07 June 2012

Επιστροφή σε εθνικό νόμισμα με 10 βήματα

Στη συνέχεια της αμέσως προηγούμενης αναρτήσεως για τη διαδικασία εξόδου από το ευρώ -είτε αυτή επιλεγεί ως λύσει, είτε προκύψει ως ατύχημα- δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή ένα (επίσης) τεχνικό κείμενο της Deutsche Bank για τη διαδικασία εξόδου...
Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ περιγράφει σε έκθεσή της η Deutsche Bank

Του Σωτηρη Νίκα, Καθημερινή, 7/6/2012

Σε δέκα βήματα θα συντελεστεί η έξοδος της Ελλάδας από ευρώ, εάν οι εξελίξεις, κυρίως οι πολιτικές, οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση, υποστηρίζει σε πολυσέλιδη έκθεσή της η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank (DB).
Οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν ότι δεν είναι αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, στα σενάρια που επεξεργάζονται προβλέπεται ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζωνης είτε εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές και οδηγηθεί η χώρα σε τρίτη εκλογική διαμάχη είτε εάν δημιουργηθεί μία «αδύναμη» κυβέρνηση συνεργασίας της Αριστεράς είτε, ακόμα, εάν υπάρξει «αδύνατη» κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις «βλέπει» πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να γίνεται πραγματικότητα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ στην τελευταία περίπτωση την τοποθετεί στα τέλη του έτους με αρχές του 2013, αν και αφήνει παράθυρο να μη γίνει κάτι τέτοιο. Πάντως, το χρονοδιάγραμμα που βάζει παραδέχεται και η ίδια ότι είναι σενάρια και όχι προβλέψεις.

Τα στάδια της επιστροφής


Σε κάθε περίπτωση, τα 10 στάδια της επιστροφής στη δραχμή είναι:

  1. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα «μένει» από κεφάλαια. Αυτό μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και κάτι τέτοιο θα καταστήσει ανέφικτο για τη χώρα να χρηματοδοτεί το δημόσιο έλλειμμά της.
  2. Συγκαλείται το κοινοβούλιο για να νομοθετήσει εντός ενός Σαββατοκύριακου. Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση νέου νομίσματος θα απαιτήσει τη δημιουργία και την ψήφιση νέων νόμων ευρείας κλίμακας.
  3. Η κίνηση κεφαλαίων τίθεται υπό αυστηρό έλεγχο, τόσο εκτός της Ελλάδας, όσο και στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.
  4. Πιθανή η χρήση εγγράφων «σου χρωστάω» (IOU’s) ως μέσο πληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία θα δίνει το κράτος σε εργαζομένους και συνταξιούχους και με τα οποία θα δεσμεύεται να τους πληρώσει όταν θα έχει τη δυνατότητα.
  5. Η Ελλάδα θα επιλέξει να «χρεοκοπήσει» στο χρέος της που δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Δηλαδή, να μην πληρώσει τα ομόλογα και τα δάνεια που βρίσκονται σε ξένο δίκαιο, όπως είναι αυτά από τον μηχανισμό στήριξης, αν και κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.
  6. Ενδεχόμενη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η DB θεωρεί ότι απαιτείται να λάβουν «παρατεταμένη άδεια» οι τράπεζες τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο. Κρίσιμης σημασίας είναι το εάν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ θα αποφασίσουν να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να ελαχιστοποιηθούν οι ζημίες.
  7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως ήταν στην προ ΕΚΤ εποχή. Η ΤτΕ λειτουργεί πλήρως και αυτή τη στιγμή, αλλά πλέον θα πρέπει να τυπώνει νόμισμα, να χαράσσει νομισματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα, να χαράσσει τη συναλλαγματική πολιτική κ.λπ.
  8. Εκτύπωση εθνικού νομίσματος (δραχμής) και μετατροπή των τοπικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων του κράτους.
  9. Απότομη υποτίμηση της αξίας της νέας δραχμής. Η DB θεωρεί ότι θα φθάσει στο 50%-75%, με απώλειες παντού.
  10. Απόσυρση όλων των παλαιών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από την οικονομία, για να μην έχουν αξία.