17 November 2013

Ρόζα Δελλατόλα, μία μικρή ηρωίδα στην Τήνο

Βιβλία, βιβλία

του Νίκου Βατόπουλου, Καθημερινή, 16/11/2013

Δεν φανταζόμουν ότι θα διάβαζα ένα βιβλίο περιπέτειας και μυστηρίου για παιδιά και εφήβους και θα το διασκέδαζα τόσο. Με την «Υπόθεση Laurus», η Λώρη Κέζα μας συστήνει τη Ρόζα Δελλατόλα, ένα τετραπέρατο κορίτσι που είναι μια νέα ηρωίδα στην ιστορία της ελληνικής νεανικής λογοτεχνίας. Την καλωσορίζουμε με τη μορφή της εντυπωμένη στο μυαλό μας από την ευρηματική εικαστική της απόδοση, σε μαύρο - άσπρο, διά χειρός Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου.

Η Ρόζα Δελλατόλα μάς παρασύρει στην Τήνο και μας κάνει μετόχους και συνενόχους σε μία ιστορία μυστηρίου με άξονα τη θρυλική Σχολή και Μονή των Ουρσουλίνων. Η Ρόζα, σε εκείνη την άγουρη αλλά ευλύγιστη ηλικία μεταξύ παιδιού και εφήβου, ζει στην Τήνο μαζί με τους γονείς και τον αδελφό της. Γύρω τους στροβιλίζονται και εξακτινώνεται πλήθος δευτερευόντων καλά δουλεμένων χαρακτήρων, από τον κτηνίατρο ή την ηγουμένη και από τον Αλβανό εργάτη ώς τον χρυσαυγίτη σε ένα γαλαξία δράσης και χιούμορ
Για έναν ενήλικο αναγνώστη, αναδύεται τροπαιούχος η ίδια η Τήνος, που πρωταγωνιστεί με τα όμορφα χωριά της, τη συναρπαστική Φύση της, τους περιστεριώνες, τη χωνεμένη ιστορία και το ιδιαίτερο «κοίτασμά» της. Η Μονή των Ουρσουλίνων φέρνει μπροστά την καθολική κουλτούρα του νησιού, την Τήνο με τη λατινική παράδοση, μιαν άλλη, γοητευτική Ελλάδα, που συχνά αγνοούμε.
Μαζί με τα σύγχρονα θέματα της οικολογίας, της ανάπτυξης, του ρατσισμού, η ιστορία της Λώρης Κέζα μας φέρνει κατά κύριο λόγο μία ατμόσφαιρα χιουμοριστικά «γοτθική» και «αγγλοσαξονικά» αιγαιοπελαγίτικη. Με μαύρο χιούμορ, λιτό ύφος και υποδόριο «δηλητήριο», η Λώρη Κέζα μας ανοίγει ένα δρόμο για τη Ρόζα Δελλατόλα και αιμοδοτεί την ελληνική αγορά της νεανικής λογοτεχνίας με μία «εξαγώγιμη» ηρωίδα, που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε πολλές περιπέτειες. Τα εικαστικά σχέδια του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου συμπλέουν στο ίδιο ύφος σάτιρας, χιούμορ και ευρηματικής απόδοσης.

​​Λώρη Κέζα: Τα κατορθώματα της Ρόζας Δελλατόλα - Υπόθεση Laurus, σελ. 120,  Εκδόσεις Διόπτρα.