15 February 2008

Η Εγκυκλοπαίδεια Brockhaus,

καταργεί την εκτυπωμένη έκδοση και θα διατίθεται δωρεάν στο Internet



Στο γερμανόφωνο χώρο το όνομα Brockhaus είναι ταυτισμένο με την εγκυκλοπαίδεια. Η προϊστορία της αρχίζει στα τέλη του 18ου αιώνα με το «Conversations-Lexikon oder kurzgefasstes Handwörterbuch für die in der gesellschaftlichen Unterhaltung aus den Wissenschaften und Künsten vorkommenden Gegenstände mit beständiger Rücksicht auf die Ereignisse der älteren und neueren Zeit» - σχεδόν όλος ο πρόλογος στον τίτλο!

Πρόκειται για το «Λεξικό συζητήσεων» σε έξι τόμους των Löbel και Franke που εξαγοράστηκε το 1808 στην έκθεση βιβλίου της Λειψίας από τον εκδότη Friedrich Arnold Brockhaus (1772-1823) και, με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις του, έγινε συνώνυμο της αστικής παιδείας.

Η τρέχουσα 21η έκδοση αυτής της εγκυκλοπαίδειας αποτελείται από 25.000 σελίδες σε 30 τόμους, καλύπτει ράφια μήκους 2 μέτρων και κοστίζει σχεδόν 2.700 €. Μόνο που ο κόσμος έπαψε πια να αγοράζει ογκώδεις τόμους με «όλες τις σύγχρονες γνώσεις», ίσως επειδή δεν έχει καιρό να διαβάσει, ίσως επειδή δεν διαθέτει ελεύθερα ράφια μήκους 2 μέτρων, μάλλον όμως επειδή βρίσκει πλέον καθένας που ενδιαφέρεται, ελεύθερα τις γνώσεις στο Internet.

Εκεί στο Internet θα δημιουργήσει ο εκδοτικός οίκος ένα Portal με τίτλο Brockhaus Online, σε συνεργασία με τον εκδοτικό όμιλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», της οποίας εκδότης είναι ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Schmidt. Η χρηματοδότηση θα στηριχτεί σε διαφημίσεις εκδοτικών και άλλων πολιτισμικών προϊόντων. Οι σχεδιαστές του εγχειρήματος επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο προς τη γερμανική έκδοση της Wikipedia, η οποία έχει πάρει πλέον ολοκληρωμένη μορφή και δέχεται πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις καθημερινά λόγω της σημαντικής ποιότητας των άρθρων της.