30 April 2012

Μερικές ιστορίες που ζήσαμε

49 χρόνια πρίν...28.IV.1963 
Μιχαλης Ν. Κατσιγερας, Καθημερινή, 28/4/2012


ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ: Αι εκδηλώσεις των Βρετανών εν Λονδίνω προς την Βασιλισσαν Φρειδερίκην, εξ αφορμής του εις βάρος της επεισοδίου υπό της συζύγου του καταδίκου κομμουνιστού Αμπατιέλου, καθώς και η επίσημος έκφρασις της λύπης της βρετανικής Κυβερνήσεως προς την Βασίλισσαν, τερματίζουν το θέμα, το οποίον προς στιγμήν ηπείλησε να διαταράξη τας φιλικάς βρετανοελληνικάς σχέσεις.

Η (αγγλικής υπηκοότητας) Μπέτυ Αμπατιέλου με τον σύζυγό της
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΟΡΔΟΥ ΧΙΟΥΜ: Χθες εδόθη προς δημοσίευσιν η ακόλουθος επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας λόρδου Χιουμ [Alec Douglas Home] προς την Βασίλισσαν Φρειδερίκην: «Μεγαλειοτάτη, Η Υμετέρα Μεγαλειότης θα γνωρίζη με πόσον βαθείαν στενοχωρίαν επληροφορήθην τα δύο επεισόδια, άτινα συνέβησαν τη 20ή και 22α Απριλίου και διετάραξαν την επίσκεψιν της Υμετέρας Μεγαλειότητος εις την χώραν ημών. Εκ μέρους του επί των Εσωτερικών υπουργού και εμού του ιδίου επιθυμώ να εκφράσω την ειλικρινή λύπην ημών. Θλιβόμεθα μεγάλως διότι η Υμετέρα Μεγαλειότης έσχε τοιαύτην εμπειρίαν. Διατελώ μετά σεβασμού της Υμετέρας Μεγαλειότητος πιστός θεράπων.»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΝΤΕΣΙΖΩ: Ο Μέγας Αυλάρχης επέστρεψεν εις τον Γάλλον βουλευτήν κ. Ντεσιζώ την επιστολήν την οποίαν απέστειλε προς τον Βασιλέα εκ μέρους της κινήσεως διά τους «πολιτικούς κρατουμένους». Η επιστολή επεστράφη με την δήλωσιν ότι η Κυβέρνησις εισηγήθη εις τον Βασιλέα όπως μη την παραλάβη. Εξ άλλου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Αβέρωφ, ανταπαντών εις την τελευταίαν δήλωσιν της ομάδος των αφιχθέντων διά το θέμα της αμνηστίας ξένων, υπεγράμμισε χθες: «[...] Η ελληνική Κυβέρνησις εις ουδεμίαν συζήτησιν πρόκειται να προέλθη μετά των εκ του εξωτερικού αφιχθέντων κυρίων ή μετά οιωνδήποτε άλλων ξένων επί θεμάτων εσωτερικής φύσεως, είναι δε βεβαία ότι η στάσις της εγκρίνεται από την μεγάλην πλειοψηφίαν του ελληνικού λαού.»
Η Μπέτυ Μπάρτλετ Αμπατιέλου (γενν. 1917 στη Νότια Ουαλία, πέθανε το 2011 στον Πειραιά), ήταν σύζυγος του στελέχους του ΚΚΕ Αντώνη Αμπατιέλου, υπήρξε ανταποκρίτρια της Daily Worker κατά την περίοδο του εμφυλίου και ενεργό στέλεχος του Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα στο Λονδίνο. Συνελήφθη από τη χούντα στην Ελλάδα το 1967 και εκδιώχθηκε στην Αγγλία ως Βρετανίδα υπήκοος. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.
Το 1963 η Μπέτυ Αμπατιέλου έμεινε γνωστή ως η γυναίκα που χαστούκισε την Φρειδερίκη, αν και η ίδια αρνήθηκε ότι την χτύπησε, προσπαθώντας κατά την επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο να της μεταφέρει υπόμνημα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Νωρίτερα, η Αμπατιέλου είχε ζητήσει ακρόαση από την Φρειδερίκη, όμως μέσω του υπασπιστή της το αίτημα απορρίφθηκε. Μετά το περιστατικό, η Αμπατιέλου ζήτησε ακρόαση από την Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και την δέχτηκε (μεγαλύτερο χαστούκι για την Φρειδερίκη!). 
Στο πλευρό της Αμπατιέλου είχε μεταβεί και ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, προκειμένου να της συμπαρασταθεί. Εικοσιτρείς μέρες μετά τα επεισόδια του Λονδίνου, ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς στην Θεσσαλονίκη.