16 May 2007

Πήρε πτυχίο σε ηλικία 95 χρόνων...

και δεν είναι Έλληνας αιώνιος φοιτητής!


Μια γηραιά κυρία 95 Μαΐων κατέκτησε ένα αξιομνημόνευτο και δύσκολο παγκόσμιο ρεκόρ: Πήρε στην ηλικία αυτή πτυχίο στην ιστορία, ανακοινώθηκε σήμερα από το Πανεπιστήμιο Fort Hays του Κάνσας.

Πρόκειται για την Νόλα Οχς που γεννήθηκε το 1911, η οποία το Σάββατο περιχαρής ορκίστηκε για το πτυχίο γενικών μελετών με ειδικότητα στην Ιστορία στην ειδική τελετή στο χώρο του Πανεπιστημίου, όπου φοίτησε κανονικά όπως όλοι οι συμφοιτητές της.

«Ήταν υπέροχα. Όλος ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος και με επευφημούσε», είπε φανερά συγκινημένη η υπέργηρη πτυχιούχος.

Η κ. Οχς που είχε ξεκινήσει πανεπιστημιακά μαθήματα δι' αλληλογραφίας από το 1978, όταν πέθανε ο άνδρας της, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί «όχι μόνο για να περνά ο χρόνος της αλλά κυρίως για να κάνει πράξη το όνειρό της», είπε.

Μετακόμισε στην πανεπιστημιακή φοιτητική εστία και ξεκίνησε πυρετωδώς το διάβασμα. Επέλεξε την ιστορία γιατί, όπως είπε, «έζησα πολλά ιστορικά γεγονότα και αυτό με ενδιέφερε πολύ. Είχα την ανάγκη να μάθω περισσότερα και κυρίως αυτά που δεν μας έλεγαν, αυτά που έκρυβαν».

«Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι στην ηλικία το παράδειγμά μου και να αποφασίσουν να μάθουν, να μορφωθούν. Πάντα, κάθε μέρα, πρέπει να μαθαίνουμε. Ποτέ δεν τελειώνει η μάθηση ξέρετε», κατέληξε η πτυχιούχος γιαγιά που αποκάλυψε ότι εάν ζει του χρόνου, θα κάνει μαθήματα κομπιούτερ για να μπορεί να ενημερώνεται και μέσω ιντερνετ.

(Καθημερινή, 16/5/2007)