08 February 2013

Δύο νέες αντισεισμικές πόλεις στην Τουρκία

Δημοσιεύτηκε προ ημερών ανάρτηση με την είδηση ότι στην Τουρκία αναμένεται τα επόμενα 20 χρόνια ισχυρός σεισμός στην Προποντίδα (θάλασσα Μαρμαρά), κοντά στην Κων/πολή, ο οποίος θα έχει σίγουρα πολλές χιλιάδες ανθρώπινα θύματα. Μελέτη του ΟΗΕ ανεβάζει τον πιθανό αριθμό νεκρών στις 55.000 (ο σεισμός στη Νικομήδεια/Izmit του 1999 είχε περί τις 18.000) και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, οι δε άστεγοι θα ανέλθουν σε μερικά εκατομμύρια, δεδομένου ότι η Κων/πολη έχει τώρα περί τα 13 εκατομμύρια κατοίκους.


Με αυτό το υπόβαθρο ενημέρωσης, η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να δημιουργήσει δύο νέες πόλεις, οι οποίες θα έχουν κάθε μία περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους και θα είναι έτσι κατασκευασμένες, ώστε κτήρια και υποδομές να αντέξουν πολύ ισχυρούς σεισμούς. Και οι δύο πόλεις θα γίνουν δίπλα στους σημερινούς οικισμούς, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ασιατική πλευρά της πόλης και δεν θα είναι προάστια της σημερινής Πόλης αλλά αυτόνομα οικιστικά και (βάθος χρόνου) πολιτισμικά κέντρα.

Οι μελέτες γι' αυτές τις γιγάντιες κατασκευές θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές που θα γίνουν στις 12 Ιουνίου -κι εφόσον κερδίσει το κόμμα του Ερντογάν-, και θα ακολουθήσει η υλοποίηση των έργων με απαλοτριώσεις, έργα υποδομής και τα αντισεισμικά κτήρια.

Όπως φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί, από το μεγάλο ρήγμα στη βόρεια γραμμή της Μικράς Ασίας έχει εκτονωθεί σταδιακά ήδη η συσσωρευόμενη πίεση (κόκκινο χρώμα) με ισχυρούς σεισμούς κατά τα τελευταία 65 χρόνια από την Ανατολή στη Δύση και μένουν μόνο προς εκτόνωση ένα τμήμα στην Ανατολή, σε απόσταση 1000 km από την Κων/πολή που δεν θα προκαλέσει σημαντικές καταστροφές και ένα κομμάτι με μήκος 65 km στην κατάληξη του ρήγματος, μόλις 20 km από την Πόλη. Αυτός ο σεισμός που θα εκτονώσει τις πιέσεις του ρήγματος μεταξύ των πλακών (μέχρι 5 bar), θα προκαλέσει και τις αναμενόμενες τεράστιες καταστροφές σε ζωές, υποδομές και κτήρια. Στη συνέχεια θα επαναληφθεί ο κύκλος συσσώρευσης και εκτόνωσης πιέσεων στο ρήγμα, όπως συμβαίνει επί χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια!



Εννοείται ότι σε 2 πόλεις από 1 εκατομμύριο εκάστη είναι αδύνατον να «μετακομίσει» μια μεγαλούπολη των 13 εκατομμυρίων. Τα απόκρυφα στοιχεία των μελετών που δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους, αναφέρονται σε εξαφάνιση της Κων/πολης στη σύγχρονη μορφή της, οπότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είναι κουρδικής προελεύσεως θα επιστρέψει στη νοτιοανατολική Μικρά Ασία -με κίνητρα ή με τη βία-, ένα άλλο θα διαχυθεί στην υπόλοιπη χώρα και ένα μικρότερο τρίτο τμήμα θα συνεχίσει να κατοικεί στις 2 νέες πόλεις και σε ό,τι απομείνει από την πόλη που θα έχει καταστραφεί.

Τέτοιες πολεοδομικές ανακατατάξει δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα στον κόσμο και, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη μιας νέας διώρυγας προς τον Εύξεινο Πόντο που ανακοινώθηκε επίσης, θα αποτελέσουν αντικείμενο σημαντικής μελέτης πολυπρόσωπων επιτελείων σε παγκόσμια κλίμακα.