29 August 2006

Πώς μας βλέπουν οι άλλοι

«Οι Έλληνες είναι πατριώτες, φλογεροί πατριώτες. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ηρωικές πράξεις της Αρχαιότητας, για σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης εποχής, για επιστημονικές ανακαλύψεις ή φυσικά θαύματα - κάποιος συμπατριώτης τους είχε συμμετοχή σ' αυτά, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων Ελλήνων.» Έτσι ξεκινάει η κ. Daniela Dau άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα του Μονάχου Sueddeutsche Zeitung για τους Έλληνες, με τη ματιά του διορατικού τουρίστα. Δεν πρόκειται για εμβριθές κείμενο και ο τίτλος του είναι σίγουρα παράταιρος. Kαλό είναι να ξέρουμε όμως πώς μας βλέπουν άλλοι στις χαλαρές στιγμές τους. Η μετάφραση έγινε εκ του προχείρου και έχουν προσθαφαιρεθεί μερικές φράσεις για να βελτιωθεί η κατανόηση...

Ελληνικές τραγωδίες

Λάθος χρόνος, λάθος παραγγελία, λάθος θέμα: Συχνά δεν υπάρχει κακή πρόθεση όταν οι τουρίστες εκνευρίζουν τους ντόπιους. Εδώ τυπικές καταστάσεις διακοπών και πώς αντιμετωπίζονται αυτές.

της Daniela Dau

Οι Έλληνες είναι πατριώτες, φλογεροί πατριώτες. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για ηρωικές πράξεις της Αρχαιότητας, για σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης εποχής, για επιστημονικές ανακαλύψεις ή φυσικά θαύματα - κάποιος συμπατριώτης τους είχε συμμετοχή σ' αυτά, σύμφωνα με την άποψη των περισσότερων Ελλήνων. Σ' αυτές τις διεργασίες παραλείπονται ή μεταλλάσσονται βέβαια γενναιόδωρα διάφορα πραγματικά γεγονότα, κάτι που δεν διευκολύνει ιστορικές συζητήσεις. Να είστε μεγαλόκαρδοι σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι έχετε μελετήσει καλά το θέμα. Ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία απαιτείται σε συζητήσεις για πολιτική. Ακόμα και ο πιο μειλίχιος Έλληνας δείχνει σ' αυτή την περίπτωση τάσεις για φανατισμό. Τελείως ακίνδυνες είναι συζητήσεις για τον καιρό...

Έχουν λιγοστέψει αλλά υπάρχουν ακόμα τα παραδοσιακά καφενεία. Τα σπαρτιατικά εξοπλισμένα, μερικές φορές μικρά καταστήματα, φιλοξενούν κυρίως άντρες. Γυναίκες και παιδιά εμφανίζονται σπανιότερα σ' αυτά. Εκτός από καφέ, τσάι και αλκοολικά ποτά, περιλαμβάνονται στους καταλόγους τους μόνο απλά φαγητά. Μην παραγγείλετε προς θεού ποτέ «τούρκικο καφέ». Αντικειμενικά δεν θα ήταν αυτός λάθος, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει φυσικά μόνο ελληνικός καφές (βλέπε προηγούμενα). Φιλοδώρημα δεν αναμένεται συνήθως στα καφενεία, αλλά δεν απορρίπτεται αν αφήσετε κάτι. Μικροποσά επιστρέφονται στο γκαρσόνι (για το σκοπό αυτό λέμε «endaxi») ή αφήνονται στο τραπέζι. (...)

Κατά τις διακοπές αντιμετωπίζεται συνήθως με άνεση, σε μερικές περιπτώσεις στραπατσάρει όμως τα νεύρα: η σχέση των Ελλήνων με το χρόνο, αυτό που λέμε ακρίβεια, υπόσχεση και βεβαίωση, είναι σε σύγκριση με τα κεντροευρωπαϊκά πρότυπα πολύ χαλαρή. Συμφωνημένα ραντεβού «μετατοπίζονται» σιωπηρά, προφορικές επιβεβαιώσεις απλά ξεχνιούνται αλλά και οι γραπτές συχνά επίσης. Τελείως δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν τέτοιες καταστάσεις και γι' αυτό είναι προτιμότερο να προγραμματίσετε ενδιάμεσους κενούς χρόνους ή εναλλακτικές λύσεις του θέματος που εκκρεμεί.


Γενικά είναι οι Έλληνες πολύ φιλόξενοι - βέβαια λιγότερο μεταξύ 2 και 5 το απόγευμα. Χωρίς σημαντικό λόγο δεν είναι σκόπιμο να αναζητήσετε σ' αυτές τις ώρες κάποιον στο σπίτι του ή να του τηλεφωνήσετε. Όπως σε όλες τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες, αυτές ακριβώς τις ώρες συμπληρώνονται οι χαμένες ώρες νυχτερινού ύπνου. (...)

Δεν αποτελεί πρόβλημα να εξερευνήσετε τα περίχωρα με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, εφόσον λάβετε υπόψη σας ορισμένες ιδιαιτερότητες στην οδική κυκλοφορία. Μην θεωρείτε δεδομένα τα γερμανικά οδικά πρότυπα: Μικρές οδικές διαδρομές, ιδιαίτερα σε νησιά, είναι συχνά σε επικίνδυνη κατάσταση. Επιβαρυντικά λειτουργεί εδώ ο ελληνικός τρόπος οδήγησης: ξαφνικό φρενάρισμα, αλλαγή πορείας χωρίς φωτεινή ένδειξη, συζητήσεις με σταματημένο αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου, νυχτερινή κυκλοφορία χωρίς αναμμένα φώτα - τέτοια φαινόμενα πρέπει να τα περιμένει ο οδηγός ιδίως σε επαρχιακά δίκτυα. Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι κοπάδια από κατσίκες, πρόβατα ή αγελάδες πίσω από τη στροφή σε αγροτικές περιοχές.

Αν περάσει η βραδιά σε γειτονικό χωριό με ιδιαίτερα γλέντια, να πάρετε καλύτερα ένα ταξί για την επιστροφή σας. Όπως στη Γερμανία, ισχύει και στην Ελλάδα το όριο του 0,5 τοις χιλίοις για το αλκοόλ.

Όποιος έχει γνωρίζει πόσο άγρια είναι σε θέση να βρίζουν οι Έλληνες, αναρωτιέται πώς συμβιβάζεται αυτό με τη θρυλούμενη θρησκευτικότητά τους, αφού έχουν βαφτιστεί κατά περίπου 98% χριστιανοί-ορθόδοξοι και η θρησκεία φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Σε κάθε δημόσια εκδήλωση βρίσκονται δίπλα στους επίσημους τουλάχιστον ένας κληρικός, εύκολα αναγνωρίσιμος από το μαύρο ράσο και το καλυμμαύχι.

Αν και αναμένεται από τους παπάδες ένας ήρεμος τρόπος ζωής, δεν διαφοροποιείται ο τρόπος ζωής τους από αυτόν άλλων Ελλήνων. Συχνά έχουν ένα δεύτερο επάγγελμα για βελτίωση του μισθού, επιτρέπεται να παντρευτούν πριν από τη χειροτονία και να αποκτήσουν παιδιά και, τελευταία, πρέπει να στρατευτούν. Ίσως αυτή η διαφορετικότητα από κεντροευρωπαϊκές παραδόσεις οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες εμφανίζουν μια χαλαρή σχέση με τη θρησκεία τους. Βέβαια, σε συζητήσεις με αλλόθρησκους φτάνει πολύ γρήγορα το όριο ανοχής.

Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε μία εκκλησία, ένα μοναστήρι ή
κάποια λειτουργία, προσανατολιστείτε στον τρόπο ένδυσης των ντόπιων που σημαίνει: οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες από τους ώμους μέχρι τα γόνατα και, πιθανόν, να φορέσουν φούστα πάνω από ένα παντελόνι. Για τους άντρες δεν υπάρχουν συγκεκριμένους κανόνες και προφανώς δεν επιβάλλεται γι' αυτούς φούστα πάνω από τα παντελόνια...