31 March 2010

Να ρυθμιστούν οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας...

σύμφωνα με τις αρχές του Διαφωτισμού!


Την υπαγωγή των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους στους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ζητεί η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Σημεία αιχμής, η φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας και η πρόσφατη θρησκευτική τελετουργία κατά την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για το ζήτημα της φορολόγησης, αναφέρεται ότι «σκανδαλίζει πράγματι τους πολίτες, πιστούς και μη, η συνεχιζόμενη πλήρης απαλλαγή της Εκκλησίας της Ελλάδας από κάθε είδους φορολογική υποχρέωση, ακόμη και όταν αυτή και τα νομικά της πρόσωπα προβαίνουν σε συναλλαγές με αμιγώς κερδοσκοπικό χαρακτήρα».
Για τη διαδικασία που κατ' εξακολούθηση τηρείται και προσφάτως τηρήθηκε κατά την πρόσφατη ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζεται πως «αυτή καθ' εαυτήν η δόση θρησκευτικού όρκου προβλέπεται μεν από το Σύνταγμα, τούτο όμως δεν συνδέεται αυτονόητα με σύμπραξη κληρικών, είτε για τέλεση δοξολογίας, είτε, πολύ περισσότερο, για προσυπογραφή του πρωτοκόλλου ορκωμοσίας (ΦΕΚ 39α'/12/3/2010) καθ' υπέρβαση κάθε νομοθετημένης κατανομής αρμοδιοτήτων».
«Η μη συμμετοχή θρησκευτικών λειτουργών σε ορκωμοσίες δημοσίων αξιωματούχων είναι εκκρεμότητα της ελληνικής μεταπολίτευσης και υπενθυμίζουμε ότι η Ενωσή μας έχει προτείνει την απουσία θρησκευτικών λειτουργών από ορκωμοσίες που διεξάγονται σε δημόσιες Αρχές», υπογραμμίζεται με έμφαση.
Οπως επισημαίνεται, «σήμερα οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας είναι πιο νηφάλιες απ' ό,τι στην εποχή των "ταυτοτήτων". Ωστόσο, πέρα από τα πρόσωπα, σημασία έχουν εν προκειμένω οι θεσμοί», γι' αυτό και είναι απαραίτητο να ρυθμιστούν και αυτές οι θεσμικές εκκρεμότητες που απομένουν.


(Στην εικόνα, σκίτσο από την εποχή του Γαλλικό Διαφωτισμού, ο Λαός κουβαλάει στην πλάτη του κληρικούς και αριστοκράτες)