31 May 2011

Μια κοινωνία σε αποσύνθεση

Ανδρέας Γιακουµακάτος, καθηγητής ΑΠΘ & ΑΣΚΤ, ΒΗΜΑ, 29/5/2011


Η αίσθηση της κρίσης γίνεται οξύτερη από τη µια µέρα στην άλλη, σαν την έξαρση µιας εµπύρετης κατάστασης. Η ανασφάλεια αυξάνεται, χωρίς να είναι ορατή µια πορεία ανάσχεσης της ελεύθερης πτώσης στο προσεχές µέλλον. Η ανεργία βάζει στο περιθώριο όλο και ευρύτερα στρώµατα συµπολιτών µας, όχι µόνο στον τοµέα της βιοµηχανίας ή του εµπορίου αλλά και στον χώρο των υπηρεσιών και τωνελεύθερων επαγγελµάτων κάποτε υψηλής κοινωνικής επιφάνειας. Από την άλλη, οι άτολµοι και αναποτελεσµατικοί πολιτικοί µας, µετις δηλώσεις και την αντίληψη του δηµόσιουρόλου τους, δείχνουν πολύ συχνά σαν να ζουν σε άλλη χώρα ή σε άλλη εποχή.

Παράδειγµα: ο κ. Παναγιώτης Ψωµιάδης, περιφερειάρχης σήµερα Κεντρικής Μακεδονίας, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Εφετείο για παράβαση καθήκοντος διότι παλαιότερα προχώρησε σε «µείωση»εξακριβωµένου αρµοδίως προστίµου σε βενζινοπώλη της Θεσσαλονίκης για κατ’ επανάληψη νόθευση καυσίµων. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρέπει να είµαστε ανάλγητοι και ότι το έκανε και θα συνεχίσει να το κάνει (!), να «σβήνει» δηλαδή πρόστιµα σύµφωνα µε την προσωπική του βούλησηασκώντας φαίνεται κάποια ιδιότυπη κοινωνική πολιτική [ο ίδιος δήλωνε λίγα χρόνια πριν ότι καλώς έχτισε εκτός σχεδίου οίκηµα «µόλις 33 τ.µ.» για τον πατέρα του, ρωτώντας µάλιστα τον έκπληκτο τηλεοπτικό δηµοσιογράφο «εσείς δεν αγαπάτε τον πατέρα σας (!)», για να παρανοµείτε, εννοείται, αναλόγως;].

Το πρόβληµα δεν είναι ότι τέτοιες ενέργειες και δηλώσειςδηµοσίων προσώπων, εξ ορισµού φυλάκων του νόµου, δεν γίνονται αντικείµενο άµεσης καταδίκης κατ’ αρχάς από µια εξοργισµένη «κοινωνία των πολιτών» αλλά, αντίθετα, ότι διατυπώνονται µε την ελπίδα (ή µάλλον µε τη βεβαιότητα) πως µπορούν να λειτουργήσουν και σαν ένα κλείσιµο του µατιού σε ένα κοινωνικό σώµα εθισµένο στη συναλλαγή και στο προσωπικό χατίρι, που την ώρα της κάλπης θα ανταποδώσει την «εξυπηρέτηση» (έτσι εξηγείται και η τελευταία υποστήριξη του προέδρου του κόµµατός του, της Ν∆δηλαδή, προς τον αναξιοπαθούντα θεσσαλονικιό πολιτικό).

Αυτή είναι η ποιότητα σηµαντικού µέρους του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, είτε µας αρέσει είτε όχι. Υπάρχει όµως ένα ζήτηµα ακόµη πιο σοβαρό. Η επίφαση της ευµάρειας είχε βάλει τα προβλήµατα κάτω από το τραπέζι, κρύβοντας την πραγµατική απουσία κοινωνικής συνοχής και την ανυπαρξία συλλογικών ευαισθησιών και αρχών που να καθορίζουν τον ρυθµό της κοινωνίας. Είχε συνοδεύσει, η επίδειξη του εικονικού ή και συχνά µαύρου πλούτου, τον όλο και αυξανόµενο ατοµικισµό που συνόδευε τη βαθιά κρίση των θεσµών στην Ελλάδα.

Ο καταναλωτικός οργασµός µιας κοινωνίας που πέρασε από την αγροτική συγκρότηση σε µεταβιοµηχανικές µορφές αντίληψης και συµπεριφοράς χωρίς παιδεία, χωρίς εδώ και δύο αιώνες να βιώσει ποτέ πραγµατικά την εµπειρία ουσιαστικά αστικών κοινωνικών δοµών, συµπορευόταν µε τον χλευασµό προς τους κουτόφραγκους που δεν ξέρουν να ζουν σαν κι εµάς, δηλαδή µε δανεικά στις ανά την επικράτεια φραπεδουπόλεις (τουλάχιστον σήµερα µας έφυγε ο τσαµπουκάς, για να το πούµε λαϊκά, της ηµέτερης αδιαµφισβήτητης ανωτερότητας, το θυµάστε;).

Οι Ευρωπαίοι ζούσαν –και ζουν– µέσα στις υποχρεώσεις και στους κανόνες, εµείς είχαµεεφεύρει την κοινωνία του µέλλοντος. Μια κοινωνία ελευθεριάζουσα και αναρχοειδή αλλά όχιδηµοκρατική – η ρητορική της κατακτηµένης δηµοκρατίας καλύπτει την αληθινή πραγµατικότητα µιας ατελούς δηµοκρατικής επίφασης στην οποία ζούµε τουλάχιστονεδώ και 40 χρόνια, µετά την τελευταία µεταπολίτευση.

Η σηµερινή κρίση, η σηµερινή παρακµή, δεν είναι οικονοµική αλλά πρωτίστως κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Οι µάσκες έπεσαν. Η Ελλάδα υπήρξε πάντα χώρα ιδιωτών, αλλά αυτό αποκτά σήµερα µια τραγική διάσταση. Με όλο και µικρότερη συναίνεση και συνοχή, λιγότερη αλληλεγγύη, λιγότερες συλλογικές αντοχές, πιο περιορισµένη αίσθηση των κανόνων κοινωνικής συµβίωσης και συµπεριφοράς, µε σχεδόν εξαγριωµένους συν-πολίτες παντού, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης. Απόδειξη είναι η όλο και µικρότερη αποτελεσµατικότητα των έννοµων θεσµών, η συνεχής και όλο και οξύτερη άσκηση βίας σε όλο και πιο διαφορετικές περιπτώσεις και περιβάλλοντα, η διεκδίκηση του δικαίου και η επιβολή του «νόµου» µέσω της αυτοδικίας και των εξατοµικευµένων κριτηρίων.

Κοτζαµπάσηδες, φυλές και «κλαν» ενάντια στο δίκαιο. Η Κερατέα διδάσκει. Φυσικά διδάσκει και η αξιοπιστία του κράτους, αυτά τα δύο πράγµατα πάνε µαζί. Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να µην αντιλαµβανόµαστε πόσο κρίσιµη είναι αυτή η ιστορική στιγµή για το παρόν µας και για το µέλλον µας, και κυρίως το να βιώνουµε µια διαδικασία αυξανόµενου εθισµού σε κάθε συλλογικό φαινόµενο –του τύπου «δεν πληρώνω»– που τραυµατίζει όλο και πιο βαθιά τις αρχές ενός κοινωνικού συµβολαίου, το οποίο ίσως ποτέ δεν υπογράψαµε πραγµατικά.

Ποιοι µπορούν να συµβάλουν στην αντιµετώπιση της κρίσης; Θα µπορούσαν και οι διανοούµενοι, αν ήταν αξιόπιστοι και αν απολάµβαναν στοιχειώδη κοινωνική αναγνώριση, µετά την πολυετή πρακτική λαϊκισµού και αξιολογικής ισοπέδωσης που εφαρµόστηκε στην Ελλάδα. Θα µπορούσαν και οι πανεπιστηµιακοί καθηγητές, αν ένα τουλάχιστον κοµµάτι τους δεν χαρακτηριζόταν από φόβο και δειλία και αν δεν είχαν προσαρµοστεί εν τέλει (πάντα ένα µέρος τους, εννοείται) στη νοοτροπία ενοχικού εθισµού, συλλογικής σχετικοκρατίας, αποδυνάµωσης των κριτηρίων και ανησυχητικής «ελαστικότητας» για ό,τι κατ’ αρχάς συµβαίνει στον δικό τους χώρο, για λίγα ψίχουλα ασήµαντης «εξουσίας». Αλλά αυτό είναι ενδεχοµένως θέµα άλλου σηµειώµατος.

30 May 2011

Βολέψτε τον κάπου!

του Στέφανου Κασιμάτη, Καθημερινή, 29/5/2011

Έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με την περίπτωση των περίπου τριακοσίων υπεραρίθμων υπαλλήλων, που διορίστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες προ των εκλογών του 2009 στην «Αττικό Μετρό». Κατά μια όλως αξιοπερίεργη σύμπτωση, το 80% των διορισθέντων κατάγονταν από τη Ροδόπη και τη Λάρισα –από τις δύο περιοχές, δηλαδή, όπου, κατά μία δεύτερη και, πράγματι, σατανική σύμπτωση είχαν εκλεγεί, αντιστοίχως, ο τότε υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Τέλος, είναι επίσης γνωστό ότι οι συγκεκριμένοι υπεράριθμοι απελύθησαν και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το καινούργιο –που νομίζω θα το εκτιμήσετε δεόντως– είναι ένα στοιχείο της δικογραφίας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε προσφάτως, καθώς τούτες τις ημέρες η υπόθεση εκδικάζεται. Πρόκειται για το βιογραφικό ενός υποψηφίου για πρόσληψη, επάνω στο οποίο, κάποιος από το γραφείο του Γ. Σουφλιά έχει γράψει ιδιοχείρως: «Δεν κάνει για τίποτε. Βολέψτε τον κάπου».

Το περισσότερο ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή –καθώς δείχνει τη μεταστροφή της κοινής γνώμης ως προς τις ΔΕΚΟ– είναι η στάση του ακροατηρίου: του ετερόκλητου πλήθους των ανθρώπων, οι οποίοι, όσο περιμένουν να έλθει η σειρά της δικής τους υπόθεσης, παρακολουθούν την εκδίκαση των άλλων. Την περασμένη Τετάρτη, όταν οι ενάγοντες εκδήλωσαν με φωνές διαμαρτυρίας την αντίδρασή τους κατά των επιχειρημάτων του δικηγόρου που εκπροσωπούσε το κράτος, το ακροατήριο, που σε ανάλογες περιστάσεις παλαιότερα έμενε αμέτοχο, ξεσηκώθηκε εναντίον τους. «Με κάτι τέτοια φθάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα», ήταν η φράση που συμπυκνώνει το πνεύμα της αγανάκτησής τους...

29 May 2011

Η ακοή χάνεται όταν εστιάζουμε οπτικά σε κάτι

BHMA, 27/5/2011


Απορροφηθήκατε τόσο πολύ στις σελίδες του αγαπημένου σας βιβλίου που ο κόσμος γύρω σας είναι σαν να μην υπάρχει; Η εξήγηση για αυτό είναι επιστημονική, μας λένε ερευνητές από το University College London, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όταν εστιάζουμε όλη την προσοχή μας σε κάτι, ουσιαστικά απενεργοποιούμε την αίσθηση της ακοής.

Το φαινόμενο, που ονομάζεται «αφηρημένη κώφωση», προκαλείται επειδή δύο αισθήσεις, της ακοής και της όρασης, προσπαθούν να μοιραστούν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. «Η "αφηρημένη κώφωση" είναι μία συνηθισμένη καθημερινή εμπειρία» σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Νίλι Λαβί του Ινστιτούτου Γνωσιολογικής Νευροεπιστήμης του UCL.

Και προσέθεσε: «Για παράδειγμα όταν απορροφούμαστε σε ένα καλό βιβλίο ή σε κάποιο ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα, μπορεί να μην ακούσουμε την ανακοίνωση του οδηγού στο τρένο και να χάσουμε τη στάση. Ή αν στέλνουμε μήνυμα στο κινητό μας τηλέφωνο και περπατάμε, μπορεί να μην ακούσουμε το αυτοκίνητο που πλησιάζει και να επιχειρήσουμε να διασχίσουμε τον δρόμο χωρίς να κοιτάξουμε».



Οι πέντε αισθήσεις του Hans Makart, 1879

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 100 εθελοντές να ολοκληρώσουν κάποια τεστ στον υπολογιστή, τα οποία περιελάμβαναν μία σειρά σταυροειδών σχημάτων, τα οποία έπρεπε να κατατάξουν σε κατηγορίες ενώ φορούσαν ακουστικά. Μερικά ήταν εύκολα και απαιτούσαν την αναγνώριση των χρωμάτων των σταυρών, ενώ άλλα περισσότερο απαιτητικά αφού οι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν μικρές διαφορές στο μήκος τους. Από τα ακουστικά ακουγόντουσαν ανά άτακτα χρονικά διαστήματα διάφοροι ήχοι και έπειτα το πείραμα διακοπτόταν.

Κατόπιν οι επιστήμονες ρωτούσαν τους συμμετέχοντες αν είχαν ακούσει τον ήχο. Διαπιστώθηκε ότι όταν εκείνοι αναγνώριζαν χρώματα, μόνο δύο στους δέκα δεν είχαν ακούσει τον ήχο. Αλλά όταν εστίαζαν την προσοχή τους στα πιο δύσκολα τεστ, όπως η αναγνώριση του μήκους των σταυρών, τότε οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες δεν είχαν ακούσει τον ήχο. «Η ακοή συχνά πιστεύεται ότι έχει εξελιχθεί ως ένα πρώιμο σύστημα προειδοποίησης που δεν εξαρτάται από την προσοχή, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι αν η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, τότε κωφεύουμε στον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας» έγραψε η δρ. Λαβί στην επιθεώρηση Attention, Perception And Psychophysics.
Αυτή η "αφηρημένη κώφωση" είναι το κύριο πλεονέκτημα των μαθητών που μπορούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα. Άνθρωποι ίδιας περίπου ευφυΐας διαβάζουν τα ίδια, αλλά δεν μαθαίνουν εξ ίσου, γιατί ο ένας αποκόπτεται από το περιβάλλον, ενώ ο άλλος περισπάται με αλλότριες σκέψεις...

Το ίδιο συμβαίνει όμως και με την όραση: ακούς κάποια μουσική ή το λόγο ενός ρήτορα και μπορεί μπροστά στα μάτια σου να εξελίσσονται γεγονότα, αλλά εσύ παραμένεις προσηλωμένος σ' αυτό που ακούς... Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα (μάθηση και απόλαυση), αλλά καμιά φορά και μειονέκτημα, γιατί απορροφάσαι κάπου και δεν αντιλαμβάνεσαι κινδύνους που εκδηλώνονται οπτικά και ακουστικά...

Σε παλαιότερη ανάρτησή μου είχα επισημάνει το φαινόμενο της "αφηρημένης κώφωσης" στον εαυτό μου, τώρα όμως επιβεβαιώνομαι από την επιστήμη!

28 May 2011

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος

Μην ρωτάς, μην ρωτάς... απάντηση δεν θα πάρεις!
της Ισμήνης


Βρίσκομαι στη στάση του τρόλεϊ στην Ομόνοια, στη διασταύρωση της οδού Σταδίου με τη Γεωργίου Σταύρου. Γύρω μου καμιά 20αριά άτομα περιμένουμε το τρόλεϊ να μας μεταφέρει στον προορισμό μας. Με τα χέρια γεμάτα από τσάντες και τσαντάκια - μανία πια όλοι να ζητάνε πλαστική σακούλα ακόμα και για 1 φρατζόλα ψωμί.

Τι καλά και όμορφα η περασμένη γενιά έβγαινε για ψώνια με το διχτάκι, ούτε πλαστικά και σακούλες, ούτε περιβαλλοντική ρύπανση. Αλλά που να το καταλάβουν οι νεοέλληνες; Θεωρούν χωριατιά να μην έχεις τουλάχιστον καμιά 10αρια πλαστικές σακούλες στο χέρι, νομίζουν ότι αναβαθμίζονται σαν αγοραστικό κοινό!

Όλοι κοιτάμε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση απ’ όπου θα κάνει την εμφάνισή του το μεταφορικό μας μέσο. Έχετε δε παρατηρήσει ότι, μόλις φανεί όλοι το κοιτάνε και όλοι αναφωνούν:

- Ήρθε, ήρθε!

Μάλλον θέλουν να επιβεβαιώσουν το τέλος της αναμονής τους!

Χαζεύοντας τους γύρω μου, για να περάσει η ώρα με κουτσομπολίστικη και κριτική διάθεση, βλέπω να σταματάει μπροστά στην στάση μια κοπέλα πάνω σε ένα μηχανάκι και απευθύνεται σε όλους μας, ρωτώντας αν ξέρουμε που είναι η οδός Αριστείδου .

· 10 άτομα την κοίταξαν αδιάφορα, δεν κατάλαβαν καν την ερώτηση.
· 5 άτομα είπαν σε σπαστά ελληνικά ότι δεν ξέρουν, ντεν ξέρει!
· 4 ηλικιωμένοι, δεν απάντησαν, διότι ούτε που άκουσαν την ερώτηση και
· 1 άτομο υπέδειξε στην κοπέλα πού είναι η οδός Αριστείδου την οποία ζήταγε και αυτό το άτομο ήμουν εγώ !!!!!!

Ένοιωσα τρομερή απογοήτευση, να κυκλοφορούν άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας και να μην ξέρουν τους δρόμους! Και γιατί να τους ξέρουν; Είναι όλοι ξένοι, αλλοδαποί, μετανάστες στην πόλη μου; Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Και πείτε με ρατσίστρια!

Έχετε τολμήσει να ζητήσετε κάποια πληροφορία από περιπτερά; Την πατήσατε. Ο περιπτεράς του κέντρου και της γειτονιάς ήταν κάποτε ο ΧΡΥΣΟΣ ΟΔΗΓΟΣ, σε πληροφορούσε τα πάντα! Άντε πήγαινε τώρα να ρωτήσεις. Σε κοιτάνε με απλανές βλέμμα και σου λένε:

- Ντεν ξέρει!

Και βέβαια ντεν ξέρει, γιατί είναι Αλβανοί στην πλειοψηφία αυτοί που έχουν νοικιάσει τα περίπτερα (των αναπήρων πολέμου!)

Αν πάρετε δε ταξί, φροντίσετε να ξέρετε την διαδρομή που θα ακολουθήσετε και να καθοδηγείτε τον οδηγό, διότι θα σας πάει από το Παγκράτι στην Πλατεία Κολιάτσου, μέσω Περιστερίου!!!!!

- Ντεν ξέρει!!!!!!

27 May 2011

Πώς μας βλέπουν

-του Τάκη Μίχα, Protagon.gr, 27/5/2011

Βρέθηκα πρόσφατα για μερικές εβδομάδες σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και είχα την δυνατότητα μιλώντας με διαφορετικό κόσμο και παρακολουθώντας τα τοπικά ΜΜΕ να διαμορφώσω μια αντίληψη για την εικόνα που επικρατεί για την χώρα μας. Εν συντομία η εικόνα είναι ίσως η πιο αρνητική που υπήρξε ποτέ για την Ελλάδα. Χειρότερη ακόμα και από την εικόνα της Ελλάδας επί xούντας, Διότι τότε μπορούσε κανείς τουλάχιστον να υποστηρίξει ότι η χούντα δεν εκπροσωπούσε την Ελλάδα αλλά ασκούσε την εξουσία δια της βίας. Ενώ σήμερα η εικόνα αφορά όλη την Ελλάδα.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αυτή η αρνητική εικόνα για την χώρα μας δεν περιορίζεται στην Βόρειο Ευρώπη αλλά, όπως έδειχνε το πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της International Herald Tribune, επικρατεί επίσης και κυρίως μεταξύ χωρών του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που θεωρούν ότι η έλλειψη μεταρρυθμιστικής βούλησης στην Ελλάδα τις θέτει σε κίνδυνο.

Οι λόγοι για την αρνητική εικόνα της χώρας είναι κυρίως τρεις: Ο πρώτος αφορά το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχώς ψεύδονται. Ψευδή στοιχεία έδινε η κυβέρνηση Σημίτη για να γίνουμε μέλη της ΟΝΕ, ψευδή στοιχεία έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος και τέλος ψέματα έλεγε η σημερινή κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα έκανε. Αυτή η συνεχής ψευδολογία έχει πλέον ως αποτέλεσμα ότι κανείς με σώας τας φρένας δεν λαμβάνει σοβαρά υπ όψη τις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων ιθυνόντων.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας: Σύμφωνα πάντοτε με την εικόνα που επικρατεί, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών -όπως ενός λοιμού- που αντιμετωπίζουν περιοδικά χώρες της π.χ. της Αφρικής,  αλλά ενός αλόγιστου δανεισμού με τις πλάτες της Γερμανίας που είχε ως στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πολιτειοκρατικού και διεφθαρμένου ελληνικού συστήματος.

Ο τρίτος λόγος για την αρνητική εικόνα αφορά την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης. Αρχίζει πλέον να γίνεται απολύτως κατανοητό ότι το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης (και ίσως και των άλλων κομμάτων) δεν είναι η έξοδος από την κρίση αλλά η διάσωση του πελατειοκρατικου συστήματος κάτι που ασφαλώς προϋποθέτει την έντονη παρουσία του κράτους στην οικονομία. Αυτό άλλωστε εξηγεί το γεγονός ότι τόσο καιρό τώρα δεν έχει γίνει καμιά αποκρατικοποίηση και δεν έχει απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.

Όταν σε χώρες όπως η Ανατολική Γερμανία έγιναν 1000 αποκρατικοποιήσεις σε ένα έτος και στην Τσεχία πάνω από 2000 στο ίδιο χρονικό διάστημα, τότε είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι σε μια περίοδο δυο ετών δεν έγινε ούτε μία(!!) αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα. Και όπως αναφέραμε παραπάνω αυτή η αντίληψη επικρατεί έντονα και στις «αδελφές» χώρες του Νότου. Στην συνάντηση της 6ης Μαΐου στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της IHT, η πιο έντονη κριτική για την έλλειψη μεταρρυθμιστικής βούλησης από την ελληνική κυβέρνηση ασκήθηκε από τις χώρες του Νότου και κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία.
Για να συμπληρώσω την εικόνα, άλλη μια εμπειρία: Δύο φίλοι μου, καθηγητές του Πολυτεχνείου, βρέθηκαν με τις συζύγους τους στη Γερμανία και την Αυστρία. Σε ένα εξοχικό ζαχαροπλαστείο που κάθισαν και παράγγειλαν καφέδες, τους ρώτησε η γκαρσόνα από πού είναι! Αυτοί απάντησαν "από την Ελλάδα". Και λέει η γκαρσόνα: "Αααα, θα είσαστε πολύ φτωχοί εσείς..." Στη συνέχεια τους παρακολουθούσε από μακριά, μάλλον μήπως φύγουν χωρίς να πληρώσουν! Στο υπόλοιπο ταξίδι τους δεν ξαναείπαν πουθενά ότι έρχονται από Ελλάδα, έλεγαν "Σαν Μαρίνο" και τέτοιες χώρες, για τις οποίες ελάχιστοι ξέρουν πού βρίσκονται και ποια γλώσσα μιλάνε!

26 May 2011

Ο ακέφαλος πετεινός...

Μια ανατριχιαστική ιστορία...

Η κωμόπολη Fruita στην έρημο του Κολοράντο/ΗΠΑ με τους περίπου 11.000 κατοίκους δεν έδωσε  ποτέ αφορμή να γίνει γνωστή, πέρα από τους διερχόμενους ταξιδιώτες και τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Κι όμως, το Μάιο κάθε έτους οργανώνεται εκεί μια γιορτή με φαγητά, ποτά και μεθυσμένους προς τιμήν του Μάικ (Mike), του «ακέφαλου πετεινού» που ξεκίνησε από αυτό το χωριό και «κατάκτησε» -εντάξει, υπερβάλλουμε λιγάκι!- ολόκληρη την Αμερική.

Ο προαναφερόμενος Μάικ έζησε μεταξύ 1945 και 1947 και πρόσθεσε, άθελά του, το όνομα και το κεφάλι του στο θρύλο αυτής της κωμόπολης, μέχρι που έγραψαν γι' αυτόν τα περιοδικά Time και Life της εποχής! Υπεύθυνη για όλα αυτά ήταν, όπως συμβαίνει συχνά, μια γυναίκα και ειδικότερα η πεθερά του αγρότη Lloyd Olsen, η οποία ήθελε τα κοτόπουλα που τρώει να έχουν μεγάλο λαιμό, για να γλείφει και να ρουφάει... Ανωμαλία κι αυτή!

Μια μέρα, ξεχώρισε ο Olsen 3-4 οικόσιτα πτηνά, ένα κόκκορα και μερικές κότες, και τα έβαζε ένα ένα στον πλανισμένο κορμό δέντρου στην αυλή του για να τα αποκεφαλίσει. Ρίχνει μια με τον μπαλτά στον κόκκορα, ψηλά κοντά στο κεφάλι, για να ικανοποιήσει την επιθυμία της πεθεράς, πετάγεται το κεφαλάκι του πτηνού και ακουμπάει ο αγρότης το αποκεφαλισμένο σώμα κάτω για να πιάσει το επόμενο πουλί. Όμως, το ακέφαλο σώμα του πετεινού Μάικ δεν κατέρρευσε μετά από ορισμένα δευτερόλεπτα ή έστω λεπτά, όπως θα ανέμενε καθένας που έχει «σφάξει» πουλερικά, αλλά σηκώθηκε, παραπάτησε λίγο και άρχισε να περπατάει...

Ο ακέφαλος Μάικ περπατούσε κανονικά, αν και παραζαλισμένος -το οποίο ισχύει μόνο εφόσον υπάρχει κεφάλι- και έκανε με το υπόλοιπο λαιμού κινήσεις για να τσιμπήσει σπόρια από το χώμα, χωρίς βέβαια να υπάρχει κανένα εκεί γύρω. Και να υπήρχαν δεν θα τα έβλεπε ο αόμματος πλέον πετεινός... Παραξενεύτηκε ο Olsen για το βιολογικό περίεργο, αλλά δεν έδωσε παραπέρα σημασία, έβαλε τον κόκορα σε ένα κασόνι για να εκπνεύσει με την ησυχία του και πήγε με τα υπόλοιπα σφαγμένα πουλιά στην κουζίνα.

Το άλλο πρωί ο κόκορα ήταν ζωηρός και ανήσυχος, έκανε δε προσπάθειες να λαλήσει, αλλά μόνο ένα φρικτό τσίριγμα έβγαινε από τον κομμένο λαιμό του. Τότε κάλεσε ο αγρότης τον κτηνίατρο του χωριού για να γνωματεύσει επί του πρωτοφανούς φαινομένου και, καλού κακού, και τον παπά της ενορίας για κανένα ευχέλαιο, μήπως και επρόκειτο περί του Βελζεβούλη -six six six και τέτοια- σε μορφή κόκορα.

Ο κτηνίατρος διαπίστωσε ότι ο Olsen είχε κτυπήσει τον κόκορα τόσο ψηλά, κοντά στο κεφάλι, ώστε ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου του ζώου παρέμενε στο σώμα. Προφανώς, ακριβώς εκείνο το κομμάτι που ελέγχει την κίνηση... Πέρα δε από αυτό, κάποιος θρόμβος είχε φράξει την αρτηρία του λαιμού και δεν προκλήθηκε σημαντική αιμορραγία.

Σταδιακά, μετά κι από τις διηγήσεις του κτηνίατρου και του παπά στο χωριό, άρχισαν να μαζεύονται στη φάρμα του Olsen συγγενείς και φίλοι, αλλά και άλλοι χωρικοί από τα γύρω χωριά, για να δουν το διαβολεμένο πετεινό που κινείται χωρίς κεφάλι, the Headless Chicken. Ο κτηνίατρος συμβούλεψε τον αγρότη να ρίχνει με τσιμπιδάκι στο λαιμό του κόκκορα σπόρους δημητριακών, μαζί με κάποια πετραδάκια και νερό, ώστε να τρέφεται το ζώο όσο θα διαρκούσε η ακέφαλη ζωή του.

Ο χωρικός είδε να μπαινοβγαίνουν στο κτήμα του δεκάδες και εκατοντάδες περίεργοι, γνωστοί και άγνωστοι, οπότε σκέφτηκε κάποια στιγμή να βάλει εισιτήριο στο θέαμα και να διαφημίσει τον κόκορα. Γύρω στήθηκαν δε και καντίνες με αναψυκτικά για να τροφοδοτούν τους επισκέπτες! Όταν μάζεψε ο Olsen αρκετά χρήματα, άρχισε τις περιοδείες σε γειτονικά χωριά της πολιτείας και, μετά, σε γειτονικές πολιτείες. Ο ακέφαλος κόκορας επιδεικνυόταν έναντι χρημάτων σε πανηγύρια, ως βιολογικό παράδοξο...

Εντωμεταξύ, πολλοί γείτονες και συμπατριώτες του Olsen ζήλεψαν τη δόξα του και άρχισαν να κόβουν κι αυτοί τα κοτόπουλά τους ψηλά, κοντά στο κεφάλι... Αλλά δεύτερος Μάικ δεν προέκυψε, γιατί είναι και θέμα τύχης να βρεθούν τα κατάλληλα κύτταρα του εγκεφάλου στη σωστή πλευρά του μπαλτά. Κάτι σαν το Τζόκερ που όλοι ονειρεύονται να το πιάσουν μετά από 10 τζακπότ, αλλά μόνον ένας το πετυχαίνει - συνήθως κάποιος άλλος...

Εννοείται ότι ξεσηκώθηκαν οι ακτιβιστές και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων για την ταλαιπωρία που υφίσταται το κοκοράκι, περιφερόμενο από τον ιδιοκτήτη του για κερδοσκοπικούς λόγους. Αλλά κανείς δεν επενέβη για να αλλάξει τα πράγματα και ο κόκορας φαινόταν να περνάει καλά...

Κάποια στιγμή το έτος 1947 φαίνεται ότι ταρακουνήθηκε δυνατά ο Μάικ ή έγινε από το αφεντικό του κάποιος στραβός χειρισμός και το ζώο εξέπνευσε, είτε από αιμορραγία, είτε από πνιγμό, πιθανόν δε να είχε μολυνθεί από το ανοικτό τραύμα στο λαιμό...

Τελικά η διοίκηση της Fruita τοποθέτησε ένα αναμνηστικό άγαλμα από παλιά σίδερα για το ακέφαλο πουλερικό της κωμόπολης και κάθε διερχόμενος ταξιδιώτης βλέπει και παραξενεύεται, γιατί να βάλουν αυτοί οι παλαβοί στην έρημο ένα ακέφαλο πουλί για σήμα τους... Δεν ξέρουν, βέβαια, τίποτα για το ηρωικό παρελθόν του Μάικ, εκτός αν πέσουν εκεί τον Μάιο που οργανώνονται γιορτές στη μνήμη του ακέφαλου κόκορα (Mike, the Headless Chicken Day)...


25 May 2011

Το μεγαλύτερο τέρας

από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ, Ελευθεροτυπία, 24/5/2011

Όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι το χειρότερο ολυμπιακό τέρας είναι ο ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο. Γιατί, με το κεντρικό του κτήριο να παραπέμπει σε κάτι μεταξύ αεροδρομίου, φυλακής και τρελάδικου, τραυμάτισε βάναυσα το αττικό περιβάλλον, που στο συγκεκριμένο σημείο θυμίζει λίγο Τοσκάνη. Και γιατί, ενώ το κόστος του έφτασε στο ασύλληπτο ύψος των 250 εκατ. €, εν τούτοις η επίδρασή του επί των ιπποδρομιών ήταν αρνητική πέρα ώς πέρα.

Πεταμένα λεφτά από μια κυβέρνηση (Σημίτη) που, ενώ υποψιαζόταν ότι το εγχείρημα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν συμβατό με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ανήγειρε άχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις- μαμούθ, για να τα κονομήσουν οι εργολάβοι.

Σήμερα ο ιππόδρομος του Μαρκόπουλου, με πολύ δύσκολη την πρόσβαση του κοινού και έχοντας εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος διεξαγωγής των ιπποδρομιών, θυμίζει νεκροταφείο. Κούρσες γίνονται στη χάση και τη φέξη και λεφτά για να πληρωθούν τα έπαθλα δεν υπάρχουν. Πολλοί φοβούνται ότι σε λίγο δεν θα εξαργυρώνονται ούτε τα κερδισμένα δελτία του στοιχήματος!

Η κατάρρευση μιας μονοπωλιακής επιχείρησης τζόγου αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, που χρεώνεται στα κόμματα και τις κυβερνήσεις που οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό της χάλι. Τον ιππόδρομο διοικούν εδώ και χρόνια κομματικά στελέχη, τα οποία πιο πριν αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξή του! Ανθρωποι που, όπως λένε οι από μέσα, δεν ξέρουν ούτε από πού κατουράει το άλογο...

Μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν γίνει: Πρώτα η φορολόγηση των επάθλων -δηλαδή της χασούρας τού κάθε χομπίστα μικρού ή μεγάλου ιδιοκτήτη- με αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή η ιδιοκτησία και να καταρρεύσει όλο το σύστημα. Και κατόπιν η καθιέρωση στοιχηματισμού σε ξένες ιπποδρομίες, αλλά εσχάτως και σε κυνοδρομίες - αποφάσεις που έδωσαν τη χαριστική βολή στον ελληνικό ιππόδρομο.

Οκτώ χρόνια μετά τη λειτουργία του ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, το κράτος χρωστάει στις τράπεζες περίπου όσα δανείστηκε για την ανέγερσή του: 250 εκατ. ευρώ, τα οποία με τους ανατοκισμούς καλπάζουν... Ολ' αυτά συζητήθηκαν στη γεν. συνέλευση της Φιλίππου Ενώσεως, την Παρασκευή, με τη βεβαιότητα ότι αν δεν γίνει κάτι -και μάλιστα γρήγορα- το μαγαζί κατεβάζει ρολά...

Από την άποψη αυτή οι Γάλλοι της PMU, με 250 ιπποδρόμους στην πατρίδα τους και μια φήμη που έχει κάνει τρεις φορές το γύρο του κόσμου, εμφανίζονται σαν από μηχανής θεοί. Πράγμα που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την, έτσι κι αλλιώς, δυσχερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Έτσι είναι... Τώρα ξεπουλάμε. Και ειδικά στους καλούς πελάτες κάνουμε και τεμενάδες, που μας γλιτώνουν από τα χειρότερα!

24 May 2011

Το τέλος του κόσμου ξαναέρχεται τον... Οκτώβριο του 2011

Τρέμετε αμαρτωλοί και σαλταρισμένοι

ΤΑ ΝΕΑ, 24/5/2011

Ο 89χρονος ιεροκήρυκας που υποστήριζε πως η συντέλεια του κόσμου θα ερχόταν το περασμένο Σάββατο, τα έβαλε κάτω, τα ξαναϋπολόγισε και κατέληξε σε μια νέα εσχατολογική προφητεία σύμφωνα με την οποία, το τελειωτικό τέλος θα έρθει στις 21 Οκτωβρίου.

Μια του τέλους (του κόσμου), δυο του τέλους (του κόσμου), τρεις και το πετύχαμε. Τι κι η Δευτέρα Παρουσία τον έχει ήδη «στήσει» όχι σε ένα αλλά σε δύο ραντεβού (πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1994 και δεύτερη το περασμένο Σάββατο);

Πολύ κολλημένος (ή μήπως πολύ τσαρλατάνος) για να αποδεχθεί το... φτύσιμο, ο 89χρονος Αμερικανός ιεροκήρυκας Χάρολντ Κάμπινγκ έβαλε κάτω τις Γραφές, πήρε το κομπιουτεράκι του, έκανε για ακόμη μία φορά τους μαθηματικούς υπολογισμούς και πλέον ξαναχτυπά με μια τρίτη (και φαρμακερή;) προφητεία.

Σύμφωνα με αυτήν, το τελειωτικό τέλος του κόσμου πρόκειται να έρθει οριστικά και αμετάκλητα στις 21 Οκτωβρίου 2011. «Ο κόσμος θα καταστραφεί όλος μαζί, θα γίνει πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Κάμπινγκ το πρωί της Δευτέρας από ραδιοφώνου.

Όσο για τα λάθη του παρελθόντος, αυτά ο Αμερικανός έσπευσε να τα μπαλώσει όπως-όπως, υποστηρίζοντας πως μπορεί όλοι εμείς να μην το πήραμε χαμπάρι αλλά η Ημέρα της Κρίσεως τελικώς ήρθε το περασμένο Σάββατο με τρόπο «αόρατο» και «πνευματικό», απλώς για να προετοιμάσει το έδαφος για την πραγματική επικείμενη «φυσική» συντέλεια της 21ης Οκτωβρίου.
Εντωμεταξύ, ο Ελληνάρας αρχιμανδρίτης Μάξιμος έχει προβλέψει την Αποκάλυψη για τις 21 Δεκεμβρίου 2012 ή κάπου εκεί γύρω. Τι θα γίνει τελικά, ποια προφητεία θα επαληθευτεί; Του αιρετικού προτεστάντη που είναι και ασχημόφατσα ή του λαμπρού ορθοδόξου γενειοφόρου, ο οποίος έχει και την επιφοίτηση του αγίου ψέματος;

23 May 2011

Ακτινίδιο - Kiwi

Διαθέτει περισσότερες πολυφαινόλες από όλα τα φρούτα


BHMA, 17/5/2011

Ιάπωνες ερευνητές αποφάσισαν να διαπιστώσουν ποιο φρούτο έχει την μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ισχύ και το χρυσό μετάλλιο έλαβε το ακτινίδιο ή αλλιώς kiwi. Το κινεζικής καταγωγής φρούτο «νίκησε» πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και άλλα φρούτα στην μάχη των πολυφαινολών αφού απεδείχθη ότι προσφέρει στον οργανισμό μας τα υψηλότερα επίπεδα.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Teikyo στο Τόκιο οι οποίοι μελέτησαν εθελοντές που δέχτηκαν να τρώνε τρια ακτινίδια ημερησίως. Στην συνέχεια οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους και διαπίστωσαν ότι το ακτινίδιο είναι το πιο πλούσιο σε τέτοιες ουσίες φρούτο.

Οι πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνά του απέναντι στις μολύνσεις από παθογόνους παράγοντες. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές λειτουργούν προστατευτικά και στον άνθρωπο, προάγοντας την καλή κατάσταση της υγείας και παρατείνοντας τον μέσο όρο ζωής.

Αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» (προστατευτικής για την υγεία) χοληστερόλης HDL ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL, η οποία συνδέεται με την δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Οι πολυφαινόλες μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, απομακρύνοντας έτσι κατά την εκτίμηση των επιστημόνων και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

«Αδέσποτοι» πλανήτες

(ΒΗΜΑ, 18/5/2011)

Αδέσποτοι πλανήτες που περιφέρονται χωρίς να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κάποιο άστρο ή που «γυρίζουν» σε τεράστια απόσταση από αυτό ενδέχεται να συνωστίζονται στο Γαλαξία ζαλίζοντας κυριολεκτικά τους αστροφυσικούς.

Η ανακάλυψη έγινε από διεθνή ομάδα επιστημόνων και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature». Προτού καλά καλά ανακοινωθεί επίσημα έχει ήδη εξάψει τη φαντασία αλλά και ανάψει τα πνεύματα μεταξύ των ειδικών, εφόσον αντιβαίνει σε όλες τις παραδεδεγμένες θεωρίες.

Εκτός τροχιάς

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών, οι οποίοι προέρχονται από πανεπιστήμια της Ιαπωνίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νέας Ζηλανδίας, της Βρετανίας και της Χιλής, έχει εντοπίσει σε ένα μικρό τμήμα του Γαλαξία μας 10 πλανήτες οι οποίοι έχουν μάζα παρόμοια με του Δία. Οι πλανήτες αυτοί φαίνεται να κινούνται σε τροχιά σε πολύ μεγάλη απόσταση από το άστρο τους ή και να βρίσκονται εντελώς εκτός τροχιάς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι νέου τύπου αυτοί πλανήτες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι, τουλάχιστον στη «γειτονιά» μας: ενδέχεται, όπως τονίζουν, να ξεπερνούν κατά 50% τους «συμβατικούς» πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άστρα και να είναι διπλάσιοι από τα άστρα που υπάρχουν στον γαλαξία μας.

Οι «ορφανοί» πλανήτες προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες. Αν κινούνται εκτός τροχιάς αντιβαίνουν στον ίδιο τον ορισμό του πλανήτη, τουλάχιστον έτσι όπως τον γνωρίζουμε στο ηλιακό μας σύστημα και οι εδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν πώς σχηματίστηκαν. Ακόμη όμως και αν βρίσκονται σε τροχιές μεγάλων αποστάσεων, το μέγεθος, η μάζα και ο αριθμός τους υποδηλώνουν ότι οι μεγάλου μεγέθους, αεριώδους σύστασης πλανήτες είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα.

Μέχρι σήμερα και άλλοι ερευνητές έχουν εντοπίσει σώματα που κινούνται ελεύθερα σε περιοχές του Σύμπαντος όπου σχηματίζονται νέα άστρα, οι «γίγαντες» που συνέλαβαν τα όργανα της συγκεκριμένης ομάδας ερευνητών φαίνονται όμως να είναι διαφορετικοί. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η περαιτέρω μελέτη τους θα προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον σχηματισμό των πλανητών.

Ορατοί με τον «μικροφακό»

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τακαχίρο Σούμι του Πανεπιστημίου της Οσάκα, δεν παρατήρησαν τους νέου τύπου πλανήτες άμεσα. Οι περισσότερες τεχνικές που διαθέτει σήμερα η επιστήμη προσφέρονται για την ανίχνευση πλανητών κοντά στα άστρα τους, η οποία είναι και πιο εύκολη. Για αυτούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση, μια ενδεδειγμένη μέθοδος είναι ο εντοπισμός τους μέσω του φαινομένου του «μικροφακού»: της μεγέθυνσης δηλαδή του φωτός του άστρου τους που προκαλεί η μάζα τους όταν περνούν από μπροστά του.

Παρατηρώντας σχολαστικά επί δυο χρόνια περισσότερα από 50 εκατομμύρια άστρα του Γαλαξία μας οι ειδικοί εντόπισαν τελικά 10 τέτοια «περιστατικά» στα οποία όμως οι πλανήτες δεν φαίνονταν να κινούνται γύρω από κάποιο άστρο.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη ενός «μητρικού» άστρου, βεβαιώνει όμως ότι, αν αυτό υπάρχει, οι εν λόγω πλανητες κινούνται γύρω του σε απόσταση τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο αυτή που χωρίζει τον Κρόνο από τον Ηλιο. Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τόσο μεγάλες αποστάσεις από το άστρο τους είναι σπάνιοι στο Σύμπαν, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νεοακαλυφθέντες πλανήτες είναι «ορφανοί» και δεν συνδέονται με κάποιο μητρικό άστρο.

Αντιρρήσεις και θεωρίες

Κάποιοι επιστήμονες δεν πείθονται από αυτό το επιχείρημα και θεωρούν ότι η πλειονότητα των ανακαλυφθέντων σωμάτων θα πρέπει να κινείται γύρω από κάποιο άστρο το οποίο προς το παρόν παραμένει αόρατο. Αυτό γιατί η κίνηση γύρω από ένα άστρο αποτελεί, σύμφωνα με τη θεωρία, βασική προϋπόθεση για τον σχηματισμό κάθε πλανήτη.

Η Λίζα Καλτενέγκερ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική στις δηλώσεις της στο πρακτορείο Associated Press, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία. «Αν πράγματι τα ουράνια αυτά σώματα δεν βρίσκονται σε τροχιά» τόνισε «τότε δεν εμπίπτουν στον ορισμό που γνωρίζουμε για τους πλανήτες».

Εξίσου διστακτικός υπήρξε μιλώντας στο περιοδικό «New Scientist» ο Στάιν Σιγκούρντσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως μια τόσο συντριπτική πλειονότητα πλανητών δεν έχει μητρικό άστρο. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η μελέτη υποδηλώνει αδιαμφισβήτητα ότι ένας μεγάλος αριθμός πλανητών πλανάται ελεύθερος στο Σύμπαν.

Από την πλευρά της η Σάρα Σίγκερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης υπογράμμισε ότι η νέα μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία ότι κάποιοι πλανήτες ενδέχεται να «αποβάλλονται» από τα ηλιακά συστήματά τους εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τα «αδέλφια» τους.

Αυτή είναι μια από τις βασικές «γραμμές» της νέας έρευνας. «Η ανακάλυψη αυτών των ελεύθερων πλανητών μας λέει πόσοι πλανήτες έχουν δημιουργηθεί και έχουν αποβληθεί από την τροχιά τους» δήλωσε ο κ. Σούμι.

22 May 2011

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος

Peeling
της Ισμήνης


Τι να κάνω πια κι εγώ η κακομοίρα; Πώς να αντισταθώ στο κάλεσμα των σειρήνων; Ανοίγω κάθε λογής περιοδικό και φυλλάδιο που κυκλοφορεί και να σου φάτσα κάρτα, σου μοστράρουν τις καλλονές με άψογο σώμα και ακόμη πιο άψογο πρόσωπο. Όλα λάμπουν πάνω τους, ίχνος ρυτίδας και τσάκισης, εκείνο δε το μέτωπο σαν άγραφο χαρτί φαίνεται.

Εμ ... είναι να μην σκυλιάσω μετά; Τρέχω στον καθρέφτη, παίρνω και το μεγεθυντικό φακό, βάζω και τα γυαλιά και κάνω λεπτομερή εξέταση στο πρόσωπό μου. Αυτά που βλέπω με κάνουν να βλέπω εφιάλτες για 2 νύχτες. Οπότε αποφασίζω να λάβω δραστικά μέτρα, τα οποία δραστικά μέτρα σημαίνει εξαφάνιση των ρυτίδων. Μαζεύω γύρω μου στοίβα όλα τα περιοδικά περί ομορφιάς και το ρίχνω στη ανάγνωση.

Τίτλοι βαρύγδουποι: «Πώς να φαίνεστε 20 χρόνια νεώτερες!» Μπούρδες… «Κάθε ηλικία έχει την ομορφιά της, ακόμα και οι γιαγιάδες!» Άντε να χαθείτε ....άκου γιαγιάδες… Πάμε παρακάτω: «Πώς να μειώσετε τις ρυτίδες και να λάμπει το πρόσωπό σας…» Αυτό καλό ακούγεται!

Ανάμεσα σε λίφτινγ, πίλινγ και μπότοξ, αποφάσισα να ξεκινήσω με το πιο οικονομικό απ’ αυτά, το πίλινγ. Είπαμε να σβήσουμε καμιά ρυτίδα, αλλά όχι να γίνω και σαν την Σάρον Στόουν εν μία νυκτί ! Άσε που δεν το σηκώνει και η τσέπη μου.

Κλείνω ραντεβού στο Νοσοκομείο Συγγρού στο ειδικό τμήμα πίλινγ. Πάω τη συγκεκριμένη ημέρα με εξετάζει ο αρμόδιος καθηγητής δερματολογίας και αφού αποφαίνεται ότι μπορώ να κάνω πίλινγ, μου δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες και τις κρέμες που με σχολαστικότητα πρέπει να βάζω καθημερινώς. Μετά από 3 εβδομάδες νάμαι πάλι εκεί, έτοιμη να υποδεχθώ το 8ο θαύμα της ιατρικής και να ξαναγεννηθώ.
Ξαπλωμένη στο κρεβάτι του πόνου, νοιώθω το πρόσωπό μου, τον λαιμό μου, το στέρνο και τα χέρια μου μα καίγονται από το ειδικό οξύ και μετά να πλένομαι με παγωμένο νερό για να φύγει το υγρό. Σκεπτόμενη ότι μπρός στα κάλλη τι είναι ο πόνος, τσιμουδιά εγώ! Αντιθέτως, όταν με ρωτούσαν αν καίγομαι καθόλου, απαντούσα ότι το διασκέδαζα…

Όταν τέλειωσε το μαρτύριο, με είδα στον καθρέφτη άσπρη σαν το φάντασμα της όπερας, αλλά και πάλι δεν είπα τίποτα, άλλωστε απόκριες ήταν οπότε, όποιος με έβλεπε γυρνώντας σπίτι μου, θα νόμιζε ότι είχα μασκαρευτεί!

Φεύγω με οδηγίες αυστηρές ως προς την εφαρμογή τους!

Γυρνάω λοιπόν σπίτι και περιμένω το θαύμα. Πέρασε 1 εβδομάδα και τίποτα ακόμα… Σημειωτέον δε ότι έπρεπε να είμαι κλεισμένη μέσα και να μην κυκλοφορώ δια την αποφυγή έκθεσης του γυμνού δέρματος στον ήλιο και στη σκόνη.

Τη δεύτερη εβδομάδα άρχισε να μαυρίζει το δέρμα μου σαν καμένο και σιγά σιγά να πέφτουν κομμάτια του, σαν τον σοβά τοίχου προπολεμικής κατοικίας. Πανικός …αργούσε η αποκατάσταση και νόμιζα ότι θα μείνω έτσι. Πού να ξεμυτίσω από το σπίτι, με το δέρμα να ξεφλουδίζει και να κρέμεται; Σκέτη αποδόμηση ήμουνα. Παπαπα ... απαγορευόταν δε να τραβήξω τα κομμάτια γιατί θα έμενε σημάδι μετά.

Και άντε να περάσουν τόσες ημέρες απραξίας, αμάν … αλλά το φιλοσόφησα και έκανα τακτοποίηση σε όλα μου τα ντουλάπια και εκκαθάριση στα πατάρια. Έβγαλα το άχτι μου, το τι πέταξα δεν λέγεται. Το ευχαριστήθηκα κιόλας.

Την 3η εβδομάδα άρχισαν επιτέλους να φαίνονται τα αποτελέσματα και μετά από 2 μήνες η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου ήταν, όταν βρέθηκα σε μια συγκέντρωση φιλενάδων, που μου είπαν «τι έχεις κάνει στο πρόσωπό σου και λάμπει έτσι;»

Όχι σιγά που θα σας πω ... μειδίασα κρυφά και σκέφθηκα «μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος!»

21 May 2011

Εγκύκλιος Βατικανού κατά παιδεραστίας

Καθημερινή, 17/5/2011

Με εγκύκλιό του προς τους επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας, το Βατικανό συνιστά η πάταξη της παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας να καταστεί απόλυτη προτεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα, το Βατικανό συνιστά στους επισκόπους να συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές και να καταγγέλλουν όσους ιερείς παρενοχλούν σεξουαλικώς παιδιά, ώστε να μην υπάρξουν πλέον νέα σκάνδαλα παιδεραστίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τα οποία έχουν τόσο πλήξει την εικόνα της. Ωστόσο η νέα εγκύκλιος του Βατικανού δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα θύματα των σκανδάλων παιδεραστίας τα οποία τη χαρακτηρίζουν ασαφή και τονίζουν ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Η στάση μας αυτή θα αποδείξει ότι εννοούμε όσα λέμε», τόνισε αξιωματούχος του Βατικανού ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του. «Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα ότι προλαμβάνουμε τέτοια περιστατικά και ενδιαφερόμαστε». Η ευθύνη της αντιμετώπισης των σκανδάλων παιδεραστίας βαρύνει κατ’ αρχήν τους επισκόπους, τονίζεται στην εγκύκλιο του Βατικανού. Μεταξύ των όσων αναφέρει η εγκύκλιος είναι και η αναθεώρηση των κανόνων της Εκκλησίας αναφορικά με τα σκάνδαλα παιδεραστίας, στην οποία προχώρησε πέρυσι η Καθολική Εκκλησία.

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του χρόνου παραγραφής των αδικημάτων για τους εμπλεκόμενους ιερείς, ενώ επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον αποσχηματισμό όσων κρίνονται ένοχοι. Από χρόνια το Βατικανό προσπαθεί να ελέγξει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα σκάνδαλα παιδεραστίας με καθολικούς ιερείς στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, γενέτειρας του Πάπα Βενέδικτου.

«Η εγκύκλιος προχωρεί πέρα από ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα», τονίζει ο αξιωματούχος του Βατικανού. «Θέτει νέες αρχές καθώς και τη σωστή πολιτική που θα πρέπει να ακολουθεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Καθιστά την προστασία των παιδιών ύψιστη αρχή και αναπτύσσει μακροπρόθεσμη θεώρηση του ζητήματος, διότι αναφέρεται και στην εκπαίδευση των μελλοντικών ιερέων». Τα σκάνδαλα παιδεραστίας οδήγησαν σε παραίτηση πολλούς καθολικούς επισκόπους σε διαφορετικές χώρες. Τον περασμένο χρόνο ο Πάπας ζήτησε συγχώρεση από τον Θεό και από τα θύματα και δήλωσε ότι η Εκκλησία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην ξανασυμβούν ανάλογα περιστατικά.

Ωστόσο τα θύματα των σκανδάλων παιδεραστίας τονίζουν με δυσαρέσκεια ότι τα νέα μέτρα του Βατικανού για την πάταξη της παιδεραστίας δεν είναι ικανοποιητικά. Δεν γίνεται λόγος, λένε, για μηδενική ανοχή. Δεν αναφέρεται ότι οι επίσκοποι θα πρέπει να προειδοποιούν τους ιερείς για την ύπαρξη άλλων ιερέων που ενδεχομένως κακοποιούν σεξουαλικώς παιδιά.

Μα υπάρχουν παιδεραστές στις εκκλησίες; Πρωτάκουστο, πρωτοφανές, πρωτόγνωρο που λένε και διάφοροι Νεοέλληνες. Μέχρι τώρα προσπαθούσαν να τα διαψεύσουν, τώρα επιλέγουν τη διαφυγή μπροστά. Φαίνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες για νέα σκάνδαλα που απειλούνται και τρέχουν να προλάβουν...

20 May 2011

Ξανάρθε ο Μεσσίας... στην Αυστραλία!


Από το http://news247.gr

Αυτός είναι ένας χαρισματικός ιεροκήρυκας ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος επέστρεψε στη γη.  Εκείνη από την άλλη διατυμπανίζει ότι είναι η πόρνη Μαρία Μαγδαληνή η οποία είδε πρώτη τον Μεσσία αναστημένο να στέκεται έξω από τον τάφο του.

Αυτό και μόνο το γεγονός αρκεί για την αστυνομία της Αυστραλίας η οποία προειδοποιεί τους κατοίκους του Κουίνσλαντ να προσέχουν τον 47χρονο Τζον Μίλερ και την 32χρονη Μέρι Σούζαν Λάκι οι οποίοι παραδόξως έχουν καταφέρει να πείσουν αρκετούς πιστούς της εκκλησίας Wilkesdale. Ο Μίλερ ο οποίος έχει "αντιγράψει" την εμφάνιση του Ιησού ώστε να είναι πιο πειστικός στα λεγόμενά του ισχυρίζεται ότι έχει μέχρι τώρα 30 με 40 άτομα που τον ακολουθούν.

"Το όνομά μου είναι Ιησούς και είμαι σοβαρός" λέει ο Μίλερ προσθέτοντας ότι πριν από περίπου 2.000 χρόνια κατέβηκε για πρώτη φορά στη γη. Και συνεχίζει, το..παραλήρημα: "λόγω της προσωπικής μου επιθυμίας και του πάθους μου για τον Θεό, αναγνώρισα όχι μόνο ότι εγώ ήμουν τελικά ο Χριστός αλλά ότι βρισκόμουν σε μια τέτοια θεόσταλτη διαδικασία στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρεθούν εφόσον το επιθυμούσαν τόσο πολύ όσο εγώ".

Ο Μίλερ είναι χωρισμένος, πατέρας δύο παιδιών και όπως λέει ο πρώτος του γάμος απέτυχε όταν άρχισε να θυμάται λεπτομέρειες από την υποτιθέμενη ενσάρκωση του. Όπως είναι φυσικό, η παρουσία του ζεύγους στη περιοχή έχει φέρει τα πάνω κάτω. Το "ποίμνιο" του Μίλερ είναι τόσο πιστό που έχει αγοράσει τη περισσότερη γη γύρω από το σπίτι του ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατόν κοντά στον Μεσσία τους. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πιστοί του ακόλουθοι ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2009 και αγόρασαν ένα ακίνητο αξίας 400.000 λιρών για να έχουν ένα χώρο για τις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους ενώ σκοπεύουν να χτίσουν ολόκληρο κέντρο για τους επισκέπτες που θα καταφτάσουν από κάθε μέρος.

Μάλιστα διαβολική (ατυχές επίθετο..) σύμπτωση είναι το γεγονός ότι οι εκχερσώσεις τους σχηματίζουν ένα τεράστιο σταυρό, γεγονός που οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως δεν έγινε σκόπιμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αστυνομία χρειάστηκε να μεταβεί στο σπίτι τους μετά από κραυγές που ξεσήκωσαν τη γειτονιά, μόνο για να διαπιστώσουν ότι έκαναν κάποιου είδους "θεραπευτική άσκηση" με σκοπό να βοηθήσουν τους πιστούς να επουλώσουν τη ψυχή τους.

Οι αρχές εφιστούν την προσοχή καθώς τονίζουν ότι πλησιάζουν κυρίως ευάλωτα άτομα που ψάχνουν ένα νόημα στη ζωή τους. "Σίγουρα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι εκεί έξω που ο καθένας τους υποστηρίζει ότι είναι ο εκλεκτός και οι περισσότεροι είναι σε φρενοκομεία", τονίζει ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι "κάποιος από όλους πρέπει να είναι ο Ιησούς... και είμαι εγώ γιατί θυμάμαι τα πάντα για τη ζωή μου". Τέλος σημειώνει ότι δεν ήθελε να είναι ο Ιησούς, "ποιος άλλωστε θέλει;", διερωτάται τονίζοντας ωστόσο ότι αγαπά την θεϊκή αλήθεια".
Κάπως έτσι την είδε και ο άλλος "υιός θεού" και παραμύθιαζε τον κόσμο... Πλάκα θα είχε να μας φορτώσουν οι παπάδες και τον καινούργιο... Θα μας πουν, αφού είχε έναν γιο ο θεούλης, γιατί να μην έχει και δύο;

19 May 2011

Στις 21 Μαΐου «βλέπει» ιεροκήρυκας τη συντέλεια του κόσμου

Στη συνέχεια της αμέσως προηγούμενης ανάρτησης, ένα άρθρο από το ΒΗΜΑ για το κοσμοϊστορικό γεγονός που θα ζήσουμε... Κάποια ομοιότης στα εικονιζόμενα πρόσωπα των δύο αναρτήσεων είναι τελείως τυχαία!
ΒΗΜΑ, 18/5/2011

Προβλέπει ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού θα «ρουφηχτεί» από τον Παράδεισο, οι υπόλοιποι στην Κόλαση

«Το Σάββατο 21 Μαΐου περίπου στις 6 το απόγευμα (ώρα δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ξημερώματα Κυριακής στην Ελλάδα) το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού θα «ρουφηχτεί» από τον Παράδεισο και οι υπόλοιποι θα πάνε κατευθείαν στην Κόλαση. Και μετά θα επέλθει η συντέλεια του κόσμου».

Αυτό προβλέπει ο Χάρολντ Κάμπινγκ, ένας 89χρονος βαπτιστής ιεροκήρυκας από το Όκλαντ της Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος αν δεν είχε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς ανά τον πλανήτη εύκολα θα χαρακτηριζόταν ως ακόμη ένας παράφρων προφήτης.

Η δράση του καθιστά δύσκολο να τον ξεχάσει κανείς: το μήνυμά του μεταδίδεται παντού, από ραδιοφωνικούς σταθμούς και πίνακες ανακοινώσεων. Συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός, ο κ. Κάμπινγκ μιλάει καθημερινά στους οπαδούς του μέσω του Family Radio Network, ενός θρησκευτικού ραδιοφωνικού δικτύου που στήθηκε εξ ολοκλήρου από τις δωρεές των ακροατών του. Είναι τέτοια η γενναιοδωρία τους, που ο κ. Κάμπινγκ σήμερα είναι ιδιοκτήτης 66 ραδιοφωνικών σταθμών μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα περισσότεροι από 2.000 πίνακες ανακοινώσεων στις ΗΠΑ κατακλύζονται καθημερινά από συνθήματα που προειδοποιούν για τη Δευτέρα Παρουσία. «Δεν μιλάμε για έναν γάμο ή αποφοίτηση από το κολέγιο. Μιλάμε για το τέλος του κόσμου, αν θα είσαι αιώνια νεκρός ή αιώνια ζωντανός και όλο αυτό θα συμβεί σύντομα», λέει ο ίδιος. Ο κ. Κάμπινγκ μεταδίδει τις προφητείες του σε 48 γλώσσες μέσω ραδιοφωνικών σταθμών σε χώρες όπως η Νότιος Αφρική, η Ρωσία και η Τουρκία ενώ κομπάζει ότι έχει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο. 




Μετά από 70 χρόνια μελέτης της Βίβλου, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ένα μαθηματικό σύστημα το οποίο ερμηνεύει τις προφητείες που κρύβονται σε αυτή. Ο κ. Κάμπινγκ λέει ότι η συντέλεια του κόσμου θα γίνει στις 21 Μαΐου επειδή τότε θα έχουν συμπληρωθεί 722.500 ημέρες από την 1η Απριλίου του έτους 33 μ. Χ., που πιστεύει ότι ήταν η ημέρα της Σταύρωσης.


Ο αριθμός 722.500, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικός επειδή βγαίνει αν πολλαπλασιάσει κανείς τρεις ιερούς αριθμούς (5, 10 και 17) μεταξύ τους, δύο φορές. Ο ιεροκήρυκας υποστηρίζει επίσης ότι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί στην Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αϊτή, είναι πρόδρομοι της επικείμενης καταστροφής, όπως και η διάβρωση των κοινωνικών αξιών. «Οι κλοπές, τα ψέματα, η κακία και η σεξουαλική διαστροφή στην κοινωνία μας λένε κάτι» τονίζει ο ίδιος. Και καταλήγει: «Το ίδιο και το κίνημα των ομοφυλόφιλων. Το έστειλε ο Θεός ως σημάδι για τη συντέλεια του κόσμου».

18 May 2011

Το τέλος του κόσμου...

Κατόπιν νεότερων μελετών αποκαταστάθηκε η αλήθεια για την ιστορία του κόσμου. Όπως διαπίστωσαν εμβριθείς αναγεννημένοι χριστιανοί, η ιστορία του κόσμου έχει εξελιχθεί ως εξής (http://www.ebiblefellowship.com/outreach/tracts/may21/):

  • 11013 π.Χ.—Creation. God created the world and man (Adam and Eve).
  • 4990 π.Χ.—The flood of Noah’s day. All perished in a worldwide flood. Only Noah, his wife, and his 3 sons and their wives survived in the ark (6023 years from creation).
  • 7 π.Χ.—The year Jesus Christ was born (11,006 years from creation).
  • 33 μ.Χ.—The year Jesus Christ was crucified and the church age began (11,045 years from creation; 5023 calendar years from the flood).
  • 1988 μ.Χ.—This year ended the church age and began the great tribulation period of 23 years (13,000 years from creation).
  • 1994 μ.Χ.—On September 7th, the first 2300-day period of the great tribulation came to an end and the latter rain began, commencing God’s plan to save a great multitude of people outside of the churches (13,006 years from creation).
  • 2011 μ.Χ.—On May 21st, Judgment Day will begin and the rapture (the taking up into heaven of God’s elect people) will occur at the end of the 23-year great tribulation. On October 21st, the world will be destroyed by fire (7.000 years from the flood; 13.023 years from creation). Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι βουνά ραχούλεεεεες....
Σε τρεις ημέρες θα είναι η "ημέρα της κρίσης" και το φθινόπωρο με τη δροσούλα, αφού έχουμε κάνει τα μπάνια μας αλλά πριν από την παρέλαση, θα λήξει ο κόσμος, αρκετά υπήρξε!

Μετανοείτε αμαρτωλοί! Ή πληρώστε κάτι τις στο παγκάρι, έπεσε φτώχεια...


17 May 2011

Προπαγάνδα και Ορολογία

Από το Ορόγραμμα της ΕΛΕΤΟ


Δεν υπερτερεί μόνο το μερίδιο του τεχνολογικού και υπολείπεται το μερίδιο  των επιστημών του ανθρώπου, προωθήθηκε, επίσης, εδώ  και τριάντα χρόνια το προσωρινό εις βάρος του ουσιαστικού. Όταν ανισοβαρώς θεραπεύεται το ένα και αγνοείται το άλλο, τότε την ανισορροπία ακολουθεί η εντροπία ως κατάσταση ασθένειας, ανημπόριας, αδιεξόδου ή απορίας. Κατά συνέπεια, στρεφόμαστε στα επουσιώδη, στα στιγμιαία, αμελώντας τα ουσιώδη και τα μακροπρόθεσμα. Η δράση μας είναι τότε πυροσβεστική κατά τα λεγόμενα της διεθνούς πρακτικής του “here and now”, “ici et maintenant” και ελληνιστί του περίφημου «εδώ και τώρα» που το ακούμε από την δεκαετία του 80 και διαβρώνει και μολύνει συνειδήσεις.

Σήμερα, είναι εμφανής η ισχύς της φράσης του «εδώ και τώρα» καθώς και η διαπίστωση της δράσης του, κατά τρόπο  ύπουλο, άμεσο, ατιμώρητο, χωρίς τύψεις, χωρίς δικαστικές αποφάσεις και χωρίς τιμωρίες. Αυτή είναι η μοίρα  της γλωσσικής προπαγάνδας η ισχύς της χρήσης της οποίας έχει εντοπιστεί και κατά την περίοδο 1933-1945.

Τα έπεα πτερόεντα ή γραπτά έχουν ισχύ «μεγατόνων» σε  συνειδησιακό επίπεδο, με πασιφανείς συνέπειες. Δεν συντελείται μόνο η εκκένωση των εννοιών από το αρχικό περιεχόμενό τους αλλά κυρίως το μπόλιασμά τους με το επιθυμητό εκάστοτε νέο περιεχόμενο, ώστε αυτές να δράσουν ανενόχλητα, χωρίς βία και επιβολή και να επιτελέσουν  την πραγμάτωση των προθέσεων των ονομαθετών τους. Και αριθμούνται στην ατέλειωτη καταγραφή των συνεπειών τους οι προϋπολογισμοί του εδώ και τώρα, η παιδεία, οι επενδύσεις, τα προγράμματα, οι αγοραπωλησίες, οι αποφάσεις του εδώ και τώρα, που οδήγησαν με  μαθηματική ακρίβεια στην έλλειψη, την πενία, την υλική, την πνευματική ένδεια, την συναισθηματική ξηρασία, που όλοι υφιστάμεθα σε τοπικό, προσωπικό, εθνικό και οικουμενικό επίπεδο.

Το φαινόμενο αυτό της γλωσσικής προπαγανδιστικής χρήσης έρχεται να συμπληρώσει και η ασάφεια, η θ
oλερότητα και η ανεπάρκεια της περιγραφικής ικανότητας των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας. Οι συντάκτες-ερευνητές που περι­γράφουν τα καινοτομικά τους επιτεύγματα, δεν διαθέτουν ούτε και παρέχουν ισχυρούς όρους με τους κατάλληλους ορισμούς ώστε να ευκολύνεται η μεταφορά της τεχνογνωσίας, χάριν επιστήμης και προόδου.

Οι συντάκτες  που ανακοινώνουν συνήθως τα αποτελέσματα στην αγγλική, γαλλική ή ελληνική γλώσσα δεν κατέχουν πάντα τις γλώσσες αυτές ως μητρικές και ο βαθμός γλωσσομάθειάς τους είναι ανεπαρκής.

Η σαφήνεια, η ακρίβεια για κάθε θεματικό πεδίο απαιτείται τόσο στο υπάρχον γνωσιακό κεφάλαιο όσο και στο καινοτομικό. Η  γλώσσα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας καθώς και της Τέχνης δεν έχει ακόμη βρει την δική της στέγη στα ακαδημαϊκά πλαίσια. Δειλά η επιστήμη του Όρου, η Ορολογία, που περιέγραψε με σαφήνεια ο αυστριακός μηχανικός-ορολόγος Ευγένιος
Wüster,  και στη συνέχεια ασχολήθηκε η Unesco με  τον Felber και ο Διεθνής οργανισμός Τυποποίησης με το Infoterm του Christian Galliski, δεν βρίσκει ακόμη ολιστική προσέγγιση αν και είναι κατ’ εξοχήν συστημική, ώστε να πάρει την απαραίτητη απόσταση από την Γενική Γλώσσα.

Αν και η Ορολογία εδράζεται στο θεματικό πεδίο και στους κανόνες της Λογικής και της Οντολογίας και έλκει το θεωρητικό της βάθρο από τα Αναλυτικά Πρότερα του Αριστοτέλη, ελάχιστοι σύγχρονοι Έλληνες ασχολούμενοι με την επιστημονική γλώσσα τολμούν να σηκώσουν την σημαία της Ορολογίας. Οι σύγχρονοι διεθνείς ερευνητές του χώρου φροντίζουν να την συνδέουν με τόσα πολλά πεδία όπως τη Φιλοσοφία, τη Λογική, τη Γνωστική Ψυχολογία, την Πληροφορική, την Τεκμηρίωση και τις νέες τεχνολογίες, που τελικά ο ορισμός του πεδίου της Ορολογίας φθάνει σε μας τεμαχισμένος και αδύναμος. Γι’ αυτό και ο όρος, στην πολυχρησία του, αντιπροσωπεύει πολλά σημαινόμενα, όπως ατομική κατονομασία, ορολογία ενός πεδίου π.χ. χημική ορολογία, η συλλογή όρων θεματικών πεδίων, και κάποτε χρησιμοποιείται ως η διακριτική κατονομασία του τομέα της Γλώσσας που θεραπεύει τον επιστημονικό, τεχνικό και τεχνολογικό λόγο, ως η Ορολογία.

Ευελπιστούμε πως η συμβολή των όσων πιστεύουν στην Ορολογία σε επίπεδο θεωρητικό να καταφέρουν να ωθήσουν τον σημαντικό αυτό τομέα της περιγραφής των αποτελεσμάτων  έρευνας χάριν της επόμενης στάσης της γνώσης.
Μ.Κ.

14 May 2011

Όσα παίρνει κι όσα φέρνει ο άνεμος

Ήμουν κι εγώ εκεί...
της Ισμήνης


Ήμουν κι εγώ εκεί! Που εκεί; Μα φυσικά στον πριγκηπικό γάμο! Τώρα βέβαια δεν ήμουνα από αυτούς που κατασκήνωσαν από την προηγουμένη μπροστά στην εκκλησία για να δουν πρώτοι το ζευγάρι του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας να εξέρχονται από την κυρία είσοδο, αφού πλέον με την ευλογία της Αγγλικανικής εκκλησίας είχαν γίνει οι 2 σάρκα μία … που λέει ο λόγος!

Ήμουν βέβαια στη Λονδίνο αλλά προτίμησα να παρακολουθήσω την όλη τελετή από την πολυθρόνα, ήταν και πιο βολικό! Άλλωστε με τόση ώρα που κράτησε όλη η παράσταση, να έχω και την δυνατότητα να βάλω κάτι τις στο στόμα μου, να στανιάρω κομματάκι από την αγωνία της αναμονής.

Τα είδατε κι εσείς, που να τα ξαναλέω ... τόση κακόγουστη καπελαδούρα, αλλά εστεμμένη και επώνυμη παρακαλώ! Εκείνες δε οι κόρες της Σάρας Φέργκιουσον με τους θηρεούς πανοπλίες στο κεφάλι, σαν Ρωμαίοι λεγεωνάριοι ήτανε.


Βγήκε δα και η μαμά τους την επομένη να δηλώσει ότι πολύ λυπήθηκε που δεν την κάλεσαν στον γάμο –ας πρόσεχε βέβαια, τι έλεγε– για να ντύσει τις κορούλες τις και να είναι όλοι μαζί, σαν μια χαρούμενη οικογένεια!

Τα πάντα ήταν κλειστά την Παρασκευή, τα λεωφορεία που έκαναν δρομολόγια ήταν σχεδόν άδεια! Άλλωστε όπως λέει και η παροιμία: σιγά που θα αφήσουμε τον γάμο, να πάμε για πουρνάρια! Τέλος πάντων!

Την επομένη του γάμου ο λαός της Αγγλίας ξεσηκώθηκε με αμέτρητα παράπονα και σχόλια για την αναμετάδοση της τελετής και έβαλαν εναντίον του εκφωνητή και του κάμεραμαν του BBC, διότι διέπραξε μια τεράστια απρέπεια. Τόσοι μα τόσοι πια εστεμμένοι ήτανε εκεί, βασιλείς, βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες και αυτοί να δείχνουν τον Μπέκαμ και την Βικτώρια! Αίσχος, ντροπή!!!!! Να σκεφθείτε ότι αγνόησαν ακόμη και τους Γλύξμπουργκ!!!!!!!!!

Την επόμενη μέρα κατέβηκα προς Μπάκινχαμ μεριά που ακόμα ζούσε με τον απόηχο του γάμου! Κι ακόμα δεν έχουν συνέλθει! Από την πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι το παλάτι όλοι οι δρόμοι σημαιοστολισμένοι, με πολύ αστυνομία, η διέλευση των αυτοκινήτων κομμένη λες και από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιζότανε, μέσα στην άμαξα ή στο σπορ αυτοκίνητο, το πριγκηπικό ζεύγος.

Πολύς, μα πάρα πολύς κόσμος ανεβοκατέβαινε την τεράστια λεωφόρο ποζάροντας με βασιλικό ύφος για την καθιερωμένη φωτογραφία μπροστά στην τεράστια πόρτα του παλατιού! Πάντως ο καιρός ήτανε ο καλύτερος σύμμαχος του ζευγαριού!

Τα τουριστικά μαγαζιά, πουλάνε αμέτρητα ενθύμια του γάμου. Ο Ουίλιαμ και η Κατερίνα (πλέον) απεικονίζονται σε διάφορα αντικείμενα από καλόγουστα μέχρι τα πιο κακόγουστα ή αστεία! Ποτήρια, μαντήλια, αναπτήρες, πιάτα, πιατάκια, μπρελόκ, καρικατούρες, κρεμάστρες, σαπούνια, γλειφιτζούρια, πετσέτες, χαρτοπετσέτες.... μόνο σε χαρτί τουαλέτας δεν τους έχουν απεικονίσει!

Το βασιλικό μαγαζί πλάι στα ανάκτορα έχει σαν αναμνηστικά μόνο ένα πορσελάνινο κουτί για χάπια, ένα πιάτο τοίχου, φλιτζάνι τσαγιού με το πιατάκι, μια κούπα, τυπωμένο το μενού και το πρόγραμμα της γαμήλιας τελετής καθώς και ένα DVD, αλλά σε αρκετά τσουχτερές τιμές!

Να ζήσουν τα παιδιά, να ευτυχήσουν! Άντε και στα δικά μας κορίτσια, τέτοια τύχη να έχουμε πια!!

13 May 2011

«Κουτσές» εξηγήσεις Σημίτη για τη Siemens

(Ελευθεροτυπία, 12/5/2011)

Πολυσέλιδο κείμενο, με το οποίο επιχειρεί να υπερασπιστεί την υστεροφημία του και να αντικρούσει όσα του προσάπτει η Νέα Δημοκρατία μέσω του πορίσματος της για το σκάνδαλο Siemens, έδωσε στη δημοσιότητα ο Κώστας Σημίτης. «Όλες οι επιλογές [σ.σ. συνεργατών] δεν ήταν επιτυχημένες», αναφέρει για την εμπλοκή στην υπόθεση προσώπων όπως ο Θ. Τσουκάτος και ο Τ. Μαντέλης, χωρίς ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά σε αυτούς.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την επιλογή των συνεργατών του "προσπάθησε να σταθμίσει όλα τα στοιχεία που διέθετε. Επέλεξε πρόσωπα που είχαν αγωνισθεί, αναδειχθεί και είχαν θετική εικόνα στο κόμμα που ανήκε" και σημειώνεται ότι "απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες από θέσεις που κατείχαν, όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας".

Ο Κ. Σημίτης αρνείται ότι είχε συναντηθεί με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάδος, Μιχ. Χριστοφοράκο και ασκεί κριτική στην εξεταστική επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι "η χωρίς έλεγχο αναδημοσίευση στο πόρισμα της, των αναφερόμενων στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου, συναντήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανύπαρκτες συναντήσεις ως πραγματικά γεγονότα. Λειτουργεί παραπλανητικά και δεν βοηθά στην ανεύρεση της αλήθειας".

Θέτει ζήτημα αξιοπιστίας μαρτύρων, λέγοντας ότι "οι υπάλληλοι της Siemens δηλώνουν ό,τι συμφέρει αυτούς και την επιχείρηση" και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγορεί ότι επιδίδεται σε "συστηματική προσπάθεια" να παρουσιαστεί η περίοδος διακυβέρνησης από τον ίδιο ως "εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα".

"Η χώρα για τα χρόνια από το 1996 έως το 2004 έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της, το διεθνές κύρος της, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών. Μια σύγκριση με το σήμερα είναι εύγλωττη", αναφέρει.

ΟΤΕ

Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, δικαιολογεί το γεγονός ότι προτιμήθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, αντί διεθνούς διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με την κατάρτιση των προγραμματικών συμβάσεων να πετύχει αυτό που κατάφεραν οι άλλες χώρες της Ένωσης, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της οικονομίας τους", σημειώνει και προσθέτει ότι "τα κόμματα δεν πρόβαλαν αντιρρήσεις" και "ΣΕΒ χαιρέτισε την εξέλιξη".

Παράλληλα, δηλώνει ότι "η προϊστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα για τις προγραμματικές συμβάσεις" και προσθέτει ότι "αλλαγή της τεχνολογίας θα σήμαινε μια μεγάλη χρηματική και τεχνική επιβάρυνση του ΟΤΕ και νέες καθυστερήσεις". Όπως διευκρινίζει, το 1996 υπήρχαν στην Ελλάδα δύο εργοστάσια παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ελλάδα, από τα οποία προερχόταν το 36% της τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε ο ΟΤΕ.

Υπερασπίζεται το γεγονός ότι υπήρχαν δύο και όχι περισσότεροι προμηθευτές, η Siemens και η Intracom, λέγοντας πως "η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών έχει το πολύ δύο προμηθευτές", καθώς και ότι "σοβαρές οικονομίες κλίμακας εξασφαλίζονται με μάξιμουμ δύο προμηθευτές".

Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει "εξοργιστική" την άποψη ότι το ζήτημα ψηφιοποίησης του ΟΤΕ δεν ήταν επείγον, αλλά κατασκευασμένο, υποστηρίζοντας ότι αποτελούσε το 1996 το πιο επείγον θέμα για την ανάπτυξη της χώρας.

Για την παραίτηση Καστανίδη, δηλώνει ότι η πρόταση που είχε καταθέσει για την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο προμηθειών και έργων προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της.

C4I

Αναφορικά με το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρώην πρωθυπουργός αποδίδει την ανάγκη προμήθειας του στο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. "Η Ελλάδα ως οργανώτρια χώρα βρέθηκε μπροστά σε μια τελείως νέα κατάσταση", σημειώνει και προσθέτει: "Το ΤΕΤRA δεν επαρκούσε πλέον [...] αν η Ελλάδα δεν έκανε αυτή την προσπάθεια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους δεν θα συμφωνούσαν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα".

1Ο/Η Costas έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Εφόσον τα δεδομένα άλλαξαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 γιατί δεν ρώτησε την γνώμη του Ελληνικού λαού, έχοντας ενημερώσει πρώτα για τις οικονομικές συνέπειες, για την διεξαγωγή ή όχι των αγώνων;
2Ο/Η Ζάχος έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Λίγο λίγο αποκαλύπτεται γιατί και με τι όρους
και συμφωνίες απαράβατες μας αναθέσανε τους
Ολυμπιακούς του 2004... Κάποιοι τα φώναζαν από τότε αλλά ποιός να τους ακούσει...
3Ο/Η Emily έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Ολα τα πράγματα κρίνονται στον τόπο και το χρόνο. Όλη αυτή η προσπάθεια , εκ των υστέρων,να εκτιμιθεί αρνητικά η οκταετία Σημίτη πέφτει στο κενό.Για εκείνη την εποχή ο Σημίτης έκανε το καλύτερο, και στελέχη έδιωξε, και προσπάθειες με τον Γιαννίτση έκανε γιά το ασφαλιστικό,γιαυτό και άρχισε η αντίθετη του μέτρηση.Ένα δεν έκανε καλά ο Σημίτης , ενώ ήταν ένας τίμιος άνθρωπος ( μέχρι που οι συνάδελφοι του στο Παντειο του τρώγαν τη σύνταξη του, που είχε αφήσει για το δημόσιο0) όταν έκανε καταγγελία μέσα στη Βουλή ο Γιάννης Καψής για σοβαρές ατασθαλίες στο Κράτος (όρα κλεψιές), εκείνος είπε : Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα.
4Ο/Η Μιχάλης Τσαγκαράκης έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Άλλος ένας loser πρωθυπουργός που προσωρινά την έβγαζε λάδι καθότι έτυχε στην ευκολότερη διεθνή οικονομική συγκυρία a)100% υπεύθυνος πολιτικά στο απίστευτο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου b)μας έβαλε στο ευρώ μαγειρεύοντας στατιστικές, το οποιο μακροπρόθεσμα γονάτισε την ελληνική οικονομία (και είναι και μη αντιστρεπτή κίνηση...) c)οι ολυμπιακοί άγονες που θα κόστιζαν 100 και θα μπορούσαν να αποφέρουν 300, κατέληξαν λόγο κακοδιαχείρισης να κοστίσουν 500 και να προσφέρουν 20. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κύριε Σημίτη. H μονη τιμωρία σας πλέον είναι η Ιστορία - ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται..
5Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Aναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα όλοι οι υπουργοί (πρώην και νυν) να δηλώνουν επιτυχημένοι?
Ολοι οι πρωθυπουργοί (πρωην και νυν) να δηλώνουν ακόμα πιο επιτυχημένοι.
Απαντες να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες στην υπηρεσιία του εθνικού,ελληνικού συμφέροντος και η χώρα μας,η Ελλάδα μας να πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο και οι Ελληνες στην απελπισία??
6Ο/Η κωστας έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
μικρος σε ολα ακομη και στις δικαιολογιες ηταν ενα τιποτα και εγινε ενα πρωην τιποτα.
7Ο/Η kostas έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
σε μερικά χρόνια θα καταλάβετε οτι η καλλίτερη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας ήταν η πρώτη τετραετία Σημίτη
8Ο/Η ΚΜ έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Λένε ότι από τότε που εφευρέθηκε το "συγγνώμη" χάθηκε το φιλότιμο.
Αλλά ο κ. Σημίτης ούτε καν συγγνώμη δε ζητά. Και περιπέφτει και στη γελοιότητα, προσπαθώντας να αποδώσει εύσημα στον εαυτό του...
9Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε: (πριν 1 ημέρα)
Όσοι έχουν κάνει στη διοίκηση στο ανώτατο επίπεδο ξέρουν ότι αν δεν εμπιστευτείς 10-20 άτομα δεν κάνεις τίποτα. Η πολιτική ευθύνη υπάρχει όχι όμως να αμαυρώσουμε και τον Σημίτη. Δεν μένει τίποτα όρθιο σ' αυτή τη χώρα.Αν προσέξετε οι πολιτκοί αρχηγοί μόνο όταν αναγκάζονται από "λαϊκή" πίεση αναφέρονται στην περίοδο εκείνη. Οι Ολυμπιακοί ήταν "η ευκαιρία" για τη χώρα. Αν τώρα κάποιοι δεν κατάφεραν να εκμεταλευτούν τις υποδομές και το κλίμα που δημιουργήθηκε, τότε βέβαια η επένδυση πήγε χαμένη. Είναι η μόνη?
10Ο/Η θεοφιλος θερμη έγραψε: (πριν 23 ώρες)
Καποιος πρεπει να του θυμησει οτι τα μπουμπουκια οπως ο Τσουκατος, Μαντελης, Μαλεσιος, Νεονακης, κλπ επι τον ημερων του ανθιζαν, και θυσαυριζαν.
Αν ξεχναμε τους Ολυμπιακους αγωνες και το κτηματολογιο, το χρηματιστηριο μετα τοσα χρονια το ξεχασε και ο ιδιος.
Καλε μου ανθρωπε Σημιτη.........

11Ο/Η Γιώργος έγραψε: (πριν 21 ώρες)
Ο Χρυσός Αιώνας για την νεότερη Έλλάδα ήταν η οκταετία Σημίτη.Ας προσπαθήσει να ξαναβοηθήσει όπως μπορεί..
12Ο/Η Ζαφείρης ΗΡΑΚΛ έγραψε: (πριν 20 ώρες)
.. το΄σα σχόλια για τον κ. Σημίτη! Γιατί όμως ακόμα και τώρα, 7 χρόνια μετά συγκεντρώνει τα πυρά από μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων; Ας σκεφτούμε τί έγινε επί πρωθυπουργίας του: Εγνατία Οδός, Αττική Οδός, Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, είσοδος στην Ε.Ε., είσοδος Κύπρου στην Ε.Ε. παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες άλλων χωρών, Ολυμπιακοί αγώνες, ΑΣΕΠ, ίδρυση του ΣΔΟΕ που κατήργησε αμέσως η επόμενη κυβέρνηση. Ποιά άλλη κυβέρνηση μπορεί να παραθέσει μια αντίστοιχη λίστα; Ας σκεφτούμε επίσης ποιόν επέλεξαν ως αντικαταστάτη στην πρωθυπουργία οι επικριτές του και τί πρέσβευε αυτός με την στάση ζωής του και την κουλτούρα του και τί σημαίνει αυτό για αυτούς που τον ψήφισαν και τα κριτήριά τους. Τους οδήγησε άραγε στην ψήφο η πρόθεση διαμαρτυρίας ή μήπως τελικά ήταν η επιθυμία για μια Ελλάδα που δεν επιχειρεί - και άρα δεν διαπράττει σφάλματα- δεν τολμάει, δεν προχωράει μπροστά; Η επιθυμία επστροφής σε μια Ελλάδα χαλαρότητας, μετριότητας και ραχατιού;
Συνιστώ στους συμπολίτες μου που αποδεδειγμένα επέλεξαν το χείρον ως βέλτιστον στην τότε άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, εξοστρακίζοντας για ακόμα μια φορά έναν Αριστείδη, να ασκήσουν και λίγο αυτοκριτική από το να ψάχνουν ανέξοδα αποδιοπομπαίους τράγους για τη σημερινή μιζέρια τους.
13Ο/Η sfrang έγραψε: (πριν 19 ώρες)
Αφού άλλαξαν τα δεδομένα ασφάλειας με την 11η Σεπτ., ήταν μια άριστη ευκαιρία να εγκαταλείψει η τότε κυβέρνηση την εκτέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα... Θα γλιτώναμε τεράστια ποσά και τη σημερινή πτώχευση, στην οποία οδεύουμε με τους στενούς συνεργάτες του Σημίτη επικεφαλής! Όμως μικροί άνθρωποι δεν διαμορφώνουν τις περιστάσεις αλλά άγονται και φέρονται από αυτές και στη συνέχεια κλαίγονται ότι τους αδικούν οι επικριτές!
14Ο/Η Τάσσος Γκούμας έγραψε: (πριν 19 ώρες)
Τουλάχιστον τώρα, ας αφήσουμε την εμπάθεια και την προσπάθεια μείωσης του Κ. Σημίτη με προφανή σκοπό να φανούν άλλοι ως ικανότεροι και καταλληλότεροι για την πρωθυπουργία και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ας θυμηθούμε στοιχεία και γεγονότα από την παρουσία του Σημίτη στα πράγματα.
Ας θυμηθούμε την προσπάθεια του Σημίτη για πρόγραμμα σταθεροποίησης τη δεκαετία του ’90.
Την πρόταση Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, που σκόνταψε στο θεοποιημένο πολιτικό κόστος. Ποιος έβαλε τότε το πολιτικό κόστος πάνω από το συμφέρον του Έθνους και ματαίωσε την ψήφιση του νομοσχεδίου;
Ο Μανώλης Δρεττάκης δημοσίευσε πριν τέσσερις περίπου μήνες στοιχεία του ΟΟΣΑ όπου αναφερόταν ότι την περίοδο 1993 έως 2004 το έλλειμα ήταν 0,2 (μηδέν κόμμα δύο). Τόσο μας τυφλώνει το πάθος που να μην βλέπουμε;
Όταν λέμε για Ολυμπιακούς αγώνες τι εννοούμε; Το Ρίο Αντίριο ήταν αγώνες; Το Μετρό, οι σήρραγκες στην Κακιά Σκάλα, η Εγνατία, το τράμ,
Μήπως ξεχνάμε τις πιέσεις των εργολάβων ότι δεν προλαβαίνουν τα έργα μέχρι την ημερομηνία των Ολυμπιακών Αγώνων, που οδήγησαν στις απ’ ευθείας αναθέσεις;
Κακό πράγμα η εμπάθεια και η απώλεια μνήμης. Δεν βοηθάει την Πατρίδα ούτε και τη λογική του καθενός μας.
15Ο/Η athemelos έγραψε: (πριν 17 ώρες)
Ο κος Τεως Πρωθυπουργός ''ξέχασε'' να μας πεί οτι ήταν ταυτόχρονα και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οτι κάποιες μεγάλες μίζες της SIEMENS (ας πούμε έστω ..."βοηθήματα" ) πήγαν και στα ταμεία του κόμματος (όπως και στα ταμεία της ΝΔ). Πόσο θλιβερή είναι η ιδέα - δεν έχω βεβαιότητα - οτι ένας Πρόεδρος κόμματος & συνάμα Πρωθυπουργός της Χώρας να λέει στο τσιράκι του ''πέρασε απ΄το Χριστοφοράκο της SIEMENS να πάρεις το ''βοήθημα''. Και μάλιστα κατ' επανάληψη !!!
Αυτή η σκέψη, αυτή η ιδέα πραγματικά με θλίβει κε Τέως Πρωθυπουργέ, κε Σημίτη!!! Και με θλίβει περισσότερο η επιλεκτική σας μνήμη - που φυσικά δεν οφείλεται στο γήρας....
Κι απορούμε σήμερα που κάποιος γιατρός, υπάλληλος ή αστυνομικός ζητά κι αυτός το ''βοήθημά'' του... Είχε τα Υψηλά Παραδείγματα και Πρότυπα.
Κι απορούμε σήμερα που ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την συνδρομή απ' τα λαμόγια της Χώρας για την ανόρθωσή της - δηλ., αναστολή του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την αγορά κατοικίας, επαναφορά κεφαλαίων και νομιμοποίηση των παράνομων εξοχικών (κυρίως βίλλες).
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς - όλοι είναι του ιδίου φυράματος. Δεν τους περνάει η ιδέα ότι όταν κάνεις έκπτωση στην Ηθική, όλο το οικοδόμημα σύντομα θα καταρρεύσει. Κι ότι ακριβώς αυτή την κατάρρευση βιώνουμε τώρα.
Επιλογισμός ΜΗΔΕΝ !!!
16Ο/Η Γιάννης Πλατής έγραψε: (πριν 14 ώρες)
Ο κυριος Σημιτης ας μας κανει τη χαρη να σωπασει. Οι επιπτωσεις της πολιτικης του και των επιλογων του ειναι τοσο προδηλες, που καθε ανασκευαστικη προσπαθεια μοιαζει κοροιδια. Και επειδη ο επιγονος του μας κοροιδεψε πολυ, ας μην εχουμε και εκεινον να κανει τα ιδια.
17Ο/Η Παυλος έγραψε: (πριν 7 ώρες)
Ο Κωστας Σημιτης υπηρξε ο καλυτερος Πρωθυπουργος της Μεταπολιτευσης,και ενας απο τους μεγαλυτερους εκσυγχρονιστες που εβγαλε η πολιτικη σκηνη της Χωρας.
Αφησε ενα τεραστιο εργο,τη στιγμη που τον αντιπολιτευονταν οι παντες ,και δεν ειχε τον ελεγχο ουτε του δικου του κομματος.
Ηταν απο τους λιγους που ειχε οραμα γι'αυτον τον τοπο και που προσπαθησε να βοηθησει αυτον τον αχαριστο,ανευθυνο και αναξιο Λαο!
Οι μελλοντικοι ιστορικοι θα τον κρινουν οπως πραγματικα του αξιζει.
18Ο/Η giorgos έγραψε: (πριν 7 ώρες)
διαβαζοντας τα σχολια εκπλησομαι και οχι διαβαζοντας τις δηλωσεις του τεως....
αφου υπαρχουν ακομα ανθρωποι που βλεπουν ως θετικες τισ κινησεις Σημιτη τοτε,καλα κανουνε και εχουν εναν Παπανδρεου πρωθυπουργο τωρα...
το κακο ειναι πως μαζι στο βουρκο τους,τραβανα κι εμας...
19Ο/Η ανδρέας χατζηπροκόπης έγραψε: (πριν 4 ώρες)
Καλοί άνθρωποι, να σας θυμίσω την απογοήτευση πολλών ελληνικών μέσων μα και ατόμων όταν η αίτηση της ελλάδας για τους ολυμπιακούς το 1996 απερρίφθην για να γίνουν τελικά οι ολυμπιακοί της 'κόκα κόλα' (να θυμίσω και σχετικό σκίτσο). Άρα η καλύτερη επιλογή θα ήταν να έπαιρνε η Ελλάδα τους αγώνες αλλά με κάποιο τρόπο να τους ακύρωνε, π.χ. ασφάλεια. Αυτά βέβαια είναι πονηριές.

Πίστεψα και ακόμα πιστέυω ότι η εποχή Σημίτη ήταν ο Χρυσός Αιώνας (χωρίς ίχνος ειρωνείας).

Βλέποντας την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας 1940-, προβλέπω θρίαμβο για Μνημόνιο και Πλουτοκρατία.