10 February 2010

Μην λέτε ψέματα στα παιδιά

"Αν δεν πλένεις τα αυτιά σου, θα φυτρώσει σπανάκι!"


«Αν δεν πλένεις τα αυτιά σου, θα φυτρώσει σπανάκι»· «αν δεν αφήσεις την πιπίλα, θάρθει να σε πάρει ο Μπαμπούλας»: ο κόσμος των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι αρκετά σουρεαλιστικός και γεμάτος φανταστικά πλάσματα. Είναι η πραγματικότητα που δημιουργούν τα ψέματα των γονιών που λένε ολοένα και περισσότερο ψέματα στα παιδιά, όπως έδειξε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ακόμα και τα αθώα ψέματα που λένε οι γονείς κάνουν κακό στα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής έρευνας. Ακόμη και οι γονείς που λένε ψέματα «για καλό», χάνουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους.

Τέτοιου είδους είναι και οι θρησκευτικού προσανατολισμού απειλές: "Άν πεις ψέματα, θα ρίξει ο θεούλης κεραυνό να σε κάψει!", "Αν πιάνεις το πουλάκι σου θα στο κόψει ο θεούλης..." κ.ο.κ. Τα παιδιά γνωρίζουν από μικρή ηλικία, 2-3 ετών, τον τιμωρό θεό και αυτή η φοβία αποθηκεύεται στη συνείδησή τους, τούς κάνει για λόγους αυτοσυντήρησης υποτακτικούς και πιστούς! Μπορεί αργότερα να ακούν τα παιδιά ιστορίες ότι ο θεός αγαπάει τους ανθρώπους κτλ., αυτό που παραμένει όμως και λειτουργεί, είναι ο φόβος για τις τιμωρίες και τα κακά που θα συμβούν, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, επειδή οι άνθρωποι -κάποιοι άνθρωποι- έκαναν αυτό κι εκείνο...
Η συνήθης ερμηνεία είναι, γράφεται και στις εφημερίδες συχνά, ότι "μας τιμωρεί ο θεός για τις αμαρτίες μας", τη στιγμή μάλιστα που κάποιος εχέφρων διαπιστώνει ότι ο ίδιος δεν έκανε απολύτως καμιά αμαρτία... Τους παίρνει όμως όλους η μπάλα της τιμωρίας που επέβαλε ο θεός της αγάπης, γιατί πρέπει όλοι να υποταχθούν, όλοι να βρίσκονται υπό έλεγχο... Έστω και λίγοι ανεξάρτητοι χαλάνε το ποίμνιο, δημιουργούν "επικίνδυνες ιδέες" και στους υπολοίπους, οδηγούν σε αναρχία και έλλειψη εσόδων το παγκάρι! Καρότο και μαστίγιο λοιπόν, επιβολή και εκμετάλλευση για να κρατούν υπό έλεγχο στους ανθρώπους - και να εισπράττουν ακόπως, βεβαίως βεβαίως!