28 January 2012

«Προετοιμασία για χρεοκοπία»

της Ξένιας Kουναλάκη, Καθημερινή, 28/1/2012

«Προετοιμασία για χρεοκοπία, η Ελλάδα σε εκκαθάριση», είναι ο χθεσινός τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις στο Νταβός πως το «κούρεμα» θα σώσει την Αθήνα, στην πραγματικότητα, κράτη και επιχειρήσεις προετοιμάζουν ένα έκτακτο σχέδιο, ώστε να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας. Η εικονογράφηση του άρθρου είναι ενδεικτική: ο χάρτης της ελληνικής επικράτειας βαμμένος κόκκινος φέρει την επισήμανση Plan B. «Επειδή οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν καρπούς, οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει εσωτερικά να προετοιμάζονται για μια επιστροφή στη δραχμή. Οι ισολογισμοί ελληνικών θυγατρικών εταιρειών ελέγχονται για πιθανές επιπτώσεις στο συνολικό ισολογισμό των επιχειρήσεων αυτών», επισημαίνεται.


Το άρθρο ξεκινά με τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, ότι «θέλουμε και μπορούμε να αποτρέψουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας». Στη συνέχεια όμως περιγράφεται η ατμόσφαιρα στο Βερολίνο και τα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής οικονομίας, όπου έχει μεταστραφεί το κλίμα έναντι της χώρας μας. «Χάρη σε ποικίλα μέτρα έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο και θα μπορούσαμε να αποκρούσουμε τις συνέπειες», αναφέρει στη Handelsblatt ο επικεφαλής της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών, Μίχαελ Μάιστερ.

Στο μεταξύ, μαζί με το ΔΝΤ και την ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση, προβάλλουν πλέον και γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν την ελληνική χρεοκοπία ως το χειρότερο, πλην ρεαλιστικό, σενάριο.

Σε μυστική συνάντηση μεταξύ στελεχών τραπεζών και γερμανικών επιχειρήσεων, μέλη της κυβέρνησης εμφανίζονται να διατυπώνουν αμφιβολίες κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει αναστροφή του κλίματος χάρη στο μερικό «κούρεμα του» χρέους. Δύο εβδομάδες πριν, η καγκελάριος είχε προειδοποιήσει προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των εισηγμένων επιχειρήσεων στο DAX πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν στην εφημερίδα αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Με ανάλογο ύφος εκφράστηκε και ο υπουργός Οικονομίας, κ. Ρέσλερ, στο Νταβός μετά πρωινό με εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας. Οι μάνατζερ δεν έφεραν αντιρρήσεις και ζήτησαν σκληρότερη στάση έναντι της Αθήνας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο της δραχμής και το κάνουμε ήδη», σχολιάζει επικεφαλής επιχείρησης του DAX.

Μια συντεταγμένη χρεοκοπία είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με εκπροσώπους μεγάλων τραπεζών και της γερμανικής κυβέρνησης, που πιστεύουν ότι πρέπει να κερδηθεί λίγος χρόνος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ευρώ. «Οταν σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη πρέπει να αποφασίσουμε για το μέλλον της Ελλάδας», ειπώθηκε στο Βερολίνο. Η εφημερίδα τονίζει ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν απελπιστεί από τα ελληνικά κόμματα, ειδικά τον κ. Σαμαρά, που μπλοκάρει σοβαρές μεταρρυθμίσεις.