22 October 2008

Δεν πρόκειται για σκάνδαλο αλλά για θαύμα!

Μεταξύ Βουλής και Ευελπίδων



(του Παντελή Μπουκάλα, Καθημερινή, 21/10/2008)

Αν θέλουμε καλά και σώνει να δούμε την όλη υπόθεση υπό το πρίσμα της λεγόμενης Θετικής Σκέψης, μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο αλλά για θαύμα που πρέπει να μας ενθουσιάσει: Τόσες και τόσες υπηρεσίες, γνωμοδοτικά συμβούλια, κτηματικές εταιρείες, γραμματείες, υφυπουργεία, υπουργεία, συντονίστηκαν, ομονόησαν, κατανίκησαν τον δράκο της γραφειοκρατίας και δίχως αργοπορία απέδωσαν σε μια μονή το δίκαιο που ούτως ή άλλως της είχε δώσει η ίδια η Ιστορία, διά χειρός Βυζαντινών αυτοκρατόρων και σουλτάνων (το ότι ένιοι του Αγίου Ορους είχαν σπεύσει, προ Αλώσεως, να αποσπάσουν υποσχέσεις προνομίων από τους εθνικούς και θρησκευτικούς πολεμίους είναι άλλων ηγουμένων ευαγγέλιο).

Η Θετική Σκέψη επίσης υποχρεώνει να ασπαστούμε την άποψη ότι η πολιτεία με τις δωρεές της (γιατί δωρεά είναι να αντιπαρέχεις πανάκριβα οικοδομήματα για μια λιμνοθάλασσα που δεν ανήκει σε κανέναν) άλλο δεν είχε στον χριστιανικό νου της, παρά το πώς να διευκολύνει το φιλάνθρωπο εκκλησιαστικό έργο. Μήπως δεν είναι τάχα γνωστό ότι η Μονή Βατοπεδίου, πιστή στον τρόπο του Μεγάλου Βασιλείου, σκόπευε να ιδρύσει στο Ολυμπιακό Χωριό μια νέα Βασιλειάδα, με πτωχοκομεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, όπου οι πένητες του κόσμου τούτου, όσοι όντως αίρουν τον μικρό τους σταυρό χωρίς να το διαφημίζουν σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, θα έβρισκαν περίθαλψη και παραμυθία;

Και επειδή η Θετική Σκέψη κάνει τον κόσμο όχι απλώς πιο υποφερτό αλλά σχεδόν όμορφο, δεν έχουμε παρά να εικάσουμε ότι ο βροντόφωνος κομματικός διαγκωνισμός για το αν πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή δεν απορρέει από κομματική υστεροβουλία αλλά από γνήσιο καθαρτήριο πάθος. Ναι, οφείλουμε να το παραδεχτούμε, έστω και αν κανένας απτός λόγος δεν μας ωθεί σε κάτι τέτοιο: Οταν οι ηγέτες μας λένε ότι θέλουν να λάμψει η αλήθεια, το εννοούν, ακόμα και αν γνωρίζουν πως η λάμψη αυτή μπορεί να κάψει κάποιους πρωτοκλασάτους.

Όχι, όσο επαγγελματίες της καχυποψίας κι αν καταντήσαμε με τα χρόνια, αφού τα παθήματα δεν μπορεί παρά να γίνονται μαθήματα, οι μεν κυβερνητικοί δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή με ποιο σενάριο θα εξασφαλίσουν την ατιμωρησία των ανομησάντων (ή έστω «παραπλανηθέντων») στελεχών τους, οι δε αξιωματικώς αντιπολιτευόμενοι ούτε καν διανοήθηκαν να περιορίσουν το χρονικό βάθος της έρευνας ώστε να μη θιγούν οι δικοί τους υπουργοί που, από επίσης χριστιανικά αισθήματα κινούμενοι, έθεσαν τα θεμέλια του σκανδάλου.

Ναι, τους κινεί το πάθος της αλήθειας. Εξ ου και η θετική, η θετικότατη σκέψη τους να μετακινηθεί προσωρινά η Βουλή στην Ευελπίδων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα έχει στη διάθεσή της τον φάκελο του σκανδάλου. Τον πλήρη...