27 April 2010

Πίσω στις σπηλιές!

(skai.gr, 26/4/2010)

Μια οργάνωση ισλαμιστών κληρικών από τη βορειοανατολική Κένυα ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις δημόσιες προβολές αγώνων ποδοσφαίρου και κινηματογραφικών ταινιών γιατί αποσπούν τους νεαρούς μουσουλμάνους από τις ισλαμικές παραδόσεις.

Η οργάνωση, που εδρεύει στην πόλη Μαντέρα, στα σύνορα με τη Σομαλία, ανέφερε ότι πιέζει τις τοπικές αρχές να στηρίξουν την απαγόρευση, μολονότι οι Κενυάτες αγαπούν ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο και περιμένουν με μεγάλη αγωνία την έναρξη του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

"Αν πάμε σε κάποιο μέρος όπου παίζονται ταινίες ή προβάλλεται ποδόσφαιρο, απλώς τα παίρνουμε όλα, σπάμε τους σκληρούς δίσκους και αποζημιώνουμε τους ιδιοκτήτες. Το έχουμε πετύχει σε δέκα μέρη" είπε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Σεΐχ Νταούντ Σεΐχ Μαχμούντ. "Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να καταστρέψουμε εντελώς όλους τους κινηματογράφους που προβάλλουν ταινίες και ποδόσφαιρο σε αυτήν την περιοχή", πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι τέτοιες απαγορεύσεις δεν μπορούν να επιβληθούν. "Η χώρα μας είναι λαϊκή και οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν εντός νομίμων πλαισίων, κάτι που περιλαμβάνει και το να παρακολουθούν ποδόσφαιρο", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αλφρεντ Μουτούα.

Η περιοχή της Σομαλίας που συνορεύει με την Κένυα ελέγχεται, σε μεγάλο βαθμό, από την οργάνωση αλ Σαμπάαμπ η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα και θέλει να επιβάλει μια αυστηρή μορφή του ισλαμικού νόμου (σαρία), απαγορεύοντας τη μουσική στο ραδιόφωνο και τα κουδούνια στα σχολεία. Η κενυατική οργάνωση πάντως αρνείται κάθε σχέση της με την αλ Σαμπάαμπ.

Ο Μαχμούντ είπε ότι εκφράζονται ανησυχίες πως οι τηλεοπτικές προβολές σε μπαρ και καφετέριες περισπούν τους νέους της περιοχής. "Αντιληφθήκαμε ότι τα παιδιά μας περνούν ολόκληρες νύχτες σ' αυτά τα παραπλανητικά μέρη. Αυτό αντίκειται στην ισλαμική θρησκεία μας", υποστήριξε.