέντα του Διαφωτισμού” είναι νεκρή, ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε “τις ψευδαισθήσεις του ορθολογισμού”».


28 May 2010

Μια ιστορία του Παπαδιαμάντη

(του Γιωργου Mαντελα, Καθημερινή, 26/5/2007)


Στο υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να έξυσαν το κεφάλι όταν το πληροφορήθηκαν. Οι «ελεγκτές» τους επιστρέφουν το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών Δημόσιας Χρήσης. Ο λόγος; Αφού το διάβασαν, κατάλαβαν ότι διά της προσφιλούς ελληνικής τακτικής του μπουρδουκλώματος, επιχειρήθηκε μια σημαντική τομή στο... πουθενά. Κι αυτό γιατί δεν προκύπτει από πουθενά απελευθέρωση. Οι άδειες θα εξακολουθούσαν και μετά την εφαρμογή του νόμου, να μεταβιβάζονται (παν)ακριβά. [...]

Σε άλλες εποχές, προ ΔΝΤ, «με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μιλούσε για «κύκλο μεταρρυθμίσεων, που ξεκινά» και για «διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται». Και θα κατακευράνωνε όλους όσοι θα έβλεπαν το προφανές. Οτι δηλαδή γίνεται μια τρύπα στο νερό. Ο δε -οιοσδήποτε- υπουργός θα υποσχόταν από κρατικής τηλεοράσεως κι άλλες, ανάλογες, τρύπες, προσεχώς, σαν αυτές του Κούβελα στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του ’90, κι όλοι το βράδυ θα πήγαιναν για ύπνο ήσυχοι. Μόνο που τώρα μας προέκυψαν ΔΝΤ και Φρανκφούρτη. Δηλαδή, ο πληρώνων τοις μετρητοίς, ο έχων το χρήμα!

– «Κύριοι, αν θέλετε να πάρετε λεφτά, θα πρέπει να απελευθερώσετε τις αγορές σας», μας είπαν την προηγούμενη φορά, που ήρθαν, κουνώντας τον δείκτη του δεξιού τους χεριού επιτιμητικά, ως οξύθυμοι δάσκαλοι, λίγο πριν εκραγούν, σε ιστορία του Παπαδιαμάντη.

– «Συμφωνούμε» τους απαντήσαμε ετοιμόλογα, με μια δόση επαύξησης, ως κουτοπόνηροι μαθητές στην ίδια ιστορία. «Θα πράξουμε τα δέοντα, μόλις μας στείλετε την επιταγή».

Η δεύτερη σκέψη προφανής από τρία χιλιόμετρα μακριά: Ας έρθει το χρήμα και μετά βλέπουμε. Και βεβαίως, η επιταγή ήρθε, αλλά το ραντεβού με την αξιοπιστία καθυστέρησε. Συντάχθηκε το νομοσχέδιο, βαφτίσθηκε βαρύγδουπα, προωθήθηκε μετά φανών και λαμπάδων διά τα περαιτέρω, αλλά οι «τρύπες» του ήταν περισσότερες κι από του έμενταλ. Οι βόρειοι, που ξέρουν από κίτρινα τυριά, το κατάλαβαν πριν το διαβάσουν. Με τη...μυρουδιά, που έλεγε κι ο Χατζηχρήστος στον «Ηλία του 16ου».

Μαζεύτηκαν, λοιπόν, στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες και είπαν: «Οι Ελληνες εξ αποστάσεως δεν βάζουν εύκολα μυαλό. Από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι ικανοί να μας πουν ότι τους χρωστάμε κιόλας». Κι έτσι αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να εγκατασταθούν μόνιμα στο λεκανοπέδιο. Τους πήρε λίγο να το καταλάβουν, αλλά το κατάλαβαν. Ψάχνουν για γραφεία, ζητούν (δύο) υπαλλήλους για πρόσληψη και ετοιμάζονται για αρμένικη επίσκεψη. Το μήνυμα; Ηρθαν για να μείνουν. Κι όσο περισσότερο μείνουν, τόσο το χειρότερο για μας. Θα φτάσουμε στα 16 κι ακόμα στην 5η Δημοτικού θα πηγαίνουμε. Σαν την ιστορία του Παπαδιαμάντη...

27 May 2010

Τεχνητά δένδρα για τη σωτηρία του περιβάλλοντος

(από το http://prassia-eyrytanias.blogspot.com)


Τη δημιουργία ενός δάσους αποτελούμενου από 100 χιλιάδες τεχνητά δέντρα που θα τοποθετηθούν μέσα σε 10 έως 20 χρόνια, ώστε να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει ομάδα επιστημόνων προκειμένου να αντιστρέψει την περιβαλλοντική μόλυνση, η οποία έχει προκύψει από τις εκπομπές καυσαερίων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Πολιτικών Μηχανικών της Βρετανίας, η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται ως η πλέον εφικτή μεταξύ τριών άλλων γεωμηχανικών προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Τιμ Φόξ, επικεφαλής της έρευνας,δήλωσε ότι η γεωμηχανική δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως πανάκεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά ως ένα επιπρόσθετο μέτρο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Επίσης σύμφωνα με τον Τιμ Φόξ,τα τεχνητά δέντρα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατασκευής και ο σχεδιασμός τους είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρώτο στάδιο της κατασκευής είναι υψηλής τεχνολογίας.

"Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα δέντρα αυτά θα μπορούν να βγουν στην μαζική παραγωγή" δήλωσε ο Φοξ και διευκρίνισε ότι ο τρόπος που αυτά θα λειτουργούν θα είναι σαν ένα φίλτρο που θα συγκεντρώνει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί και η ανάλογη τεχνολογία αποθήκευσης του συγκεντρωμένου από τα τεχνητά δέντρα, διοξειδίου του άνθρακα.

Το πειραματικό μοντέλο έχει το μέγεθος ενός κοντέινερ και μπορεί να απορροφήσει από την ατμόσφαιρα χιλιάδες φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι ένα κανονικό δέντρο, του ίδιου μεγέθους με το τεχνητό.

26 May 2010

O κίνδυνος της συλλογικής αυτοκτονίας

από το blog του ΚΣΜ

Όλοι έχουμε παράπονα εναντίον του κράτους. Φόροι που μπαίνουν στα βιαστικά χωρίς διάκριση των οικονομικών συνθηκών των φορολογουμένων. Kυβερνητικές υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Mακρά παραμέληση των δημοσίων εσόδων από τούς διαχειριστές της εξουσίας για λόγους ψηφοθηρικούς, που όταν έφθασε το έλλειμμα στο απροχώρητο επιχειρείται η τιθάσσευσή του με αρπακτικά μέτρα. Mια δημόσια υπαλληλία ράθυμη. Άφθονοι οι χρηματιζόμενοι κρατικοί λειτουργοί. Mικρή προσοχή στην ανεργία που εξαπλώνεται. Tα παράπονα κατά του κράτους είναι δικαιολογημένα.


Οι συλλογικές αντιδράσεις όμως ξεπερνούν το κοινό συμφέρον. Κάθε τόσο κλείνουν οι εθνικοί δρόμοι, χαλούν τα μεταφερόμενα αγαθά, ζημιώνονται οι ξένοι που χρησιμοποιούν το συγκοινωνιακό μας δίκτυο και μας εγκαλούν για αποζημιώσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες που καταλαμβάνονται μειώνουν την ήδη πενιχρή απόδοσή τους. Oι αλλεπάλληλες γενικές απεργίες λιγοστεύουν την παραγωγή και ανεβάζουν το κόστος της, εις βάρος φυσικά της ανταγωνιστικότητάς μας στη διεθνή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεργασία του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου θα εντείνει την πίεσή της για την εξομάλυνση του ρυθμού της οικονομικής ζωής της χώρας μας. Στρατό δεν πρόκειται να στείλει για να το επιβάλει. Δεν έχει άλλο μέσο παρά να κόψει τις επιδοτήσεις, οπότε η πτώση θα αποβεί χαοτική.

Αν επιμείνουμε στον ολοκληρωτικό κλεφτοπόλεμο με το κράτος, οδηγούμαστε σε μια συλλογική αυτοκτονία. Ούτε εθνική κυριαρχία μπορεί να έχει ένα κράτος του οποίου η οικονομία έχει διαλυθεί, ούτε συγκρατείται η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία που την έχει κυριεύσει η φτώχεια. Xρειάζεται από τη γενική αλλά ασυστηματοποίητη αντίδραση στα κράτος, να πάμε σε μερικότερους νηφάλιους διαλόγους και σε ρεαλιστικούς συμβιβασμούς.

Oι ηγεσίες της πολιτικής, των συνδικάτων και των MME δεν πρόκειται να μας κατευθύνουν στην επιβεβλημένη αλλαγή της συμπεριφοράς μας, γιατί κάθε μία από αυτές ενισχύεται προωθώντας την υπερβολή των αξιώσεων της πελατείας της.
H ελπίδα βρίσκεται στον κοινό νου του απλού κοσμάκη, του λαϊκού συνόλου. Nα αντιληφθούμε την επιτακτική ανάγκη της αποκατάστασης της ομαλότητας του οικονομικού βίου.

Kαιρό έχουμε και αύριο και μεθαύριο για τις μακρόπνοες διαρθρωτικές αλλαγές. Τώρα πρωτεύει το σήμερα. Eίθε να μην καθυστερήσει αυτή η αποφασιστική μεταβολή της συμπεριφοράς μας.

25 May 2010

Κοινή λογική και συναλλαγές με τους καλόγερους

(του Φίλιππου Συρίγου, Ελευθεροτυπία, 25/5/2010)


Ισχυρίζονται, λοιπόν, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου ότι αυτή η κυριούλα, η Μαντέλη, που τους «έδωσε» κανονικά στην ανακρίτρια, λέει ψέματα.
Και νομίζουν ότι μπορεί να βρεθεί έστω κι ένας Ελληνας με κοινή λογική που θα τους πιστέψει!

Αμ εδώ δεν περνάει, πια, η γοητεία της «γαλανομάτας μάγισσας» προς τον ελληνικό λαό και θα περάσει η γοητεία του Αγγέλου, του Μπασιάκου, του Ρουσόπουλου και όλων των άλλων; Με τι προσόντα, ρε παιδιά...

Όπως, λοιπόν, η Αγγελική υποστηρίζει ότι δεν ήξερε τίποτα για τις φορολογικές υποθέσεις του «άγριου αρσενικού» συζύγου της, και για τα καθόλου ασήμαντα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε όταν τον παντρεύτηκε και εγκατέλειψε την 7η (αλλά και την 8η...) τέχνη και φυσικά δεν γίνεται πιστευτή, έτσι και οι ρασοτυλιγμένοι «ιερείς» της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι το Βατοπέδι έγινε χωρίς καμιά κεντρική καθοδήγηση. Εγινε, δηλαδή, από μόνο του, ή έστω με τη συνεργασία των καλογήρων του διαβόλου και της Μαντέλη! Και ολόκληρη κυβέρνηση, με υφυπουργούς, υπουργούς, γραμματείς και φαρισαίους, δεν πήρε είδηση! Πιάστηκε στα πράσα...

Γι' αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως στην κοινή λογική. Διότι, σ' αυτήν ακριβώς παραπέμπει η κατάθεση της Μαντέλη. Δηλαδή στο ότι ο εξαιρετικά βραδυκίνητος κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να προχωρήσει τόσο γρήγορα τη χρονοβόρα υπόθεση των ανταλλαγών, αν δεν υπήρχαν κάποιοι πολύ υψηλά ιστάμενοι, που πίεζαν, καθοδηγούσαν, «καθάριζαν», όπως λέει ο λαός.

Η εικόνα του Μπασιάκου, όπως βγαίνει μέσα από την κατάθεση της Μαντέλη, να κατουριέται επάνω του όταν έπαιρνε εντολές από το Μαξίμου, μου κάθεται πολύ νορμάλ. Γιατί, όπως προκύπτει, ο τύπος αυτός είχε εκχωρήσει το δοβλέτι του στην αδελφή του τη Μαρία, οπότε με ποιο σθένος, άραγε, θα μπορούσε να πει «όχι» στον Ρουσόπουλο ή τον Αγγέλου;

Να μην τρελαθούμε όμως. Γιατί φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε γι' αυτούς τους δύο και να θεωρούμε ότι αποτελούν οντότητες που, τάχα, μπορούν να αναλάβουν κατά 100% το βάρος των πράξεών τους. Και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, έτσι.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας Ρουσόπουλος και κανένας Αγγέλου. Μόνο Καραμανλής υπάρχει και σ' αυτόν αντανακλούν απ' ευθείας όλες οι πράξεις τόσο στενών συνεργατών του, που ασκούσαν, μάλιστα, δοτή από τον ίδιο εξουσία. Χωρίς να μεταβάλλονται οι πολιτικές ευθύνες του από το αν ήξερε ή δεν ήξερε (και σε ποιο βαθμό) τι σκάρωσαν αυτοί οι δύο.

Γιατί ο λαός δεν ψήφισε ούτε τον Αγγέλου ούτε τον Ρουσόπουλο, που (πολιτικά) αποτελούν παιδιά του καραμανλικού σωλήνα. Τον Καραμανλή ψήφισε για πρωθυπουργό και από αυτόν απαιτεί, τώρα, εξηγήσεις. Κυρίως για να μάθει από ποιους πλανεύθηκε ο εκλεκτός του. Από τους διαβολοκαλόγερους ή από τους πιο στενούς του συνεργάτες;

Κι εδώ που τα λέμε, είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιο είναι χειρότερο από τα δύο...

24 May 2010

Εμπορική αξιοποίηση νεκρολαγνείας...

Διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου "έπιασε κότσο" Ελβετό τουρίστα! Στο σπίτι του βρέθηκαν από ναρκωτικά μέχρι αρχαία!


Ο νεαρός διάκονος, έμαθε ότι στην περιοχή βρίσκεται Ελβετός συλλέκτης και... είπε να τα οικονομήσει! Κανόνισε συνάντηση μαζί του και εκεί του είπε το παραμύθι: με το ανάλογο αντίτιμο ήταν διατεθειμένος να του δώσει οστά Αγίων. Μόνο που στην πραγματικότητα τα οστά των Αγίων δεν ήταν τίποτα άλλο, από ανθρώπινα οστά, που υπήρχαν σε νεκροταφεία.

Ο Ελβετός τσίμπησε και ο διάκονος έθεσε την κομπίνα σε εφαρμογή. Σε νέες συναντήσεις που ακολούθησαν του έδωσε τα... υποτιθέμενα οστά των Αγίων και φυσικά ο Ελβετός πλήρωσε αδρά! Μάλιστα για να μην κάνει ο Ελβετός... περίεργες σκέψεις, ο 24χρονος διάκονος, είχε γράψει σε όλα τα οστά που του έδωσε το όνομα Αγίου ή Οσίου. Ακόμη του έδωσε και μία ασημένια λειψανοθήκη.

Κάποια στιγμή όμως έφτασε η ώρα να επιστρέψει ο 43χρονος στην πατρίδα του και έπρεπε να περάσει από το αεροδρόμιο Μακεδονία. Έκρυψε τα οστά στις αποσκευές του και πήγε να περάσει. Ο έλεγχος όμως άρχισε να ρίχνει φως στην υπόθεση. Στις βαλίτσες του Ελβετού συλλέκτη, βρέθηκαν 200 κομμάτια από ανθρώπινα οστά και η ασημένια λειψανοθήκη. Ο 43χρονος συνελήφθη και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είπε τα πάντα...

Πολύ γρήγορα ο διάκονος συνελήφθη και αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του για έλεγχο. Εκεί βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα Αγίων ή Οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα. Βρέθηκαν ακόμα ένα βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια, πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας Αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις Προστατευτικές Διατάξεις του Ν. περί Αρχαιοτήτων.

Οι δύο άνδρες κρατούνται στην Ασφάλεια, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν τα οστά που βρέθηκαν από αρμόδιο Ανθρωπολόγο-Οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Μια λαϊκή αγορά σε κεντρική λεωφόρο


Η λεωφόρος Champs-Élysées στο Παρίσι έκλεισε το περασμένο ΣΚ και παραμένει ακόμα κλειστή, όταν από την Παρασκευή βράδυ έριξαν 600 νέοι αγρότες χώμα, φύτεψαν δέντρα και έστησαν πάγκους λαϊκής αγοράς. 


Στα 1,2 χιλιόμετρα της διάσημης λεωφόρου δημιουργήθηκε ένας τεράστιος πεζόδρομος, από τον οποίο δεν μπορούν να περάσουν πια αυτοκίνητα. Πολλοί κάτοικοι της πόλης εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και πήγαν περίπατο στο φυτεμένο πεζόδρομο, ψωνίζοντας και διάφορα ζαρζαβατικά από τους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Το κόστος του happening ανέρχεται σε 4,2 εκατομμ. € και χρηματοδοτείται από δωρητές και την πώληση των αγροτικών προϊόντων.

Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και για μερικούς κεντρικούς δρόμους στην Αθήνα, Θεσ/νίκη και άλλες πόλεις...Κάποτε ακουγόταν ένα τραγούδι "να η Ομόνοια πλαζ...", να κάνουμε δηλαδή μπάνιο στην πλατεία Ομονοίας. Μπορούμε να λέμε και την Πανεπιστημίου στο μέλλον "αγροτικό πεζόδρομο" για ψυχαγωγία και ψώνια...

22 May 2010

Αίσωπος: Ο μεγάλος «αλλοδαπός»

του Μάριου Βερέττα

Προδημοσίευση από το 12ο τεύχος του περιοδικού Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ που θα κυκλοφορήσει κατά τις αρχές Ιουνίου


Επειδή πολλοί «υπερπατριώτρες» διαμαρτυρήθηκαν για το νομοσχέδιο περί ιθαγενείας των μεταναστών, θεωρώντας ότι οι μεν Έλληνες έχουν το δικαίωμα να γίνονται Αμερικανοί, Καναδοί, Βρετανοί, Γερμανοί, Βέλγοι, Αυστραλοί κι ότι άλλο τραβάει η ψυχή τους ή επιβάλλει η ανάγκη τους, ενώ κανένας «αλλοδαπός» δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται Έλληνας, ακόμη κι αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, το κείμενο που ακολουθεί αφιερώνεται στη μνήμη του «αλλοδαπού» Αισώπου αλλά και όλων των σπουδαίων «αλλοδαπών» που αγάπησαν αυτό τον τόπο και πλούτισαν τον πολιτισμό του, συνεισφέροντας περισσότερα στην Ελλάδα απ’ όσα διάφοροι γηγενείς και καθαρόαιμοι… Εφιάλτες.

Ο ΑΙΣΩΠΟΣ

Ο Αίσωπος υπήρξε ο μεγάλος «αλλοδαπός» της αρχαιότητας που τίμησε περισσότερο από πολλούς Έλληνες την Ελλάδα, αν και πληρώθηκε για την προσφορά του με φρικτό θάνατο εξαιτίας της μισαλλοδοξίας και της φιλαργυρίας των γηγενών Ελλήνων που εκμεταλλεύονταν το «ιερό» μαντείο των Δελφών.

Πρόκειται για τον κορυφαίο δημιουργό της διδακτικής μυθολογίας, ο οποίος ποτέ δεν έγραψε ούτε μια λέξη. Συγκρατούσε τις αναρίθμητες ιστορίες στο νου του, και μάγευε τους ακροατές με τις αφηγήσεις του.

Γεννήθηκε κατά πάσα πιθανότητα, από οικογένεια δούλων, γύρω στο 625 πx στο Αμόριο της Φρυγίας, και υποχρεώθηκε από παιδί να βόσκει τα κοπάδια κάποιου Φρύγα κτηματία.

Οι αρχαίοι σχολιαστές περιγράφουν τον Αίσωπο ως κακάσχημο, αλλά συνάμα θαρραλέο και ευφυέστατο. Κάποια μέρα υπερασπίστηκε έναν άλλο δούλο, που τον ξυλοφόρτωνε άδικα ο επιστάτης. Εκείνος τον κατηγόρησε στο αφεντικό, και ο δουλοκτήτης πήγε τον Αίσωπο στην αγορά της Εφέσου για να τον πουλήσει.

Το όνομα Αίσωπος είναι σύνθετο από τις λέξεις «αίσα» (μοίρα) και «όψις». Σημαίνει δηλαδή «το πρόσωπο της μοίρας», ή «μοιραίο πρόσωπο», και μάλλον το απόκτησε όταν τον αγόρασε στην Έφεσο ο Σάμιος έμπορος Ξάνθος.

Συνοδεύοντας τον Ξάνθο, ο Αίσωπος ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου και πλούτισε τις εμπειρίες του. Ο Ξάνθος όμως χρεωκόπησε και αναγκάστηκε να τον ξαναπουλήσει. Ο νέος αγοραστής ήταν ο φιλόσοφος Ιάδμων, που εκτίμησε αμέσως τα πνευματικά προσόντα του Αισώπου και τον ελευθέρωσε.

Ελεύθερος πλέον ο Αίσωπος δεν άργησε να αποκτήσει τη φήμη ενός σπουδαίου σοφού που τον πλήρωναν για τις εύστοχες και διδακτικές ιστορίες του. Τελικά ενδιαφέρθηκε για το άτομό του ο περίφημος βασιλιάς της Λυδίας, ο Κροίσος. Γνώρισε τον Αίσωπο, εντυπωσιάστηκε από το κοφτερό μυαλό του και τον διόρισε σύμβουλό του.

Έτσι πέρασαν τα χρόνια και γύρω στο 560 πx, όταν ο Αίσωπος ήταν πλέον εξήντα πέντε χρονών, ο Κροίσος του ανέθεσε μια σπουδαία αποστολή. Του ζήτησε δηλαδή να πάει στους Δελφούς, να εξετάσει εάν οι χρησμοί δίνονται πράγματι από τον Απόλλωνα και, εάν έκρινε ότι είναι αυθεντικοί, να ζητήσει χρησμό για κάποιο σπουδαίο ζήτημα που απασχολούσε τον βασιλέα.

Πράγματι ο Αίσωπος πήγε στους Δελφούς, παρακολούθησε τη διαδικασία της χρησμοδοσίας και έβαλε τα γέλια. Κατηγόρησε με παρρησία τους Δελφούς ιερείς πως χρησμοδοτούν ό,τι τους καπνίσει για να πλουτίζουν, αλλά και τους υπόλοιπους κατοίκους των Δελφών, πως αντί να καλλιεργούν τα κτήματά τους, προτιμούν να εκμεταλλεύονται την ευπιστία των αφελών.

Οι ιερείς βέβαια εξοργίστηκαν από την τόλμη του Αισώπου. Έκρυψαν λοιπόν ένα χρυσό κύπελλο στις αποσκευές του, κι όταν το ανακάλυψαν δήθεν τυχαία, κατηγόρησαν τον πρεσβευτή του Λυδού βασιλιά ως ιερόσυλο και κλέφτη. Στη συνέχεια τον έσυραν στο δικαστήριο και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Έτσι ο μεγάλος παραμυθάς άφησε τα κόκαλά του στον Παρνασσό, όταν οι αφιλόξενοι Δελφοί τον γκρέμισαν από τις άκρες των Φαιδριάδων.

Λίγο καιρό μετά τον άδικο χαμό του Αισώπου, έπεσε αρρώστια και θανατικό στους Δελφούς. Οι κάτοικοι αποδεκατίστηκαν και απέδωσαν το κακό στον θυμό του Απόλλωνα, εξαιτίας της αδικίας που διέπραξαν εις βάρος του Αισώπου. Έτσι, προκειμένου να εξιλεωθούν, έστησαν μια μαρμάρινη στήλη προς τιμήν του σοφού, ενώ μερικές δεκαετίες αργότερα, τον τίμησαν με ιδιαίτερο ανδριάντα και οι Αθηναίοι, οι οποίοι λάτρεψαν τις ιστορίες του.

Οι μύθοι του Αισώπου είναι τα αρχαιότερα κείμενα της ελληνικής γραμματείας που συντάχθηκαν σε πεζό λόγο. Η συλλογή των μύθων του έγινε στην Αθήνα, κατά τα τέλη του 4ου πx αιώνα, με πρωτοβουλία του Δημήτριου Φαληρέα, την ίδια περίπου εποχή όπου ο Επίκουρος ετοιμαζόταν να έρθει από τη Λάμψακο και να ιδρύσει τη σχολή του στον αθηναϊκό Κήπο.

Δυστυχώς η συλλογή του Φαληρέα δεν διασώθηκε στην αυθεντική της μορφή. Οι αισώπειοι μύθοι όμως επέζησαν σε μεταγενέστερες ποιητικές διασκευές, κάποιου Βαβρία στα ελληνικά και κάποιου Φαίδρου στα λατινικά, του 2ου μx αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, μαζί με τα περισσότερα σωζόμενα αρχαία χειρόγραφα, οι μύθοι του Αισώπου «μεταγράφηκαν» κατά τον 10ο αιώνα σε μικρογράμματη γραφή και με βάση τα χειρόγραφα αυτά, τυπώθηκαν για πρώτη φορά το 1479 στο Μιλάνο.

Τρεις αιώνες αργότερα, στο Παρίσι, ο Αδαμάντιος Κοραής επιμελήθηκε μια νέα ολοκληρωμένη έκδοση των μύθων του αλλοδαπού Αισώπου, προκειμένου να διαφωτίσει τα μυαλά των γηγενών Ελληνοπαίδων που στέναζαν κάτω από τον ζυγό του Οθωμανού τυράννου και των ρασοφόρων γηγενών συνεργατών του.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ

Ο Αίσωπος, λοιπόν, αλλά και ο Αλκμάν και ο Λουκιανός και άλλοι, υπήρξαν όλοι τους «αλλοδαποί». Όμως δόξασαν τον ελληνικό πολιτισμό, σε αντίθεση με πολυάριθμους γηγενείς νεοέλληνες που αγνοούν σήμερα ακόμη και την ύπαρξή τους.

Οι σύγχρονοι απόγονοι των αρχαίων ενδόξων προγόνων, αν και γηγενείς, τρέχουν καθημερινά στα μεγαλομπακάλικα για να πλουτίσουν τις αλλοδαπές πολυεθνικές, αγοράζοντας κάθε λογής αλλοδαπά προϊόντα. Διότι αλλοδαπή είναι η «φραπεδιά», αλλοδαπό και το «ουίσκι», αλλοδαπές οι ανυπόφορες σφυροκόπες μουσικές, αλλοδαπά τα αυτοκίνητα, αλλοδαπά τα τρένα, αλλοδαπά τα αεροπλάνα, αλλοδαπές οι τηλεοράσεις, αλλοδαποί οι υπολογιστές, αλλοδαπές και οι περιζήτητες πουτάνες.

Βέβαια, αν και γηγενείς, όλοι μετανάστες νιώθουμε με τον τρόπο που μας φέρονται στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ όλοι, γηγενείς και αλλοδαποί, πληρώνουμε νταβατζήδικα την γηγενή ΕΡΤ, η οποία χρυσώνει μια χούφτα αντιπαθέστατους παρουσιαστές για να μας προβάλλουν ατέλειωτες ώρες αλλοδαπές παγοδρομίες, ανιαρές μπιλιωδρομίες και πανάκριβα παπαδοπουλικά φαγοπότια.

Την ίδια ώρα αλλοδαπές εταιρίες χρηματίζουν πρόθυμους να χρηματιστούν γηγενείς δημόσιους λειτουργούς για να κάνουν τις δουλειές τους, φορτώνοντας τον γηγενή ελληνικό λαό με υπέρογκα χρέη. Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους, οι γηγενείς νεοέλληνες ασπάζονται μια αλλοδαπή θρησκεία με έναν λαθρομετανάστη θεό, χάρη στον οποίο οι αυτόκλητοι γηγενείς εκπρόσωποί του θησαυρίζουν ανενόχλητοι.

Την ίδια στιγμή ο μισός γηγενής πληθυσμός της χώρας -οι γυναίκες- δεν δικαιούνται να επισκεφθούν την χερσόνησο του Άθωνα, όπου όμως εγκαθίστανται ανεξέλεγχτα κάθε λογής αλλοδαποί με μαύρα ράσα και κερδοφόρες χρηματιστηριακές δραστηριότητες.

Για τους πλούσιους αλλοδαπούς που διαφεντεύουν τόσα χρόνια τη χώρα, κανείς δεν διαμαρτύρεται. Όμως οι υπερπατριώτες δεν χωνεύουν τους φτωχούς και κουρελήδες αλλοδαπούς, που μπαίνουν παράνομα στη χώρα λαδώνοντας γηγενή λαμόγια.

Όταν πριν από σαράντα τρία χρόνια με υποκίνηση του αλλοδαπού εβραιοαμερικάνου Κίσιγκερ οι υπερεθνικόφρονες γηγενείς ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι έστρεψαν τα όπλα του ελληνικού λαού εναντίον του και επέβαλαν τη στυγνή δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, νόμιζαν ότι υπηρετούσαν την πατρίδα, ενώ στην ουσία εξασφάλιζαν τον απρόσκοπτο και ανεξέλεγκτο στρατιωτικό εφοδιασμό του αλλοδαπού Ισραήλ με αμερικάνικα όπλα για τον πόλεμο των «Έξι Ημερών».

Ο ίδιοι πάλι γνήσιοι γηγενείς υπερπατριώτες, επτά χρόνια αργότερα, με το άθλιο πραξικόπημα του επίσης υπερπατριώτη Σαμψών, άφησαν τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο. Και στις δυο περιπτώσεις υπηρετούσαν τα σχέδια των αλλοδαπών Αμερικανών, Ισραηλινών και Τούρκων. Μόνο που οι αλλοδαποί αυτοί ήσαν καλοντυμένοι, πλούσιοι και ισχυροί και δεν ενοχλούσαν την αισθητική των γηγενών υπερπατριωτών όπως οι ρακένδυτοι, αδύναμοι και πεινασμένοι λαθρομετανάστες.

Έτσι οι σημερινοί υπερπατριώτες, δεν είναι άλλο παρά γνήσιοι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων και των δεσποτάδων που διασφάλισαν επί αιώνες την οθωμανική κυριαρχία, και συνεχίζουν, σαν εκείνους, να προσκυνούν δουλικότατα τους αλλοδαπούς πλούσιους δυνάστες…

Ο Αίσωπος, ο Αλκμάν, ο Λουκιανός και πολλοί άλλοι, υπήρξαν όλοι τους λαμπροί «αλλοδαποί» που δόξασαν τον ελληνικό πολιτισμό. Αναμφίβολα και κάποιοι από τους περιφρονημένους σήμερα λαθρομετανάστες, εάν τους δοθεί η ευκαιρία να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες, μπορεί κι αυτοί να δοξάσουν την Ελλάδα, σαν το λόρδο Μπάιρον, για παράδειγμα, που τιμάται σήμερα ως Βύρωνας, με έναν ολόκληρο δήμο της Αθήνας στο όνομά του.
Ίσως μάλιστα, αυτοί οι «αλλοδαποί» να διδάξουν αρκετούς από τους «γηγενείς» νεοέλληνες την αξία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, το σημαντικότερο στοιχείο της οποίας είναι η ανθρωπιά, γι’ αυτό και ο Ξένιος Ζευς υπήρξε μια από τις λαμπρότερες συλλήψεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.

Άλλωστε το ίδιο μας είπε σαφέστατα και ο Επίκουρος: 

Η ΦΙΛΙΑ ΠΕΡΙΧΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΝ ΚΗΡΥΤΤΟΥΣΑ 
ΔΗ ΠΑΣΙΝ ΗΜΙΝ ΕΓΕΙΡΕΣΘΑΙ ΕΠΙ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΜΟΝ 

που πάει να πει:

«Η φιλία σέρνει τον χορό ολόγυρα στην οικουμένη, κηρύσσοντας πως πρέπει να ξεσηκωθούμε για την ευτυχία μας»
Να συμπληρώσω εγώ, κλείνοντας αυτό το ωραίο άρθρο του φίλου Μάριου Βερέττα ότι, με το τελευταίο γνωμικό του μεγάλου Επίκουρου φαίνεται το οικουμενικό μήνυμα φιλίας και αγάπης που προσέφερε ο ελληνικός πολιτισμός, φαίνεται κι από πού έχουν αντιγραφεί τα συναφή κηρύγματα του ιουδαιο-χριστιανισμού. Δεν είναι κακό που αντιγράφηκαν, βέβαια, δείχνει όμως γιατί προσπάθησαν οι επαγγελματίες χριστιανοί να εξαφανίσουν τα κείμενα του Επίκουρου και άλλων αρχαίων φιλοσόφων! Ουδέν πρωτότυπο ή νέο προσέφερε ο χριστιανισμός, τα πάντα είναι συρραφή αρχαίων αντιλήψεων και επινοήσεων! «Κλέπται πάσης γραφής» που έλεγε και ο Κλήμης Αλεξανδρείας, εννοώντας αυτός τους αρχαίους φιλοσόφους, τους οποίους όμως ο ίδιος εμβριθώς αντέγραφε...




21 May 2010

Ο Κήπος του Επίκουρου, τεύχος ΙΒ'

Περιεχόμενα του τεύχους ΙΒ':
  • Σημείωμα του Εκδότη... Δώδεκα τεύχη
  • Μάριος Βερέττας: Οι Δώδεκα του Ολύμπου
  • troktiko.blogspot.com: Διορισμοί «εργαζομένων» στη Βουλή
  • Κλέων Ανέπαφος: Κοινωνικός και ατομικός αθεϊσμός
  • Τρίτη Πανελλήνια Συνάντηση φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας, Προμήθεια 2010
  • Χρήστος Γιαπιτζάκης: Η πιθανή ανακάλυψη του Κήπου των Αθηνών
  • Μάριος Βερέττας: Ιστορικό σημείωμα
  • Τάκης Παναγιωτόπουλος: Η περιπέτεια της ανακάλυψης της Μεγάλης Επιγραφής του Διογένη Οινοανδέα
  • Δημήτρης Δημητριάδης: Η Αδράνεια της Δύναμης ή μήπως η Δύναμη της Αδράνειας;
  • Χρήστος Γιαπιτζάκης: Επίκουρος, ο πατέρας της Χημείας και της Μοριακής Βιολογίας
  • Μάριος Βερέττας: Χέρμαν Καρλ Ούζενερ - ο πρώτος εκδότης επικούρειων κειμένων
  • Δημήτρης Ιωάννου: Χοντρός Σβέρκος
  • Δημήτρης Επικούρης: Το Δαμίγο που χρεοκόπησε, τί τον έχεις;
  • Μάριος Βερέττας: Η φορολόγηση της Εκκλησίας
  • Στέλιος Φραγκόπουλος: Πολυχρόνιο υπέρ Σουλτάνου...
  • Σταύρος Βασδέκης: Άθεος ή θρήσκος και θεοσεβούμενος;
  • Μάριος Βερέττας: Έχω γυναίκα χριστιανή!
  • Έλλη Έμκε: Οι σπόροι γιορτάζουν
  • Μάριος Βερέττας: Χάρης Λύτας
  • Φώτης Περλικός: Η Κληρονομιά των Επικούρειων
  • Έλλη Παππά: Η Παρεγκλιτική του Επίκουρου
  • Μάριος Βερέττας: Αίσωπος, ο μεγάλος «αλλοδαπός»
  • Επικούρεια Βιβλιογραφία
  • Επικούρειες Ιστοσελίδες

Εκδόσεις: ΒΕΡΕΤΤΑ
Κοσκινού, 85100-ΡΟΔΟΣ
Τηλ: 22410 72648
www.verettas.gr, email: info@verettas.gr

Βλέπε επίσης περιεχόμενα 11ου τεύχους και μια εισαγωγή στις επικούρειες αντιλήψεις:

20 May 2010

Διαφορές τιμών καταναλωτή


Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω ένα ενδεικτικό δείγμα της σκανδαλώδους (όπως θα φανεί παρακάτω) τιμολογιακής πολιτικής μεγάλης γερμανικής εταιρίας φθηνών (αλλά μόνον στη χώρα της…) Supermarkets, που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στην Ελλάδα. Ιδού μερικές συγκρίσεις τιμών ειδών καθημερινής ανάγκης μεταξύ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης, τις οποίες έκανα ο ίδιος, στη μεν πρώτη περίπτωση στις 28.4.2010 και στη δεύτερη - με διαφορά ελαχίστων ημερών - στις 3.5.2010:                                                   


Βερολίνο
Θεσ/νίκη
Κρεμοσάπουνο (Cien, 2 τεμ.)
-,58
-.79
Χαρτομάντιλα επιτραπέζια (Iseree, 150 τεμ.)
-,65
-,85
Χαρτί τουαλέτας (Floralys τετραπλό, 10 τεμ.)
3,15
4,69
Χαρτί κουζίνας (Floralys διπλό, 4 τεμ.)
1,45
2,79
Ταμπλέτες κατά των αλάτων (W5,51 τεμ. Χ 16gr)
3,95
5,79
Μπύρα Pils (Bergadler, 6 φιάλες)
2,15
3,99
Κρέμα καθαρισμού (W5)
-,69
-,85
Μαρμελάδα φράουλα (Maribel)
-,89
1,39
Κονσέρβα τόνος (Nixe, 195 gr)
-,95
1,49
Τροφή γάτας (Coshida-κροκέτες, 1 kg)
-,89
1,15
Τροφή γάτας (πολυτελείας, Opticat)
2,65
2,99
Ρύζι Basmati (1 kg)
1,59
2,29

Πρόκειται για απολύτως τα ίδια προϊόντα, που προσφέρονταν σε κανονικές τιμές, δηλ. όχι ως προσφορές. Νομίζω ότι το παραπάνω δείγμα τεκμηριώνει απολύτως την απίστευτα στρεβλή Ελληνική αγορά προϊόντων καθημερινής χρήσης, αν μη και την επιδίωξη αδιάντροπης κερδοσκοπίας εκ μέρους της εταιρείας. Το τελευταίο – εφόσον ισχύει – συνιστά ακόμη μεγαλύτερο (ηθικό, ναι ηθικό!) σκάνδαλο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η διαφορά αγοραστικής δύναμης μεταξύ του μέσου Γερμανού και του Έλληνα καταναλωτή είναι σημαντικότατη και βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 30%. Δεν πιστεύω δε η εταιρία θα έπειθε κανέναν, εάν ισχυριζόταν ότι η αυτή η διαφορά τιμών οφείλεται (δήθεν) στα επιπλέον μεταφορικά προς την Ελλάδα (άλλωστε πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν παράγονται καν στη Γερμανία!). Ωστόσο, ποιες είναι οι πιθανές αιτίες αυτής της κατάστασης;
  1. Οι Γερμανοί, προσανατολιζόμενοι στην πολλαπλώς υπανάπτυκτη Ελληνική αγορά (άκριτοι καταναλωτές, πανάκριβοι παραγωγοί και κυρίως μεσάζοντες) διαθέτουν τα ομοειδή προϊόντα τους λίγο φθηνότερα από τα Ελληνικά καταστήματα. Έτσι εμφανίζονται μεν ως συγκριτικά φθηνότεροι, αλλά δεν παύουν να αισχροκερδούν ασύστολα.
  2. Οι Γερμανοί είναι υποχρεωμένοι, είτε στη φάση της δημιουργίας είτε και σε εκείνη της λειτουργίας των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα, να «λαδώνουν» ορισμένες υπηρεσίες, οπότε μετακυλύουν με το «αζημίωτο» αυτό το επιπλέον κόστος τους καταναλωτές.
  3. Υπάρχει συνδυασμός των (1) και (2).
Εκείνο που μεταξύ άλλων «βγάζει μάτι» είναι η απίστευτη ακρίβεια των χαρτικών ειδών, όπως π.χ. του χαρτιού υγείας (ενός είδους κυριολεκτικά «πρώτης ανάγκης»!), καθώς και των ρολών κουζίνας, των χαρτομάντιλων κλπ. Ποια είναι άραγε τα (πιθανότατα ντόπια) ολιγοπώλια παραγωγής ή/και διάθεσης, που επιβάλουν στην αγορά τέτοιες ληστρικές τιμές;

Σε κάθε περίπτωση, τα καίρια ερωτήματα που τίθενται εδώ είναι τουλάχιστον δυο: Πρώτον, τι εξηγήσεις έχει να μας δώσει σχετικά η εταιρεία, που προέρχεται μάλιστα από μια χώρα, η κοινή γνώμη της οποίας όλον τον τελευταίο καιρό «στόλισε» την Ελλάδα με τα πλέον υποτιμητικά αν μη και εθνικώς προσβλητικά επίθετα; Δεύτερον, για ποιο λόγο πληρώνουμε τις δεκάδες (ή μήπως εκατοντάδες;) υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης; Μήπως επιτρέπεται στη χώρα μας ελεύθερα η αισχροκέρδεια και δεν το γνωρίζουμε; Μερικά «κλικ» στις ιστοσελίδες Ελλάδας και Γερμανίας αυτής (αλλά και άλλων!) εταιρειών αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς από πού προέρχεται ένα μεγάλο μέρος της μόνιμης όσο και εντελώς απαράδεκτης ακρίβειας στη χώρα μας.