01 April 2010

«Κατάσκοπος» στις πισίνες της Εκάλης

Θαύματα κάνει η τεχνολογία


Μια ισραηλινή εταιρεία, με τους έλληνες εκπροσώπους της εδώ στην Ελλάδα, επισκέφθηκαν χθες τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλο και του επέδωσαν μια προσφορά ώστε να αναλάβουν αυτοί, για λογαριασμό του υπουργείου, να εντοπίσουν παράνομες και αδήλωτες στην Εφορία πισίνες, αυθαίρετα κτίσματα και επαύλεις. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν κοστολόγησαν την αμοιβή τους, αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι θα στοιχίσει περίπου 50.000 ευρώ για να «χαρτογραφήσουν δορυφορικώς» την Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού.

Παρέδωσαν πάντως real picture με απόλυτη ευκρίνεια 480 στρεμμάτων στην Εκάλη, στα οποία εμφανίζονται 61 πισίνες, αιφνιδιάζοντας τον γενικό γραμματέα και τους συνεργάτες του. Και δεν σταμάτησαν εδώ. Με τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν, μπορούν, είπαν, να δώσουν αμέσως τις διευθύνσεις των κατόχων των σπιτιών όπου υπάρχουν πισίνες!

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έπιασαν αμέσως δουλειά και εκμεταλλευόμενοι την προσφορά (offsets) που τους δώρισε η εταιρεία, ανακάλυψαν ότι: α) οι περισσότερες από τις 61 πισίνες που βρίσκονται στα συγκεκριμένα 480 στρέμματα είναι αδήλωτες και άλλες που ήταν δηλωμένες εμφανίζονταν σε μεγαλύτερες διαστάσεις απ΄ ό,τι είχαν δηλωθεί και β) πολλές βίλες είναι δηλωμένες στην Εφορία (για ευνόητους λόγους) με λιγότερα τετραγωνικά.

«Αν πρόκειται να πληρώσω ένα ποσό, για παράδειγμα 50.000 ευρώ, ώστε να εντοπισθούν φοροφυγάδες με βίλες και πισίνες και από τον εντοπισμό τους να κερδίσω 50 εκατ. ευρώ, τότε γιατί να μη χρησιμοποιήσω κάθε μέσο που μου προσφέρει η τεχνολογία στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής» δήλωσε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος.