10 September 2006

Ειδήσεις από παλιές εφημερίδες

... ...
Μετά τη μηχανή αναζήτησης ειδήσεων, Google News, που βρίσκει ειδήσεις από 4.500 ειδησεογραφικά sites, από όλο τον κόσμο, σειρά είχε το Google News Archive Search. Σκοπός του είναι η αναζήτηση ειδήσεων από τα ψηφιοποιημένα αρχεία εφημερίδων και περιοδικών, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ηλικία έως και 200 ετών! Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν γεγονότα των τελευταίων δύο αιώνων, και από έντυπα αλλά και από sites, που συγκεντρώνουν ειδήσεις από διάφορες πηγές.

Η νέα υπηρεσία ανατρέχει στα αρχεία εκατοντάδων διαφορετικών πηγών, ο αριθμός των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί, ενώ τα αποτελέσματα εμφανίζονται όπως και στο Google News. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται ακόμη τα γνωστά "σχετικά άρθρα" που σχετίζονται με το θέμα, το οποίο ενδιαφέρει το χρήστη.

Στα αποτελέσματα εμφανίζονται sites που παρέχουν τα αρχεία τους, άλλοτε με χρέωση και άλλοτε χωρίς. Δίπλα στα αποτελέσματα των δεύτερων εμφανίζεται το αντίτιμο που πρέπει να καταβάλει ο χρήστης ώστε να τα διαβάσει.

Η παλαιότερη είδηση χρονολογείται από τα μέσα του έτους 1700. Αν βάλετε, όμως, για παράδειγμα τη λέξη Kolokotronis ή Colocotronis, θα δείτε ότι το παλαιότερο αποτέλεσμα θα σας έρθει από το μακρινό 1825!

Κάντε κλικ στο http://news.google.com/archivesearch και αρχίστε τις ιστορικές αναζητήσεις.