13 January 2011

Η Γη οφείλει να είναι έτοιμη για εξωγήινους

(The Guardian, Καθημερινή, 11/1/2011)

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα σχέδιο συντονισμένης δράσης για την περίπτωση που θα δεχθούμε εξωγήινες επισκέψεις. Tην ευθύνη θα πρέπει να έχει υπηρεσία του ΟΗΕ που θα εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τρόπο αντιμετώπισης των δυνητικά ενοχλητικών επισκεπτών.

Οι συγκεκριμένες συμβουλές περιλαμβάνονται στην επιθεώρηση Philosophical Transactions of the Royal Society A, που είναι αφιερωμένη στη διεξοδική μελέτη της εξωγήινης ζωής, από πλευράς αστρονομίας και βιολογίας, και εξετάζει τις πολιτικές και θρησκευτικές συνέπειες που θα έχει μια επαφή με όντα από άλλους πλανήτες. Ο καθηγητής Τζον Ζαρνέσκι του Ανοικτού Πανεπιστημίου και ο δρ Μάρτιν Ντόμινικ του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους στο εισαγωγικό σημείωμά τους επισημαίνουν ότι πρέπει να προετοιμάσουμε την κατάλληλη διαδικασία για τέτοιες «συμπαντικές επαφές», η οποία θα βασίζεται στις εξειδικευμένες συμβουλές υπεύθυνων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον Σάιμον Κόνγουεϊ Μόρις, καθηγητή Εξελικτικής Παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, θα πρέπει, εφόσον προκύψει θέμα των εξωγήινων επαφών, να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΤ μπορεί να μη μοιάζει τόσο στον κινηματογραφικό χαριτωμένο τύπο που εμπνεύστηκε ο Σπίλμπεργκ, αλλά να μοιάζει σαν αντικατοπτρισμός μας και να έχει προδιάθεση για βίαιες εκδηλώσεις και έμφυτη τάση να εκμεταλλεύεται τον «πλησίον».



Ο Τεντ Πίτερς, καθηγητής Θεολογίας στη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή της Καλιφόρνιας, πιστεύει ότι στην περίπτωση επίσκεψης εξωγήινων στη Γη, η κατάρρευση των θρησκειών πρέπει να θεωρείται μεσοπρόθεσμα βέβαιη και προσθέτει ότι «οι θεολόγοι δεν θα μείνουν άνεργοι. Στην πραγματικότητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, όπως να επαναδιατυπώσουν τις κλασικές θρησκευτικές θέσεις λαμβάνοντας υπόψη τη νέα, πολύ ευρύτερη εικόνα της θεϊκής δημιουργίας».
Άντε μετά να εξηγήσεις στους εξωγήινους ότι ο υιός του θεού γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή! Καλά βρε, θα απαντήσουν, δεν βρήκατε κάτι πιο τραβηχτικό να ντύσετε τις παραμυθολογίες σας; Θα έπρεπε να έχει γεννηθεί σε κάποιο παράδεισο επί Γης για να ξέρουν οι πιστοί πώς θα είναι ο άλλος Παράδεισος που τάζουν οι παπάδες...

Ε ρε και να φανεί κανένας ιπτάμενος δίσκος στον ουρανό -αληθινός, όχι μαϊμού- θα λακίσει το ποίμνιο στη νέα συμπαντική θρησκεία... Και μετά θα αρχίσει ο καυγάς, αν ήταν αληθινός ο δίσκος ή όχι! Κάτι σαν τα UFO σε προχωρημένο επίπεδο όμως!