22 June 2008

28.000 μαθητές στο Βερολίνο...

πρέπει να επαναλάβουν την εξέταση


Με δικαστική απόφαση πρέπει να επαναληφθεί η εξέταση Μαθηματικών σε όλα τα σχολεία μιας τάξης του Λυκείου στο Βερολίνο, επειδή αποδείχθηκε ότι διέρρευσαν τα θέματα στα 87 από συνολικά 346 σχολεία. Τα θέματα κυκλοφορούσαν με τις λύσεις τους, όπως αποδείχθηκε, ήδη 1-2 μέρες πριν από τις εξετάσεις στο Internet, με μηνύματα sms, με φέιγ-βολάν και με εφημερίδες τοίχου σε διάφορα σχολεία. Μερικοί μαθητές τα εξέλαβαν ως θέματα SOS και τα έλυσαν για εξάσκηση, διαπιστώνοντας στη συνέχεια ότι τα ίδια ακριβώς θέματα εκφωνήθηκαν στην εξέταση.

Η επιτροπή εξετάσεων του Βερολίνου (πόλη και ομόσπονδο κράτος με τοπική κυβέρνηση) και οι επιτηρητές δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα -δεν παρακολουθούν και τις μαθητικές σελίδες στο Internet- παρατήρησαν όμως ότι, το ποσοστό πολύ καλών και άριστων γραπτών ήταν εντυπωσιακά ανεβασμένο, σε σύγκριση με άλλες χρονιές και ότι, πολλοί μαθητές είχαν ακριβώς τις ίδιες λύσεις. Δεν άργησε να γίνει αντιληπτό, με ακριτομύθιες και κάποιων μαθητών, ότι είχαν κυκλοφορήσει τα θέματα.

Το αρμόδιο υπουργείο της τοπικής κυβέρνησης προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο επέβαλε επανάληψη της εξέτασης στις 23 Ιουνίου σε όλα τα σχολεία. Το επιχείρημα ότι κάποιοι έγραψαν καλά χωρίς να γνωρίζουν τα θέματα, δεν ήταν δυνατόν να μετρήσει, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει σε ποια έκταση είχε διαδοθεί η διαρροή. Διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης, δεν απέφεραν τίποτα, η απόφαση του δικαστηρίου είναι σαφής και υποχρεωτική.

Ανεξάρτητα από την απόφαση για επανάληψη της εξέτασης, η Εισαγγελία ερευνά τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες διέρρευσαν τα θέματα και αν υπήρξε οικονομική συναλλαγή.