22 April 2010

Τελικά, πού είναι το δάσος;

(ΒΗΜΑ, 21/4/2010)

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Α. Βγενόπουλο. Ο επιχειρηματίας έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Σκάι και είπε ότι η εταιρεία του είχε κάνει το 2001 μια προσφορά ύψους 50 εκατ. δρχ. όταν είχε καεί η Σάμος με στόχο την αναδάσωση του ελαιώνα της με 50.000 δενδρύλλια αλλά δεν έμαθε ποτέ πού πήγαν αυτά τα χρήματα. 


«Τότε πήγα στο γραφείο και τον γνώρισα. Μου λέει “τι θέλετε από την κυβέρνηση;”, του λέω “δεν θέλω τίποτα, το μόνο που θέλω είναι να φτιάξετε το δάσος, να μας φωνάξετε να μας δείξετε ότι τα λεφτά μας έπιασαν τόπο και μια ταμπέλα ότι αυτό έγινε με τα λεφτά της... Μου λέει  μην ανησυχείτε”. Του λέω “πόσο καιρό θα πάρει, κύριε υπουργέ;”. Μου λέει “θα πάρει περίπου δύο μήνες”. Περνάνε δύο μήνες, περνάνε τρεις μήνες, παίρνω το πρώτο τηλέφωνο, δεν μου απαντάει. Πέντε μήνες, έξι μήνες, δεύτερο τηλέφωνο, δεν μου απαντάει, μετά από πέντε τηλέφωνα που δεν μου βγήκε, έπαψα να τον παίρνω πλέον. Αυτή ήταν η εμπειρία μου με τον κ. Σηφουνάκη που δεν νομίζω πως έχει αλλάξει»



Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι, όπως διευκρινίζει ο κ. Ν. Σηφουνάκης  (ο οποίος επέστρεψε χθες από τη Γρανάδα), στις πυρκαϊές στη Σάμο δέχθηκε τον κ. Βγενόπουλο συνοδευόμενο από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες. «Τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για εκείνες τις πυρκαϊές, όπου οι προσπάθειες ήταν πολύ σημαντικού αποτελέσματος. Ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει με ένα ποσότο οποίο ουδέποτε κατέβαλε. Δεν προσκόμισε στον κ. Σηφουνάκη κανένα παραστατικό και οτιδήποτε που να έχει σχέση με αυτό το ποσό. Από εκεί και πέρα, αν παρέδωσε το ποσό αυτό σε άλλους φορείς, είναι άλλο ζήτημα»

Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Βγενόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα αντίγραφα τραπεζικών επιταγών οι οποίες αποδεικνύουν ότι είχε καταθέσει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα στοιχεία αυτά συνοδεύονταν από ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου Αιγαίου (με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2001). Σε αυτό γίνεται σαφής μνεία της χρηματικής προσφοράς από τον όμιλο Μarfin. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, o υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, μαζί με τον δήμαρχο Πυθαγορείου, τον βουλευτή Νομού Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκο και τον πρόεδρο της εταιρείας Μarfin Ανδρέα Βγενόπουλο, ανακοίνωσε την ανασύσταση του καμένου ελαιώνα της Σάμου με την αποστολή σε πρώτη φάση περίπου 50.000 δενδρυλλίων, τη δαπάνη των οποίων αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η εταιρεία Μarfin»


Πάνω εκεί απαντάει ο κ. Σηφουνάκης και επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της MIG, μετά τις πυρκαγιές της Σάμου, μάλιστα παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά για το οικονομικό μέρος της προσφοράς τον παρέπεμψε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού που είχε εκπονήσει πρόγραμμα αναδάσωσης. Ο υφυπουργός ΥΜΔ αποδίδει στον κ. Βγενόπουλο προσπάθεια να προκαλέσει θόρυβο με ανύπαρκτα θέματα, παραπλανητικά προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση για συγκεκριμένα και επώδυνα.

Μάλιστα ο κ. Σηφουνάκης παραθέτει και δηλώσεις του τότε Δημάρχου Πυθαγορείου Σάμου, κ. Νικόλαου Μάρκου,  όπου αναφέρει ρητά πως ο Δήμος Πυθαγορείου ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης -μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων- της δωρεάς της Marfin και ο μόνος διαχειριστής της διάθεσής της.


Με νεότερη δήλωσή του ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Σηφουνάκης το 2001 είχε αναλάβει απέναντί μου την υποχρέωση να αξιοποιηθεί η δωρεά μου των 50.000.000 δρχ. για να γίνει το δάσος των 50.000 ελαιόδεντρων και να με τιμήσει για την προσφορά μου. Έκτοτε παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου εξαφανίσθηκε. 


»Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις μου η πρώτη αντίδραση του μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι τον επισκέφθηκα με κανάλια και δημοσιογράφους και του υποσχέθηκα χρήματα που δεν έδωσα».


Και προσθέτει: 
«Μόλις έδωσα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το δικό του υπουργείο είχε κάνει Συνέντευξη Τύπου, ότι αυτός είχε καλέσει τα κανάλια και ότι βέβαια τα χρήματα τα έδωσα, ο κ. Σηφουνάκης ισχυρίζεται σήμερα ότι τα χρήματα, που παραδέχθηκε πλέον ότι κατεβλήθησαν, αξιοποιήθηκαν από τον τοπικό Δήμο χωρίς τη γνώση ή ανάμειξή του»
»Έχουμε στην διάθεσή μας το βίντεο από την Συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2001 ο κ. Σηφουνάκης, που αποδεικνύει το αντίθετο. Ακόμη, το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αιγαίου με ημερομηνία 5-2-2001 ξεκίναγε ως εξής: "Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ανασύσταση του κατεστραμμένου από την περσινή μεγάλη πυρκαγιά Σαμιώτικου ελαιώνα αναλαμβάνει το Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα τον Όμιλο Εταιρειών MARFIN και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου". Προφανώς λοιπόν όχι μόνον είχε γνώση και ανάμειξη, αλλά ήταν και "σημαντική πρωτοβουλία" του»

Ο κ. Βγενόπουλος καταλήγει στη δήλωση του: 
«Όμως θα παραμείνω στην ουσία του θέματος, αν δηλαδή το δάσος, ο Σαμιώτικος ελαιώνας, έγινε. Θα έρθω λοιπόν στην Σάμο για να μου δείξουν το δάσος, έστω και με καθυστέρηση περίπου 10 ετών».

(Όλη η συνέντευξη του Α.Βγενόπουλου στον ΣΚΑΙ βρίσκεται εδώ!)
Προφανώς ο υπουργός και η κρατική γραφειοκρατία περίμεναν να τους ρίξει στο χέρι ζεστό χρήμα ο Βγενόπουλος και να το διαθέσουν, όπου τους βόλευε - αν όχι στην τσέπη τους, σίγουρα όχι στην αναδάσωση και οπωσδήποτε ψηφοθηρικά. 
Κάπως έτσι έγινε με τον Σημίτη, ο οποίος είχε ανακοινώσει αφελώς ότι παραχωρεί την πανεπιστημιακή σύνταξή του στη βιβλιοθήκη του Παντείου, αφού του αρκούσε η βουλευτική σύνταξη. Τα διαδικαστικά τα άφησε στους γραφειοκράτες και, μετά από μερικά χρόνια αποδείχτηκε, ότι αυτοί οι γραφειοκράτες τσέπωναν οι ίδιοι τη σύνταξη του τέως καθηγητή. Στην εκταμίευση δεν υπήρχε κανείς να εισπράξει την σύνταξη, στην καταβολή δεν είχε προβλεφτεί να παραλάβει κάποιος τα λεφτά για λογαριασμό της βιβλιοθήκης, άρα μείνανε στα χέρια του διαχειριστή... 
Δεν θα εκπλαγώ να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και στην περίπτωση της προσφοράς του Βγενόπουλου, όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Σημαντικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία και αξιοποίησε κυρίως τους παλιούς πολιτικούς, τους ίδιους που το είχαν χαντακώσει στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Δεν σημαίνει ότι και ο Σηφουνάκης κάπου είχε σφάλλει, αλλά όλοι αυτοί έχουν κάποια πτώματα στην ντουλάπα τους και κάθε καλοθελητής μπορεί να τους εκθέσει!
Και τελικά μένει το ερώτημα: Πού είναι το δάσος, φτιάχτηκε με τα λεφτά που διατέθηκαν;