09 October 2015

Πόσα έπαιρνα...

Πόσα έπαιρνα ως βουλευτής

της Χριστίνας Ταχιάου, protagon.gr, 6/10/2015

Το 2014 είχα εισόδημα 13.800 ευρώ και, ως μπλοκάκιας, φορολογήθηκα άγρια. Το 2013 είχα εισόδημα (ως μπλοκάκιας) 11.200, και πληρώνω κάθε μήνα τη ρύθμιση των δόσεων εκείνης της χρονιάς. Ανήκω στους πολίτες οι οποίοι υφίστανται, από το 2010, τις επιπτώσεις της «κρίσης».
Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να κατεβώ στις εκλογές. Το έκανα χάρη στη βοήθεια μιας φίλης μου, η οποία μου δάνεισε το Δεκέμβριο 5.000 ευρώ, ώστε να μπορέσω να ζήσω χωρίς να δουλέψω δυο μήνες και να ξοδέψω κάποια χρήματα για προεκλογική καμπάνια. Το έκανε με το ρίσκο να μην πάρει τα χρήματά της πίσω, εάν δεν εκλεγώ, αλλά ήταν η πίστη της σε μένα που με έκανε να το ρισκάρω κι εγώ, και την ευγνωμονώ.
Ξόδεψα απειροελάχιστη για προεκλογική καμπάνια τον Ιανουάριο, σε μια εκλογική περιφέρεια (Α’ Θεσσαλονίκης) στην οποία έπεσαν πολλά λεφτά από τους υποψήφιους. Οι φίλοι που με βοηθούσαν τραβούσαν τα μαλλιά τους, δεν πίστευαν ότι θα βγω επειδή δεν είχα budget να ξοδέψω. Τους αντέτεινα ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποδείξει ότι ακόμη και μη ευκατάστατοι μπορούν να συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλιώς να το κλείσουμε το μαγαζί.  
Κι ενάντια σε όλες προβλέψεις, οι πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης μου έκαναν την τεράστια τιμή να με εκλέξουν για να τους εκπροσωπώ. Επέστρεψα τις 5.000 στη φίλη μου και προσπάθησα να ανταποκριθώ στην τιμή.
Η βουλευτική μου αποζημίωση ήταν –καθαρά- 5.501,74 ευρώ.Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν όλα τα επιδόματα, γραφείου, έξοδα κίνησης κλπ. Σε όλο το διάστημα της θητείας μου, δεν πρέπει να πήρα περισσότερα από 3.000 ευρώ από επιτροπές, κάθε συνεδρίαση της οποίας αποζημιώνεται με 75 ευρώ.
Τον πρώτο καιρό ζούσα μέσα στη Βουλή αλλά θεωρητικά έμενα σε ξενοδοχείο το οποίο πλήρωνε η Βουλή, καθώς δεν έχω την τύχη να διαθέτω σπίτι στην Αθήνα. Το Μάιο πήγα σε σπίτι και, σε περίπτωση που διαφεύγει στους αναγνώστες, το σπίτι έχει ανάγκες, εξοπλισμό, λογαριασμούς κλπ. Η Βουλή δίνει επίδομα ενοικίου σε βουλευτές οι οποίοι δε διαθέτουν σπίτι και καθώς δε διαθέτω ούτε στη Θεσσαλονίκη αλλά ζω στο ενοίκιο, έπαιρνα 1.000 ευρώ κάθε μήνα επίδομα ενοικίου, από το Μάιο έως και τον Αύγουστο. Βρέθηκα, λοιπόν, με δυο σπίτια και διπλούς λογαριασμούς.
Ως βουλευτής δικαιούμουν δυο επιστημονικούς συνεργάτες. Το Ποτάμι μου ζήτησε να του διαθέσω τον έναν, κάτι που έκανα ευχαρίστως. Βρέθηκα με μια επιστημονική συνεργάτιδα στην Αθήνα, εξαιρετική δικηγόρο και απολύτως απαραίτητη για την προετοιμασία μου για τα νομοσχέδια και τις ερωτήσεις που κατέθετα στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και χωρίς κανέναν στην εκλογική μου περιφέρεια. Έτσι, πλήρωνα συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχω την απαραίτητη επαφή με την πόλη και τους πολίτες. Ξόδευα, για γραφείο (το οποίο, φυσικά, χρειαζόταν εξοπλισμό) και μισθούς συνεργατών, πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα που περιλαμβάνονται στα 5.501,75 ευρώ της αποζημίωσης ως «ταχυδρομικά τέλη» και «επίδομα οργάνωσης γραφείου». Οι δυο δημόσιοι υπάλληλοι την απόσπαση των οποίων ζήτησα στο γραφείο μου της Αθήνας ήρθαν τον Ιούνιο. Η διαδικασία για τη Θεσσαλονίκη ήταν ακόμη πιο χρονοβόρα, κι η απόσπαση του υπαλλήλου που ζήτησα ήρθε –sorry, too late…- το Σεπτέμβριο. Η Βουλή μου πλήρωνε το τηλέφωνο του γραφείου μου και του σπιτιού μου στη Θεσσαλονίκη (παρόλο που δικαιούμουν 8 γραμμές), αλλά με τα προγράμματα που είχα ζήτημα να κόστιζε 100 ευρώ το μήνα για όλα. Η Βουλή πλήρωνε και το κινητό μου.
Ζούσα στην Αθήνα από Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί έως Πέμπτη βράδυ ή κάποια ώρα της Παρασκευής. Με αεροπορικά εισιτήρια με τα οποία με προμήθευε η Aegean μέσω της Βουλής έκανα τις μετακινήσεις από και προς την εκλογική μου περιφέρεια. Μη έχοντας αυτοκίνητο, πήρα εκείνο που μου διέθεσε η Βουλή. Το είχα στη Θεσσαλονίκη σχεδόν αποκλειστικά για τις ανάγκες του κόμματος. 
Στην Αθήνα δεν είχα κανενός είδους «ζωή». Αν δεν ήμουν στη Βουλή σε συνεδριάσεις, εργαζόμουν στο γραφείο που μου είχε παραχωρήσει η Βουλή στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, βρισκόμουν σε κάποια συνάντηση ή κοιμόμουν. Έτρωγα στη Βουλή ή στο γραφείο. Πήγα 3 φορές στο γυμναστήριο της Βουλής και έκανα μαθήματα αγγλικών και γερμανικών με δασκάλες τις οποίες έστελνε η Βουλή στο γραφείο μου, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο να μπορεί να διαβάζει ορολογία μνημονίων στα αγγλικά ή να καταλαβαίνει τι ακριβώς είπε ο Σόιμπλε.  
Στη Θεσσαλονίκη δεν είχα λεπτό ελεύθερο. Μονίμως συναντούσα κάποιους, είχα εκδηλώσεις ή διάβασμα. Παρασκευή ή Σάββατο πήγαινα σε κανένα μπαράκι ή παράσταση και, με την ψυχή στο στόμα, στις 7.15 το πρωί της Δευτέρας και της Παρασκευής –αν ήμουν στη Θεσσαλονίκη- στο κολυμβητήριο. Υπήρχαν σαββατοκύριακα που δεν προλάβαινα και να βάλω πλυντήριο και να απλώσω τα ρούχα και να στεγνώσουν και να τα σιδερώσω και να τα τακτοποιήσω και να τα πάρω μαζί μου, οπότε έπρεπε να αγοράσω αρκετά προκειμένου να έχω να ντύνομαι. Πριν γίνω βουλευτής, είχα ρούχα είτε για σπορ είτε για σινεμά και μπαρ, όλα απολύτως ακατάλληλα για βουλευτή, άρα χρειαζόμουν καινούργια γκαρνταρόμπα. Άσε δε που ζώντας μονίμως με κάμερες, φωτογράφους και όλες τις Μισίκο Κακουτάνι των social media να καιροφυλακτούν, έπρεπε να είμαι πάντα καλοντυμένη και περιποιημένη.
Το επίδομα των 291 ευρώ για έξοδα κίνησης που περιλαμβάνεται στα 5.501,74 ευρώ της αποζημίωσης δεν έφτανε ούτε μέχρι τις 10 του μηνός. Ως βουλευτής, χωρίς λεπτό ελεύθερο, δεν είχα την πολυτέλεια να πηγαίνω με το λεωφορείο, με το μετρό ή με το ποδήλατο. Δεν έχω αυτοκίνητο στην Αθήνα, οπότε έπαιρνα συνεχώς ταξί, μέχρι που αγγάρεψα τους συνεργάτες μου να με μεταφέρουν.
Βρέθηκα να ξοδεύω ασύλληπτα –για τα δικά μου δεδομένα- ποσά για φαγητό, καφέδες κλπ στη Βουλή. Περνώντας ατελείωτες ώρες αναμονής εκεί μέσα, θα φας, θα πιεις, θα ξαναφάς, θα ξαναπιείς, θα κεράσεις και θα κεραστείς. Επίσης, στις κοινωνικές μου εξόδους αλλά και στις παρέες μου πλήρωνα σχεδόν πάντα τα τραπέζια. Ακόμη και σε περιπτώσεις που, στην παλαιότερη ζωή μου, θα δεχόμουν κέρασμα, έκανα εγώ το τραπέζι, διότι ήμουν βουλευτής (για το τι σημαίνει αυτό στον περίγυρο, θα κάνω αναφορά σε άλλο άρθρο). Άρχισα να πληρώνω ακόμη και παροχές που είχα μια ζωή δωρεάν. Για παράδειγμα, ως μέλος της Ένωσης Συντακτών, έχω δωρεάν είσοδο σε κινηματογράφους και κολυμβητήριο. Ως βουλευτής, όμως, πλήρωνα κανονικά, θα ντρεπόμουν να με δουν να δείχνω την κάρτα της ΕΣΗΕΜΘ για να μπω δωρεάν. Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, επίσης, τα οποία τιμούσα τον πρώτο καιρό, είχα βγάλει κάρτα μηνιαίων διαδρομών των 45 ευρώ, παρόλο που οι βουλευτές μετακινούνται δωρεάν. Σκεφτόμουν το ρεζιλίκι του να μπει ελεγκτής και να πρέπει να δείξω κάρτα βουλευτή.
Τελευταία φορά πληρώθηκα στις 27 Ιουλίου και δεν ξέρω πότε θα ξαναπληρωθώ από οποιαδήποτε δουλειά, διότι δεν είχα και δεν έχω καμιά έτοιμη δουλειά να με περιμένει.
Πες μου, σε παρακαλώ, Ρέα Βιτάλη, εξακολουθείς να θεωρείς ότι πέρασα πλουσιοπάροχα ως βουλευτής;
Όσο για μένα, δεν είμαι πλέον σίγουρη ότι λιγότερο ευκατάστατοι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Πόσα έπαιρνα ως μη βουλευτής

της Έλια Ζερβού, eyedoll.gr, 8/10/2015 
Με αφορμή το άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων επειδή ομολογούσε πως δεν της έφτανε η βουλευτική αποζημίωση για να ζήσει, εγώ ως υποψήφια βουλευτής με τη Δημιουργία Ξανά από το 2012 που δεν εκλέχτηκε ποτέ, σκέφτηκα να γράψω τα δικά μου έσοδα ως μη βουλευτής. Θα πατήσω λέξη-λέξη σχεδόν, πάνω στο άρθρο της, για να γίνει πιο εύκολα η σύγκριση.
Το 2014 είχα εισόδημα 360 ευρώ και ως μπλοκάκιας, φορολογήθηκα άγρια.
500 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης.
Το 2013 είχα εισόδημα (ως μπλοκάκιας πάλι) 550 ευρώ, και πληρώνω ακόμα κάθε μήνα τη ρύθμιση των δόσεων για το φόρο εκείνης της χρονιάς.
Ανήκω στους πολίτες οι οποίοι υφίστανται από το 2010, τις επιπτώσεις της «κρίσης».

Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να κατεβώ στις εκλογές.
Το έκανα χάρη στη βοήθεια μιας φίλης μου, η οποία μου δάνεισε 5 ευρώ να πάρω κάρτα για το κινητό, ώστε να μπορέσω να ενημερώσω τον Τζήμερο, γιατί μου είχαν κόψει το σταθερό.
Το έκανε με το ρίσκο να μην πάρει τα χρήματά της πίσω εάν δεν εκλεγώ, αλλά ήταν η πίστη της σε μένα, που με έκανε να το ρισκάρω κι εγώ και να κατέβω υποψήφια και την ευγνωμονώ.

Ξόδεψα απειροελάχιστα για προεκλογική καμπάνια τελικά, μόνο τα 65 ευρώ ελάχιστη καταβολή στον ΟΤΕ για να μου συνδέσει το σταθερό και να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου στο facebook.
Σε μια εκλογική περιφέρεια (Β' ΑΘΗΝΩΝ), στην οποία έπεσαν πολλά λεφτά από τους υποψήφιους.

Οι φίλοι που με βοηθούσαν με κοινοποιήσεις της υποψηφιότητάς μου τραβούσαν τα μαλλιά τους, δεν πίστευαν ότι θα βγω, επειδή δεν είχα budget να ξοδέψω.
Τους αντέτεινα ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποδείξει ότι ακόμη και μη ευκατάστατοι μπορούν να συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλιώς να το κλείσουμε το μαγαζί.  

Κι ενάντια σε όλες προβλέψεις, το κλείσαμε το μαγαζί.
Οι πολίτες της Β’ ΑΘΗΝΩΝ αλλά και της χώρας ολόκληρης, μας έκαναν την τεράστια τιμή να μην εκλέξουν τη Δημιουργία Ξανά για να τους εκπροσωπεί.
Επέστρεψα τα 5 ευρώ στη φίλη μου και προσπάθησα να ανταποκριθώ στην ήττα.

Η βουλευτική μου αποζημίωση ήταν -καθαρά- 0 ευρώ.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν όλα τα επιδόματα, γραφείου, έξοδα κίνησης κλπ.
Σε όλο το διάστημα, δεν πρέπει να πήρα περισσότερα από 0 ευρώ από επιτροπές σε θέματα της Δημιουργίας Ξανά, κάθε συνεδρίαση της οποίας χρεώνεται με 75 ευρώ, αν πάμε μετά μαζί 4 άτομα για μακαρονάδα.

Τον πρώτο καιρό ζούσα έξω απ΄ τη Βουλή, αλλά θεωρητικά έμενα σε ξενοδοχείο το οποίο δεν πλήρωνε η Βουλή, καθώς έμενα στο σπίτι μου στην Αθήνα.
Το Μάιο έμενα ακόμη σπίτι μου και σε περίπτωση που διαφεύγει στους αναγνώστες, το σπίτι έχει ανάγκες, εξοπλισμό, λογαριασμούς κλπ.

Η Βουλή δίνει επίδομα ενοικίου σε βουλευτές οι οποίοι δε διαθέτουν σπίτι και καθώς εγώ δεν βγήκα βουλευτής και διαθέτω δικό μου σπίτι, έπαιρνα 0 ευρώ κάθε μήνα επίδομα ενοικίου, από το Μάιο έως και τον Αύγουστο.
Βρέθηκα, λοιπόν, με δυο σπίτια (βάζω και του σκύλου μου) και διπλούς λογαριασμούς απλήρωτους.

Ως μη βουλευτής δεν δικαιούμουν δυο επιστημονικούς συνεργάτες, έπρεπε να σκέφτομαι μόνη μου.
Ο πρώην σύζυγός μου, μου ζήτησε να εξασφαλίσω έναν, κάτι που έκανα ευχαρίστως.
Βρέθηκα με έναν επιστημονικό συνεργάτη, εξαιρετικό δικηγόρο και απολύτως απαραίτητο για τη διατροφή των 300 ευρώ που δεν μου δίνει 1 χρόνο τώρα.
Έτσι, πλήρωνα δικηγόρο για να έχω την απαραίτητη επαφή με τους αστυνομικούς και το τμήμα και να του ρίχνω μηνύσεις.
Ξόδευα για το γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας (το οποίο, φυσικά, χρειαζόταν εξοπλισμό όπως φακέλους) και φωτοτυπίες της δικαστικής απόφασης, πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα που περιλαμβάνονται στα 0 ευρώ της αποζημίωσης.

Η Βουλή δεν μου πλήρωνε το τηλέφωνο του γραφείου μου και του σπιτιού μου (παρόλο που θα δικαιούμουν 8 γραμμές αν είχα εκλεγεί), αλλά με τα κομμένα τηλέφωνα που είχα συνέχεια, ζήτημα να μου κόστιζε 100 ευρώ το χρόνο για όλα. 
Η Βουλή δεν πλήρωνε και το κινητό μου.

Ζούσα στην Αθήνα από Δευτέρα πρωί έως Κυριακή βράδυ.
Με αεροπορικά εισιτήρια με τα οποία φυσικά δεν με προμήθευε η Aegean μέσω της Βουλής, έκανα τις μετακινήσεις από και προς την εξώπορτα.
Μη έχοντας αυτοκίνητο, πήρα εκείνο που μου διέθεσε η Βουλή, το γνωστό Πεζό 2.
Το είχα σχεδόν αποκλειστικά για τις ανάγκες του σώματος. 

Στην Αθήνα δεν είχα κανενός είδους «ζωή».
Αν ήμουν στη Βουλή, θα εργαζόμουν στο γραφείο που θα μου είχε παραχωρήσει η Βουλή στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, και θα βρισκόμουν σε κάποια συνάντηση ή θα κοιμόμουν.
Θα έτρωγα στη Βουλή ή στο γραφείο.
Θα πήγαινα 3 φορές στο γυμναστήριο της Βουλής, και θα έκανα μαθήματα αγγλικών και γερμανικών με δασκάλες τις οποίες θα έστελνε η Βουλή στο γραφείο μου, καθώς θεωρώ τον εαυτό μου υποχρεωμένο να μπορεί να διαβάζει ορολογία μνημονίων στα αγγλικά ή να καταλαβαίνει τι ακριβώς είπε ο Σόιμπλε.

Στην Αθήνα, δεν είχα λεπτό ελεύθερο.
Μονίμως συναντούσα κάποιους στο fb, είχα προβλήματα ή διάβασμα.
Παρασκευή ή Σάββατο πήγαινα σπανίως σε κανένα μπαράκι ή παράσταση και, με την ψυχή στο στόμα, στις 7.15 το πρωί της Δευτέρας και της Παρασκευής –αν ήμουν στη Θεσσαλονίκη- (αλλά τι δουλειά έχω στη Θεσσαλονίκη;) στο κολυμβητήριο.

Υπήρχαν σαββατοκύριακα που δεν είχα απορρυπαντικό να βάλω πλυντήριο και να απλώσω τα ρούχα και να στεγνώσουν και να τα σιδερώσω και να τα τακτοποιήσω και να τα φορέσω, οπότε έπρεπε να τα αερίζω αρκετά, προκειμένου να έχω να ντύνομαι.
Καλά που δεν έγινα βουλευτής, γιατί είχα ρούχα είτε για σπορ είτε για σινεμά και μπαρ, όλα απολύτως ακατάλληλα για βουλευτή, άρα δεν χρειαζόμουν καινούργια γκαρνταρόμπα.
Άσε δε, που αδιαφορώντας για μένα μονίμως οι κάμερες, φωτογράφοι και όλες οι Μισίκο Κακουτάνι των social media, μπορούσα να είμαι πάντα κακοντυμένη και απεριποίητη.

Το επίδομα των 0 ευρώ για έξοδα κίνησης που περιλαμβάνεται στα 0 ευρώ της αποζημίωσης, δεν έφτανε ούτε μέχρι την 1η του μηνός.
Ως μη βουλευτής, χωρίς λεπτό ελεύθερο στο πορτοφόλι, δεν είχα την πολυτέλεια να πηγαίνω με το λεωφορείο, με το μετρό ή με το ποδήλατο. Δεν έχω αυτοκίνητο, φυσικά δεν έπαιρνα ταξί, και αγγάρεψα τους φίλους μου να με μεταφέρουν.

Βρέθηκα να ξοδεύω ασύλληπτα -για τα δικά μου δεδομένα- ποσά για καφέ και νερό στη Βουλή, σε εκείνες στις συγκεντρώσεις του ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ το καλοκαίρι, που αγόρασα και μια σφυρίχτρα.
Επίσης, στις κοινωνικές μου εξόδους αλλά και στις παρέες μου, μου πλήρωναν σχεδόν πάντα τα τραπέζια.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που, στην παλαιότερη ζωή μου, δε δεχόμουν κέρασμα, μου έκαναν οι φίλοι πλέον το τραπέζι, διότι δεν ήμουν βουλευτής (για το τι σημαίνει αυτό στον περίγυρο, θα κάνω αναφορά σε άλλο άρθρο).
Άρχισαν να με πληρώνουν ακόμη και για παροχές που ήταν μια ζωή δωρεάν.
Για παράδειγμα, ως μέλος της Ελληνικής κοινωνίας, έχω δωρεάν έξοδο από κινηματογράφους και κολυμβητήρια.
Ως άνθρωπος όμως πλήρωνα κανονικά είσοδο για να μπω, θα ντρεπόμουν να μπω τζάμπα.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, επίσης, τα οποία τιμούσα τον πρώτο καιρό, είχα βγάλει κάρτα μηνιαίων διαδρομών των 45 ευρώ, παρόλο που οι βουλευτές μετακινούνται δωρεάν.
Σκεφτόμουν το ρεζιλίκι του να μπει ελεγκτής και να μην έχω εισιτήριο.

Τελευταία φορά πληρώθηκα στις 27 Ιουλίου του 2007 και δεν ξέρω πότε θα ξαναπληρωθώ από οποιαδήποτε δουλειά, διότι δεν είχα και δεν έχω καμιά έτοιμη δουλειά να με περιμένει.

Πες μου, σε παρακαλώ, Χριστίνα Ταχιάου, εξακολουθείς να θεωρείς ότι πέρασα πλουσιοπάροχα ως μη βουλευτής;

Όσο για μένα, δεν είμαι πλέον σίγουρη ότι λιγότερο ευκατάστατοι άνθρωποι από σένα, μπορούν να αντέξουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.


Μία γιατρός του ΕΣΥ απαντάει στη «φτωχή» βουλευτή 

της Στ. Κοσμοπούλουkollectnews.org, 8/10/2015

Χτες δημοσιεύσαμε το δράμα μιας βουλευτίνας  που ζει με 5.500 ευρώ το μήνα. Σήμερα δημοσιεύουμε την απάντηση μίας γιατρού που, αν και η ίδια αναφέρεται στα νούμερα, τα αθροίσματα και τους υπολογισμούς, διαβιώνει σαφέστατα με αξιοπρέπεια που δεν αποτιμάται σε λεφτά, αλλά μεταφράζεται σε μία υποτυπώδη ελπίδα γι’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη, όπου ευτυχώς τελικά δεν επιπλέουν μόνο οι φελλοί.

«Σπούδασα Ιατρική στην Αθήνα. Από το 1988 εξασκώ το ιατρικό επάγγελμα (αγροτικό, ειδικότητα, 4 χρόνια ιδιωτικό ιατρείο και από το 2001 στο ΕΣΥ). Τα τελευταία 4 χρόνια με τον βαθμό του Διευθυντή. Ο μισθός μου καθαρά είναι 1600 ευρώ. Σε αυτόν περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα (βιβλιοθήκης, τέκνων κ.λπ.). Σε όλο το διάστημα της εργασίας μου ΔΕΝ πήρα τίποτα για συμμετοχή σε επιτροπές κρίσης, πραγματογνωμοσύνες κλπ, και ας απαιτούσαν ώρες επίπονης εργασίας κυρίως κατ’ οίκον. 

Τώρα πια ζω στην πόλη που γεννήθηκα και τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.Τα χρόνια της ειδικότητας, όμως, αναγκαστικά μετακόμισα στην Αθήνα και καθώς δεν είχα την τύχη να διαθέτω σπίτι εκεί, πλήρωνα μόνη μου το ενοίκιο. Βέβαια είναι γνωστό ότι το σπίτι έχει ανάγκες, εξοπλισμό, λογαριασμούς κ.λπ. Τα νοσοκομεία ΔΕΝ δίνουν επίδομα ενοικίου και έτσι τα πλήρωνα όλα μόνη μου (Θυμάμαι ότι σχεδόν όλος ο μισθός μου πήγαινε εκεί). Δεν είχα ποτέ την τύχη να έχω προσωπικούς συνεργάτες, αλλά πλήρωνα πανάκριβα βιβλία, περιοδικά και άλλα.

Ζούσα στην Αθήνα και όταν έκανα τα ταξίδια μου στα πάτρια εδάφη, ΔΕΝ μου πλήρωνε κανείς τα εισιτήρια. Στην Αθήνα δεν είχα κανενός είδους ζωή. Δούλευα πρωινό ωράριο 8.00πμ με 3.00μμ ή όσο έπαιρνε και έκανα και οκτώ 24ωρες εφημερίες (χωρίς ρεπό). Έτρωγα στο Νοσοκομείο μόνο τις 8 μέρες που εφημέρευα (αν προλάβαινα).Τις υπόλοιπες μέρες ΔΕΝ μου κάλυπτε κανείς έξτρα την διατροφή μου.
Δυστυχώς ο «Ευαγγελισμός» δεν είχε γυμναστήριο!
Παρασκευή η Σάββατο, αν δεν εφημέρευα, είχα διάβασμα, ήμουν πτώμα από τις προηγούμενες εφημερίες, έβλεπα την μικρή -τότε- κόρη μου και έτσι ούτε ιδέα για μπαράκια, θέατρα κλπ. (άλλωστε δεν περίσσευαν και λεφτά). Αν βάλεις και τον χρόνο για μπουγάδα, σίδερο, καθάρισμα... άστα! Ευτυχώς δεν χρειαζόμουν λεφτά για έξτρα ντύσιμο, γιατί είναι γνωστό ότι μπορείς να κάνεις διάγνωση και με τζιν. Εξάλλου την μισή σου ζωή φοράς την σωτήρια λευκή μπλούζα. Επίδομα κίνησης δεν είχα, οπότε έπαιρνα λεωφορείο, τρόλεϊ κ.λπ. Ευτυχώς στις κοινωνικές μου εξόδους, μιας και η παρέα ήταν συνήθως εξίσου ευκατάστατοι συνάδελφοι, τα βάζαμε ρεφενέ. Επίσης ο νοσοκομειακός καφές δεν κοστίζει πολύ. Σας είπα ήδη ότι είχα αποκτήσει την πρώτη μου κόρη και κανείς δεν μου έδωσε λίγο ΧΡΟΝΟ να την χαρώ. Συχνά την έβλεπα μετά από 36 ώρες εργασίας.
Όλα αυτά που αναφέρω,τα βιώνουν καθημερινά χιλιάδες νέοι ειδικευόμενοι τώρα. Βασικό να μην ξεχαστεί: Εκτός του βασικού μισθού παίρνω και εφημερίες. Κοστολογούνται περίπου 6 ευρώ την ώρα για μένα που είμαι ειδικευμένη, περίπου 3 ευρώ την ώρα για τους ειδικευόμενους.
Όλα αυτά για να γίνουν κάποιες συγκρίσεις!
Δεν ζηλεύω την αμοιβή των βουλευτών. Μου αρκεί που όταν περπατάω στους δρόμους της πόλης μου, με χαιρετούν διάφοροι. Άλλους τους αναγνωρίζω και άλλους όχι. Όλοι όμως μου μιλούν με ευγένεια, με χαρά και ίσως και με ευγνωμοσύνη. Οι κόρες μου, όταν ήταν μικρότερες, καμάρωναν: «Ρε μαμά πόσοι σε γνωρίζουν;» Και εγώ τους ξέρω και ας μην τους αναγνωρίζω όλους. Γι’αυτό είμαι πλούσια...
Σας αφήνω στην φτώχεια σας, κύριοι βουλευτές με τους μισθούς των 5.700 ευρώ.»