28 July 2015

Η πολιτική του Καραγκιοζ μπερντέ

Ουδείς μωρότερος των ιατρών εάν δεν υπήρχαν ... οι οικονομολόγοι!
ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/7/2015


Η περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών μας ξεπερνά. Από την ανάληψη των καθηκόντων του έδειξε πρόσωπο αλλοπρόσαλλο, που ωστόσο καλυπτόταν πίσω από την υποτιθέμενη αντισυμβατικότητα.

Οι κινήσεις, ο παραληρηματικός λόγος, η ένταση της επικοινωνίας, αλλά και η τακτική στις διαπραγματεύσεις, οι αλλεπάλληλες αυτοδιαψεύσεις, τα ανεκδοτολογικά μέτρα, τα πάντα παρέπεμπαν σε πολιτικό ανερμάτιστο , σε πρόσωπο χωρίς εσωτερικές συνέπειες και πειθαρχίες.


Πολλοί ήταν εκείνοι που από την αρχή θεώρησαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών επικίνδυνο και ακατάλληλο να χειρισθεί τις τόσο κρίσιμες για τη χώρα και την οικονομία της διαπραγματεύσεις. Και στην κυβέρνηση επίσης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη άρχισαν να αμφισβητούν τη σοβαρότητα και τη δυνατότητά του.

Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να προβεί σε ενέργειες που ξεπερνούν το νόμο και το Σύνταγμα ή ότι θα μπορούσε να συνομιλεί και να ενημερώνει φορείς διεθνών κερδοσκοπικών εταιριών, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι καταχράται το προνόμιο της εσωτερικής πληροφόρησης και μαζί υπονομεύει το κοινό μας ευρωπαϊκό νόμισμα.

Και βεβαίως κανείς δεν φανταζόταν την παράνοια της υποκλοπής στοιχείων και  προσωπικών δεδομένων των υπηρεσιών που υποτίθεται είχε ορκιστεί να προστατεύει.

Τώρα πια κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζημίωσε τη χώρα και τους πολίτες του. Και αυτό με την συνευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέχθηκε και κάλυψε τα καμώματά του, ακόμη και όταν αυτά φώναζαν από μακριά.

Στην εξάμηνη θητεία του συνέβησαν καταστροφές μεγάλες, χάθηκαν περιουσίες και δυνατότητες, η οικονομία μας βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, αντιμετώπισε ευθέως την απειλή του Grexit  και τώρα υποχρεώνεται σε τρίτο βαρύτερο μνημόνιο, αναλαμβάνοντας ακόμη περισσότερα χρέη.

Θα μπορούσε κανείς να προσπεράσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών παραφράζοντας το λαϊκό ρηθέν «ουδείς μωρότερος των ιατρών, αν δεν υπήρχαν οι ... οικονομολόγοι». Ωστόσο οι ζημιές που προκάλεσε είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να ξεπερασθούν. Απαιτούν αν μη τι άλλο εξηγήσεις από τον ίδιο και βεβαίως μια συγνώμη, μια άρνηση έστω της υποτιθέμενης αυθεντίας του. 

25 July 2015

Υπήρχε σχέδιο για δραχμή ή όχι;

Τα πραγματικά περιστατικά και το παρασκήνιο.
Ήταν λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο τύπου του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, εάν έχουν Plan Β σε περίπτωση Grexit . Ο Γιέγκερ αντί άλλης απάντησης, του είπε: «Τι ρωτάτε; Είμαστε μία σοβαρή κυβέρνηση κι ένα σοβαρό υπουργείο». Εμμέσως δηλαδή, επιβεβαίωσε ότι είναι προετοιμασμένοι και για την περίπτωση αυτή, όπως θα όφειλε κάθε σοβαρή κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα ωστόσο, το θέμα της πιθανότητας εξόδου από την Ευρωζώνη, παρότι πλανάται σταθερά πάνω από τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτελούσε ταμπού και το περιβόητο Plan Β ήταν περίπου δαιμονοποιημένο.
Υπήρχαν βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις (Αριστερή Πλατφόρμα) που το θεωρούσαν απαραίτητο, αλλά ουδέποτε εισακούστηκαν από την ηγεσία. Υπήρχαν και κάποιοι που πίστευαν ότι σχέδιο Β έπρεπε να υπάρχει, ακόμα και αν δεν ήθελε κανείς την επιλογή της εξόδου, μόνο και μόνο για την αύξηση την διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, καθώς όταν ο αντίπαλος γνωρίζει ότι δεν διαθέτεις εναλλακτική, σπάνια δείχνει έλεος. Θα έπρεπε επίσης, κατά τη γνώμη τους να υπάρχει και ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση «ατυχήματος». Στην περίπτωση δηλαδή, που ή έξοδος προέκυπτε εκ των πραγμάτων ή από πρωτοβουλία των δανειστών και όχι ως επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση χάους θα ήταν σχεδόν βέβαιη, ενώ σε περίπτωση που υπήρχε ένας σοβαρός σχεδιασμός, θα μπορούσε να είναι και διαχειρίσιμη.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τα σχέδια για την έξοδο από το ευρώ. Ούτε ως διαπραγματευτικό χαρτί, ούτε καν ως σωσίβια λέμβο στην περίπτωση ναυαγίου.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή για το Μαξίμου, παρότι παρέβλεπαν ότι μια πιθανή ρήξη που δεν ήταν αποκλειόταν, μπορεί να οδηγούσε αναπόφευκτα εκεί.
Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τον Γιάνη Βαρουφάκη που μπορεί δημόσια να υπερασπιζόταν την παραμονή στην Ευρωζώνη, στις συνομιλίες του με κυβερνητικά στελέχη όμως -και όχι μόνο- έλεγε ότι πρέπει να υπάρχει και σχέδιο Β.
Υπήρξε τελικά αυτό σχέδιο; Ο Βαρουφάκης και πολλά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι υπήρχε. Κάποιοι μίλησαν και για κρυφή ατζέντα του Τσίπρα που τάχα επιδίωκε την έξοδο, ενώ κάποιοι άλλοι εκτόξευσαν βαρείς χαρακτηρισμούς μιλώντας για «συνωμότες της δραχμής».
Τι πραγματικά ισχύει από όλα αυτά που ακούστηκαν; Βασικά εδώ ο Αλέξης Τσίπρας λέει την αλήθεια όταν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο Β. Κάτι τέτοιο άλλωστε, θα απαιτούσε να έχει δώσει ο ίδιος την εντολή για την προετοιμασία της κυβέρνησης και της χώρας για αυτό και να έχει ζητήσει από στρατιά στελεχών, διοικητικών, τεχνοκρατών κ.α να συνδράμουν. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, ουδέποτε έδωσε εντολή για κάτι τέτοιο. Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι το Μαξίμου ζήτησε μόνο μία έκθεση για τις συνέπειες – οι οποίες όπως υποστηρίζει συνεργάτης του «επιβεβαίωσε τους φόβους του».
«Σχέδιο Β με ότι αυτό σημαίνει, η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ» αναφέρει υπουργός. Είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν κάποιες εκθέσεις ή προτάσεις, και άλλο να υπάρχει κυβερνητική προετοιμασία».
Το ίδιο επιβεβαιώνουν και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία ήταν και είναι υπέρ της εξόδου και διαθέτουν και συγκεκριμένη πρόταση –μάλλον την πιο επεξεργασμένη από όλες- που έχει μελετήσει και γράψει ο Κώστας Λαπαβίτσας (και η οποία όμως δεν έχει σχέση με διάφορα σενάρια που κυκλοφόρησαν).
Η μελέτη Λαπαβίτσα έγινε με δική του πρωτοβουλία και του πήρε περίπου δέκα μήνες για να την προετοιμάσει. Συνεργάστηκε με πολλούς οικονομολόγους, Έλληνες και ξένους, ανάμεσα τους και ο οικονομολόγος Χάινερ Φλάισμπεκ, με τον οποίο είχαν ετοιμάσει την πρόταση τους για την Κύπρο. Παρόλα αυτά, ο Κώστας Λαπαβίτσας, χαρακτήριζε την πρότασή του ως έναν πλοηγό. Για να γίνει κυβερνητικό σχέδιο, όπως ο ίδιος προφανώς θα ήθελε , χρειαζόταν το πράσινο φως από τον Τσίπρα για την υλοποίηση του, που όμως δεν δόθηκε ποτέ. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η μελέτη, αλλά δεν δέχθηκε ποτέ να τη συζητήσει.
Το (προ)σχέδιο αυτό ήταν έτοιμο εδώ και σχεδόν ένα μήνα και κάτι πριν από το δημοψήφισμα, όταν ήταν προφανές ότι οι δανειστές δεν θα υποχωρούσαν.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας ζητούσε να συζητηθεί δημόσια η εναλλακτική της εξόδου και να γίνει και μία δημόσια αντιπαράθεση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων, τόσο της εξόδου όσο και της παραμονής. Δεν εισακούστηκε.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα είχαν πάρει την απόφαση να την παρουσιάσουν δημόσια και σε ειδική εκδήλωση αλλά αυτό καθυστερούσε από μέρα σε μέρα μέχρι που φτάσαμε στο δημοψήφισμα και δεν έγινε ποτέ.
Στην τελευταία συγκέντρωση των στελεχών της Πλατφόρμας, που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Λαπαβίτσας μίλησε περιληπτικά για την πρότασή του, και όταν ο Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ιδέα του Νομισματοκοπείου (που διέρρευσε σε διάφορες εκδοχές, όχι πάντα με ακρίβεια) ο ίδιος δεν έδειξε να την επιδοκιμάζει.
Ο πρωθυπουργός πάντως, ουδέποτε τους φώναξε για να συζητήσουν την εναλλακτική που προτείνουν σταθερά από την αρχή της κρίσης . «Αν ο πρωθυπουργός ενδιαφερόταν πραγματικά για ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, για ποιο λόγο δεν θα καλούσε τον Λαπαβίτσα;» αναρωτιέται κυβερνητικό στέλεχος.
Ο Βαρουφάκης μιλούσε εδώ και καιρό για εναλλακτικό σχέδιο, αλλά τα έλεγε ιδιωτικά και όχι δημόσια. Μετά την 20η Φλεβάρη είχε πει μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι καλού κακού θα έπρεπε να υπάρχει κι ένα σχέδιο Β γιατί μπορεί να χρειαστεί. Σχεδόν κανείς όμως δεν το πήρε στα σοβαρά. Το ίδιο και όταν έλεγε ότι είχε φτιάξει το δικό του σχέδιο Β. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία «πρόχειρη ολιγοσέλιδη πρόταση, μη τεκμηριωμένη και ατελής». Την ίδια περίπου εκτίμηση φαίνεται να κάνει και η Αριστερή Πλατφόρμα για τα σχέδια Βαρουφάκη.
Ο Βαρουφάκης με τον Λαπαβίτσα γνωρίζονται πολλά χρόνια, πολύ πριν φτάσουν να συνεργάζονται και οι δύο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα διαφωνούσαν και ο Βαρουφάκης μάλιστα πριν από λίγο καιρό κατηγόρησε τον Λαπαβίτσα ότι έκανε καριέρα με τη θεωρία του για τη δραχμή. Και μέσα στη Βουλή, στις ενημερώσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα διασταύρωναν τα ξίφη τους.
Κρυφή κυβερνητική ατζέντα και σχέδιο για έξοδο από το ευρώ ή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα λοιπόν, ουδέποτε υπήρξε και ουδέποτε η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κάτι τέτοιο. Το άλτερ έγκο του πρωθυπουργού, ο Ν.Παππάς, είχε πολλές φορές επιτεθεί πολιτικά σε όσους το υποστήριζαν. Την ανυπαρξία τέτοιου σχεδίου παραδέχθηκε εμμέσως σε πρόσφατη δήλωση του και ο κύριος εκφραστής της πρότασης εξόδου, ο Κ.Λαπαβίτσας αναφέροντας ότι: «Η προετοιμασία του εναλλακτικού σχεδίου πρέπει να αρχίσει αμέσως, καθώς η βάση υπάρχει και είναι επεξεργασμένη. Απομένει η πολιτική βούληση, έστω και τώρα».
Το αν έπρεπε τελικά να διαθέτει ή όχι μία τέτοια προετοιμασία η χώρα είναι ένα άλλο ζήτημα.

15 July 2015

30 ξεχασμένες/αξέχαστες μετεκλογικές δεσμεύσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτότυπο με παραπομπή σε άρθρα lifo.gr, 15/7/2015
Συνήθως τα κόμματα τάζουν λαγούς με πετραχήλια ΠΡΙΝ κερδίσουν τις εκλογές και βγουν κυβέρνηση. Η αυτοπεπείθηση όμως του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο μεγάλη, που για πολλούς μήνες συνέχιζαν να υπόσχονται και να δεσμεύονται -με ύφος απόλυτο- για πράγματα που σήμερα ξέρουμε πως δεν επρόκειτο να γίνουν ποτέ...   Να μερικές απ' τις δεσμεύσεις, μονάχα των πρώτων εβδομάδων. Σήμερα, που γνωρίζουμε τη συνέχεια, διαβάζονται και ως αστρολογικές προβλέψεις που πήγαν τελείως στραβά...    

Στρατούλης: «Επαναφέρω την 13η σύνταξη!» Καταργεί και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές (28.1.2015)  
Σκουρλέτης: «Στα πρώτα νομοσχέδια η επαναφορά του κατώτατου μισθού!» Επίσης, συλλογικές συμβάσεις και προστασία από απολύσεις (28.1.2015)      
Κουράκης: «Επιστρέφουν οι σχολικοί φύλακες και απολυμένοι υπάλληλοι» Μεγάλες οι αλλαγές στην Παιδεία (28.1.2015)     
Δρίτσας: «Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματά εδώ!» Ο υπουργός Ναυτιλίας προαναγγέλλει αναθεώρηση της συμφωνίας με Cosco (28.1.2015)     
Βαλαβάνη: «Αυξάνονται οι μισθοί!» «Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας» τονίζει στη La Repubblica (28.1.2015)    
Κατρούγκαλος: «Σε ένα μήνα επιστρέφουν στο Δημόσιο 2.500 έως 3.500 απολυμένοι» Απαντά και στο πού θα βρεθούν τα χρήματα προκειμένου να καλυφθεί το μισθολογικό κόστος (29.1.2015)    
Λαφαζάνης: «Τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ» Τη μη ιδιωτικοποιηση προανήγγειλε μιλώντας στο Ρόιτερς ο υπουργός Ενέργειας  (30.1.2015)       
Νίκος Παππάς: «Καλή όρεξη στην κυρία Μέρκελ, αλλά δε θα φάμε τον ελληνικό λαό!» Δήλωσε, μιλώντας στο δελτίο του Mega (31.1.2015)     
Τσίπρας: «Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω!» «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου… Εννοούμε αυτά που λέμε, και είμαστε σταθεροί στις απόψεις μας» (31.1.2015)    
Βαρουφάκης: «Σύντομα η συμφωνία που θα λύσει το πρόβλημα μια για πάντα» Συνέντευξη σε βρετανικό δίκτυο  (2.2.2015)     
Σακελλαρίδης: «Καμία κωλοτούμπα για το χρέος!» «Η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη διαγραφή του χρέους» (3.2.2015)    
Κατρούγκαλος: «Θα κάνουμε 15 χιλιάδες προσλήψεις!» Κατηγόρησε στον ΣΚΑΙ την προηγούμενη κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση της ήταν "φερετζές για απόλυση”. (3.2.2015)     
Βούτσης: Ο «Καλλικράτης θα αλλάξει» Η κυβέρνηση λέει ότι έχει έτοιμο σχέδιο (4.2.2015)      
Σακελλαρίδης: «Κανένας λόγος ανησυχίας από την απόφαση της ΕΚΤ!» «Δεν θα εκβιαστούμε από κανέναν» (5.2.2015)     
Τσίπρας: «Είμαστε κυρίαρχη χώρα, θα βάλουμε τέλος στην τρόικα!» «Έχουμε μια συμφωνία με το λαό μας και θα την τιμήσουμε - Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω», επισήμανε (5.2.2015)         
Σπίρτζης: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας!» Ο υπουργός δηλώνει ότι υπάρχει και plan B και C... (5.2.2015)     
Κατρούγκαλος: «Έχουμε εξασφαλίσει τη ρευστότητα της χώρας!» «Έχουμε πει ότι δεν επιθυμούμε τη ρήξη, αλλά δεν θέλουμε και την υποταγή» (5.2.2015)       
Λαπαβίτσας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει παντελώς το Μνημόνιο» «Αυτό ξέρω ότι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό εκλέχθηκα μαζί του» δηλώνει ο βουλευτής στον ΒΗΜΑ FM.  (6.2.2015)    
Η Ραχήλ Μακρή λέει ότι δικαιώθηκε για τα 100 δισεκατομμύρια! «Εγώ είχα δίκιο! Εσείς τελικά ξεφτιλιστήκατε ομαδικώς…» (6.2.2015)     
Τσίπρας: «Δεν δεχόμαστε καμία συμφωνία που κρατά σε ισχύ το μνημόνιο» Μήνυμα σε Σόιμπλε εν όψει Γούρογκρουπ (6.2.2015)     
Σακελλαρίδης: «Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα!» Μήνυμα της κυβέρνησης προς δανειστές και εταίρους (6.2.2015)        
Στρατούλης: «Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της θητείας μας» Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, δήλωσε. (8.2.2015)     
Τσίπρας: «Τέλος στα βουλευτικά αυτοκίνητα!» «Έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με δικά τους έξοδα» (8.2.2015)       
Γλέζος: «Όπως σπάσαμε τα μούτρα του φασισμού το 1940, το ίδιο θα γίνει και τώρα!» «Ταυτοποιήθηκε με την Ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας» (9.2.2015)       
Λαφαζάνης: «Μνημόνια και τρόικα τέλος - Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται!» «Θα εφαρμόσουμε πλήρως το ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα μας» δεσμεύεται ο Υπουργός. (10.2.2015)     
Σκουρλέτης: «Κατάργηση των αντεργατικών μνημονιακών ρυθμίσεων» Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορισμός ευέλικτων μορφών απασχόλησης (10.2.2015)     
Χουντής: «Αν μας πουν “όχι” θα πάμε κατευθείαν σε Ρωσία και Κίνα!» Ο υπουργός υποστηρίζει ότι είχαμε ήδη “προσφορές”. (10.2.2015)     
Τσίπρας: «Το μνημόνιο και η έννοια της τρόικας δεν υπάρχουν!» «Συζητάμε κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο έπειτα από ένα εξάμηνο θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση» (13.2.2015)        
Σακελλαρίδης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε την πολιτική του μνημονίου!» Δεν θα παρθούν μέτρα του στυλ mail Χαρδούβελη (13.2.2015)     
Τσίπρας: «Η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα!» «Δεν θέλουμε νέα δάνεια διάσωσης» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο Stern και εξηγεί πώς όλα θα έχουν αλλάξει σε ένα εξάμηνο (15.2.2015)

10 July 2015

Ο κύριος με το κολονάτο ποτήρι

any-news.gr, 9/7/2015

Η φωτογραφία του ηλικιωμένου άντρα που διαδηλώνει κρατώντας ένα κολονάτο ποτήρι με ποτό στο χέρι στη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη» της περασμένης εβδομάδας έκανε το γύρο του διαδικτύου περισσότερο από κάθε άλλη.

Όλοι αναρωτιούνταν ποιος είναι ο συγκεκριμένος κύριος και τελικά την απάντηση την έδωσε η εφημερίδα «Αγορά».

Πρόκειται για τον Δημήτρη Βαμβακάρη, έναν διεθνώς καταξιωμένο αρχιτέκτονα-ξυλουργό, ο οποίος μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα μια μέρα πριν είχε κατέβει και στη συγκέντρωση της AΔΕΔΥ, αλλά και σε αυτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λίγες μέρες πριν!

«Την Κυριακή, ήμουν στην διαδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ηχεία ήταν τέρμα δυνατά και είχε βαβούρα. Λέω σε έναν συμμαθητή μου που είμαστε μαζί “Α, εδώ δεν αντέχεται χωρίς ποτούλια. Αύριο θα κατέβω οργανωμένος”».


Ο κ. Βαμβακάρης από το Κουκάκι στη συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη» πήρε το αγαπημένο του απεριτίφ από ένα μπαρ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και ζήτησε από έναν φίλο του «να με βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία πριν τον πόλεμο» καθώς κρατούσε το ποτό που έχει γίνει όπως λέει, «προέκταση του χεριού μου».

«Πού να φανταστώ τί θα γινόταν με ένα ποτήρι! Επί 40 χρόνια, ζω μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Στην Ιταλία αν γινόταν μια διαδήλωση θα προκαλούσε εντύπωση αν κάποιος δεν κρατούσε ένα spritz, το οποίο εκεί κοστίζει από 1.80 μέχρι 4 ευρώ- στις ακριβές πόλεις. Μένω στο Κουκάκι, έχω προβλήματα όπως όλος ο κόσμος και το θέμα είναι ότι κρατάω ένα απεριτίβο. Αν κρατούσα μια μπύρα θα είχε γίνει θέμα;» λέει διασκεδάζοντας με τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον «άγνωστο με το ροζέ κρασί».

«Δεν είναι ροζέ κρασί, είναι prosecco με bitter Campari. Είναι το λεγόμενο spritz που έχει βγει από τους Αυστριακούς. Όταν κατέλαβαν το Βένετο και ρίξανε την γαληνοτάτη δημοκρατία του Αγίου Μάρκου, οι Αυστριακοί έπιναν spritzen, δηλαδή νερωμένο άσπρο κρασί. Οι Βενετσιάνοι για να στείλουν την αντίδραση στους κατακτητές, έβαλαν χρώμα μέσα στο spritz επιλέγοντας το κόκκινο, το χρώμα της αντίδρασης», τόνισε.

Ο ίδιος δηλώνει επαναστάτης και «δυσαρεστημένος πολιτικά και με τους μεν και με τους δε. Γιαυτό κατέβηκα και στις δύο διαδηλώσεις. Και οι μεν και οι δε κατεβαίνουν στη διαδήλωση αν θίγεται το οικονομικό τους συμφέρον. Δεν υπάρχει ιδεολογία, ούτε οικονομική, ούτε πολιτική. Ούτε Μένουμε Ευρώπη. Το θέμα είναι να μένουμε εραστές του ωραίου».

Οι φίλοι του, του στέλνουν συνεχώς μηνύματα με παραλλαγές της φωτογραφίας του: «Γελάω πολύ αλλά απορώ κιόλας! Ο κόσμος είναι παλαβός. Άλλοι μου λένε κατέστρεψες ένα κόμμα. Άλλοι λένε ότι είμαι από την Εκάλη, ότι έχω τα λεφτά μου στο εξωτερικό και ότι πίνω το αίμα των εργαζομένων μου. Βλέπεις κανέναν εργαζόμενο εδώ; Ούτε εγώ δεν εργάζομαι πια εδώ μέσα, έτσι όπως έχουν γίνει οι δουλειές» λέει κοιτάζοντας γύρω του στο ακατάστατο εργαστήριο ξυλουργικής στο Κουκάκι.

«Προέρχομαι από μικροαστική οικογένεια, ο πατέρας μου μια ζωή την πέρασε δουλεύοντας ως υπάλληλος στα διυλιστήρια. Όταν ήμουν φοιτητής με κέρδισε το ξύλο» λέει αναφερόμενος στις σπουδές αρχιτεκτονικής στην Βενετία και μετά στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο. Η υπογραφή του βρίσκεται πίσω από διάσημες βίλες της Σαρδηνίας- μία βρίσκεται δίπλα από την έπαυλη του Μπερλουσκόνι. Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο θα υπήρχαν περισσότερα πράγματα φτιαγμένα από ξύλο, θα ήθελε να κατασκευάσει μια ξύλινη 9ώροφη πολυκατοικία, «αντισεισμική, με θερμομόνωση, αδιαπέραστη από τα βλαβερά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. «Στην όψη δε θα είχε διαφορά. Αγαπώ το ξύλο, έχω χτίσει ξύλινο σπίτι στο Ναύπλιο. Χτίζω σπίτια με πολλά ενεργειακά οφέλη που δε χρειάζονται ούτε θέρμανση ούτε ψύξη. Επίσης χρησιμοποιώ “απαγορευμένο” τούβλο από κλωστική κάνναβη. Είμαι οικολόγος αλλά χωρίς ταμπέλα. Ούτε πράσινος, ούτε κόκκινος, ούτε μπλε».

Θα ήθελε, λέει αστειευόμενος, «να φτιάξω 8 μέτρα την Guernica του Πικάσο, για τον Τσίπρα, μια ξύλινη πέστροφα που πηδάει στο νερό για τον Θεοδωράκη και για την ΝΔ ένα δελφίνι- γιατί έχουνε πολλούς δελφίνους».