02 January 2012

Οι καρέκλες

του Ι. Κ. Πρετεντέρη, ΤΑ ΝΕΑ, 29/12/2011


Σχεδόν πριν από εξήντα χρόνια, το 1952, ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε ένα έργο που θεωρείται από τις κορυφαίες στιγμές του «Θεάτρου του Παραλόγου». Είναι «Οι καρέκλες».

Δυο άνθρωποι σε ένα απομονωμένο νησί, ο Γέρος και η Γριά, περιμένουν να έλθει ο Ρήτορας για να αποκαλύψει στην ανθρωπότητα το μήνυμα που δίνει νόημα στη ζωή.

Περιμένοντας, μεταφέρουν στη σκηνή άδειες καρέκλες για να καθήσει το ακροατήριο που θα έλθει να ακούσει τον Ρήτορα. Σαράντα, πενήντα, εξήντα καρέκλες στοιβάζονται στη σκηνή αλλά κανείς δεν έρχεται να καθήσει. Παραμένουν κενές. Ο Γέρος και η Γριά συνεχίζουν να κουβαλούν και άλλες.


Σιγά σιγά, προσποιούνται μεταξύ τους ότι οι καρέκλες γεμίζουν κόσμο και ότι ένα άφαντο ακροατήριο περιμένει με αγωνία το μήνυμα του Ρήτορα. Τίποτα! Κανείς δεν εμφανίζεται να τον ακούσει. Οι καρέκλες παραμένουν άδειες.

Κάποια στιγμή, σε μια σκηνή γεμάτη πλέον με καρέκλες αλλά άδεια από ανθρώπους, εμφανίζεται ο Ρήτορας που ο Γέρος και η Γριά περιμένουν με τόση αδημονία. Αποδεικνύεται, όμως, ότι ο Ρήτορας είναι κουφός, ότι δεν έχει να αποκαλύψει κανένα μήνυμα ή ότι (σε πιο πρόσφατες σκηνοθετικές εκδοχές του έργου) μιλάει μια ακατάληπτη γλώσσα. Απελπισμένοι, ο Γέρος και η Γριά αυτοκτονούν.

Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι ο Ιονέσκο έγραψε αυτό το υπέροχο έργο χωρίς να έχει γνωρίσει το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να ξέρει ότι εδώ και εβδομάδες περιμένουν και εκεί να εμφανιστεί ένας Ρήτορας για να πει κάτι.

Οτι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ στοιβάζουν άδειες καρέκλες σε μια σκηνή όπου δεν υπάρχει κανείς διότι το ακροατήριο είναι άφαντο, απουσιάζει ή έχει αποχωρήσει και βρίσκεται αλλού. Και ότι μόνο εκείνοι που κουβαλάνε τις καρέκλες προσποιούνται ότι βρίσκονται σε μια αίθουσα γεμάτη με κόσμο που περιμένει με αγωνία να ακούσει τον Ρήτορά τους.

Σημείωσα από την αρχή ότι «Οι καρέκλες» θεωρούνται κορυφαίο δείγμα του «Θεάτρου του Παραλόγου». Δεν ξέρω αν κάποιοι προτίθενται να ιδρύσουν και μια «Πολιτική του Παραλόγου» - ίσως να μην είναι κακή ιδέα...

Η χώρα βρίσκεται ίσως στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας της. Μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συνομολογήσει μια εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν μπορεί να διασφαλίσει την παρουσία της στην Ευρώπη. Μέσα στους επόμενους μήνες θα κληθεί να εκλέξει μια νέα κυβέρνηση.

Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, η έλευση του Ρήτορα ανεβλήθη για τις 4 Ιανουαρίου. Ώς τότε, οι συνήθεις ύποπτοι θα συνεχίσουν να στοιβάζουν άδειες καρέκλες σε μια άδεια σκηνή.
http://www.motorcyclegloves.info/
http://www.gamos-portal.gr/