28 April 2010

Επικίνδυνη μια επαφή με εξωγήινο πολιτισμό

(kathimerini.gr, 26/4/2010)

Εξωγήινοι είναι πιθανόν να υπάρχουν, όμως οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή μαζί τους εξαιτίας των καταστροφικών συνεπειών που είναι δυνατόν να προκύψουν, προειδοποιεί ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε εκπομπή που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Discovery Channel.

«Εάν οι εξωγήινοι μας επισκεφθούν, το αποτέλεσμα θα έχει βαρύτητα μεγαλύτερη απ' όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν επιτυχημένο για τους Ινδιάνους της Αμερικής», τόνισε ο επιστήμονας στην εκπομπή.




«Οι εξελιγμένοι εξωγήινοι ενδέχεται να γίνουν νομάδες, αποβλέποντας στην κατάκτηση και τον αποικισμό των πλανητών στους οποίους προσεγγίζουν», περιέγραψε ο 68χρονος Χόκινγκ στην εκπομπή με τίτλο «Στο Σύμπαν με τον Στίβεν Χόκινγκ».

Στην ερώτηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ο διάσημος αστροφυσικός τόνισε «η μεγάλη πρόκληση είναι να μάθουμε με τι μοιάζουν στην πραγματικότητα οι εξωγήινοι».

Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να έλθουν σε επαφή με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς. Το 2008 η NASA εξέπεμψε στο διάστημα το τραγούδι των Μπιτλς «Across the Universe» προκειμένου να λάβει κάποιο μήνυμα φιλίας από εξωγήινες μορφές ζωής. Το μήνυμα αυτό αναμένεται να φθάσει στην περιοχή του Πολάρις το 2439.
Προσωπικά θεωρώ απίθανο να βρίσκεται ο όποιος εξωγήινος πολιτισμός σε συγκρίσιμο στάδιο ανάπτυξης με αυτόν της Γης. Μέσα στα δισεκατομμύρια χρόνια είναι τελείως απίθανο να συμβαδίζει η εξέλιξη σε δύο άσχετους μεταξύ τους πλανήτες.
Αν είναι πολύ πιο εξελιγμένοι, δεν θα τους ενδιαφέρει η ζωή εδώ και δεν θα μας δώσουν σημασία, πέρα απ' το ότι δεν θα εξαρτηθεί από εμάς, αν θα μας βρουν ή όχι. Αν είναι λιγότερο εξελιγμένοι, κάπου στη γήινη Αρχαιότητα ή στον Μεσαίωνα, ούτε που θα καταφέρουν να εντοπίσουν άλλους πολιτισμούς. Ίσως νομίζουν, όπως συνέβαινε εδώ, ότι είναι μοναδικοί με επίκεντρο το δικό τους πλανήτη.
Σημαντικό είναι βέβαια να διαπιστωθεί, αν η ζωή εκεί έχει εξελιχθεί όπως στη Γη, στη βάση των ενώσεων του άνθρακα και, σ' αυτή την περίπτωση, αν έχει καταλήξει στην κυριαρχία των πρωτευόντων και δεν βρίσκεται στα ερπετά ή σε κάποιο άλλο είδος που δεν γνωρίζουμε εμείς εδώ.