07 December 2013

Όσα παίρνει ... κι όσα φέρνει ο άνεμος

Η αρρώστια της διπλανής πόρτας
της Ισμήνης

Πόσα και πόσα πράγματα έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων, αλλά για να είμαι πιο ακριβής, με το πέρασμα των χρόνων. Είναι φυσικό μέσα σε όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα να αλλάζουν καταστάσεις και δεδομένα, αλλά εκείνο βέβαια που εκπλήσσει  είναι η ταχύτητα  των αλλαγών που συντελείται  με το πέρασμα των χρόνων και πολλές φορές μπροστά στα μάτια μας που  αδυνατούμε να το πιστέψουμε!

Πρώτα,  30 χρόνια ισοδυναμούσαν  με μια γενιά! Άντε τώρα να προλάβεις τα νέα παιδιά. Εδώ αδέλφια με κάποια διαφορά ηλικίας 5 ετών και πάνω και δεν καταλαβαίνονται. Και περιμένει μάταια ο γονιός  των 35-40  ετών  που έχει κάνει παιδί, όταν αυτό φτάσει  στα 15 να πορεύεται μαζί του! Αμ  δε ... φιλαράκο μου, εσύ είσαι πια 50 ετών, στην καλύτερη περίπτωση, και το σπλάχνο σου είναι 15, άρα με τα καινούργια δεδομένα απέχετε 3,5 γενιές έτη φωτός. Και καλά  κρασιά λοιπόν !

Κάποιες αρρώστιες που τα παλιά  χρόνια ήτανε δεδομένες να τις περάσει ένας άνθρωπος, τώρα πια έχουν γίνει ανάμνηση!   Π.χ. η  φυματίωση, χτικιό  τη λέγανε. Κατά τη διάρκεια του 1935-55  θέριζε κόσμο και κοσμάκη! Μέχρι και ταμπέλες με «απαγορεύεται το πτύειν»  είχαν αναρτήσει στα τραμ και  λεωφορεία! Ο δάγκειος πυρετός, η χολέρα, η ελονοσία, η ευλογιά, η βουβωνική πανώλη κ.ά. είναι πια μια οδυνηρή ανάμνηση!

Αλλά υπάρχουν και ασθένειες που εμφανίστηκαν προ αρχαιοτάτων χρόνων  και εξακολουθούν να  υφίστανται, απλά στον 21ο αιώνα υπάρχουν διαφορετικοί και  ενίοτε πιο αποτελεσματικοί τρόποι  αντιμετώπισης.

Ο καρκίνος είναι η ασθένεια της διπλανής πόρτας  πλέον. Πρόσφατα  3 προσφιλή μου άτομα χτυπήθηκαν από καρκίνο. Το παλεύουν θαρραλέα και με ελπίδα ίασης -και το εύχομαι ολόψυχα- πράγμα που παλαιότερα δεν ήταν αυτονόητο.

Πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ένα σίγουρο ναι ή όχι!

Πρέπει  όμως και είναι υποχρέωση μας, να μην τον αγνοούμε. Δεν έχουμε περιθώρια να πιστεύουμε ότι  σε μένα δεν θα τύχει. Γιατί είναι πολύ απλό κάποια στιγμή κάποιο αναθεματισμένο κύτταρο να μεταλλαχθεί! Ο καρκίνος  που έχει γίνει πλέον ασθένεια της διπλανής πόρτας, στις περισσότερες περιπτώσεις  χτυπάει την πόρτα, πριν εισβάλει στο σπίτι μας!

Πρέπει απλά  να προλαμβάνουμε. Γιατί  για να προστατεύσουμε την περιουσία μας, βάζουμε πόρτα ασφαλείας, διπλές και τριπλές κλειδαριές, συναγερμό και ένα σωρό άλλα συστήματα, ώστε να  αποθαρρυνθεί ο εισβολέας- κλέφτης  να μπει στο σπίτι;

 Έτσι πρέπει να κάνουμε και με το σώμα μας που είναι το πιο σπουδαίο μας σπίτι, να κάνουμε εξετάσεις προληπτικές ώστε να αποτρέψουμε τον εισβολέα–καρκίνο να εισβάλλει και να εγκατασταθεί !

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία , λέγανε και οι παλιοί γιατροί!