28 February 2008

Μνημείο 5.500 ετών στο Περού

(Καθημερινή, 27/2/2008)

Το αρχαιότερο μνημείο του Περού -και ίσως της αμερικανικής ηπείρου- ανακάλυψε ομάδα Περουβιανών και Γερμανών αρχαιολόγων στο Περού. Η τελετουργική πλατεία, ηλικίας 5.500 ετών, βρέθηκε στα βόρεια της χώρας, κοντά στην αρχαία πόλη Καράλ, και προσφέρει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο πολιτισμός στο Περού άκμασε ταυτόχρονα με εκείνους της Μεσοποταμίας και της νότιας Ασίας.

Η χρονολόγηση των ευρημάτων, με τη βοήθεια του άνθρακα 14, έδειξε ότι η πλατεία χτίστηκε το νωρίτερο μεταξύ 3.500 και 3.000 π.Χ., σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ανασκαφής δρος Peter Fuchs του Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι -όπως δείχνουν και τα ευρήματα- μεγάλοι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διαφορετικές ηπείρους, χωρίς ωστόσο να έχουν την παραμικρή επαφή μεταξύ τους.

Η κυκλική, βυθισμένη πλατεία με διάμετρο 14 μέτρων, κατασκευασμένη από πέτρα και πλίνθους, αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού συμπλέγματος του Sechin Bajo, στις υπώρειες των Ανδεων, 330 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα. Η πλατεία χτίσθηκε μάλιστα νωρίτερα από ό,τι τα περίφημα αρχιτεκτονήματα της Καράλ, που εθεωρείτο μέχρι σήμερα η αρχαιότερη ανασκαμμένη πόλη της Αμερικής, καθώς χτίστηκε το 2.627 π.Χ. Η πλατεία του Σετσίν Μπάτζο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συγκέντρωσης, αλλά και θρησκευτικής λατρείας.

Σε διπλανό κτίσμα, που κατασκευάστηκε γύρω στο 1.800 π.Χ., η ομάδα του δρος Φουχς ανακάλυψε διακοσμητική μετόπη ύψους δύο μέτρων, που φιλοτεχνήθηκε την εποχή εκείνη και απεικονίζει τελετουργική θυσία, με τον ιερέα να κραδαίνει μαχαίρι στο ένα του χέρι και το κεφάλι του θύματός του στο άλλο. Η σχηματική αυτή απεικόνιση βρέθηκε και στην περίφημη νεκρόπολη των Αρχόντων της Σιπάν, που ανακαλύφθηκε στις βόρειες ακτές του Περού στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

O Περουβιανός αρχαιολόγος Βαλτέρ Αλβα, που ανέσκαψε πρώτος τη νεκρόπολη της Σιπάν, ανέφερε ότι η πλατεία του Σετσίν Μπάτζο χρησιμοποιήθηκε από προηγμένο πολιτισμό, που διέθετε οικονομική σταθερότητα, αναγκαία συνθήκη για την κατασκευή τέτοιων τελετουργικών μνημείων. Η ανακάλυψη «δείχνει ότι οι λαοί της Αμερικής είχαν την ικανότητα να δημιουργούν πολιτισμούς, όπως εκείνοι του Παλαιού Κόσμου», λέει ο δρ Αλβα. «Η εκπληκτική ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αντίληψη της ιστορικής εξέλιξης στην περιοχή. Η πλατεία δεν σκεπάζει κι άλλα επίπεδα οικοδόμησης, που μένουν να ανασκαφούν», λέει ο δρ Φουχς.



Τα ερείπια του Sechin Bajo