10 July 2020

Δυναμική η Φώφη


Φώφη Γεννηματά, 9/7/2020
Και θα σας πω εγώ κ. Τσίπρα τι είναι ντροπή.
Γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο. Ντροπή λοιπόν είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις και να υιοθετείς και τις λογικές της και τις πρακτικές της.
Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές. Γιατί η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος, για να μη ζήσει ο ελληνικός λαός την άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της. Και γι’ αυτό βάλαμε πλάτη και το καλοκαίρι του 2015 όταν τα θαλασσώσατε και κινδυνεύαμε να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.
Θέλετε να συνεχίσω για το τι είναι ντροπή;
Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, να ισοπεδώνεις τη μεσαία τάξη και να το παίζεις δήθεν αριστερός.
Είναι ντροπή να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, περιοχές Natura. Δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης να υποταχθεί με αυτόν τον τρόπο στους εταίρους και δανειστές, αυτό που εσείς κάνατε προσωπικά με τη δική σας υπογραφή.
Θέλετε να συνεχίσω τι είναι ντροπή;
Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι, να παριστάνεις το καλό παιδί επειδή θα σου χτυπήσουν την πλάτη και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα. Και βέβαια, είναι ντροπή κ. Τσίπρα, να καλύπτεις τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς το παρακράτος, τις παρακολουθήσεις, την ξεφτίλα. Γιατί; Γιατί τα γνωρίζατε. Και ή τα καθοδηγούσατε ή δεν είχατε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσετε, να τα σταματήσετε.
Και μόνο με αυτά, έχετε βάλει ένα μεγάλο στίγμα στην Αριστερά που θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να φύγει πάνω από αυτό το χώρο.
Και θέλετε να συνεχίσω τι είναι ντροπή;
Είναι ντροπή επί δέκα χρόνια να δίνετε συγχωροχάρτι στις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Και το θυμηθήκατε τώρα. Τώρα που αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη. Αυτή είναι η κατάσταση.
Θέλετε να συνεχίσω τι είναι ντροπή;
Είναι ντροπή σήμερα που βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, αντί να κάνετε αυτοκριτική, αντί να προχωρήσετε σε κάθαρση, αντί να μιλήσετε για όλα αυτά, να έρχεστε εδώ και να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο, λέγοντας μέσα σας αλλά τελικά και στον ελληνικό λαό ότι «καλύτερα να μην ήταν εδώ μέσα αυτό το Κίνημα Αλλαγής να κάνει τις αλλαγές» στο νόμο του κ. Μητσοτάκη γιατί έτσι μπορεί να έχετε κι εσείς κάποιο λόγο ύπαρξης τελικά.
Γιατί δεν σας νοιάζει στην πραγματικότητα τι θα γίνουν τα δικαιώματα των πολιτών, γιατί εδώ μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που αφορά δικαιώματα, και οι επιπτώσεις αυτού του νόμου αν περνούσε όπως ήρθε θα ήταν ορατές από αύριο. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής. Δεν σας ενδιαφέρει αν θα έχουν δικαιώματα οι Έλληνες πολίτες να βγουν έξω να διαδηλώσουν. Δεν σας ενδιαφέρει πού θα πάει αυτός ο τόπος. Αυτό αποδείξατε όλα αυτά τα χρόνια και όσο κυβερνήσατε και με τη στάση σας στην αντιπολίτευση και πριν και τώρα.
Και λυπάμαι πραγματικά γιατί μέσα σε αυτόν το χώρο υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικά οραματιστές της Αριστεράς. Και τους τσακίσατε, τους τσακίσατε το όνειρο και το όραμα, γιατί πίστευαν ότι θα έρθουν στην εξουσία για να εφαρμόσουν αυτά που πίστευαν κι αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν. Και τελικά έζησαν τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα. Όλα για την εξουσία και για τα οφέλη της.
Η μοναδική σας αγωνία σήμερα εδώ είναι να πείσετε ότι θα επιστρέψετε με κάποιο τρόπο στην εξουσία. Για να συνεχίσετε να έχετε δύναμη και να επωφελείστε από τα οφέλη της εξουσίας έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς.