15 May 2013

Απεργία καθηγητών και στη Γερμανία

Θοδωρής Κουβακάς, Ελευθεροτυπία, 13/5/2013


Απεργιακές κινητοποιήσεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων έχει εξαγγείλει η Ένωση Παιδείας και Επιστήμης, συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών στο κρατίδιο του Βερολίνου, γι' αυτή την εβδομάδα. Η απεργία προκηρύχθηκε επειδή οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκασμένοι να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, σε κακές συνθήκες: 26-28 ώρες διδασκαλίας και πολλές ώρες διοικητικού και εκπαιδευτικού έργου εκτός τάξης.
 Σοβαρές ελλείψεις επισημαίνουν επίσης στην κτιριακή υποδομή και το διαθέσιμο εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Έχουν προγραμματιστεί διάφορες επιμέρους απεργιακές δράσεις και γενική απεργία την Παρασκευή. 

Από τους 30.000 εκπαιδευτικούς του κρατιδίου μόνο 8.000 (οι οποίοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι) έχουν δικαίωμα να απεργήσουν. Οι υπόλοιποι όμως δεν έχουν δικαίωμα να τους αντικαταστήσουν όταν εκείνοι απεργούν.
Η επικεφαλής της Ένωσης, Ζίγκριντ Μπάουμγκαρντ, δήλωσε στην «Ε» ότι τα μέλη της δεν αναμένεται να απεργήσουν τις ώρες που διεξάγονται οι «εξαιρετικά σημαντικές για την ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών» απολυτήριες εξετάσεις (Abitur), «επειδή δεν απεργούμε κατά των μαθητών, με τους οποίους κάθε δάσκαλος έχει αναπτύξει πολύ στενή σχέση. Οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουμε να βάλουμε τους μαθητές σε μεγαλύτερη δοκιμασία, αναβάλλοντας τις εξετάσεις».
Ο δήμαρχος/πρωθυπουργός του Βερολίνου, Κλάους Βόβεραϊτ, πέρασε από το 2003 στη Γερουσία του κρατιδίου νόμο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν προσλαμβάνονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι, παίρνουν χαμηλότερες αμοιβές από αυτούς και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65-67 χρόνια τους, ακόμη και αν έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.