04 March 2015

Επιστολή Forbes σε Τσίπρα – Βαρουφάκη

Αποδείξτε μας πως κάνουμε λάθος! Θα είναι η καλύτερη εκδίκησή σας
Πηγή: Forbes, 4/3/2015
Με μια τρισέλιδη επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Forbes, Στιβ Φόρμπς, τους ενημερώνει για το πως... βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και τους δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν.
Ο Φόρμπς μιλά για απελπιστική κατάσταση της Ελλάδας και κατηγορεί ουσιαστικά την κυβέρνηση πως επιχειρεί να εκβιάσει τους δανειστές αλλά δεν το καταφέρνει γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια!
«Κύριε πρωθυπουργέ Τσίπρα και κύριε υπουργέ Οικονομικών Βαρουφάκη,Μπορεί να έχετε κερδίσει μια τετράμηνη αναστολή από τους πιστωτές σας, αλλά η κατάστασή σας είναι απελπιστική και αυτό το γνωρίζει ο καθένας και πιο συγκεκριμένα ο ταμίας της Ευρώπης, η Γερμανία. 
Το μάθατε οδυνηρά πως η ικανότητά σας να εκβιάσετε τους πιστωτές σας είναι ελάχιστη. Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και άλλοι, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι δικοί σας πολίτες δεν σας έχουν καμία εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις μετρητών από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο κεφαλαίων από την Ελλάδα προς δήθεν ασφαλέστερα καταφύγια», ξεκινά την τρισέλιδη επιστολή του ο γνωστός δημοσιογράφος. 
Όπως λέει απευθυνόμενος στους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, έχουν δίκιο πως το υπάρχον πρόγραμμα δεν βγαίνει αλλά «οι ιδέες σας για υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, περισσότερους κυβερνητικούς γραφειοκράτες, πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση των κατώτατων μισθών, είναι χειρότερα». Και συμβουλεύει την κυβέρνηση: «εάν θέλετε πραγματικά να σώσετε τη χώρα σας και τους ανθρώπους της από αυτή τη φοβερή οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που θα έπρεπε να πάρετε, έτσι ώστε να προωθηθεί άμεσα η οικονομική ανάπτυξη, με την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία που σας δίνει η Τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και η ΕΕ, δηλαδή η Γερμανία)». 
Επίσης, καλεί την Ελλάδα να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να βάλει έναν φόρο 10% για τα προσωπικά εισοδήματα, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, να μη διώχνει Έλληνες ή ξένους επενδυτές, να πατάξει τη γραφειοκρατεία για την ίδρυση επιχειρήσεων, να αλλάξει τους εργατικούς νόμους και κυρίως να μη σκεφτεί να φύγει από την ευρωζώνη! 
«Και για όνομα του Θεού μην κάνετε κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο» λέει ο Φόρμπς και κλείνει την επιστολή του ως εξής: «Σας παρακαλώ αποδείξτε πως κάνουμε λάθος εμείς οι σκεπτικιστές, βάζοντας αποφασιστικά τη χώρα σας στο δρόμο για να γίνει Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Ελβετία της Μεσογείου. Η επιτυχία θα είναι η καλύτερη εκδίκησή σας».