06 October 2015

Να βγάλω selfie στη Βουλή;

της Χριστίνας Ταχιάου,  protagon.gr, 7/2/2015

Η ορκωμοσία ήταν προγραμματισμένη για τις 11. Μπήκαμε από νωρίς στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής και καθίσαμε στα έδρανα. Πρέπει να ήταν 10.20 όταν μπήκαμε. Στην αρχή, μάλιστα, με την εξαίρεση 2-3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –πρωτάκια κι εκείνοι- ήμασταν μόνοι μας. Όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Αργά-αργά η αίθουσα άρχισε να γεμίζει. Χαρούμενοι βουλευτές, επίσημοι προσκεκλημένοι, εκκλησιαστικές αρχές, μέλη της Κυβέρνησης, κ.λπ.. Δεκάδες φωτογράφοι να σημαδεύουν όλη την ώρα τα πιο κοινότοπα στιγμιότυπα: ανθρώπους να μιλούν, να γελούν, να φωτογραφίζονται, να χαριεντίζονται, να κουτσομπολεύουν, να γνωρίζονται, να ανταλλάσσουν τηλέφωνα, να κοιτιούνται, να αναρωτιούνται, να σκέφτονται, να σιωπούν, να προβληματίζονται, να εκδηλώνονται. Είτε ήταν έμπειροι είτε ήταν νεοεκλεγέντες, πρωτάκια.


Μπροστά μου κάθονταν οι βουλευτές που έβγαλαν τη selfie που σχολιάστηκε ευρέως και, ειλικρινά, δεν κατάλαβα γιατί. Δηλαδή, τι φανταστήκατε, ότι άρχισε η ορκωμοσία κι αντί να προσέχουν τη διαδικασία εκείνοι έβγαζαν selfie; Αυτό έγινε μισή ώρα πριν αρχίσει η ορκωμοσία και, πραγματικά, όσο κι αν σπάω το κεφάλι μου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενόχλησε. Επίσης, κι άλλοι βουλευτές έβγαζαν selfie, η μισή Βουλή έβγαζε selfie. Γιατί έγινε αυτός ο κακός χαμός μόνο για τους συγκεκριμένους; Πρόκειται για ενέργεια παράνομη; Για ενέργεια ανήθικη; Για ασύμβατη με τα ήθη μας; Για τραβηγμένη ενέργεια; Από πότε είναι η selfie κάτι που ενοχλεί; Και τα γράφω εγώ που, προσωπικά, τις έχω διακωμωδήσει στο facebook, λόγω της selfieμανίας που έχει καταλάβει την υφήλιο.

Άκουσα ότι «την ώρα που η χώρα μας έδινε μάχη με τον Σόιμπλε, κάποιοι έβγαζαν selfie». Να επαναλάβω –αν και το νιώθω λίγο γελοίο ως επιχείρημα, αλλά ντέφι να γίνει- ότι εκείνη την ώρα η χώρα μας δεν έδινε μάχη με τον Σόιμπλε κι ότι η «επίμαχη» selfie ελήφθη μισή ώρα πριν αρχίσει η ορκωμοσία. Έχετε, μήπως, την εντύπωση, ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης έκαναν όλη την ώρα δεήσεις υπέρ του Αρχιοικονόμου Ημών Βαρουφάκη; Ότι δε χαίρονταν, δε γελούσαν, δε μιλούσαν, δεν αστειεύονταν, δε γνωρίζονταν με τους άλλους, δε ρωτούσαν σε ποιο γραφείο της Βουλής πρέπει να δηλωθούν, δεν πήγαιναν στην Τράπεζα, δε χαμογελούσαν σε γνωστούς και αγνώστους και δε φωτογραφίζονταν; Ή, μήπως, πιστεύετε ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης αποστρέφουν το βλέμμα τους από εκείνους της αντιπολίτευσης και μετατρέπονται σε αποστειρωμένα όντα που δρουν σα ρομποτάκια και αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να δείξει την παραμικρή ένδειξη αδυναμίας; Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια μέθοδος που μετατρέπει τον άνθρωπο που εκλέγεται και μπαίνει στη Βουλή σε αντικοινωνικό υπεράνθρωπο ο οποίος, ξαφνικά, δεν έχει τις ίδιες ανάγκες και τις ίδιες συνήθειες που είχε πριν εκλεγεί.

Δυο μέρες τώρα δεν είδα και κανέναν που να την ξέρει, εδώ που τα λέμε. Είδα μια Βουλή με ανθρώπους οι οποίοι φέρονταν φυσιολογικά στα πλαίσια μιας κοινωνικότητας. Απλώς, υπήρχαν κάμερες που κατέγραφαν. Αλλά αυτό είναι κάτι που το ξεχνάς, για το οποίο θα γράψω προσεχώς. 

[...]

Αυτό ήταν όλο. Εδώ θα είμαστε και θα έχετε τακτική ενημέρωση για τη Βουλή και τα τεκταινόμενα σε αυτήν, σε επίπεδο νομοθετικό και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ίσως κάποια μέρα τολμήσω να προβώ σε ασέβεια και να βγάλω και selfie. Αλλά προτιμώ να κριθώ για το έργο και τη συνολική συμπεριφορά μου.

ΥΓ: Με την έναρξη εργασιών της Βουλής του Σεπτεμβρίου 2015 έβγαζαν και οι υπουργοί σέλφις, αλλά κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, γιατί ο Σόιμπλε είχε κατατροπωθεί πλέον!