16 March 2010

Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι

(BHMA, 9/3/2010)

Ο Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι έζησε μόνο 26 χρόνια (1710-1736). Αλλά στη σύντομη ζωή του πρόφτασε να συνθέσει μουσική εξαίσιας ομορφιάς και μεγάλης ποικιλίας, από τη φημισμένη κωμική όπερά τουLa serva padronaως το σπαρακτικό Stabat Μaterτου, τις δύο κορυφαίες στιγμές της δημιουργίας του.

Το έργο του χάρισε στον Περγκολέζι δόξα και αναγνώριση από τις σπάνιες, τόσο ώστε αργότερα τού αποδόθηκαν συνθέσεις που δεν ήταν δικές του, ακόμη και από συνθέτες επίσης σημαντικούς όπως ο Ιγκορ Στραβίνσκι. Οι πανηγυρισμοί για τα 300 χρόνια από τη γέννησή του προβλέπονται λαμπροί και πλούσιοι σε όλη τη διάρκεια του έτους, με συγκέντρωση των εκδηλώσεων κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και άρχισαν από πέρυσι και θα επεκταθούν και στον επόμενο χρόνο.

Οι εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν στις 4 Ιανουαρίου, ημέρα γέννησης του συνθέτη, με συναυλία στη γενέτειρά του Γέζι, κοντά στην Ανκόνα, και στην εξέλιξή τους θα παρουσιαστούν έξι όπερες του Περγκολέζι, όλα τα υπόλοιπα φωνητικά έργα του και όλα τα οργανικά. Οι παραστάσεις και οι συναυλίες θα συνοδευτούν από πολλές συζητήσεις, όπως τα πέντε διεθνή συνέδρια στη Νάπολι, στο Μιλάνο, στη Ρώμη, στη Δρέσδη και στο Γέζι.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζει το έργο της η επιτροπή ειδικών που συστήθηκε πέρυσι με σκοπό την αποκάθαρση του έργου του Περγκολέζι ώστε να αποφασιστεί οριστικά τι του ανήκει και τι όχι. Το αποτέλεσμα θα είναι η κριτική έκδοση αυτού του έργου που θα ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια και σε είκοσι τόμους.