14 August 2020

Berliner Mauer

59 χρόνια από την εγκατάσταση τού τείχους του Βερολίνου 

Η εφημερίδα του ΚΚΕ Ριζοσπάστης στη σελίδα για τα γεγονότα στις 13/8/ περασμένων ετών:

ΛΔ Γερμανίας και ΓΛΔ είναι η Ανατολική Γερμανία (DDR

1961 Ξεκινά η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η έντονη στρατιωτικοποίηση στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας αποτέλεσε σοβαρό παράγοντα ανησυχιών για τις σοσιαλιστικές χώρες και ειδικά για τη ΛΔ Γερμανίας. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων, ιδιαίτερα με το Δυτικό Βερολίνο, δημιουργούσε στη ΛΔ Γερμανίας πολύπλευρους και σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για την κρατική της υπόσταση. Εκτός από το άνετο και συνεχές πέρασμα κατασκόπων και δολιοφθορέων, η καταλήστευση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας έπαιζε σημαντικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Όπως είχε ομολογήσει σχετικά ο Δυτικογερμανός σοσιαλδημοκράτης καθηγητής Φρ. Μπάαντε, «σε έναν ορισμένο βαθμό, η ευημερία μας είναι ένα αποτέλεσμα των διακρίσεων εις βάρος της ΓΛΔ».

Έτσι, στις 12 και 13 Αυγούστου 1961, έπειτα από κοινή έκκληση των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και καθώς είχε φτάσει στο αποκορύφωμα η ιμπεριαλιστική κατάχρηση των ανοιχτών συνόρων της ΓΛΔ, ένοπλοι σχηματισμοί της, με την υποστήριξη του Κόκκινου Στρατού, κατάφεραν αστραπιαία, σε μία και μόνο νύχτα, να ασφαλίσουν τα σύνορα με το Δυτικό Βερολίνο. Έκτοτε, το τείχος του Βερολίνου θα γίνει για πολλά χρόνια βασικό συστατικό στοιχείο της αντικομμουνιστικής υστερίας, ακόμα και μετά την κατεδάφισή του στις 9/11/1989.


Σχόλιο: Κι επειδή δεν έχουν να δείξουν κάποια επιτυχία σε σχέση με το τείχος, προβάλλουν ότι η οικοδόμησή του έγινε "αστραπιαία, σε μια και μόνο νύχτα", ενώ είναι γνωστό ότι επί εβδομάδες και μήνες έχτιζαν ένα προς ένα τους τσιμεντόλιθους. Έτσι κι αλλιώς η οριοθέτηση των περιοχών μεταξύ Σ.Ε. και Δυτικών ήταν γνωστή και δεν άλλαξε, μέχρι που κατέρρευσε το τείχος.




::

::

::