29 October 2008

Ο μάγος άγιος και οι τρίχες

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα


Την περασμένη Τετάρτη, η παλαιοημερολογήτικη Μονή των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης γιόρτασε τη μνήμη τους και εκατοντάδες πιστοί ανηφόρισαν τη λεωφόρο Φυλής για να προσκυνήσουν...

Αν σταθεί κανείς για λίγη ώρα στο προαύλιο της μονής, θα ακούσει προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που στο παρελθόν υπέφεραν από μάγια και κατάφεραν να απελευθερωθούν από αυτά με τη βοήθεια των αγίων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Κωνσταντίνας: «Στη ζωή μου έχω κάνει τέσσερις γάμους και κανένας δεν πέτυχε. Είχα απευθυνθεί σε δεκάδες γιατρούς και συμβούλους γάμου. Ημουν δυστυχισμένη. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε, μέχρι που βρήκα τρίχες και κλωστές έξω από την πόρτα μου. Τότε κατάλαβα... Ήρθα εδώ και βρήκα ξανά την ευτυχία μου».

Υποψιάζομαι ότι η κ. Κων/να βρήκε επιτέλους την ευτυχία της στον πέμπτο γάμο, γιατί οι προηγούμενοι είχαν αποτύχει λόγω τριχών και κλωστών!

Άλλοι δεν έχουν ιδία εμπειρία, ωστόσο έχουν ακούσει σχετικές ιστορίες από τον κοινωνικό τους περίγυρο. «Έχει τύχει σε γνωστό μου πρόσωπο. Πιστεύω στη δύναμη της μαγείας και της βασκαννίας, αλλά περισσότερο πιστεύω στη δύναμη του Θεού» λέει η κυρία Λαμπρινή.

Η κυρία Λαμπρινή πιστεύει από δω, πιστεύει κι από κει. Είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

Ο άγιος Κυπριανός υπήρξε για πολλά χρόνια ξακουστός μάγος. Σε αυτόν μάλιστα προσέτρεξε κι ένας ειδωλολάτρης (υπονοεί ότι προσέτρεχαν και χριστιανοί;), ο Αγλαΐδας, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με μια παρθένα, την Ιούστα. Επειδή όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση στον έρωτά του, ζήτησε από τον Κυπριανό να τον βοηθήσει με τις μαγικές του ικανότητες. Όμως οι ενέργειες του Κυπριανού δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και γι’ αυτό έκαψε τα βιβλία του που περιείχαν τις απατηλές γνώσεις της μαγικής τέχνης και βαπτίστηκε χριστιανός.

Σαφές το μήνυμα: με τόσες και τόσες, παρθένες και μη, που δεν μας "κάθισαν", έπρεπε να έχουμε αλλάξει πολλές φορές το θρήσκευμα... Η περίπτωση να μην άρεσε ο Αγλαΐδας στην παρθένα, ούτε που τους πέρασε από το μυαλό. Σκέφτηκαν ότι με τα μαγικά και τις προσευχές πετυχαίνεις τα πάντα - τέτοια λαμπρή εντύπωση είχαν για τον έρωτα και τις γυναίκες. Πάντως ο Κυπριανός φρόντισε και πήγε με το ρεύμα, προσχώρησε σε θρησκεία, στην οποία δεν προβλέπονται έρωτες και συνέχισε τα μαγικά του! Άρα δεν πρέπει να είχε άλλες αποτυχίες αυτού του είδους και γι' αυτό έγινε άγιος...


(αποσπάσματα κειμένου και φωτογραφία από την εφημερίδα ΕΣΠΡΕΣΟ)