15 September 2010

Ανώνυμοι καπνιστές...

κατ' επέκταση των ανώνυμων αλκοολικών

(TA NEA, 14/9/2010)

Κάθονται αντικρυστά. Κάποιοι ξεφυσούν, άλλοι πλέκουν νευρικά τα δάχτυλά τους ή μασούν τσίχλες που έχουν στεγνώσει στο στόμα τους. Δεν έχουν άλλωστε κάτι άλλο να τρακάρουν. Χτες απόλαυσαν την τελευταία τζούρα. Και τώρα, στο γραφείο ενός ψυχιάτρου στο Κολωνάκι, οι Ανώνυμοι Καπνιστές αναζητούν συμβουλές και στήριξη για να «μην ξανακυλήσουν».

Είναι η δεύτερη φορά που κάθονται στους λευκούς καναπέδες. Ο μικρότερος είναι 22 ετών. Ο μεγαλύτερος 31. Δεν είναι φίλοι, αλλά μοιράζονται μια κοινή εξάρτηση. Η Αγγελική, ο Αγαμέμνονας, η Βάσω, ο Χρήστος και ο Γιάννης είναι καπνιστές που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο.

Αποτυχημένες απόπειρες και η καθολική- πλέον- απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που τέθηκε σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου τους έστειλαν στο γραφείο του ψυχιάτρου Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο Κολωνάκι. Με δέχονται στην ομάδα τους, αλλά ζητούν να κρατήσω κρυφά τα επώνυμά τους. Οπως θα πουν αργότερα οι περισσότεροι, ντρέπονται. Οχι γιατί είναι εκεί. Αλλά γιατί δεν είχαν μέχρι τώρα τη δύναμη να ξορκίσουν τον καπνό του τσιγάρου. Η συνεδρία θυμίζει συνάντηση Ανώνυμων Αλκοολικών ή Τοξικομανών, χωρίς τα Δώδεκα Βήματα της απεξάρτησης.

Η μία ώρα στοιχίζει 200 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ κατ΄ άτομο για την πενταμελή ομάδα. Εχουν κουβαλήσει όσα τασάκια και αναπτήρες είχαν στα σπίτια τους. Μια συμβολική κίνηση που τους ζήτησε ο γιατρός. Αλλωστε, η συμφωνία ήταν ότι από σήμερα θα είναι «καθαροί». Χτες είχαν το δικαίωμα να γευτούν για τελευταία φορά τη νικοτίνη.