12 September 2006

Επανάσταση δικαστών...

......
Αφού αντιδρούν και οι δικαστές, κατ' εξοχήν συντηρητικά
στοιχεία της κοινωνίας, φαίνεται ότι κάτι βελτιώνεται...

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ με εξέγερση δικαστών έχουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο πρόεδρος του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας Γιώργος Παναγιωτόπουλος κάλεσε για αγιασμό τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο την περασμένη Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν ούτε ένας ούτε δύο, αλλά τριάντα δικαστές - μεταξύ των οποίων τέσσερις από τους δέκα αντιπροέδρους. Αυτοί έστειλαν κείμενο στον πρόεδρο - το οποίο έχει πρωτοκολληθεί και θα είναι στη γραμματεία σήμερα το πρωί. Εκεί εκφράζεται η άποψη ότι η κλήση του Μακαριωτάτου για αγιασμό δεν συνάδει με τη θεσμική αποστολή του δικαστηρίου.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, οι υπογράφοντες επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Υπογραμμίζουν ότι η συνταγματική ιστορία έχει αναδείξει το δικαστήριο ως βασικό εγγυητή της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, γεγονός που επιβάλλει θρησκευτική ουδετερότητα. Οι τριάντα λένε ότι η τέλεση του αγιασμού δεν είναι απλή κοινωνική εκδήλωση, αλλά πράξη θρησκευτικής λατρείας που θέτει εν αμφιβόλω τη θρησκευτική ουδετερότητα του δικαστηρίου. Από την παρουσία ή απουσία θα γίνουν γνωστές και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των μελών του δικαστηρίου.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που λειτουργεί ως οιονεί συνταγματικό δικαστήριο, είχε θεωρήσει θεμιτή την κατάργηση αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Οι διαμαρτυρόμενοι επιμένουν ότι δεν έχουν πρόθεση να κάνουν αντιπολίτευση στον πρόεδρο. Δεν είναι όμως διατεθειμένοι και να αποδεχθούν τις θεσμικές ακροβασίες που αρέσουν στην Αρχιεπισκοπή και τις οποίες ενθαρρύνει η χριστιανική Δεξιά.

Από τα ΝΕΑ