13 November 2014

Μαζική Βία και Θύματα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας 
Τεύχος 32: Μαζική Βία και Θύματα 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Τι το ιδιαίτερο υπάρχει στις διάφορες μορφές σύγκρουσης και στη μνήμη τους; Πώς διολισθαίνει μια κοινωνία στην άσκηση μαζικής βίας; Πώς διαμορφώνεται ο αγώνας για την αναγνώριση μιας γενοκτονίας και πώς μπορούν να δικαιωθούν τα θύματα; Ποιος ο ρόλος της διεθνούς κοινωνίας σε αυτή τη διαδικασία; Γνωρίζουμε πλέον ότι όλες οι κοινωνικές μνήμες δεν είναι ισότιμες. Οι πόλεμοι, η βία και ο θάνατος δημιουργούν ισχυρές μνήμες που επιμένουν ακόμη και πολλά χρόνια μετά τη λήξη των συγκρούσεων. Η πολιτική βία επηρεάζει τη ζωή των υποκειμένων και σημαδεύει την επίκληση των γεγονότων στο μέλλον σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.  

Το τεύχος 32 του περιοδικού Επιστήμη και Κοινωνία, εστιάζει σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Το τεύχος στο θεματικό του αφιέρωμα (επιμελητής: Γιώργος Αντωνίου) μελετά τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις άσκησης μαζικής βίας και εξέτασης των συνεπειών της στην Ευρώπη και την Ασία του 20ού αιώνα. Παρότι οι όροι "γενοκτονία" και "εθνοκάθαρση" δεν εμφανίζονται στον τίτλο των επιμέρους κειμένων, η έμφαση βρίσκεται σε αυτά τα φαινόμενα, στις πολιτικές προεκτάσεις και στην επίκλησή τους από τη στιγμή που η σύγκρουση ολοκληρώνεται.   Συγκεκριμένα στο τεύχος φιλοξενούνται κείμενα των Robert Gerwarth, Emil Suleimanov, Γιάννη Αρμακόλα, Torsten Weber και αναδεικνύονται ειδικές θεματικές, από την κυριαρχία της βίας  στα διάδοχα κράτη που αναδείχθηκαν με την κατάρρευση της Οθωμανικής και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας μέχρι την ιστορία αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, τη χρήση της μνήμης του πολέμου στην πρόσφατη απογραφή στη Βοσνία και τις πολιτικές της μνήμης στην Ανατολική Ασία 

Στο τεύχος 32 δημοσιεύονται, εκτός θεματικού πυρήνα, ένα κείμενο για τα μοντέλα καπιταλισμού (Αναστάσιος Χάρδας), μια ανάλυση όσον αφορά τις έννοιες "πλήθος" και "κοινό" στο έργο του Gabriel Tarde (Νικόλας Χρηστάκης), καθώς και μια in memoriam αναφορά για τη συμβολή του Ronald Harry Coase στην οικονομική σκέψη (Μιχαήλ Ζουμπουλάκης).  Η έκδοση συμπληρώνεται με βιβλιοκρισίες έργων που έχουν δημοσιευθεί προσφάτως στην Ελλάδα και το εξωτερικό (επιμελητής βιβλιοκρισιών: Παναγής Παναγιωτόπουλος).