Εχθρότητα και προκατάληψη
του Ανδρέα Χριστινίδη, εκδόσεις ΊνδικτοςΑνδρέας Χριστινίδης: ένας βετεράνος
Τα ξημερώματα της Τρίτης, 2 Ιουνίου, έφυγε από κοντά μας ο Ανδρέας Χριστινίδης, μια προσωπικότητα με ιδιαίτερη πολιτική παρουσία και σπάνιο διανοητικό κύρος. Ο Ανδρέας γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα όπου και αποπεράτωσε τις νομικές του σπουδές. Έλαβε μέρος στο σοσιαλιστικό κίνημα από τα φοιτητικά του χρόνια και υπέστη σειρά διώξεων από το μετεμφυλιοπολεμικό κράτος. Το 1958 εγκαθίσταται στη Γερμανία, αρχικά στο Βερολίνο κατόπιν στη Βόννη και εν τέλει στο Γκίσεν της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Έσσης. Αναγορεύεται δόκτωρ της κοινωνιολογίας με τη διδακτορική του διατριβή που είχε ως θέμα τη ελληνική μοναρχία του μεσοπολέμου.
Στα χρόνια της δικτατορίας αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση που είχε ως αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Εργάζεται για ένα διάστημα στον ραδιοσταθμό της Ντόιτσε Βέλε ενώ συνεχίζει την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Γκίσεν όπου και παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στο επιστημονικό του έργο συνέδεσε στενά την πολιτική επιστήμη με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα, την κοινωνιολογία, την ιστορία και την ψυχανάλυση.
Ο Ανδρέας όμως υπήρξε παράλληλα μαχητής της επικαιρότητας. Η πλούσια αρθρογραφία του αποτελείται από παρεμβάσεις για θέματα πολιτικών δικαιωμάτων και συνιστά μια μεστή κριτική στο αυταρχικό κράτος και στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Βαρύνουσα σημασία απέδιδε ο Ανδρέας στην τότε μόλις διαφαινόμενη (και σήμερα ήδη ορατή σε όλους) κατολίσθηση των δυτικών δημοκρατιών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Με ιδιαίτερη έμφαση στάθηκε τα τελευταία χρόνια σε φαινόμενα αναθέρμανσης του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Η.Δ.Λ.