16 March 2012

Το παραμύθι σύνδεσης της διαφθοράς με την κρίση

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης, 16/3/2012


Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αμφισβητήσει, δίχως να γελοιοποιηθεί, πως δεν υπάρχει διαφθορά στη χώρα μας.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάποιοι λαοί είναι αδιάφθοροι, αφού όπως είχε γράψει και ο Πλάτων «η αυστηρότητα των νόμων επιβάλλεται λόγω της ατέλειας της ανθρώπινης φύσης» και οι νόμοι κατά της διαφθοράς είναι δρακόντιοι στις λεγόμενες «λιγότερο διεφθαρμένες χώρες».



Ούτε όμως ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχτεί πως η διαφθορά είναι η μοναδική, ή ακόμη και η κύρια αιτία της κρίσης. Μόλις χθες δημοσιεύθηκε το αποτέλεσμα μιας έγκυρης έρευνας για τη διαφθορά στη Γερμανία, το κόστος της οποίας ξεπερνά τα 250 δις το χρόνο!!! (βλέπε Welt-online)

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που πραγματοποίησε το Johannes-Kepler-Universität της Αυστρίας, «παρά την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, η ζημιά από την διαφθορά, από 220 δις το χρόνο πριν επτά χρόνια, πέρυσι ανήλθε στο ποσό των 250 δις». Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «μόνο δύο τρόποι υπάρχουν για την καταπολέμηση του φαινομένου. Πρώτον, οι αυστηρές τιμωρίες των ενόχων και Δεύτερον, οι καλύτερες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων... Εφόσον επιβληθούν αυτά τα μέτρα, υπολογίζεται πως η ζημιά απ’ τη διαφθορά θα περιοριστεί στα 30 δις ευρώ».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα «η διαφθορά στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Γαλλία είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας»!!!

Χαρακτηριστικό της διαφθοράς στη Γερμανία, είναι το γεγονός, πως ο τότε Καγκελάριος Κολ είχε κατηγορηθεί δημοσίως πως είχε δεχτεί χρήματα από τον μεγαλοεπιχειρηματία Φλικ (κάτι που ανάγκασε τον Φλικ να πουλήσει όλη την περιουσία του και να μεταναστεύσει στην Ελβετία) και ο σημερινός υπουργός οικονομικών Σόϊμπλε κατηγορήθηκε μέσα στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι δέχθηκε 100 χιλιάδες γερμανικά μάρκα από τον έμπορο όπλων Σράϊμπερ.

Καμιά μα καμιά κοινωνία στον κόσμο δεν μπορεί να καταπολεμήσει εντελώς τη διαφθορά. Στις ανθρώπινες κοινωνίες, πάντοτε θα βρίσκουν τρόπο οι άνθρωποι να παρακάμπτουν ανθρώπινους νόμους. Εάν υπάρχει μια διαφορά στη διαφθορά ανάμεσα στην Ελληνική και στη Γερμανική κοινωνία, αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η διαφθορά στη Γερμανία συναντάται κυρίως σε υψηλά κλιμάκια της οικονομικής και πολιτικής ζωής, ενώ στην Ελλάδα η διαφθορά είναι πιο «δημοκρατική». Την συναντάς παντού. Τα υπόλοιπα, η σύνδεση της διαφθοράς με την ελληνική κρίση είναι μόνο για ηλίθιους και για να δικαιολογηθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Οσο η δικαιοσύνη και η αστυνομία δεν θα κάνουν τη δουλειά τους το φαινόμενο θα συνεχίζει να υπάρχει και να διογκώνεται.

Το ότι όλα αυτά έχουν σχέση με την παιδεία είναι σίγουρο. Παιδεία όμως δεν σημαίνει μόνο σχολείο, αφού είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με θέματα παιδείας, ότι η παιδεία διαμορφώνεται μόνο στο σχολείο αλλά και στην οικογένεια, τη γειτονιά, το κοινωνικό περιβάλλον(κοινωνία με τις κυρίαρχες αξίες και τα πρότυπά της, ο δεδομένος χώρος και χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι νόμοι, κ.λ.π.) και το σπουδαιότερο: Τα ΜΜΕ με τις απόψεις και εικόνες που μεταδίδουν.