30 January 2010

Τα βιβλία του Μπ. Ράσελ στα ελληνικά

του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, 21/1/2010)

Η συντριπτική πλειονότητα των βιβλίων του Μπέρτραντ Ράσελ (περίπου 20 από αυτά) κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Αρσενίδη». Ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Η πολύτομη «Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας», όπου ο Ράσελ, με όχημα το μοναδικό συγγραφικό του ταλέντο, «σερφάρει» στους αιώνες του δυτικού πολιτισμού, από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.
  • «Η φιλοσοφική μου εξέλιξη», ένα αριστούργημα φιλοσοφικής αυτοβιογραφίας, στο οποίο ο Ράσελ, ως σοφός γέροντας πια, ανατρέχει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια του φιλοσοφικού του έργου, επιχειρώντας, ακόμη και σε τόσο προχωρημένη ηλικία, να εκφράσει τα επιστημονικά πάθη και τις αγωνίες που τον κατέτρυχαν στη διάρκεια της ζωής του. 
  • «Τα προβλήματα της φιλοσοφίας», ένα κλασικό βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα εντελώς ανανεωμένο, μια εξαιρετική, σύντομη, γλαφυρή και ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη Φιλοσοφία. 
  • «Τι πιστεύω», σε μια δερματόδετη επιβλητική έκδοση, όπου περιέχονται συγκεντρωμένες οι θέσεις του Ράσελ πάνω στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας: την αντίληψη περί Θεού, το μέλλον της ανθρωπότητας, τους κινδύνους που δημιουργούν οι πυρηνικοί εξοπλισμοί, την ανάγκη για διεθνή ειρήνη και αφοπλισμό, την αξία της ελεύθερης σκέψης, τη σεξουαλική ηθική και την ψυχική υγεία. 
  • Και το «Γάμος και ηθική», για το οποίο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950, στο οποίο ο Ράσελ αγωνίζεται για να υψώσει στο βάθρο που του αρμόζει τον Ερωτα, την πιο πλούσια πηγή για κάθε δημιουργική σκέψη και δραστηριότητα του ανθρώπου.


Τέλος, από τις εκδόσεις Scripta κυκλοφορεί το βιβλίο του «Κείμενα για τη θρησκεία», από τις εκδόσεις «Ενάλιος» μια σύντομη βιογραφία του γραμμένη από τον Ρέι Μονκ, από τα «Ελληνικά Γράμματα» μια άλλη βιογραφία του για τις ανάγκες της σειράς του Oxford University Press, γραμμένη από τον Αντονι Γκρέιλινγκ, ενώ από την Ευρασία η «Ισχύς», έννοια την οποία ο Ράσελ θεώρησε «κλειδί» για την ανάλυση της κοινωνικής δυναμικής.