30 October 2010

Aγνοείται ο «μάγος» του ηφαιστείου Μεράπι

(ΒΗΜΑ, 29/10/2010)

O «πνευματικός φρουρός» του ηφαιστείου Μεράπι στην Ινδονησία περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που αγνοούνται μετά τη φοβερή ηφαιστειακή έκρηξη που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 28 ανθρώπων και κάλυψε με τέφρα ολόκληρα χωριά στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας (μεράπι σημαίνει φωτιά, υπάρχει ηφαίστειο Μεράπι και στη Σουμάτρα). Ο 74χρονος Μπαχ Μαριτζάν θεωρείται «μάγος» από τους περίπου 11.000 ανθρώπους που ζουν στους πρόποδες του ηφαιστείου. Ενδεχόμενος θάνατός του σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής των ντόπιων δεν άρεσε στα πνεύματα του ηφαιστείου, τα οποία θύμωσαν και πυροδότησαν τη φυσική καταστροφή.


«Εχει βρεθεί μία σορός που πιθανόν να ανήκει στον Μπαχ Μαριτζάν. Εχει απανθρακωθεί και δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε τίποτε με σιγουριά αν δεν γίνει πρώτα τεστ DΝΑ. Ωστόσο τα ρούχα και ο σωματότυπος ταιριάζουν με αυτά του πνευματικού φρουρού του ηφαιστείου» δήλωσε εκπρόσωπος νοσοκομείου στο οποίο έχουν μεταφερθεί νεκροί και τραυματίες από την έκρηξη. Η έκρηξη εκτόνωσε την πίεση που συσσωρευόταν στο ηφαίστειο για ημέρες, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει. Το ηφαίστειο Μεράπι έχει εκραγεί πολλές φορές τα τελευταία 200 χρόνια, και συχνά υπάρχουν θύματα. Το 1994 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 1930 περισσότεροι από 12 ντόπιοι αποτεφρώθηκαν και 1.300 πέθαναν.

Παρ΄ όλο που αρκετοί πήγαν σε ασφαλή καταφύγια μετά την πρώτη έκρηξη, την περασμένη Τρίτη, ορισμένοι επέστρεψαν αργότερα λέγοντας ότι έπρεπε να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους, τα ζώα τους και να προστατέψουν τα σπίτια τους.
Δεν είναι μόνο οι Ινδονήσιοι δεισιδαίμονες και οπισθοδρομικοί. Πριν από μερικές δεκαετίες (1944) άρχισε το ηφαίστειο του Βεζούβιου να βγάζει καπνούς και λάβα. 2-3 χωριά στους πρόποδες έπρεπε να εκκενωθούν, αλλά οι ηγέτες (δήμαρχοι, χωροφύλακες και παπάδες) συσκέφθηκαν και αποφάσισαν ότι δεν είναι επικίνδυνη η κατάσταση, αρκεί να τοποθετήσουν 1-2 εικόνες του Χριστού για να αποτραπεί μια καταστροφή. Το άλλο πρωί βρέθηκαν καλυμμένα από λάβα 2 χωριά και κάπου 25-30 (αν θυμάμαι καλά) κάτοικοι πέθαναν από τις αναθυμιάσεις και την καυτή λάβα στον ύπνο τους. Σε κάποια απόσταση καταστράφηκαν δε πολλά βομβαρδιστικά των Αμερικάνων, που έπαιρναν μέρος στην τελική φάση του β' παγκόσμιου πολέμου.