25 February 2010

Ένας επίσκοπος απειλεί...


Η υπουργός της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, του φιλελεύθερου κόμματος (FDP) που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε το αυτονόητο: «Η καθολική εκκλησία κουκουλώνει πολλά σκάνδαλα με σεξουαλικές διαστροφές και δεν συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές για τη διαλεύκανσή τους».

Θα πει κάποιος ότι «κομίζει γλαύκας εις Αθήνα» η κυρία υπουργός. Αλλά ο εκκλησιαστικός μηχανισμός στη Γερμανία δεν το βάζει κάτω! Τη στιγμή που δεν προλαβαίνει ούτε να διαψεύσει τη μία μετά την άλλη τις ιστορίες που σκάνε σαν νάρκες -120 περιπτώσεις στις τρεις τελευταίες δεκαετίες-, ο πρόεδρος του συμβουλίου καθολικών επισκόπων της Γερμανίας, Robert Zollitsch, θέλησε να ανακόψει κάθε διάθεση κριτικής. Έθεσε στην υπουργό τελεσίγραφο 24 ωρών να πάρει πίσω τις διαπιστώσεις της και να ζητήσει συγγνώμη, αλλιώς…»

Ναι «αλλιώς τι;» αναρωτήθηκαν όλες οι σοβαρές εφημερίδες της χώρας. Θα αφορίσει ο σκοταδιστής επίσκοπος την υπουργό, η οποία ούτε καθολική είναι, ούτε και ενδιαφέρεται για θρησκείες και παπάδες, αλλά μόνο για την εφαρμογή των κανόνων δικαίου στη χώρα; Επειδή σε ένα τελεσίγραφο που απορρίπτεται από τον αποδέκτη, ακολουθεί πόλεμος, τι εννοεί ο κ. Zollitsch, θα ξεκινήσει θρησκευτικό πόλεμο, ο οποίος είναι γι’ αυτό χαμένος ήδη πριν ξεκινήσει;

Και τελικά, αφού κανείς δεν διαφωνεί ότι συμβαίνουν πολλά «σεξουαλικά εγκλήματα» στο χώρο της εκκλησίας, ιδίως με την κακομεταχείριση ανηλίκων, τι κερδίζει ο επίσκοπος αποκρύπτοντας τα γεγονότα και φορτώνοντας αυτά τα εγκλήματα σε όλους τους παπάδες και σε όλη την εκκλησία;

Η εγγύτερη εξήγηση είναι, γράφουν οι εφημερίδες, ότι ο κ. Zollitsch γνωρίζει πολύ περισσότερα περιστατικά από όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα, ίσως σε μερικά να είναι και ο ίδιος μπλεγμένος, και θέλει με τις απειλές και τα τελεσίγραφα να φοβίσει τους επικριτές, να τους απειλήσει με τη στέρηση της ψήφου του ποιμνίου.

Εννοείται, σε μια κοινωνία, όπως η γερμανική, όπου ήδη το 35% των κατοίκων δηλώνει άθεο ή αδιάφορο και μόνο το 30% καθολικό, με τους ευαγγελικούς στο 31%, πιο εύκολα βρίσκει ένας φιλελεύθερος ψήφους στο χώρο του 35% που είναι και μορφωτικά το ανώτερο τμήμα, παρά στους καθολικούς των κατά κύριο λόγο αγροτικών περιοχών.

Η υποψία ότι η καθολική εκκλησία θέλει να επαναφέρει το εκκλησιαστικό δίκαιο για κοινά ποινικά αδικήματα, έτσι ώστε τα μέλη της να μη δικάζονται από κοσμικά δικαστήρια (αυτό που εν μέρει διατηρεί η ορθόδοξη εκκλησία και γι’ αυτό προκαλούνται διαρκώς συγκρούσεις στο εσωτερικό της), είναι για τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης αδιανόητο. Οι εκκλησίες εκεί έχασαν λόγω της διαχρονικής συναλληλίας τους με καταπιεστικές εξουσίες (όπως και στην Ελλάδα), με όλους τους φεουδάρχες, τους βασιλιάδες, τους δικτάτορες, τους καταπιεστές, κάθε έξωθεν καλή μαρτυρία και δεν υπάρχει ούτε ένας που θα άφηνε αυτό τον εσμό συνωμοτών και άπληστων ανθρώπων χωρίς δικαστικό έλεγχο για οποιαδήποτε πράξη τους που έχει δημόσιο ενδιαφέρον.

Τελικά, όλοι περιμένουν να εκδηλωθεί ο κ. Zollitsch, τι θα κάνει αφού περάσουν τα χρονικά όρια του τελεσίγραφου (πέρασαν προχθές): θα κηρύξει πόλεμο στους άπιστους; Για να γελάσουμε λίγο…