08 April 2010

Και στη Νορβηγία η δόξα των παιδεραστών



Πρώην επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας της Νορβηγίας παραδέχτηκε ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά έναν ανήλικο πριν από 20 χρόνια. Πρόκειται για το τελευταίο συμβάν σε μια σειρά σκανδάλων παιδεραστίας που συγκλονίζουν την Καθολική Εκκλησία.

Συγκλονισμένη μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην επίσκοπος (Γκέοργκ) Μίλερ του Τροντχάιμ (νότια Νορβηγία) παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά έναν ανήλικο και ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αποχώρησε από τα καθήκοντά του πέρυσι, ανέφερε ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας της Νορβηγίας.

Ο 58χρονος Μίλερ που γεννήθηκε κοντά στην πόλη Τρέβες της Γερμανίας αποχώρησε ξαφνικά από την επισκοπή της πόλης Τροντχάιμ πέρυσι τον Ιούνιο. Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτηση του στη διάρκεια κηρύγματος αλλά τότε τα αίτιά της αποδόθηκαν σε προβλήματα συνεργασίας με την αδελφότητα των κληρικών.

Σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Adresseavisen που αποκάλυψε την υπόθεση, τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν πριν από 20 χρόνια όταν ο Μίλερ ήταν ιερέας στο Τροντχάιμ. Το θύμα, ένα αγόρι από την εκκλησιαστική χορωδία, ηλικίας περίπου 30 ετών σήμερα, έλαβε αποζημίωση 40.000 κορώνες Νορβηγίας (67.000 δολάρια) από την εκκλησία.

Το Βατικανό γνώριζε την υπόθεση από τον Ιανουάριο του 2009 και άρχισε τη διενέργεια έρευνας. Ο Μίλερ, αντιμέτωπος με τους ισχυρισμούς αυτούς, παραδέχτηκε την ενοχή του και έφυγε από τη Νορβηγία. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί «ύστερα από αίτημα του θύματος», εξηγεί η εκκλησία στην ανακοίνωσή της.

Ο Μίλερ, ιερέας από το 1979 και επίσκοπος Τροντχάιμ από το 1997 έως το 2009, ομολόγησε ότι το αγόρι της χορωδίας ήταν το μόνο που είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και είπε ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα, σύμφωνα με την εκκλησία της Νορβηγίας. Σχεδόν το 80% των 4,8 εκατομμυρίων Νορβηγών είναι μέλη της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Νορβηγίας, ενώ η Καθολική Εκκλησία έχει 46.000 πιστούς, δηλαδή κάπου 1%.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σείεται τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις αποκαλύψεις σειράς σκανδάλων παιδεραστίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Τα σκάνδαλα αγγίζουν μάλιστα και τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ', ο οποίος κατηγορείται ότι είχε συγκαλύψει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν επικεφαλής της επιτροπής για την ορθότητα της πίστης.
Με 1% καθολικούς η Νορβηγία θάλεγε κάποιος ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παιδεραστές ή θύματά τους. Κι όμως, παντού αναδεικνύονται οι ανώμαλοι! Θάλεγα ότι γίνονται παπάδες και ανεβαίνουν την ιεραρχία επειδή είναι ανώμαλοι κι όχι επειδή έχουν κάποια έλξη για τον θεούλη... Στη δε Ιταλία η κακοποίηση είναι πλέον παράδοση! "Πίσω στις παραδόσεις" που έλεγε και ο Χριστόδουλος

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο παιδεραστίας στην Ιταλία


Τουλάχιστον 130 ιερείς συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν ή καταδικάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για κρούσματα παιδεραστίας στην Ιταλία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Il Fatto, αυτό αποτελεί μόνον «την κορυφή του παγόβουνου». Η ιταλική δικαιοσύνη βρέθηκε αντιμέτωπη με κρούσματα παιδεραστίας στα οποία εμπλέκονται ιερείς και στα οποία τα θύματα ήταν νεαρά, και μάλιστα συχνά πολύ νεαρά άτομα, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον δικηγόρο Σέρτζο Καβαλιέρε.

Αναφέρεται ότι ο δικηγόρος έχει πρόσβαση στον "καυτό φάκελο" της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από λειτουργούς της Καθολικής εκκλησίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των βεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αποτελεί παρά μόνο την "κορυφή του παγόβουνου".

Ο εισαγγελέας του Μιλάνου, Πιέτρο Φόρνο, έχει αναλάβει πληθώρα καταγγελιών για παιδεραστία με δράστες ιερείς, εκ των οποίων δέκα καταδικάστηκαν. Όπως επισημαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καταγγελίες δεν κατατέθηκαν από άλλους ιερείς αλλά από τις οικογένειες των θυμάτων, αφού προηγουμένως είχαν απευθυνθεί χωρίς επιτυχία στις εκκλησιαστικές αρχές. 

Η ιταλική αστυνομία έχει εξάλλου βάσιμες υπόνοιες ότι υπάρχει "ένα δίκτυο ιερωμένων με πάθος για μικρά παιδιά". "Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις εξακριβώθηκε ότι οι ιερωμένοι που κακοποιούσαν σεξουαλικά ανηλίκους μοιράζονταν αυτή τη διαστροφή με συναδέλφους τους", καταλήγει το εν λόγω δημοσίευμα.
(Ελευθεροτυπία, 6/4/2010)