14 July 2020

COVID-19, 5G και ο νέος ψυχρός πόλεμος

του Ανδρέα Δρυμιώτη,  Καθημερινή, 12.07.2020


Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε ακούσει τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν τον κορωνοϊό με την τεχνολογία 5G. Η πλέον διαδεδομένη υποστηρίζει πως ο ιός δημιουργήθηκε στα εργαστήρια της κινεζικής πόλης Γουχάν, που είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη υποδομή 5G τηλεπικοινωνιών, και ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από την ακτινοβολία των κεραιών 5G. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, και δη στην Καλαμάτα, πολύ πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός, αποταχθήκαμε το 5G και το στείλαμε στο πυρ το εξώτερον. Ετσι είμαστε εμείς: πάντα πρωτοπόροι. Πολλές φορές στην ανοησία!
Προκειμένου να σας κεντρίσω το ενδιαφέρον, θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι ο COVID-19 και το 5G συνδέονται πολύ στενά, αλλά όχι όπως νομίζετε. Θα τεκμηριώσω τη δήλωσή μου, αλλά προηγουμένως θέλω να σας αναφέρω λίγα λόγια για το 5G, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Το 5G είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη στην κινητή τηλεφωνία. Οπως δηλώνει και το όνομά του, αποτελεί την Πέμπτη Γενιά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του 5G είναι οι ταχύτητές του. Σήμερα στην Ουάσιγκτον έχουν καταγραφεί ταχύτητες 1,7 Gigabits/sec. Για σύγκριση οι σημερινές ταχύτητες του 4G είναι θεωρητικά μέχρι 300 Megabits/sec αλλά πρακτικά μόνο 20 Megabits/sec. Μη σας τρομάζουν οι τεχνικοί όροι. Αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι με το 5G μπορούμε να επιτύχουμε ταχύτητες 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που έχουμε σήμερα.
Η ανάπτυξη της κάθε γενιάς έχει τρεις φάσεις: 1. Δημιουργία των υποδομών από τους παρόχους (κεραίες, κέντρα κ.λπ.). 2. Κατασκευή συσκευών (τηλέφωνα, iPad, PC, αυτοκίνητα, TV, ψυγεία, κουζίνες κ.λπ.) και 3. Ανάπτυξη εφαρμογών (Apps). Αυτή την εποχή βρισκόμαστε (παγκοσμίως) σε διάφορα στάδια της 1ης φάσης και νομίζω ότι η Samsung έχει κατασκευάσει και τηλέφωνα 5G. Τώρα πάμε στο ψητό. Μια πρόσφατη μελέτη του ΜΙΤ εκτιμά ότι το 5G στην πλήρη ανάπτυξή του θα δημιουργήσει μια αγορά 12,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Σωστά διαβάσατε. Οπως καταλαβαίνετε είναι πολλά τα λεφτά και φυσικά, όπου υπάρχουν πολλά λεφτά, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και τα κτυπήματα δεν είναι όλα πάνω από τη μέση, αλλά όπου και όπως μπορεί ο καθένας. Για παράδειγμα, ο Trump με νύχια και με δόντια προσπαθεί να εμποδίσει τους παρόχους σε ΗΠΑ και Ευρώπη να προμηθευτούν την Κινεζική τεχνολογία για τις υποδομές τους.

Στην κούρσα για το 5G πρωτοπόρος είναι η Νότιος Κορέα, με μόλις 7% των συνδρομητών να χρησιμοποιούν το 5G. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Κουβέιτ, η Ελβετία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ακολουθούν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Η μόνη μεγάλη χώρα που είναι πίσω είναι η Ρωσία. Ακριβώς για τον λόγο αυτό προσπαθεί να σαμποτάρει την ανάπτυξη του 5G, ώστε να καθυστερήσει η εφαρμογή του, για να προλάβει να μπει και αυτή στην κούρσα. Παράλληλα, προσπαθεί να τα βρει με την Κίνα, ώστε να μη μείνει εντελώς έξω από το παιχνίδι. Το σαμποτάζ είναι ειδικότητα των Ρώσων. Ο κύριος φορέας προπαγάνδας των Ρώσων στις ΗΠΑ είναι ο Ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός RT, που εκπέμπει από την Washington, πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο. Για να αντιληφθείτε τον ρόλο του σταθμού στις παρεμβάσεις του στην Αμερικανική πολιτική, αρκεί μόνο να σας πληροφορήσω ότι ο σταθμός αυτός στις Προεδρικές Εκλογές του 2016 είχε ψευδώς κατηγορήσει την οικογένεια Clinton, ότι έβαλαν στην τσέπη όλα τα χρήματα που υποτίθεται ότι είχαν δώσει σε φιλανθρωπίες. Η προσπάθεια του σταθμού να υπονομεύσει τις ΗΠΑ δεν ξεκίνησε με το 5G. Στο παρελθόν είχε κάνει συνεχείς εκπομπές εναντίον του εμβολιασμού (σας θυμίζει κάτι;), της εξόρυξης αερίου από σχιστόλιθους (fracking), τις γενετικά τροποποιημένες τροφές κ.ά. Η προπαγάνδα είναι συστηματική. Ο σταθμός μεταδίδει τα προγράμματά του καλωδιακά, δορυφορικά και σε live streaming. Επίσης τα δημοσιεύει στο YouTube και στο Facebook, από όπου αναπαράγονται σε όλο τον κόσμο και με τη διασπορά γίνονται πιστευτά, λόγω άγνοιας για την πραγματική προέλευση.
Ο σταθμός συστηματικά από το 2018 πολεμά το 5G με κάθε τρόπο. Μια εκπομπή με τίτλο «Ενα επικίνδυνο πείραμα στην Ανθρωπότητα» προειδοποιεί ότι το 5G συνδέεται με καρκίνο του εγκεφάλου, στειρότητα, αυτισμό, όγκους στην καρδιά και Alzheimer! Τώρα καταλαβαίνετε από πού είχαν τις πληροφορίες τους οι Καλαματιανοί που έστειλαν το 5G στο πυρ το εξώτερον. Θα σας δώσω μόνο μερικούς τίτλους από τις εκπομπές του για να διαπιστώσετε ότι ο πόλεμος για το 5G είναι ανελέητος: «Εντελώς παράλογο: Η τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία αγνοεί τους κινδύνους του 5G», «Αποκάλυψη 5G». Στα προγράμματα εμφανίζονται «ειδικοί» οι οποίοι κινδυνολογούν για το 5G χωρίς ποτέ να υπάρχει αντίλογος. Κλασική κομμουνιστική προπαγάνδα και μεθόδευση. Αυτά τα ολίγα για το 5G. Οπως καταλαβαίνετε, «ο καβγάς είναι για το πάπλωμα» όπως λέει ο λαός μας.
Πάμε τώρα στη σχέση της COVID-19 και του 5G. Η COVID-19 λειτούργησε σαν επιταχυντής στην ανάπτυξη του 5G σε όλο τον κόσμο! Μπορεί να σας ακούγεται τρελό, αλλά έτσι είναι. Η εξήγηση είναι πολύ απλή, αλλά δεν έχει αναδειχθεί από κανένα μέσο μέχρι σήμερα. Ελάτε να δούμε πώς άλλαξε τη ζωή μας σε ΟΛΟ τον κόσμο ο ιός. Μείναμε στο σπίτι και βλέπαμε Netflix και άλλα δορυφορικά ή ιντερνετικά κανάλια. Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλεδιδασκαλίας. Πολιτικοί και επιχειρηματίες συζητούν μέσω τηλεδιασκέψεων. Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι τους. Η έλλειψη φυσικής επαφής αύξησε την τηλεφωνική επικοινωνία. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τα τηλεφωνήματα και οι βιντεοκλήσεις αυξήθηκαν κατά 78%. Ολα αυτά πώς μεταφράζονται; Πολύ μεγαλύτερη χρήση του Ιnternet και των τηλεπικοινωνιών γενικά. Τι χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση; Πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και χωρητικότητα (bandwith). Εδώ ακριβώς μπαίνει το 5G. Οι έξυπνοι και προνοητικοί έχουν αντιληφθεί ότι η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και η τηλεδιάσκεψη ήλθαν για να μείνουν και δεν πρόκειται να εξαφανιστούν μαζί με τον κορωνοϊό. Ειδικά η τηλεδιάσκεψη, με την οποία εξοικονομούνται χρόνος και χρήμα, φαίνεται ότι καθιερώθηκε με τον κορωνοϊό κάνοντας τον δημιουργό Zoom ευτυχισμένο και πολύ πλούσιο. Η μετοχή της Zoom από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τώρα ανέβηκε από τα 70 δολάρια στα 261 δολάρια, αποδεικνύοντας ότι ο κορωνοϊός λειτούργησε σαν επιταχυντής. Από κοντά και η τηλεργασία. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας και ανακοίνωσαν ότι θα την εφαρμόσουν πολύ συστηματικά στο άμεσο μέλλον. 
Μη σας ξενίζει η τηλεργασία. Μόνο εδώ στην Ελλάδα αντιδρούμε σε οτιδήποτε μας βγάζει από τα νερά μας. Ο πρώτος διδάξας είναι ο διάσημος συγγραφέας Arthur C. Clarke, που μας χάρισε το εμβληματικό έργο «Οδύσσεια του Διαστήματος», όταν μετακόμισε στην Κεϋλάνη (σημερινή Σρι Λάνκα) το 1956. Εκεί έγραφε τα βιβλία του και τα έστελνε τηλεπικοινωνιακά στο Λονδίνο για να εκδοθούν. Πέθανε το 2008 σε ηλικία 90 χρόνων και στα τελευταία χρόνια του έζησε να δει και να χρησιμοποιήσει τη μαγεία του Internet. Πολλές εταιρείες της Silicon Valley εδώ και χρόνια έχουν κέντρα υποστήριξης και ανάπτυξης σε χώρες με φτηνά εργατικά, όπως η Ινδία. Ο κορωνοϊός όμως έδωσε την ευκαιρία σε πολλές άλλες εταιρείες που δεν προγραμμάτιζαν να εφαρμόσουν την τηλεργασία, να τη δοκιμάσουν και να αντιληφθούν τα τεράστια πλεονεκτήματά της.
Οπως πάντοτε η «προοδευτική» αριστερά έχει τις αντιρρήσεις της σε οτιδήποτε προοδευτικό. Οι δηλώσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για τους «κινδύνους από την τηλεργασία και από το σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνεται», είναι η απόδειξη της οπισθοδρόμησης. Αλλά αυτό είναι ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο, γιατί δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε κόντρα στις εξελίξεις που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Επιτέλους, είναι καιρός να στείλουμε αυτούς τους «προοδευτικούς» στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, για να προοδεύσει πραγματικά η Ελλάδα!
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.