07 August 2012

Απετράπη χρεοκοπία της Ελλάδας

Έθνος, 6/8/2012

Τη χρεοκοπία της Ελλάδας απέτρεψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξασφαλίζοντάς της μια μεταβατική μορφή χρηματοδότησης υπό τη μορφή έκτακτου δανεισμού μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».


Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΔΣ της ΕΚΤ συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη να αυξήσει το ανώτατο όριο του ποσού βραχυπρόθεσμων δανείων που μπορεί να δέχεται σε αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό η Τράπεζα της Ελλάδος στα 7 δισ. ευρώ . Το όριο μέχρι σήμερα στα κρατικά χρεόγραφα που μπορούσε να δεχτεί η Τράπεζα της Ελλάδος ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης ήταν τα 3 δισ. ευρώ.
Η ΤτΕ ζήτησε και πέτυχε την αύξηση του ορίου. «Η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως γι' αυτό» γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές εντός της ΕΚΤ για τις πληροφορίες της. Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 4 δισ. ευρώ, τα οποία», όπως προσθέτει η εφημερίδα, «αναμένεται ότι θα αρκέσουν μέχρι η τρόικα να αποφασίσει για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης τον Σεπτέμβριο».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι υπήρξαν αντιδράσεις γι' αυτή την απόφαση από πλευράς ΕΚΤ, καθώς, επισημαίνεται, αυξάνεται το ρίσκο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί τελικώς στη χρεοκοπία.