12 November 2011

Χρεοκόπησαν

της Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, Ελευθεροτυπία, 11/11/2011

[...]
ΤΩΡΑ που άδειασαν οι δρόμοι από το ανήσυχο μιντιακό μελίσσι, ας δούμε το χρονικό του ψεύδους των τελευταίων ημερών που άθελά τους μετέφεραν ως «ειδήσεις» από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου. Ηταν μόλις δέκα μέρες πριν, 31 Οκτωβρίου, όταν ο Παπανδρέου ανακοίνωνε στο υπουργικό συμβούλιο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση, διαβεβαιώνοντας τους υπουργούς του -πολλοί από τους οποίους διαφωνούσαν- ότι έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οταν Μέρκελ και Σαρκοζί το διέψευσαν, άρχισαν και οι υπουργοί να ψελλίζουν εδώ κι εκεί ότι δεν ήταν ομόφωνη η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.


ΚΑΙ ερχόμαστε αισίως σ' αυτή την εβδομάδα. Διοχετεύεται αρμοδίως ότι ο Παπανδρέου καλεί τον Λουκά Παπαδήμο για πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται ξαφνικά, από τη Δευτέρα το βράδυ που προσγειώνεται στην Ελλάδα, να πολιορκείται από δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία. Πληροφορείται από την τηλεόραση για τις δήθεν συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό, ακόμη και για τις... απαιτήσεις του.

ΕΧΕΙ αρχίσει ένας ανελέητος αγώνας από το Μέγαρο Μαξίμου και την Καρ. Σερβίας (υπουργείο Οικονομικών), ποιος θα διοχετεύσει τα περισσότερα ψεύδη. Φτάνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην δημοσιογράφος, να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους του ότι μίλησε ο ίδιος με τον κ. Παπαδήμο και γνωρίζει τους όρους που θέτει για να αποδεχθεί τη θέση. Ο κ. Παπαδήμος όμως αγνοεί ότι μίλησε με το συγκεκριμένο άτομο, πολύ δε περισσότερο και ότι έβαλε βέτο για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Δεν περνάνε πολλές ώρες και διαψεύδεται ακόμη μια διαρροή: ότι ο Σαμαράς απορρίπτει την πρόταση για τον Παπαδήμο, με το αιτιολογικό ότι «είναι τραπεζίτης».

ΟΣΟ για τις αλήθειες ούτε λόγος, όπως το μπρα ντε φερ Μαξίμου-Καρ. Σερβίας που ήταν όντως σκληρό, με το βλέμμα και των δύο στην αυριανή μέρα. Την ημέρα των εκλογών. Και με όλη την παλαιοκομματική καμαρίλα να έχει το βλέμμα στραμμένο στο δικό της μέλλον. Ροκάνιζαν το χρόνο παίζοντας πόκερ για να σωθούν από τη χρεοκοπία τους. Αδιαφορώντας για τη χρεοκοπία της χώρας.