03 January 2010

Προστάτης άγιος...


Με αφορμή μία ανάρτηση του Πάνου Ζέρβα, ο οποίος ανακάλυψε ορθόδοξο προστάτη άγιο για τις κουτσομούρες (μπα, δεν σας αρέσουν οι κουτσομούρες;), έψαξα λίγο το ζήτημα και βρήκα σε ιστοσελίδα ευλαβών ορθοδόξων χριστιανών συζήτηση περί προστατών αγίων του Internet κτλ. Εξελίσσεται ο ακόλουθος διάλογος, ο οποίος δίνεται καταρχάς ασχολίαστος - αποτελεί από μόνος σχόλιο και γελοιοποίηση αυτού που τα γράφει:
Και το ιντερνετ με τους χρήστες του και τους τεχνικούς προγραμματισμού φαίνεται οτι χρειάζεται τον Προστάτη Αγιό του. Η ερευνα μου για το θέμα, έφτασε σε δύο ιστοσελίδες που έχουν ιδιαιτερο ενδιαφέρον. Η μία σελίδα αφορά συγκεντρωτικά τους Προστάτες Αγίους ανα επάγγελμα της Καθολικής εκκλησίας, όπου για τον προστάτη Αγιο του Ιντερνετ αναφέρεται εκτενώς στον Αγιο Ισίδωρο. Η δεύτερη σελίδα αφορά την "δικιά μας" ΙΜ Μεσογαίας & Λαυρεωτικής υπό τον Μητροπολίτη αυτης κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου. Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Κερατέας της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στην σελίδα του αναφέρεται στον Αγιο Ισίδωρο με τίτλο "Ο Προστάτης του Internet και των χρηστών αυτού;;;" αναφέροντας:
"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γραπτού και του ηλεκτρονικού τύπου (2003) προταθήκε στη Δυτική Εκκλησία να οριστεί ο μεγάλος πατέρας της Ισπανικής Εκκλησίας ως ο προστάτης του Διαδικτύου. Από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν υπάρχει πληροφορία περί αποδοχής ή μή της εν λόγω πρότασης. Σε αναμονή λοιπόν του ορισμού κάποιου άλλου από την Εκκλησία μας οι προσευχές μας ας απευθύνονται σ' αυτόν!!!"
Με θετική προδιάθεση, η παραπάνω δημοσίευση καταλήγει στο εξής:
"Σωστή ίσως σκέψη θα ήταν η ανάθεση της "προστασίας" του διαδικτύου από κοινού στους αγίους Ισίδωρο και ΦΩΤΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ο οποίος είχε ανάλογο πολιτιστικό έργο (Μυριόβιβλος, εκχριστιανισμός - εκπολιτισμός των Σλάβων κλπ) και θεωρείται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ιστορίας κατέχοντας δικαίως τον τίτλο του "Μέγα".
Παρακαλώ πολυ για τις σκέψεις σας στο θέμα του ορισμού ενός Αγίου σαν προστάτη του Ιντερνετ και παράλληλα για τις προτάσεις σας ποιός πρέπει να είναι ο Αγιος αυτός.
Χρ.
Εγώ βγάζω από αυτά τα ετερόκλητα το συμπέρασμα ότι κάποιοι άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία αλλά, παγιδευμένοι στην οπισθοδρομικότητά τους, προσπαθούν να μεταφέρουν τις δεισιδαιμονίες και τις ανοησίες που τους έχουν κυριέψει, στη σύγχρονη τεχνολογία... Αντί να τους απελευθερώσει η τεχνολογία, τους βραχυκυκλώνουν οι δεισιδαιμονίες με αγίους προστάτες και σατανάδες ξεχαρβαλωτές! Χάλασε η κάρτα γραφικών; Φταίει ο σατανάς Ελοχίμ! Καθυστερεί η σύνδεση με το ADSL; Φταίει ο Βελζεβούλ Ασταρώθ... Επανήλθε το Hotmail που είχε κλείσει για 10-15 λεπτά; Το έφτιαξε ο προστάτης άγιος Παχούμιος! Μου έκανε καμάκι μια γεροντοκόρη; Μάλλον η κόρη του σατανά θα ήταν που ήθελε να με αποπλανήσει...

Πάνω εκεί που γίνεται, λοιπόν, επιμερισμός των ευθυνών, απαντάει ο "θεολόγος" της παρέας:
Το ιντερνετ δε χρειάζεται προστάτη άγιο. Τι να προστατεύει;;; Τους νταβατζήδες που για ένα ξεροκόμματο βγάζουν τα κοριτσάκια στο κλαρί ή τους παιδεραστές;;; Προστάτες αγίους θετει η Εκκλησία στις διαφορες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες βγαζουν τιμια το ψωμί τους. "υπέρ των εν θαλάσση ΚΑΛΩΣ πλεόντων εύχεται", σιγά σιγά θα μας πεις, εσύ αγαπητέ Εορτολόγιε και οι φίλοι σου οι παπικοί, να βάλουμε άγιο προστάτη της ΤV, των κλαμπ, των λουνα παρκ, των καλλιστείων, των σκυλάδικων, των κινηματογράφων κ.ο.κ. Εντάξει, έχει πλάκα και χαβαλέ το ζητημα και ισως επιχειρηματικό ενδιαφερον καθότι "πιασάρικο" αλλά μη τα ευτελίζουμε όλα!!!
Απ' ότι καταλαβαίνω, ο Εορτολόγιος είναι παπικός πράκτορας και θέλει να τα ευτελίσει όλα, να ευτελίσει π.χ. τον άγιο Αρτέμιο, μεγάλη η χάρη του, ο οποίος είναι προστάτης της Αστυνομίας και ταυτόχρονα των όρχεων - δύο δουλειές κι αυτός ο φουκαράς! Εφόσον η Αστυνομία και οι όρχεις έχουν προστάτη, δεν δικαιούται το Internet που ταυτίζεται με τους προαγωγούς κοριτσιών, να διαθέτει τέτοιον! Επειδή, απλούστατα, βγάζουν (οι προαγωγοί που μπαίνουν στο Internet, ντε!) τα κοριτσάκια στο κλαρί για ένα ξεροκόμματο!  Αν επρόκειτο για μεγάλα ποσά, για χαβιάρι και πατέ χελώνας, μάλλον δεν θα είχε αντιρρήσεις ο θεολόγος, αλλά για ένα ξεροκόμματο, αδελφοί χριστιανοί; Νισάφι, που λένε και οι Θεσσαλονικείς!

Οπότε η συζήτηση παίρνει πλέον ιστορικές και εκκλησιολογικές διαστάσεις υψηλότερου επιπέδου, μια και η σκιά του πάπα δεν έχει σταματήσει να τους ταλαιπωρεί, αιώνες τώρα: "Ἡ Μητρόπολη Ἀθηνῶν μαζί με τὶς ὑπόλοιπες ἐκκλησίες τοῦ ἑλλαδικοῦ χώρου ἀνῆκε διοικητικὰ στὸ Πατριαρχεῖο τῆς Ρώμης μέχρι τὸ 732". Η απόλυτη φρίκη, να ανήκεις διοικητικά στη Ρώμη... Ότι είχαν υποταγεί στρατιωτικά στους μισθοφόρους αυτοκράτορες και πνευματικά στους προσηλυτιστές από την έρημο της Μέσης Ανατολής, ούτε που τους νοιάζει... Η διοίκηση τους καίει, η διαχείριση του ταμείου!

Άλλοι προσπαθούν να επαναφέρουν όμως την κουβέντα στους αρχικούς στόχους:
Καλή η ιδέα για Άγιο του Ίντερνετ, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει με Άγιους παρελθόντων εποχών. Ένας τέτοιος Άγιος μπορεί να βγει από τη δικιά μας γενιά που θα μαρτυρήσει για το Χριστό και είχε παρουσία για τη διάδοση του λόγου του στο Διαδίκτυο. Επομένως μπορεί να το φανερώσει ο Θεός στις γενεές μετά τον Αντίχριστο.
Θέλει τον άγιό του, αλλά χρειάζεται νεομάρτυρα, δεν του κάνουν οι παλιοί! Καλά, ο άγιος Αρτέμιος ήξερε από Αστυνομία και τον έβαλαν προστάτη της; (από όρχεις πρέπει να ήξερε!)

Θα έλεγα ότι μπορούμε κι εδώ να μαζέψουμε προτάσεις για τον άγιο που θα προστατεύει το Internet, να μην σπάσουν οι χάκερ τον κωδικό, να μην καεί ο σκληρός δίσκος και χάσουμε τα δεδομένα, να βγουν σωστά τα αντίγραφα του CD κ.ο.κ. Εγώ προτείνω τον άγιο Αιμιλιανό, ο οποίος βαστάει στην απεικόνισή του εργαλείο, κατάλληλο και για υπολογιστές, αν πάψουν να λειτουργούν. Βέβαια, αυτός ο μέγας άγιος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. και υπέστη βαθύ ξύρισμα, γιατί έσπαγε με σφυριά ελληνικά αγάλματα, αλλά αυτά ξεχάστηκαν πια. Τώρα θα μπορεί να σπάει συνδέσεις Internet  και υπολογιστές, με τα οποία βγάζουν κοριτσάκια στο κλαρί - για ένα ξεροκόμματο, οι άθλιοι!
ΥΓ: Εκείνο το "παρελθόντων εποχών" το προσέξατε; Δεν αναφέρει πουθενά το Συναξάρι του Αγίου Μηνά ότι η εποχή είναι θηλυκού γένους κι έτσι το επίθετο θηλυκού στη γενική πληθυντικού είναι παρελθουσών! Ό,τι χρειάζεται στη ζωή, βρίσκεται στην αγία γραφή και ό,τι δεν περιέχεται στις γραφές είναι άχρηστο! Μ' αυτό τον κανόνα μόρφωσης πορεύονται οι θεόπληκτοι!