19 April 2010

Αυτονόμηση του ποιμνίου...

Στον καθολικό ναό της πόλης Warr Acres, Oklahoma/ΗΠΑ, προκλήθηκε αναταραχή στους πιστούς, όταν αντίκρυσαν την εικόνα του εσταυρωμένου πάνω από την Αγία Τράπεζα, την οποία εικόνα είχε επιμεληθεί η επαγγελματίας εικονογράφος Janet Jaime που κατοικεί και εργάζεται στην πόλη.

Αιτία του σκανδάλου ήταν η αποτύπωση των μυών του εσταυρωμένου στο στήθος και στην κοιλιά (εικόνα αριστερά) που έδινε την εντύπωση διεγερμένου πέους. Πολλοί (σχεδόν αποκλειστικά υπερήλικες) πιστοί αποχώρησαν εκνευρισμένοι από το ναό και άλλοι ζήτησαν σε έντονο ύφος από τον εφημέριο Philip Seeton να απομακρύνει την εικόνα.

Ο αιδεσιμότατος βρέθηκε σε δύσκολη θέση: είχαν πληρώσει χρήματα για ένα «έργο τέχνης» -λέμε τώρα- και οι παράξενοι πιστοί βλέπουν άλλ' αντ' άλλων στην εικόνα - παλιό πρόβλημα στην τέχνη, όπου καθένας βλέπει αυτό που θέλει και στο τέλος συμβιβάζονται όλοι, αφού συνηθίσουν με την επιλογή του καλλιτέχνη!

(click)

 

Εξήγησε με πολλά λόγια ο αιδεσιμότατος στους διαμαρτυρόμενους ότι «δεν απεικονίζεται αυτό που νομίζουν ότι βλέπουν» και ότι «η εικόνα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εκκλησιαστικής λατρευτικής εικόνας, δεδομένου ότι κι άλλες παλαιότερες, όμοιες απεικονίσεις (εικόνα δεξιά) δεν διαφέρουν σ' αυτό το σημείο από το έργο στην εκκλησία του»!

Η καλλιτέχνης δεν θέλει να πάρει θέση στην αντιδικία και στις ενστάσεις για το έργο της, οπότε ο παπάς έχει μείνει μόνος να υπερασπιστεί την εικόνα και την τέχνη. Αλλά και ο καθόλικός επίσκοπος της Οκλαχόμα, Edward Weisenburger, που μελέτησε τον πίνακα, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι αυτά που βλέπουν μερικοί (αρκετοί όμως!) πιστοί, είναι μόνο στη φαντασία τους.

Έλα όμως που οι άλλοι ήταν αμετάπιστοι και δεν ξαναπήγαν στη λειτουργία. Θα σκέφτηκαν, να πάω να προσκυνήσω τον Χριστούλη και να έχω μπροστά μου τα γεννητικά του όργανα; Ταυτόχρονα έγραψαν δε στα ΜΜΕ ότι στην ενορία τους έχουν αναρτηθεί «εικόνες με πορνογραφικό περιεχόμενο!» Η δε πιστή και εκκλησιαζόμενη επί 35 έτη κ. Rita Cook δήλωσε ότι αυτή η ιστορία ήταν το άχυρο που «έσπασε τη μέση της καμήλας, έχει αρχίσει από καιρού η εισαγωγή σεξουαλικών ιδεών και συμβόλων στην εκκλησία μας!». Μύλος!

Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι άλλη μια εκδήλωση της αυτονόμησης που διαπιστώνουν οι κληρικοί, όταν έχουν κατηχήσει το ποίμνιο επί πολλά έτη οπισθοδρομικά και ενάντια στις κοινωνικές εξελίξεις και, ξαφνικά, διαπιστώνουν ότι αυτό προχωρεί αυτοδύναμα σε ακραίες θέσεις και δεν υπακούει πια στις εντολές του ποιμένα. Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην εκκλησία αλλά και σε άλλους χώρους μαζικής καθοδηγήσεως, π.χ. στα πολιτικά κόμματα, όπου ξαφνικά οι οπαδοί ξεφεύγουν από τον έλεγχο, γιατί παίρνουν στα σοβαρά την σκόπιμα ακραία ρητορεία της ηγεσίας.