02 June 2013

Περιμένοντας νέο κλειδάριθμο ΔΟΥ



του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, Καθημερινή,1/6/2013

Κατέρρευσε ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο η πληροφορική και οι εφαρμογές της κάνουν πιο εύκολη της ζωή μας. Ίσως ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά σίγουρα όχι για τις φορολογικές υπηρεσίες. Όλοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα σε όλους και οι φορολογούμενοι μεγάλης ηλικίας που είναι αμφίβολο αν έχουν την δυνατότητα. Μπορούν να πάνε στα ΚΕΠ, είπαν, αλλά απαιτείται να έχουν κλειδάριθμο! Έτσι, τα περήφανα γηρατειά, όπως λέγαμε κάποτε μπήκαν στην διαδικασία να αποκτήσουν κλειδάριθμο που δεν ξέρουν τι να τον κάνουν. Η ΔΟΥ που έχει τα στοιχεία όλων των φορολογούμενων μπορούσε να ταχυδρομήσει και το κλειδάριθμο αλλά αυτό θα ξεκούραζε τους φορολογούμενους, επιδίωξη που δεν περιλαμβάνεται στα ενδιαφέροντά τους. Άλλωστε οι πολίτες στη χώρα αυτή, υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις δημόσιες υπηρεσίες…

Ας δούμε λοιπόν τις οδηγίες: Αν είστε νέος χρήστης για να αποκτήσετε κωδικούς πρέπει να κάνετε αίτηση αρχικής εγγραφής. Συμπληρώνετε την αίτηση στο σχετικό site δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που επιθυμείτε. Δεν αρκεί να «στείλετε» ηλεκτρονικά την συμπληρωμένη φόρμα! Τυπώνετε την αίτηση και με την ταυτότητά σας πηγαίνετε στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. που υπάγεστε και περιμένετε στην ουρά ώστε να παραλάβετε τον κλειδάριθμο. Αν δεν έχετε ήδη δηλώσει όλες τις πιθανές μεταβολές των στοιχείων σας στο μητρώο π.χ. αλλαγή αριθμού ταυτότητας, ή δεν έχετε ενημερωμένη ταυτότητα έχετε μεγαλύτερα προβλήματα αλλά δεν μας αφορούν.
Τώρα αρχίζει η επόμενη φάση της ταλαιπωρίας για την ενεργοποίηση του κωδικού που έχετε παραλάβει μετά από αναμονή στην ουρά. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού πρέπει να μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική σελίδα ενεργοποίησης λογαριασμού όπου θα συμπληρώσετε το username και τον κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής και τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. με ακρίβεια. Στη συνέχεια πρέπει να… αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης (!) και να επιλέξετε ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Αφού λοιπόν οι φτωχοί συνταξιούχοι κάνουν την διαδικασία αυτή, θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση και θα ξεμπερδέψουν; Όχι! Ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι σε θέση να στείλουν βεβαιώσεις αποδοχών για τις συντάξεις που πλήρωσαν, αλλά ακόμα και οι μισθωτοί έχουν πρόβλημα. Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις γιατί την τελευταία στιγμή άλλαξαν οι απαιτήσεις του υπουργείου και πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο λογισμικό των λογιστηρίων…
Ένα κράτος που ψάχνει εναγωνίως έσοδα, θα φρόντιζε να υποβληθούν οι δηλώσεις νωρίς ώστε να εισπράξει ταχύτερα φόρους. Όχι το ελληνικό δημόσιο, που είναι κουτοπόνηρο!
Γι αυτό επέβαλλαν ότι πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων (πάνω από 250 ευρώ) για τους οποίους οι τράπεζες κρατούν απευθείας το φόρο και τον αποδίδουν στο δημόσιο. Γι αυτό όσοι έχουν ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα πληρώσουν φόρο, ενώ μισθωτοί θα φορολογηθούν και για μισθούς που δεν πληρώθηκαν από του; εργοδότες ενώ όσοι αναξιοπαθείς πήραν επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας κλπ θα πληρώσουν… φόρο αλληλεγγύης. Δεν φορολογούνται δίκαια, εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και εισοδήματα που ίσως μπορούσαν να αποκτηθούν.