Τα οστά και το ύφασμα χρονολογήθηκαν στον 6ο με 3ο αιώνα π.Χ.
Τα υποτιθέμενα λείψανα της Ιωάννας της Λωραίνης είναι πλαστά και στην πραγματικότητα προέρχονται από αιγυπτιακή μούμια, ανακοίνωσε ομάδα 20 Ευρωπαίων ερευνητών.
Η Ιωάννα της Λωραίνης, ή Ζαν ντ' Αρκ, κάηκε στην πυρά ως αιρετική στις 30 Μαΐου 1431 στη Νορμανδία. Ένα πλευρό, ένα κομμάτι λινό ύφασμα και κάρβουνα βρέθηκαν το 1867 στην αποθήκη ενός παρισινού φαρμακείου με την επιγραφή «Λείψανα που βρέθηκαν κάτω από την πυρά της Ζαν ντ' Αρκ, Παρθένου της Ορλεάνης». Μαζί υπήρχε ένα μηριαίο οστό γάτας, η οποία υποτίθεται ότι επίσης πετάχτηκε στην πυρά σύμφωνα με τη μεσαιωνική πρακτική για την καύση των μαγισσών.
Τα λείψανα αναγνωρίστηκαν από την εκκλησία και εκτίθενται σήμερα σε μουσείο της Αρχιεπισκοπής της Τουρ. Ωστόσο η αυθεντικότητά τους είχε αμφισβητηθεί, και ο Γάλλος ο εγκληματολόγος Φιλίπ Σαρλιέ και 19 ακόμα επιστήμονες από τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Μπενίν αποφάσισαν να τα επανεξετάσουν.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τρία είδη φασματικής ανάλυσης και ανάλυση γύρης. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Σαρλιέ ζήτησε βοήθεια και από δύο αρωματοποιούς, κορυφαίες «μύτες» της γαλλικής αρωματοποιίας, οι οποίοι αναγνώρισαν οσμές που αποκαλύπτουν την προέλευση των υλικών.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το πλευρό στην πραγματικότητα προέρχεται από αιγυπτιακή μούμια, η οποία χρονολογήθηκε στον 6ο με 3ο αιώνα π.Χ. Της ίδιας εποχής ήταν και το λινό ύφασμα, μέσα στο οποίο βρέθηκαν γυρεόκοκκοι πεύκου, ένδειξη αιγυπτιακής προέλευσης. Προφανώς είναι τμήμα από τις γάζες με τις οποίες ήταν τυλιγμένη η μούμια. Ακόμα και το οστό γάτας ήταν μουμιοποιημένο, αφού το μαύρο χρώμα του δεν οφείλεται σε καύση, αλλά σε υλικά ταρίχευσης.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι κάποιος αποθηκάριος του 19ου αιώνα μετέτρεψε τα μουμιοποιημένα οστά σε λείψανα της Ιωάννας της Λωραίνης, ίσως για να επιταχύνει την αποκατάσταση του ονόματός της από την Εκκλησία. Η Ζαν ντ' Αρκ, που υποστήριζε ότι έβλεπε θεϊκά οράματα, καταδικάστηκε για αίρεση και μαγεία, σε ηλικία 19 ετών, ενώ νωρίτερα είχε ηγηθεί μιας σειράς από νίκες των Γάλλων κατά των Βρετανών στον Εκατονταετή Πόλεμο. Το 1920 ανακηρύχθηκε αγία.
Πού όμως βρέθηκαν τα μουμιοποιημένα οστά που κατέληξαν να θεωρούνται λείψανα της Ζαν ντ' Αρκ; Σους μεσαιωνικούς χρόνους και αργότερα, κονιορτοποιημένα τμήματα από μούμιες χρησιμοποιούνταν ευρέως ως φάρμακα «για παθήσεις του στομάχου, έντονους πόνους περιόδου, όλα τα προβλήματα του αίματος» εξηγεί ο Σαρλιέ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκκλησία θα αποδεχθεί τα συμπεράσματα της έρευνας.
(Associated Press, www.in.gr, 5/4/2007)
Τελικά, όπου παρεμβαίνει η επιστήμη, περικόπτονται τα έσοδα των παπάδων... Παλιοκατάσταση!