22 December 2006

Σκοπιμότητα ή ειλικρίνια?

...
Ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο και εισαγωγή κανόνων λειτουργίας των αμερικανικών εταιριών σε ξένες χώρες, όπως το Yahoo και το Google.

Από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δόθηκε οδηγία στην ομάδα που εργάζεται για την ελευθερία του παγκόσμιου διαδικτύου (Global Internet Freedom Task Force), με στόχο την πάταξη των περιοριστικών παρεμβάσεων στο Internet.

«Αυτή η νέα στρατηγική αποτελεί προειδοποίηση για τα καθεστώτα που καταφεύγουν σε διώξεις σε σχέση με το διαδίκτυο» δήλωσε ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κριστοφερ Σμιθ. Ό ίδιος τόνισε πως ύστερα από την έναρξη συνεδριάσεων του Κογκρέσου, τον Ιανουάριο, θα φέρει ένα νομοσχέδιο με το όνομα «Πράξη για την Παγκόσμια Διαδικτυακή Ελευθερία» (Global Online Freedom Act), το οποίο και δια νόμου θα κατοχυρώσει τις στρατηγικές της ομάδας που εργάζεται για τον σκοπό αυτό.

Το νομοσχέδιο «θα απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρίες internet να συνεργάζονται με απολυταρχικά καθεστώτα, τα οποία περιορίζουν τις πληροφορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο και επίσης χρησιμοποιούν πληροφορίες προσωπικής φύσεως για διώξεις δημοκρατικών ακτιβιστών» τόνισε ο Σμιθ. Επίσης, η μετάδοση πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα σε καθεστώτα που έχουν σκοπό την πάταξη διαφορετικότητας σκέψης θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Ο βουλευτής τόνισε πως «δικτατορία τέτοιου είδους βασίζεται σε δύο άξονες: τη μυστική αστυνομία και τη προπαγάνδα. Οι εταιρίες που συνεργάζονται με τέτοια καθεστώτα αφήνουν στις δικτατορίες να στηρίζονται σ’ αυτούς τους άξονες, επιτρέποντάς τους να διαρρέουν ψεύδη και καταδίδοντας τους ανθρώπους, των οποίων το μοναδικό έγκλημα είναι η θέληση για ελευθερία και δημοκρατία» . Και συνέχισε: «Τέτοια καθεστώτα όπως Κίνα, Λευκορωσία, Κούβα, Αιθιοπία, Ιράν, Λάος, Βόρεια Κορέα, Τυνησία και Βιετνάμ είναι γνωστά για το γεγονός ότι παρεμπόδιζαν, περιόριζαν και ήλεγχαν την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στο διαδίκτυο».
(Καθημερινή, 22/12/2006)